• Een hersenvliesontsteking, wat is dat precies?

Een hersenvliesontsteking, wat is dat precies?

2018-08-23T09:26:39+01:00augustus 29th, 2018|Gezondheid Algemeen|1 Reactie

Acute meningitis, ook wel een hersenvliesontsteking genoemd, wordt als een medisch noodgeval beschouwd. Een zeer angstaanjagende bevinding toont aan dat een hoog percentage (tot 75%) van alle levensbedreigende gevallen van een hersenvliesontsteking voorkomt bij jonge kinderen onder de leeftijd van 5 jaar. Hersenvliesontsteking is ook een steeds ernstiger probleem onder tieners en jonge volwassenen in de leeftijd van 15 - 24 jaar geworden. Dit komt door de manier waarop bepaalde besmettelijke soorten zich gemakkelijk in overvolle scholen of universiteitsinstellingen kunnen verspreiden.

Van alle soorten hersenvliesontsteking wordt bacteriële meningitis als de meest ernstige en levensbedreigende soort beschouwd. Terwijl ongeveer 50% van de bacteriële meningitis gevallen in het verleden fataal waren, is deze statistiek dankzij de recente medische vooruitgang aanzienlijk gedaald tot ongeveer 10% - 15%.

Hersenvliesontsteking is zo'n ernstige aandoening omdat het de gezondheid van de hersenen direct bedreigt en veel risico's voor het centrale zenuwstelsel (CZS) met zich meebrengt. Enkele van de eerste symptomen van een hersenvliesontsteking - die meteen moeten worden behandeld om complicaties te voorkomen - omvatten plotselinge ernstige hoofdpijn, hoge koorts, braken en nekpijn.

Hoe waarschijnlijk is het dat hersenvliesontsteking ernstige complicaties of langdurige schade zal veroorzaken? Dit hangt af van factoren zoals: het specifieke soort ziekteverwekker dat de ziekte veroorzaakt, hoe lang het duurt voordat de betreffende patiënt behandeld wordt (hoe langer het duurt, hoe groter de kans op complicaties) en de gezondheid en de leeftijd van de patiënt.

Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking is een infectie, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de membranen (hersenvliezen) rondom de hersenen en het ruggenmerg. Hersenvliesontsteking kan worden veroorzaakt door een virale infectie (de meest voorkomende soort), een bacteriële infectie of, zelden, door een parasitaire- of schimmelinfectie. Baby's, kinderen, tieners en volwassenen kunnen allen een hersenvliesontsteking ontwikkelen, hoewel de verschillende soorten meningitis wel de neiging hebben om verschillende leeftijdsgroepen te beïnvloeden.

Hersenvliesontsteking veroorzaakt samen met cerebrospinale vloeistof (CSF), een vloeistof die de structuren van het centrale zenuwstelsel beschermt, de disfunctie van de hersenvliezen.

De meninges worden gedefinieerd als “de drie membranen (de dura mater, de arachnoide en de pia mater) die de schedel en het wervelkanaal omsluiten en de hersenen en het ruggenmerg omringen".

De hersenvliezen, samen met het hersenvocht, fungeren in principe als beschermers van de hersenen en vormen een barrière, die helpt om te voorkomen dat ziektekiemen of een traumatisch proces de hersenen direct beïnvloedt.

CSF bevindt zich in het hoofd en langs het gehele ruggenmerg, waardoor het ruggenmerg in principe ‘zweeft’ en als een bescherming tegen trauma fungeert. Wanneer iemand hersenvliesontsteking ontwikkelt