• De 5 belangrijkste neurotransmitters

De 5 belangrijkste neurotransmitters

2019-04-02T13:46:47+01:00maart 15th, 2019|Mentale Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Stel je eens voor dat je op zaterdagavond op de bank zit te kijken naar een film. Niet zomaar een film, maar een heftige thriller. Naarmate de film voortduurt, wordt het steeds spannender en begint onwillekeurig je hart sneller te bonken. In je hoofd probeer je te begrijpen wat er gebeurt, en vooral wat er GAAT gebeuren. Nerveus eet je de schaal met chips leeg terwijl je die spannende scene bekijkt waarin de ‘slechterik’ die twee jonge mensen aan het achtervolgen is. Superspannend natuurlijk! 

Als iemand je op dat moment zou vragen wat je aan het doen bent, zou je waarschijnlijk antwoorden: “Niks bijzonders, ik ben alleen maar een film aan het kijken…”

Dat “niks bijzonders” is een understatement, want om deze spannende film te kijken en te beleven, is in feite een super complex proces wat zich in je brein afspeelt.

Het menselijk brein is fantastisch. Het is de mooiste en meest geavanceerde computer die je je maar voor kunt stellen. Misschien op sommige onderdelen niet de snelste, maar wel de meest geavanceerde computer waarmee je relatief snel hele gecompliceerde beslissingen kunt maken. Beslissingen die niet alleen gebaseerd zijn op feiten, want daar zijn snellere computers voor, maar vooral ook op emoties en gevoelens.

Jouw brein is uniek. Hoe jouw brein in elkaar steekt is uniek voor iedere persoon. Jouw brein maakt je, als persoon, uniek.

De hersenen zijn verdeeld in verschillende secties die stuk voor stuk verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, of groepen van taken. Om je een idee te geven: In ieder brein is een sectie wat verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld spreken en taal, terwijl; een ander onderdeel zich gespecialiseerd heeft om je herinneringen vast te houden. Weer een andere sectie is verantwoordelijk voor je gevoelens. En dit alles werkt ook nog eens samen. Je kunt je voorstellen dat dit een supercomplex geheel is, waar we eigenlijk nog maar vrij weinig van weten. Maar goed, allerlei knappe koppen hebben inmiddels veel onderzoeken gedaan en beetje bij beetje wordt alles wat duidelijker. 

Laten we even terug gaan naar die spannende film: Wat je zelf beleeft als ‘gewoon een filmpje kijken’, is in feite een gigantische verzameling van complexe processen die elkaar allemaal weer beïnvloeden. En dit laatste feit maakt het allemaal nog een stukje ingewikkelder.

Het feit dat je naar de film zit te kijken is een tsunami van lichtimpulsen van je televisie die op je oog gebombardeerd worden. Je ogen vangen al deze lichtflitsen op, en in je hersenen worden deze allemaal vertaald naar opeenvolgende beelden, de uiteindelijke film waar je naar zit te kijken.

Naar aanleiding van deze beelden ga je ook emotioneel reageren. Je hart gaat sneller slaan bij een spannende scene, en waarschijnlijk ga je ook zweten. Of je begint te huilen bij een verdrietig moment of een romantische scene. En wat dacht je van de seksuele opwinding bij het zien van een erotische film. Allemaal emotionele, en lichamelijke, reacties als gevolg van wat je aan het bekijken bent.

Een ander proces is de beweging van je hand, je arm, en je kaken, bij het verorberen van de schaal chips. Is het je wel eens opgevallen dat je meer en sneller gaat eten als de spanning van de film zijn hoogtepunt bereikt?

Nog een ingewikkeld proces: Je bent constant bezig met het verwerken van alle informatie, ene het anticiperen hierop. Met andere woorden, je probeert voor jezelf te voorspellen wat er zal gaan gebeuren. Gewoonlijk wordt je in een goede film altijd op het verkeerde been gezet, dus gaat je brein deze voorspellingen steeds maar weer aanpassen. Een steeds voortdurend en supercomplex proces!

Dus tijdens die ogenschijnlijk eenvoudige taak van een film kijken, is je brein heel hard aan het werk. Je brein stuurt miljoenen berichtjes door je hersenen, en uiteindelijk door je hele lichaam, om dit allemaal mogelijk te maken.

Maar hoe werkt dat dan precies? Hoe communiceren de verschillende onderdelen van de hersenen met elkaar en met je lichaam? Welnu, dat doet het met behulp van zogenaamde neurotransmitters.<