Goede Vetten

Laatste Update: 16 januari 2017

Omega 3 en 6: Het belang van de juiste balans

Het is voor onze gezondheid erg belangrijk dat de inname van omega 3 en omega 6 in balans zijn. Ons lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken dus we moeten erop letten dat we via ons dieet deze stoffen in de juiste verhoudingen consumeren. Maar sinds het begin van de industriële revolutie zijn ons dieet, levensstijl en de manier waarop we eten verwerken drastisch gewijzigd.

Onze consumptie van omega 3 is er gevoelig op achteruit gegaan en die van omega 6 is juist erg toegenomen. Waarom is dit ongezond en wat kunnen we daaraan doen? Dat lees je in dit artikel!

Onderzoek heeft bevestigd dat ons Westerse dieet momenteel ongeveer 25 keer zoveel omega 6 bevat als omega 3. Nochtans zijn wetenschappers het erover eens dat een goede verhouding voor onze gezondheid eigenlijk minimaal één op twee zou moeten zijn. Onze voorouders kregen deze vetzuren wel nog in de juiste verhoudingen op hun menu.

Sterker nog: zij hadden zelfs een gemiddelde omega 3 tegen omega 6 verhouding van één op één op het menu!

Een radicale wijziging in ons dieet

Eén van de grote veranderingen in ons dieet tegenover dat van pakweg honderd jaar geleden is de toegenomen consumptie van vlees. Vlees dat afkomstig is van dieren die zelf grotendeels gevoed worden met granen die rijk zijn aan omega 6 vetzuren. Ook zijn we met z'n allen meer plantaardige oliën gaan consumeren: maïs- en zonnebloemolie bijvoorbeeld.

Ook de industriële manier van voeding produceren en verwerken, met veel verzadigde en transvetten, draagt bij aan het probleem. Dat deze verandering in ons dieet echt grootschalig was en we de gevolgen ervan niet mogen onderschatten blijkt onder andere uit deze uitspraak van Joseph Hibbeln, een gerenommeerd wetenschapper aan het National Institute of Health in de VS die veel onderzoek verricht heeft naar deze vetzuren:

“De toegenomen consumptie van omega 6 in de afgelopen eeuw mag beschouwd worden als een grootschalig ongecontroleerd experiment en heeft waarschijnlijk een grote toename veroorzaakt in agressief gedrag, depressies en cardiovasculaire overlijdens.”

Dit onevenwicht heeft inderdaad negatieve gevolgen voor onze gezondheid: gezondheidswetenschappers zien een link met toegenomen hart- en vaatziekten, ontstekingen en auto-immuunziektes maar ook met een sterke toename van een aantal psychische klachten. Hoe valt dit te verklaren?

De bio-chemische verklaring

Omega 3 en omega 6 gebruiken dezelfde enzymen om kortketenige vetzuren om te zetten naar langketenige vetzuren. Begin je met omega 3 aan dit proces dan bekom je een ander type eicosanoïde dan met omega 6. Eicosanoïden zijn weefselhormonen, en de hormonen die uit omega 6 worden geproduceerd zijn, indien er niet voldoende omega-3 in de voeding aanwezig is (daarover hieronder meer), veroorzakers van ontstekingen. De eicosanoïden die voortkomen uit omega 3 zijn dan weer ontstekingsremmers.

Dit kan verwarrend klinken, want waarom bevatten omega 3 supplementen dan vaak ook omega 6? En waarom kunnen we dan her en der in de media verhalen lezen over de ontstekingsremmende eigenschappen die omega 6 ook heeft?

Wel het is ingewikkeld: indien omega 3 in de juiste balans in onze voeding aanwezig is dan levert ook omega 6 ons weefselhormonen op die ontstekingsremmend werken.

Het is dus pas als er een groot tekort aan omega 3 is dat omega 6 schadelijk wordt voor onze gezondheid.

Omega 3-supplementen

visolie supplementenAls je niet veel vette vis eet, geen koolzaad- of lijnzaadolie en geen boter verrijkt met omega 3 dan doe je er waarschijnlijk goed aan te kiezen voor een omega 3 supplement. Zoals gezegd krijgen we in een normaal Westers dieet behoorlijk veel omega 6 binnen, zeker als je veel vlees eet.

Er zijn een aantal symptomen die je erop kunnen wijzen dat in jouw dieet er een onevenwicht is tussen deze twee vetzuren:

heb je vaak erge dorst en moet je frequent urineren, droog haar, zachte breekbare nagels, een ruwe huid, problemen met inslapen en opstaan, problemen om jezelf te concentreren en met je geheugen of gevoelens van depressiviteit en angst? Dan bestaat de kans dat dit te wijten is aan een teveel aan omega 6 en een tekort aan omega 3 in je dieet.

Doe jij iets aan je dieet om toch voldoende omega 3 te consumeren? Of kies je eerder voor een voedingssupplement? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. De verhouding meervoudig onverzadigde vetzuren Omega-6:Omega-3 van 5:1 of lager wordt door de Raad van Volksgezondheid (Europa) geadviseerd, in Japan de verhouding 2:1.
    Gemiddeld heeft een Europeaan een verhouding van 15:1 en de VS 25:1.
    Een verhouding van Omega-6:Omega-3 van 3:1 of lager is ideaal. Hierdoor blijft ons lichaam uit een chronische toestand van ontsteking, zie de genoemde gevolgen van een hoge Omega-6:Omega-3 ratio in dit artikel.
    Onze voeding is, doordat wij anders zijn gaan eten, verzadigd met Omega-6 en afgenomen met Omega-3.
    De onverzadigde Omega-3 vetzuren waarover het gaat zijn DHA en EPA en zitten in wilde vette vis uit de oceaan.
    Plantaardige Omega-3 (ALA) moet in het lichaam omgezet worden in DHA en EPA, echter deze omzetting is beperkt, gemiddeld tussen de 7 en 12 %, bij vrouwen beter dan bij mannen.
    Zoals aanbevolen kan onze inname van DHA en EPA voldoende uit onze voeding gehaald worden, echter dat lukt maar 5% van de mensen. Wij hebben tot nu toe 50.000 bloedtesten uitgevoerd waarin gekeken wordt naar de vetzurenbalans van: verzadigde vetzuren, enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. In totaal 11 vetzuren,dit is 98% van onze totale vetzuren.
    95% van de mensen verkeren in een chronische ontsteking en lopen grote risico’s op genoemde ziektes en aandoeningen die samenhangen met hun leefstijl. 60% van onze ziektes en aandoeningen zijn leefstijl gerelateerd.
    Omdat de verhouding Omega-6:Omega-3 zo cruciaal is voor het goed kunnen functioneren van je lichaamscellen (honderd triljoen) is een aanvulling van Omega-3 cruciaal.
    De verhouding Omega-6:Omega-3 bepaald de doorlaatbaarheid van je celmembraan en derhalve de opname van voedingstoffen en de afgifte van afvalstoffen.
    Veel Omega-3 supplementen bereiken niet de gewenste verhouding van 3:1 of lager. Dit blijkt onder meer ook uit de afgenomen bloedtesten. Gemiddeld liggen die op een verhouding van 7:1, dus te hoog om uit de gevaren zone te komen.
    Balans producten van Zinzino halen de score van 3:1 of lager. Deze producten zijn wetenschappelijk samengesteld en bevatten naast de genoemde DHA en EPA ook polyfenolen uit olijfolie en vitamine D.
    De gevolgen van verbetering zijn niet alleen waar te nemen in het bloedbeeld maar ook aan de klachten die mensen meestal al jaren hebben.
    Ik ben altijd bereid om meer info te geven indien men dit wenst.
    Gerard.

  2. Gerard

    Je uitleg is zeer mooi, hoewel ik mensen die dit lezen toch even een kanttekening wil geven. De reden waarom het misschien toch interessant is om niet extreem te gaan naar die 1/1 verhouding is omdat het ontstekingsproces ook zijn nut heeft. Zo weten we dat bijvoorbeeld fysiologische adaptaties bij o.a. wielrenners sterk verminderen wanneer het inflammatoire proces wordt geremd, denk maar aan cold water immersion etc. ze remmen de ontsteking maar ook zeker en vast het proces van trainingsadaptaties.

  3. Pffffffff, ik zie echt door de bomen het bos niet meer.
    Twee, drie keer in de week vis, bakken en braden in olijfolie, roomboter op brood, één keer in de week mager vlees, ‘s morgens havermout in amandelmelk of havermoutmelk met blauwe bessen, panpankaas met tomaat of radijs op brood, amandelmelk of havermoutmelk en skyr met blauwe bessen ipv toetjes.
    Dan gaat het wel gied met de vetten, toch?

  4. Goedenavond, Ik hoor uit mijn omgeving, dat mensen door het gebruik van cholesterol medicijnen last krijgen van spierpijn.

  5. Goedemiddag, ik ben er bij een bloedonderzoek achter gekomen dat de verhouding van Omega 3 tot Omega 6 bij mij 11.1 is. En dat dde verhouding arachidonzuur / EPA 24.3 is. Kan dit nog goed komen? Welke supplementen kan ik nemen? Ik hoorde dat misschien groenlipmosselextract goed kan werken om dit beter in balans te krijgen?

    1. In de praktijk betekent dit minder geraffineerde suikers eten, meer groente, beetje fruit, volkoren of spelt en voldoende vis / olijfolie voor de goede vetten. Een gezond gevarieerd voedingspatroon zou voldoende moeten zijn waarbij supplementen niet nodig zijn.
      En inderdaad: Groenlipmosselextract kan je helpen om je omega's beter in balans te krijgen. Maar het belangrijkste deel moet komen uit een verandering van je voedingspatroon.

  6. Dag Robert,

    Ik heb sinds kort psioaris onder mijn voeten. Nu wil ik graag starten met goed voeding. Wat kun je adviseren? Wat is de best e voeding?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

24 Shares
Tweet
Pin1
Share23