Omega 3 en 6: Het belang van de juiste balans

2017-01-16T09:17:59+01:00oktober 23rd, 2013|Goede Vetten|11 Reacties

Laatste update: door

Omega 3 en 6: Het belang van de juiste balans

Het is voor onze gezondheid erg belangrijk dat de inname van omega 3 en omega 6 in balans zijn. Ons lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken dus we moeten erop letten dat we via ons dieet deze stoffen in de juiste verhoudingen consumeren. Maar sinds het begin van de industriële revolutie zijn ons dieet, levensstijl en de manier waarop we eten verwerken drastisch gewijzigd.

Onze consumptie van omega 3 is er gevoelig op achteruit gegaan en die van omega 6 is juist erg toegenomen. Waarom is dit ongezond en wat kunnen we daaraan doen? Dat lees je in dit artikel!

Onderzoek heeft bevestigd dat ons Westerse dieet momenteel ongeveer 25 keer zoveel omega 6 bevat als omega 3. Nochtans zijn wetenschappers het erover eens dat een goede verhouding voor onze gezondheid eigenlijk minimaal één op twee zou moeten zijn. Onze voorouders kregen deze vetzuren wel nog in de juiste verhoudingen op hun menu.

Sterker nog: zij hadden zelfs een gemiddelde omega 3 tegen omega 6 verhouding van één op één op het menu!

Een radicale wijziging in ons dieet

Eén van de grote veranderingen in ons dieet tegenover dat van pakweg honderd jaar geleden is de toegenomen consumptie van vlees. Vlees dat afkomstig is van dieren die zelf grotendeels gevoed worden met granen die rijk zijn aan omega 6 vetzuren. Ook zijn we met z'n allen meer plantaardige oliën gaan consumeren: maïs- en zonnebloemolie bijvoorbeeld.

Ook de industriële manier van voeding produceren en verwerken, met veel verzadigde en transvetten, draagt bij aan het probleem. Dat deze verandering in ons dieet echt grootschalig was en we de gevolgen ervan niet mogen onderschatten blijkt onder andere uit deze uitspraak van Joseph Hibbeln, een gerenommeerd wetenschapper aan het National Institute of Health in de VS die veel onderzoek verricht heeft naar deze vetzuren:

“De toegenomen consumptie van omega 6 in de afgelopen eeuw mag beschouwd worden als een grootschalig ongecontroleerd experiment en heeft waarschijnlijk een grote toename veroorzaakt in agressief gedrag, depressies en cardiovasculaire overlijdens.”

Dit onevenwicht heeft inderdaad negatieve gevolgen vo