Omega 3-supplementen: overbodig bij een gezond dieet

2017-01-16T08:41:16+01:00november 14th, 2013|Supplementen|0 Reacties

Laatste update: door

Omega 3-supplementen: overbodig bij een gezond dieet

Zoals je in vorige artikelen kon lezen bevat het gemiddelde Westerse dieet sinds de industriële revolutie veel te weinig omega 3. De verhouding tussen omega 6 en omega 3 is sinds een goede honderd jaar helemaal zoek. Een gezonde verhouding tussen deze twee vetzuren is 1 dosis omega 3 voor 2 dosissen omega 6.

In ons huidige dieet is die verhouding echter gemiddeld 1 op 25! Dit zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor de epidemies van hart- en vaatziekten, artritis, psychologische problemen en andere gezondheidsklachten die zo typisch zijn voor onze moderne maatschappij. Eén manier om hier iets aan te doen zijn is het nemen van omega 3 als supplement.

Maar waarom zouden we niet proberen ons dieet aan te passen?

Een evenwichtig dieet is altijd een betere en gezondere oplossing dan het aanvullen van een ongezond dieet met supplementen. We zijn in onze maatschappij eraan gewend geraakt voor elk medisch probleem een snelle oplossing in de vorm van pillen en poedertjes te hebben.

Maar als we echt een goede balans willen tussen de juiste mineralen, vitamines, essentiële amino- en vetzuren dan bereiken we dit met veel meer kans op succes door het volgen van een evenwichtig dieet dan door het slikken van supplementen.

Het grootste probleem met supplementen is immers de juiste dosering vinden. Veel supplementen geven ons een overdosis van één bepaalde stof, om deze in evenwicht te brengen met andere stoffen moeten we al snel een heel arsenaal aan andere supplementen nemen.

Als je zoveel supplementen neemt probeer dan nog maar eens het overzicht te bewaren. En dan hebben we het nog niet gehad over de slechte kwaliteit van de grondstoffen die sommige fabrikanten voor hun supplementen gebruiken of het feit dat één geïsoleerde stof vaak op een heel andere manier werkt dan als je deze stof in z'n natuurlijke staat (voeding) gecombineerd met andere stoffen consumeert.

Een dieet zoals onze voorouders

Een gezond dieet is dan misschien niet de gemakkelijkste optie maar wel de meest gezonde en effectieve manier om bijvoorbeeld de juiste omega 3 en omega 6 balans te herstell