Zoals je in vorige artikelen kon lezen bevat het gemiddelde Westerse dieet sinds de industriële revolutie veel te weinig omega 3. De verhouding tussen omega 6 en omega 3 is sinds een goede honderd jaar helemaal zoek. Een gezonde verhouding tussen deze twee vetzuren is 1 dosis omega 3 voor 2 dosissen omega 6.
In ons huidige dieet is die verhouding echter gemiddeld 1 op 25! Dit zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor de epidemies van hart- en vaatziekten, artritis, psychologische problemen en andere gezondheidsklachten die zo typisch zijn voor onze moderne maatschappij. Eén manier om hier iets aan te doen zijn is het nemen van omega 3 als supplement.
Maar waarom zouden we niet proberen ons dieet aan te passen?
Een evenwichtig dieet is altijd een betere en gezondere oplossing dan het aanvullen van een ongezond dieet met supplementen. We zijn in onze maatschappij eraan gewend geraakt voor elk medisch probleem een snelle oplossing in de vorm van pillen en poedertjes te hebben.
Maar als we echt een goede balans willen tussen de juiste mineralen, vitamines, essentiële amino- en vetzuren dan bereiken we dit met veel meer kans op succes door het volgen van een evenwichtig dieet dan door het slikken van supplementen.
Het grootste probleem met supplementen is immers de juiste dosering vinden. Veel supplementen geven ons een overdosis van één bepaalde stof, om deze in evenwicht te brengen met andere stoffen moeten we al snel een heel arsenaal aan andere supplementen nemen.
Als je zoveel supplementen neemt probeer dan nog maar eens het overzicht te bewaren. En dan hebben we het nog niet gehad over de slechte kwaliteit van de grondstoffen die sommige fabrikanten voor hun supplementen gebruiken of het feit dat één geïsoleerde stof vaak op een heel andere manier werkt dan als je deze stof in z'n natuurlijke staat (voeding) gecombineerd met andere stoffen consumeert.
Een dieet zoals onze voorouders
Een gezond dieet is dan misschien niet de gemakkelijkste optie maar wel de meest gezonde en effectieve manier om bijvoorbeeld de juiste omega 3 en omega 6 balans te herstellen. En dat dieet moeten we niet opnieuw uitvinden. Het is voldoende dat we inspiratie halen uit het dieet dat onze voorouders aten en te kijken naar de veranderingen in ons productie- en consumptiepatroon van voeding.
Onze voorouders volgden dus een dieet dat rijker was aan omega 3 en armer aan omega 6. Dit dieet bevatte onder andere veel meer noten, zaden, groenten, niet verwerkte granen, wild vlees en vis of vlees van dieren die zich voornamelijk met gras voedden. Wat kunnen wij daarvan leren?
Industriële veeteelt levert ons vlees, melk, kaas en eieren op die veel omega 6 bevatten en weinig omega 3. De oorzaak is het feit dat dieren in de moderne productiewijze veel meer granen te eten krijgen. Het maakt daarbij geen verschil of dit organisch graan is of niet. Het is dus niet omdat je biologische dierlijke producten eet dat je automatisch meer omega 3 binnenkrijgt.
De enige dierlijke producten die veel omega 3 bevatten zijn deze die afkomstig zijn van dieren die in de wei gehouden worden of zich in de vrije natuur voeden.
Wat moet er zeker op je menu?
Wild vlees, lamsvlees, kippen die gevoed worden op 'traditionele' wijze (biologische vrije uitloop kippen krijgen meestal een veel gezonder dieet) en de eieren van deze kippen, schapen- en geitenkaas... al deze producten bevatten een veel gezondere omega 3/omega 6 verhouding.
En natuurlijk is ook vette vis die wild gevangen wordt (geen gekweekte vis) een erg goede bron van omega 3. Deze vissen voeden zich voornamelijk met omega 3-rijk plankton. Met vis moet je wel opletten voor vervuiling met zware metalen. Vooral vissoorten die lang leven en die hoog in de voedselketen staan bevatten veel zware metalen: tonijn, makreel, meer-forel, zwaardvis...
Een hoge consumptie van deze soorten wordt afgeraden, zeker voor kinderen en zwangere vrouwen.
Bij de graanproducten kan je best kiezen voor glutenvrije granen zoals quinoa, boekweit en rijst. Volkorenbrood bevat intacte tarwekiemen en is daardoor ook een relatief goede bron van omega 3, zeker in vergelijking met meer verwerkte broodsoorten.
Wat groenten betreft zijn het vooral groene bladgroenten die veel omega 3 bevatten: boerenkool, broccoli, bloemkool, spruitjes, selderij, snijbiet, spinazie en sla zijn allemaal goede keuzes voor een evenwichtig dieet.
Bij het bakken gebruik je best ook plantaardige olie die rijk is aan omega 3, en de meeste plantaardige olie is dat niet. Wel goede keuzes zijn lijnzaadolie, koolzaadolie en niet gehydrogeneerde sojaolie. Olijfolie bevat niet veel omega 3 op zich maar helpt wel bij de opname en goede werking ervan in ons lichaam.
En jij? Let jij op een goed evenwicht tussen omega 3 en omega 6 in je eten? Laat het me weten in jouw reactie!