• Onderzoeken naar het placebo-effect

Onderzoeken naar het placebo-effect

2014-01-23T09:05:25+01:00januari 23rd, 2014|Medicatie|0 Reacties

Laatste update: door

Onderzoeken naar het placebo-effect

pillenIn een vorig artikel bespraken we al uitgebreid wat het placebo-effect is en hoe belangrijk dit niet alleen is voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van medicijnen en therapieën maar ook voor de genezing van veel patiënten.

Vandaag bekijken we een aantal opvallende onderzoeken naar het placebo-effect in meer detail.

Eén van de opmerkelijke conclusies van ons vorige artikel was inderdaad dat wetenschappers en artsen er steeds meer van overtuigd zijn dat het placebo-effect een belangrijke rol kan spelen in de genezing van patiënten.

De effecten die het heeft op onze gezondheid zijn immers wel degelijk meetbaar vast te stellen al kunnen ze dan niet verklaard worden door de therapie of de medicijnen die de patiënt gekregen heeft.

Vorige week nog werd een opmerkelijke studie gepubliceerd door een onderzoeker van de universiteit van Harvard, Dr. Kaptchuk. Hij en zijn collega's toonden aan dat bij een groep mensen die aan migraine leden, zij die een placebo-pil kregen zonder dit te weten verklaarden veel minder hoofdpijn te hebben dan zij die het echte medicament gekregen hadden maar te horen hadden gekregen dat dit een placebo was.

Dr. Kaptchuk suggereert dat we na het zien van dit soort resultaten toch moeten overwegen of sommige aandoeningen niet kunnen behandeld worden met placebo-pillen. Dit is natuurlijk een erg controversieel onderwerp onder artsen. Het wordt als onethisch gezien om je patiënt bewust een middeltje te geven waarvan je weet dat het op zichzelf geen effect kan hebben.

Maar in de praktijk komt het eigenlijk al vaak voor dat artsen hun patiënten placebo's geven, in de vorm van vitamines bijvoorbeeld, om zo toch maar niet onnodig antibiotica en dergelijke te moeten voorschrijven.

Zo verklaarde de helft van de Amerikaanse dokters die ondervraagd werden voor een studie u