• Onverzadigde vetten maken gezonde oliën

Onverzadigde vetten maken gezonde oliën

2017-01-18T12:06:14+01:00juni 3rd, 2013|Goede Vetten|1 Reactie

Laatste update: door

Onverzadigde vetten maken gezonde oliën

Onverzadigde vetten worden beschouwd als de 'gezonde vetten' en gepromoot als onderdeel van een gezond dieet. Deze vetten helpen hart- en vaatziektes te voorkomen, cholesterol-waardes te verlagen en bieden nog tal van andere gezondheidsvoordelen indien we ze gebruiken als alternatief voor verzadigde vetten in ons dieet.

Lees verder en kom alles te weten over onverzadigde vetten, welke oliën deze vetten bevatten en waarom ze juist zo gezond zijn!

Typisch voor onverzadigde vetten is dat ze op kamertemperatuur vloeibaar zijn. Er bestaan twee types onverzadigde vetten, poly-onverzadigde en mono-onverzadigde vetten. Deze zijn verschillend in hun chemische structuur en hebben daardoor ook verschillende gezondheidsvoordelen.

Mono-onverzadigde vetten


[pullquote]Het vervangen van verzadigde vetten door mono-onverzadigde vetten heeft een cholesterolverlagend effect.[/pullquote]

Poly-onverzadigde vetten

Poly-onverzadigde vetten kunnen opgesplitst worden in twee groepen; ook bekend als omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. Beide hebben lichtje verschillende gezondheidseffecten.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren hebben een aangetoonde beschermende werking tegen hart- en vaatziektes en helpen de LDL-cholesterolwaardes naar beneden te halen. We vinden omega 3-vetzuren terug in:

  • Vetrijke vis zoals zalm, sardine en makreel.
  • Eieren en vlees zoals mager rundsvlees en kip.
  • Plantaardige bronnen zoals lijnzaad-olie, walnoten, sojabonen en koolzaad-olie.


Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vaak vis consumeren een lager risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziektes. Vis en andere dierlijke bronnen van omega 3 zijn anders dan plantaardige bronnen van omega 3. De omega 3 uit dierlijke bronnen is meer 'biologisch beschikbaar' voor ons.

Dat wil zeggen dat we om hetzelfde effect te bereiken veel meer omega 3 uit plantaardige bron nodig hebben dan uit dierlijke bron, omdat de omega 3 uit dierlijke bron effectiever door ons lichaam wordt opgenomen. Ook blijkt uit onderzoek dat omega 3 uit dierlijke bron ons beter beschermt tegen hart- en vaatziektes dan omega 3 uit plantaardige bronnen.

Hoe veel is gezond?

Hoewel de omega 3 uit visolie dus zeker veel gezondheidsvoordelen kan bieden, moeten zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven er toch mee oppassen. Volg de richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vis goed op en overschrijdt deze niet want zeker als je zwanger bent is het gevaarlijk om teveel zware metalen zoals kwik binnen te krijgen. En dat risico heb je jammer genoeg wel als je veel vis consumeert.

De Amerikaanse Hartstichting raadt volwassenen aan 500 mg omega 3 per dag te consumeren om zo het risico op hart- en vaatziektes terug te dringen. Indien je twee tot drie porties van een 150 g vette vis per week op het menu zet zou je deze doelstelling mo