Vroeger werd gedacht dat hoge bloeddruk een typische mannenkwaal was.
Dat is dus niet zo, ook vrouwen kunnen te kampen hebben met hoge bloeddruk.
Vooral na je vijfenzestigste neemt bij vrouwen de kans op hoge bloeddruk toe, het voordeel dat vrouwen ten opzichte van mannen hebben wat betreft het krijgen van hoge bloeddruk is dan verdwenen.
Dit heeft te maken met veranderingen in je hormoonspiegel en natuurlijk het feit dat hoge bloeddruk een ziekte is die zijn tijd nodig heeft om te ontwikkelen.
Als je jong bent is de kans gewoonweg veel kleiner dat je te maken hebt met hart- en vaatziekten.
Er zijn heel veel verschillende factoren te bedenken die van invloed zijn op je bloeddruk. Veel van die factoren zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde, denk bijvoorbeeld maar eens aan stress.
Andere factoren zoals voeding en leefstijl zijn voor mannen en vrouwen ook gelijk wat betreft de bloeddruk. Ook factoren zoals alcoholgebruik en roken zijn zowel bij vrouwen als mannen funest voor je bloeddruk.
Echter, er zijn ook duidelijke verschillen wat betreft mannen en vrouwen en het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk.
Daarom wil ik het in dit artikel specifiek hebben over factoren die juist voor vrouwen een risico vormen voor de bloeddruk.
Dat hoge bloeddruk als een typische mannenkwaal wordt gezien is natuurlijk niet zomaar. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hormoon oestrogeen een vorm van bescherming biedt op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
Een vrouw van 35 heeft statistisch gezien 3 keer minder kans op het hebben van hoge bloeddruk ten opzichte van een man van 35.
Hoewel nog niet precies duidelijk is wat nou precies de reden is waarom oestrogeen bij vrouwen een beschermend effect heeft is het onderzoekers wel duidelijk geworden dat het te maken heeft met de elasticiteit van je aderwanden.
Met andere woorden, tot de overgang houdt het oestrogeen bij vrouwen de aderwanden soepel, soepele aderwanden zijn heel belangrijk wat betreft het niet ontwikkelen van hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten.
Deze geruststelling is echter geen garantie: ongeveer een op de drie vrouwen krijgt op latere leeftijd alsnog te kampen met hart- en vaatziekten, meestal na de menopauze.
Om het maar heel bot te zeggen, vrouwen hebben maar een tijdelijke bescherming en leeftijd in combinatie met de overgang zorgt ervoor dat vrouwen op oudere leeftijd een soort inhaalslag maken wat betreft het krijgen van hart- en vaatziekten.
Vrouwen na de menopauze lopen juist zelfs meer risico op het krijgen van hoge bloeddruk, hoog cholesterol en de daaraan gerelateerde hart- en vaatziekten zoals het krijgen van een hartaanval of een beroerte.
Hoge bloeddruk en de overgang
Zoals gezegd op jongere leeftijd wordt je als vrouw beschermd door hormonen, met name oestrogeen. Kom je echter in de overgang dan neemt het oestrogeengehalte snel af en valt deze bescherming weg.
Een logische gedachte zou dan zijn om hormoontherapie te nemen om de afname van oestrogeen op te vangen. Dit werkt de eerste jaren na de overgang ook beschermend, even los gezien van de nadelen en risico’s van hormoontherapie.
Echter, hormoontherapie biedt maar een tijdelijke oplossing en na een aantal jaren werkt hormoontherapie zelfs averechts, het risico op hart- en vaatziekten neemt binnen vijf jaar zelfs toe als je hormoontherapie toepast.
Hoe en wat is de medische wetenschap nog niet helemaal duidelijk, wat wel overduidelijk is, is dat de overgang nogal een impact heeft op je lichaam. Los van de typische overgangsklachten heeft de veranderende hormoonhuishouding een negatief effect op je slechte, LDL cholesterol, en met name de bloeddruk neemt toe.
Dus wat dat betreft hebben de wetenschappers nog geen passende oplossing gevonden wat betreft hormonen. Je zult dus zelf het risico moeten minimaliseren door een gezonde leefstijl en een voedingspatroon te hebben die het krijgen van hoge bloeddruk tegengaat.
Gelukkig is het tegengaan van overgangsklachten en het tegengaan van hoge bloeddruk niet tegenstrijdig. Vooral een gezond voedingspatroon kan je tijdens en na de menopauze helpen om ten eerste de natuurlijke verhoging van je bloeddruk tegen te gaan en te voorkomen dat je extra aankomt omdat je hele hormoonspiegel in de war is gebracht.
Daarnaast kan een gezond voedingspatroon je helpen om bijvoorbeeld de gewrichtspijn tegen te gaan. Verhoog daarom je inname van calcium, ijzer, vitamine C en voedingsvezels.
Hoge bloeddruk bij zwangerschap
Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen is natuurlijk het feit dat een vrouw zwanger kan worden en de man niet. Als je als vrouw zwanger wordt loop je extra risico op bijvoorbeeld hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes.
Je lichaam moet immers twee lichamen voorzien van alle noodzakelijke stoffen om te leven, dit legt extra druk op je lichaam. De risico’s wat betreft de gevolgen van het hebben van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zijn afhankelijk van wanneer de stijging van de bloeddruk is begonnen.
Een belangrijk punt is wat betreft hoge bloeddruk en zwangerschap is na de twintigste week van de zwangerschap. Na twintig weken zwanger zijn neemt de kans op een stijging van je bloeddruk namelijk toe.
Het risico dat je loopt hangt af van verschillende factoren:
• Je hebt een normale bloeddruk tot de twintigste week van de zwangerschap, daarna neemt de bloeddruk toe.
• Je had sowieso al een verhoogde bloeddruk en na de twintigste week neemt je bloeddruk nog eens extra toe.
Gevolgen van een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap kunnen zijn:
• Verminderde bloedtoevoer naar de placenta. Als je placenta niet genoeg bloed krijgt, krijgt de baby niet genoeg voedingsstoffen en ontwikkelt de baby zich minder met als gevolg een laag geboortegewicht of te vroeg geboren worden wat vaak leidt tot problemen met de ademhaling van de baby.
• Vroegtijdig moeten bevallen om levensbedreigende complicaties voor de moeder te voorkomen.
• De placenta kan loskomen van de baarmoederwand, dit kan tot grote interne bloedingen leiden en is voor zowel moeder als baby levensbedreigend.
Hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging
Preeclampsie is de medische term voor zwangerschapsvergiftiging, hetgeen een gevolg kan zijn van te hoge bloeddruk. De hoge bloeddruk tast dan je organen aan en dat zorgt ervoor dat je lichaam niet meer in staat is om voedingsstoffen in de bloedbaan en afvalstoffen uit de bloedbaan te houden.
De organen die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van een zuivere bloedsomloop zijn je nieren en lever.
Zoals gezegd loop je extra risico op zwangerschapsvergiftiging als je al last hebt van een hoge bloeddruk. Maar de meeste gevallen van zwangerschapsvergiftiging zijn acuut en komen door een sterke stijging van de bloeddruk in een keer, meestal dus na de twintigste week.
Een bloeddruk van boven de 140/90 wordt als gevaarlijk gezien, maar als je daar maar vlak onder zit, zit je natuurlijk ook in de gevarenzone.
Het beste is natuurlijk om je bloeddruk gewoon heel regelmatig te meten om te voorkomen dat je problemen pas in een laat stadium herkent. Want zwangerschapsvergiftiging kan ook voorkomen zonder dat je er erg in hebt!
Ook al is het natuurlijk niet ideaal, het is zeer goed mogelijk om hoge bloeddruk te behandelen met medicatie, ook als je zwanger bent. Meten dus die bloeddruk!
Ook zijn behalve je bloeddruk meten ook andere signalen waaraan je een stijging van je bloeddruk en een potentiële zwangerschapsvergiftiging kunt herkennen:
• Hoofdpijn
• Problemen met je ogen; wazig zien, slecht zien of een overgevoeligheid voor licht
• Pijnlijke nieren
• Pijn aan je lever, net onder je rechter ribben
• Misselijkheid, overgeven
• Kortademigheid
• Vocht achter de longen
• Weinig urineren
• Zwellingen
• Snelle gewichtstoename
Nader onderzoek van de urine of je bloed is dan nodig om te kijken of je geen problemen met je lever of je nieren hebt en je dus geen zwangerschapsvergiftiging hebt.
Hoge bloeddruk door anticonceptiepil
Het slikken van de anticonceptiepil an sich is heeft niet heel erg veel invloed op je bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 5% van de vrouwen door het gebruik van de pil een hogere bloeddruk ontwikkelt.
Met name de sterkte van een van de werkzame middelen in de de anticonceptiepil is daar verantwoordelijk voor. Dit is het hormoon oestrogeen en progesteron, beter bekend onder de medicijnnaam progesterine.
Gelukkig zijn de anticonceptiepillen van tegenwoordig een stuk minder sterk dan vroeger en is de kans dat je last krijgt van bijwerkingen een stuk minder. De pil van tegenwoordig bevat maar een fractie van de hormonen van de oorspronkelijke pil.
De sterkte van de pil is niet alleen verantwoordelijk voor het risico op het krijgen van hoge bloeddruk, ook bijvoorbeeld het risico op het krijgen van een beroerte door de pil hangt heel erg nauw mee samen.
Vaak is het een combinatie van “negatieve randvoorwaarden”, bijvoorbeeld een onopgemerkte aandoening in combinatie met de pil die ervoor zorgt dat het misgaat.
Helaas geldt dit niet voor de volle 100%, met enige regelmaat zie je toch dat iemand begint met het slikken van de pil en daardoor een levensbedreigende aandoening krijgt of zelfs komt te overlijden.
Het is een soort ingecalculeerd risico, het risico op complicaties bij het slikken van de pil is veel lager dan bij zwangerschap of zelfs abortus, dus vanuit die redenatie kun je stellen dat het slikken van de pil niet extra gevaarlijk is.
Dit is een risico dat je zelf moet afwegen. Een normaal gezond iemand zal geen hinder ondervinden van de pil, echter heb je bijvoorbeeld last van bijvoorbeeld minder sterke nieren dan kan de pil wel een risico vormen.
Zo geldt dat ook voor overgewicht, of kom je juist sterk aan nadat je de pil bent gaan slikken -iets wat wetenschappers ontkennen dat het door de pil komt, maar daar zullen veel vrouwen uit ervaring anders over denken- of heb je een ongezonde leefstijl in combinatie met de pil dan kan dit net genoeg zijn om wel problemen te veroorzaken.
95% van de vrouwen heeft dus geen last van de bijwerkingen van de pil wat betreft hoge bloeddruk. Maar geheel uitgesloten is het risico dus niet, dat is bij elke vorm van medicatie zo en de anticonceptiepil vormt daar geen uitzondering op.
Gelukkig is het wel zo dat als je last krijgt van hoge bloeddruk door de pil, je bloeddruk na een paar maanden na het stoppen van de anticonceptiepil weer genormaliseerd is. De schade is dus niet blijvend! Heb je na het stoppen van de pil blijvend last van hoge bloeddruk dan is iets anders de veroorzaker van de hoge bloeddruk.
Vooral je gewicht, de hoogte van je cholesterol, het feit of je erfelijk bent belast met hoge bloeddruk of last hebt gehad van zwangerschapshypertensie spelen een hele grote rol.
Vooral de combinatie roken en de pil slikken is er een die je eigenlijk altijd zou moeten vermijden, roken en de pil slikken is echt heel erg ongezond. Zo ongezond zelfs dat na je 35 zelfs wordt afgeraden om de pil te slikken als je niet stopt met roken omdat het risico dan wel erg hoog wordt!
Dus het slikken van de pil op zich is niet heel ongezond, 95% van de vrouwen die de pil slikken heeft geen problemen, maar de combinatie van overgewicht, roken, veel drinken en de pil kan dus wel erg schadelijk zijn. Geheel onschuldig is de pil dus niet!
Tips om hoge bloeddruk te verlagen
Er zijn als vrouw zijnde verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je je bloeddruk onder controle krijgt. Vaak gaat hoge bloeddruk hand in hand met een ongezonde leefstijl of een ongezond voedingspatroon wat weer zorgt voor een hoog cholesterol of overgewicht wat weer zorgt voor een hoge bloeddruk. Dus om hoge bloeddruk te voorkomen zal ik maar meteen met de deur in huis vallen:
1. Voorkom overgewicht
Op de allereerst plaats moet je ervoor waken dat je niet te zwaar bent. Niet alleen vanwege je uiterlijk, vooral vanwege het feit dat die extra kilo’s je alleen maar hinderen wat betreft je gezondheid. Als je teveel weegt loop je een grote kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en het vermindert zelfs je vruchtbaarheid!
Ga maar na, overgewicht en de anticonceptiepil is een slechte combinatie, maar overgewicht en zwanger worden zeker net zo risicovol. Sterker nog, als je een kinderwens hebt, zal je arts je adviseren om eerst je overtollige kilootjes kwijt te raken.
Om het jezelf niet moeilijk te maken als de tijd daar is om zwanger te worden kun je het beste nu alvast ervoor zorgen dat je gewicht in orde is.
Dus stap 1 in het voorkomen van hoge bloeddruk is het hebben van een gezond gewicht. Een gezond gewicht is trouwens vaak iets anders dan het ideale figuur hebben.
De meeste vrouwen zijn te streng voor zichzelf, dus puur vanuit je gezondheid gekeken is een BMI van minder dan 25 prima, je hoeft jezelf niet uit te hongeren. Modellen hebben van een BMI van rond de 18, dit is echt totaal gekkenwerk!
Wist jij dat slechts 1 op de 1000 meisjes geboren worden met de lichaamsbouw van zo’n fotomodel? Leg de lat dus niet onrealistisch hoog, dit is niet haalbaar en werkt uiteindelijk alleen maar demotiverend.
2. Voeding
De grootste boosdoener is ons westerse voedingspatroon. Al die kant-en-klaar supermarktvoeding waar we ons mee volstouwen bevat geen ingrediënten die je lichaam voeden. Al de bewerkte voeding is een combinatie van suikers, vetten en kunstmatige smaakstoffen.
Of nog erger, kunstmatige suikers, transvetten en kunstmatige smaakstoffen.
Deze voeding is de daadwerkelijke oorzaak van veel gezondheidsklachten zoals het krijgen van hoge bloeddruk. Dit komt omdat het menselijk lichaam niet gemaakt is om deze voedingsstoffen te verwerken, en al helemaal niet in deze grote hoeveelheden. Het gevolg is dat je lichaam al die brandstof direct omzet in lichaamsvet.
En zolang al die kunstmatige suikers en transvetten nog niet zijn opgeslagen als vetrandje veroorzaken ze ontstekingen in je hele lichaam, van je aderwanden tot je hersenen overal wordt schade aangericht.
Juist die ontstekingen zijn een grote veroorzaker van hoge bloeddruk omdat deze ontstekingen ervoor zorgen dat je aderen verharden en vol littekens komen te zitten.
3. Meer verse ingrediënten
De grootste boosdoener elimineren levert je ook gelijk de grootste winst op. Dus om je bloeddruk omlaag te krijgen zal je gezonder moeten gaan eten. Dit klinkt heel drastisch maar dat valt best mee. Het is vooral de omschakeling van bewerkt naar onbewerkt wat telt, je kan van ongezond naar gezond eten gaan zonder dat je andere gerechten hoeft te gaan eten als jij dat wilt! Je vervangt simpelweg de kant en klare ingrediënten en je gaat zelf je voedsel bereiden.
Om je een voorbeeld te geven: spaghetti. Je kunt spaghetti in allerlei soorten en maten krijgen, in dit voorbeeld ga ik er even van uit dat je voor het gemak witte spaghetti met van die lekkere bolognesesaus in een potje. Deze variant zit vol met zout, suiker, simpele koolhydraten en toegevoegde geur- en smaakstoffen.
Niet goed voor je gewicht en niet goed voor je bloeddruk.
Stel je nu eens voor dat je dit zelfde recept gaat maken met verse producten. Dus je neemt een beetje mager rundergehakt, een paar verse tomaten, volkorenspaghetti en wat ui, knoflook, basilicum en prei voor de extra smaak.
Hetzelfde gerecht bevat nu ineens allerlei supergezonde ingrediënten die je helpen om je lichaam gezond te houden en je bloeddruk onder controle te houden.
Zo moeilijk is het dus niet! Vanaf nu ga je lekker al je maaltijden zelf bereiden, geloof me een andere optie is er niet. (Of je moet je partner zover zien te krijgen natuurlijk, hij/zij heeft natuurlijk ook voordeel van al die gezonde recepten.)
Daarnaast moet je veel meer groente gaan eten, heb je weinig tijd? Kies dan voor de diepvriesvariant, die is net zo gezond, zolang er maar geen sausjes en smaakjes aan toegevoegd zijn!
4. Gezonde tussendoortjes
Naast meer groente moet je natuurlijk ook kritisch naar je snacks gaan kijken, de tussendoortjes zijn vaak het meest ongezond. De makkelijkste oplossing wat betreft gezonde tussendoortjes zijn gewoon een appel, banaan en ongezouten nootjes.
Fruit geeft je de energie van koolhydraten zonder dat je bloedsuikerspiegel gelijk omhoog schiet. Dit komt omdat in fruit ook veel vezels zitten die ervoor zorgen dat je de snelle suikers gelijkmatig opneemt. Dit zorgt er ook voor dat je over een langere periode over energie beschikt en je niet na een half uur weer bij de snoepautomaat staat!
Nootjes bevatten heel veel eiwitten en onverzadigde vetten, juist deze onverzadigde vetten zijn belangrijk als het gaat om het gezond houden van je aderen. Omega 3 beschermt je hele vaatstelsel en zorgt ervoor dat je in ieder geval geen hoge bloeddruk krijgt doordat je aderwanden stijf worden.
Ook werkt omega 3 als een soort ontvetter, dus die stijging van je slechte cholesterol die je na de overgang kunt verwachten ga je tegen met omega 3.
Eiwitten zijn als snack ideaal omdat het niet van invloed is op je bloedsuikerspiegel maar tegelijkertijd wel een hele goede bron van energie is. Eet dus wat vaker noten, als je denkt dat die nootjes toch wel duur zijn, denk dan bij jezelf dat voor de prijs van twee repen snoep jij allerlei supergezonde bestanddelen aan je lichaam geeft die ervoor zorgen dat je lichaam veel beter bewapend is tegen bijvoorbeeld hoog cholesterol en hoge bloeddruk.
5. Groene smoothie
Als je iets meer tijd hebt neem dan een groene smoothie. Groene smoothies zijn vooral handig als je toch minder groente eet dan je eigenlijk zou moeten. Doordat je de groente in een smoothie mengt kom je veel makkelijker aan je groente quotum. Je drinkt als het ware groente zonder dat je het merkt!
De beste groene smoothies maak je door een basis te hebben van water en een eetlepel yoghurt. Daarnaast gebruik je ingrediënten zoals appel en banaan voor de vitamines, smaak en textuur. Een halve banaan of blauwe bessen camoufleert qua smaak zo’n beetje alles wat je er dan nog bij door doet. Dus je kunt die smoothie dan zoveel mogelijk aanvullen met bijvoorbeeld sla of jonge spinazieblaadjes, heerlijk zo’n smoothie!
Je kunt met smoothies alle kanten op qua smaak, persoonlijk vind ik de groene smoothie heerlijk met die zure rode besjes, maar dat is een kwestie van smaak. Probeer en varieer tot je je favoriete smoothie gevonden hebt. Pas wel op dat je niet alleen maar fruit in je smoothie doet, die neiging is heel groot omdat een fruitsmoothie veel lekkerder is. De kunst van de groene smoothie is er zoveel mogelijk groen in te doen en hem toch lekker te vinden.
Een vieze groene smoothie is misschien wel gezond, maar de kans dat je elke dag een vieze smoothie drinkt is niet heel erg groot.
6. Chocolade
Heb je het over tussendoortjes dan denk je als vrouw natuurlijk aan chocolade. Toch is chocolade gezonder dan je misschien zou denken, je moet echter wel de juiste chocolade eten. Het mooie aan chocolade is dat je langzaam kunt oefenen en in kleine stapjes van melkchocolade overstapt op steeds puurdere chocolade. Als jij melkchocolade gewend bent en je stapt dan ineens over op 99% pure chocolade dan is de kans ongeveer 99% dat je deze chocolade niet te pruimen vindt.
Doe je dit in kleine stapjes dan kom je erachter dat chocolade tot 70% eigenlijk net zo lekker is als gewone chocolade. Bij mij ligt de grens inmiddels al op 85% puur, heerlijk vind ik het nu. Maar ook ik heb mijn voorliefde voor donkere chocolade opgebouwd. Ben je eenmaal gewend aan pure chocolade dan wil je nooit weer die flauwe smaak van melkchocolade. Alle chocolade boven de 80% is juist goed voor je bloeddruk.
Dus elke dag een paar stukjes chocolade kunnen een geweldige gezonde traktatie zijn zonder dat het gelijk ongezond is.
7. Geen zout
Niet iedereen is gevoelig voor zout, maar ga er maar vanuit dat bij heel veel mensen zout er voor zorgt dat de bloeddruk omhoog schiet. Het probleem met zout is vooral de hoeveelheid. Als je nagaat dat naast suiker zo’n beetje in alle bewerkte producten ook een flinke hoeveelheid zout zit dan kun je wel nagaan dat het ontwikkelen van hoge bloeddruk vanwege zout vrij makkelijk gaat.
Het venijnige aan die grote hoeveelheden zout in allerlei producten is dat je onbewust te veel zout binnenkrijgt, daarom moet je zoals gezegd stoppen met eten van bewerkte voeding.
Behalve dat bewerkte voeding geen enkele toegevoegde waarde heeft, verlies je ook het inzicht op wat je nu eigenlijk binnenkrijgt.
Op het moment dat je zelf je maaltijden gaat bereiden dan heb jij controle over hoeveel zout, suiker of vet er in het gerecht gaat. Wat betreft zout is het de kunst om niet meer dan een klein theelepeltje zout per dag binnen te krijgen. Dit kun je bereiken door vooral over te stappen op kruiden die je bloeddruk niet laten stijgen maar juist verlagen. De meeste kruiden zijn eigenlijk gezond, alleen zout niet.
Het maakt niet uit of je je maaltijden pittiger maakt met cayennepepers of dat je juist meer de Italiaanse kant opgaat en meer basilicum of tuinkruiden gaat gebruiken, zolang je maar geen zout meer gebruikt om smaak aan je gerechten te geven.
Je zult trouwens merken dat op het moment dat je verse, het liefst biologische, ingrediënten gaat gebruiken je ook geen zout nodig hebt voor smaak. Zout en suiker in de bewerkte voeding is om smaak te geven aan die brij van ongezonde ingrediënten. Verse ingrediënten hebben van zichzelf al heel veel smaak en behoeven geen zout of suiker!
8. Meer foliumzuur
Foliumzuur is niet alleen verstandig voor zwangere vrouwen, het is voor alle vrouwen aan te raden om de inname van foliumzuur flink te verhogen. Foliumzuur kun je ook heel goed als supplement nemen.
Foliumzuur is heel erg belangrijk voor allerlei regulerende processen in je lichaam.
Vaak krijgen vrouwen niet genoeg foliumzuur binnen, daarom wordt voor vrouwen die zwanger willen worden ook supplementie aanbevolen. Maar waarom zou je je lichaam pas gaan voorzien van wat het nodig is op het moment dat je zwanger wil worden?
Eigenlijk is dat toch raar, je zou toch altijd ervoor willen zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt?
9. Meer calcium
Een typisch vrouwenprobleem, vooral na de overgang is botontkalking. De veranderingen in je hormoonhuishouding hebben ook effect op hoe goed je calcium opneemt. Door die verminderde opname van calcium hebben niet alleen je botten het zwaar.
Uit onderzoek is gebleken dat je calciuminname verhogen ook een positief effect heeft op je bloeddruk, wat eigenlijk wel raar is, als je nagaat dat een medicijn tegen hoge bloeddruk juist weer de werking van calcium blokkeert.
Zo zie je maar weer dat het menselijk lichaam zeer complex is. Maar goed terug naar de extra inname van calcium. De extra inname van calcium werkt alleen als je er ook voor zorgt dat je extra vitamine D3 binnenkrijgt, zo blijkt uit het onderzoek.
10. Vitamine D3
Om je inname van vitamine D3 te verhogen kun je twee dingen doen. Op de eerste plaat kun je vitamine D3 aanmaken door veel buiten in de zon te komen. Je lichaam maakt namelijk zelf dan vitamine D3 aan. Echter, dit is alleen ’s zomers het geval. Omdat Nederland erg noordelijk ligt is ons lichaam alleen ’s zomers in staat om voldoende vitamine D aan te maken door zonlicht.
Je kunt bij wijze van spreken de hele winter buiten in de zon doorbrengen, je maakt niet genoeg vitamine D aan.
Ik ben normaal gesproken voorstander van vitaminen uit voedsel en niet uit supplementen maar er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen. Vitamine D is daar een van. Je moet namelijk wel heel veel eten om het tekort aan vitamine D op te vangen vanwege dat we te noordelijk wonen.
Als je nagaat dat mensen in de tropen duizenden keren meer vitamine d binnenkrijgen dan wij in Nederland in de winter dan kun je wel nagaan dat supplementie in dit geval veilig en handig is.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is ongeveer 400ug, heb je echter een tekort dan moet je echt wel het dubbele nemen om dit tekort weg te werken. Laat dit even controleren door je huisarts. De aanbevolen hoeveelheid in de winter is dus 400ug vitamine D.
Let wel op dat je vitamine D en calcium beide moet verhogen, beide stoffen hebben elkaar nodig om omgezet te worden in het lichaam. Met andere woorden, je kunt nog zoveel vitamine D nemen, als je niet genoeg calcium binnenkrijgt dan heeft dat geen nut, en andersom geldt hetzelfde.
11. Voldoende lichaamsbeweging
Voldoende lichaamsbeweging is essentieel voor een goede doorbloeding. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je niet beweegt dan loop je alsnog een hele grote kans op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten.
Je kunt op allerlei manieren die beweging pakken, wat betreft hoge bloeddruk voorkomen is het soort bewegen niet zo belangrijk.
Natuurlijk kun je krachttraining doen zodat je bijvoorbeeld twee vliegen in een klap slaat en daarmee ook je botten sterk houdt, maar het hoeft niet. Je kunt ook lekker elke dag een halfuurtje gaan wandelen, zelfs dat halfuurtje lopen heeft al groot effect wat betreft het voorkomen van bloeddrukproblemen.
Het mooie aan beweging is dat je conditie erg snel verbetert en je dus veel minder moeite hoeft te doen om dat halfuurtje te lopen. Sterker nog, de eerste weken zal het je misschien energie kosten, maar je zult verbaasd zijn hoe snel je conditie verbetert en je juist energie krijgt van lichaamsbeweging in plaats van dat het energie kost!
Doe er je voordeel mee, en maak van een halfuurtje per dag later drie kwartier. Op het moment dat je drie kwartier lopen een peulenschilletje gaat vinden bouw je het uit tot een uur! Kom je tijd tekort voer dan het tempo wat op en ga wat sneller wandelen.
Langer dan een uur wandelen is wat betreft je bloeddruk verlagen niet nodig, maar het is wel zo dat je van lichaamsbeweging niet genoeg kunt krijgen.
12. Stop slechte gewoontes
Als laatste tip wil ik je meegeven dat je echt moet gaan nadenken of die sigaret het waard is dat je je gezondheid en levensverwachting daarvoor op het spel wilt zetten. Als je jong bent dan lijkt je lichaam onkwetsbaar, maar na je dertigste zul je toch al gaan merken dat ongezonde gewoontes steeds meer invloed gaan hebben op je gezondheid.
En als je later vijftig bent en je kortademig begint te worden of dat je een enge ziekte krijgt vanwege al die vieze peukjes die je hebt gerookt dan heb je spijt dat je ooit begonnen bent.
Stop er dus mee nu je nog kunt stoppen. Als je niet kunt stoppen met roken zoek dan hulp. Je huisarts kan je hierbij helpen, maar ook bijvoorbeeld hypnose werkt bij veel mensen erg goed. Hoe dan ook zorg ervoor dat je niet blijft roken.
Daarnaast heb je ook nog alcohol, drink je met mate de juiste alcohol dan kan het geen kwaad. Maar ja, een glas rode wijn raak je niet aangeschoten van en dus wordt een glas vaak een halve fles. En dat is weer niet zo gezond.
Ook heeft het geen zin om dat glas per dag op te sparen om zo in het weekend zeven glazen te kunnen drinken, helaas zo werkt het niet.
Dus houdt jezelf in de hand en minder je alcoholgebruik tot maximaal een glas rode wijn per dag. Alle andere alcohol, zoals bier en likeurtjes zijn trouwens ook erg slecht voor je figuur, om je maar een extra motivatie te geven.
Tot slot…
Zoals je hebt kunnen lezen is hoge bloeddruk bij vrouwen niet gelijk aan hoge bloeddruk bij mannen. Natuurlijk, slechte gewoontes, ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging is voor alle mensen ongezond, dus wat dat betreft gelden de algemene adviezen tegen hoge bloeddruk.
Vooral de zwangerschap en de periode na de overgang is wanneer je als vrouw extra moet oppassen voor hoge bloeddruk.
Dus als je zwanger bent of wilt worden of je bent in de overgang, koop een bloeddrukmeter. Die dingen kosten tegenwoordig niet veel meer en je kunt er zoveel problemen mee voorkomen. Meten is weten, en hoge bloeddruk kom je vaak alleen maar op het spoor door te meten!
Daarnaast is het belangrijk dat een gezond voedingspatroon hebt, sleutelwoorden zijn onbewerkt en vers. Als vrouw moet je extra goed letten op dat je voldoende foliumzuur, calcium en vitamine D binnenkrijgt.
Combineer dat met voldoende lichaamsbeweging, matig je slechte gewoontes en je hebt het risico dat je last krijgt van hoge bloeddruk al voor een groot deel geëlimineerd.
Succes!
Bronnen:
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem.86.4.7393
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098
http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/UnderstandYourRiskforHighBloodPressure/High-Blood-Pressure-and-Women_UCM_301867_Article.jsp
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007460.htm
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/menopause-and-high-blood-pressure/faq-20058406
http://www.medicaldaily.com/birth-control-pills-increase-risk-ischemic-stroke-only-certain-women-study-353634
hallo Robert, ik kamp enorm met mijn gezondheid heb je een praktijk voor goede adviezen ben nog niet zo goed met de computer maar wil nog aan werken. Mijn naam is Claudette en ben 59 jaar mijn tel 065893**** graag uw hulp en advies
Dat is erg vervelend om te horen, Claudette.
Ik heb geen fysieke praktijk, maar als je gebruik wilt maken van mijn kennis en aanpak, dan raad ik je aan om 1 of meerdere van mijn boeken te downloaden. De meeste zijn helemaal gratis!