• verborgen honger

Opgepast voor de verborgen honger

2016-11-29T09:42:51+01:00maart 28th, 2013|Afvallen|0 Reacties

Laatste update: door

Opgepast voor de verborgen honger

Als we hongerig zijn zoeken velen onder ons hun toevlucht tot snel-klaar maaltijden of snacks. Het is gemakkelijk en we besparen er veel tijd mee. Maar het maakt niet uit: hoeveel van dit soort voedsel we ook consumeren ons lichaam blijft hongerig. En met hongerig bedoelen we hier dat ons lichaam een tekort blijft hebben aan levensnoodzakelijke voedingsstoffen. Als je eet om je hongergevoel te stillen maar er niet in slaagt de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft dan spreken we dus van 'verborgen honger'.

We denken vaak dat we gezond eten door regelmatig te eten, maar we beseffen niet dat wat we eten ons onvoldoende mineralen en vitamines biedt om de dag door te komen. Langzaam maar zeker leidt dit eetpatroon ertoe dat we tekorten krijgen aan micro-nutriënten in ons lichaam en dat we zo onze gezondheid om zeep helpen.

Onze persoonlijke keuzes wat betreft eten, de manier waarop we het bereiden en onze individuele levensstijl beïnvloeden of verergeren de symptomen van verborgen honger. We eten dan misschien niet minder (de hoeveelheid calorieën die we binnenkrijgen in één maaltijd is vaak te hoog) maar we eten vaak niet juist. Onze maaltijden moeten alle levensnoodzakelijke voedingsstoffen bevatten en niet enkel veel koolhydraten, proteïnes of vet.

Micro-nutriënten

Micro-nutriënten tekort is niet zoals vaak gedacht enkel een probleem van mensen die in armoede leven. Uiteraard hebben zij hier vaker last van omdat hun economische situatie hen niet toelaat om de juiste voedingsmiddelen te kopen. Maar het is ook een snelgroeiend probleem bij de meer welgestelde lagen van de wereldbevolking, waar mensen misschien wel grotere hoeveelheden voedsel consumeren maar geen kwalitatieve voeding. In India bijvoorbeeld zien we de twee problemen samenkomen.

Voor de armere klassen is goede voeding nog steeds vaak onbetaalbaar maar de rijkere klasse die het zich wel kan veroorloven maakt de foute voedingskeuzes en loopt zo ook tekorten op aan bepaalde voedingsstoffen. Uit een nationaal onderzoek in dit land bleek dat van de vrouwen in de stedelijke gebieden daar ongeveer 36% lijdt aan een ijzertekort. Kan je je voorstellen hoe groot dit probleem dreigt te worden?

Verborgen honger is geen ziekte

Verborgen honger is geen ziekte op zich maar kan wel zichtbaar worden in een aantal ziektebeelden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde stoffen. Een tekort aan micro-nutriënten zoals ijzer, vitamine A, jodium, calcium, zink en vitamine B-complex zijn signalen van verborgen honger. Deze stoffen, waarvan we kleine maar essentiële hoeveelheden nodig hebben, maken een wereld van verschil in de werking van je metabolisme en lichaamsfuncties.

Zonder die stoffen werkt je lichaam gewoon niet goed én het zal er ook niet goed uitzien. Het geheim van een gezond uitziende huid of mooi blinkend haar moet je dus niet zoeken bij allerlei cosmetica maar eerder bij wat je dagelijks op je menu zet.

Een tekort aan voedingsstoffen

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer manifesteert zichzelf in een te lage hemoglobine-waarde van het bloed wat leidt tot vermoeidheid, lage bloeddruk, verminderde weerstand en tot verlies of grijs worden van het haar. Vrouwen hebben meer kans hier last van te krijgen omdat tijdens de menstruatie, zwangerschap, bevalling of borstvoeding er veel ijzer verbruikt wordt en er vaak niet genoeg aandacht wordt besteed aan de inname van deze stof. We mogen trouwens ook niet vergeten dat doordat ijzer verantwoordelijk is voor de vorming van hemoglobine het ook helpt om zuurstof door ons lichaam te verdelen.

Vitamine A

Een tekort aan vitamines zoals vitamine A kan ertoe leiden dat onze ogen erop achteruit gaan, we allergieën ontwikkelen of infecties krijgen. Calciumtekort kan er dan weer de oorzaak van zijn dat je beenderen verzwakken en gemakkelijker breken

Jodium

Jodium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het metabolisme en de mentale coördinatie. Een tekort eraan kan problemen veroorzaken in het concentratievermogen en geheugen en kan zorgen voor een gebrek aan appetijt of motivatie in het algemeen. Van zink hebben we maar minimale hoeveelheden nodig maar een gebrek eraan zorgt er wel voor dat onze hersenen en zenuwcellen slechter beginnen te werken. Een tekort aan foliumzuur en B12 tenslotte kan leiden tot geboorteafwijkingen en een gebrekkige hemoglobine-synthese.

Herken je de symptomen (van honger)?

Indien één of meerdere van de bovenstaande symptomen je bekend in de oren klinken kan je aan je arts vragen om een analyse van de mineralen in je lichaam te maken door middel van een test op je haar. Inderdaad onze hoofd- en lichaamsharen kunnen een perfect beeld geven van welke mineralen er eventueel een tekort vertonen in ons lichaam. Met deze test worden ook eventuele hormonale problemen opgespoord.

Indien vaststaat dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen kan je je door een diëtist laten helpen om een evenwichtiger menu samen te stellen. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Heeft een arts bij jou al tekorten vastgesteld? Wat was zijn of haar advies om deze tekorten aan te vullen? Jouw reacties, getuigenissen en vragen naar aanleiding van dit artikel zijn van harte welkom!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share