Afvallen

Laatste Update: 29 juli 2020

Honger hebben na het eten!

Je weet vast wel waar ik het over heb als ik schrijf dat het mogelijk is om honger te hebben, net nadat je gegeten hebt! Het komt vaker voor dan je denkt! Sommige voedingsmiddelen "tricken" ons lichaam door een hongergevoel achter te laten net nadat we het gegeten hebben.

Je lichaam houdt je wel vaker voor de gek....Hieronder een voorbeeld!

Als je 's morgens wakker wordt heb je vaak meer honger, dan dat je dorst hebt! Toch heeft je lichaam 's morgens vroeg veel vocht nodig, omdat het de hele nacht geen vocht heeft gehad! Maar je hersenen vertalen het "dorstgevoel", in een gevoel van honger hebben.

Waar komt het hongergevoel vandaan?

Frisdranken en andere zoetigheden bij het eten bevatten veel fructose. Een studie heeft laten zien dat fructose onze hersenen voor de gek kunnen houden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze hersenen denken dat je honger hebt, zelfs nadat je al gegeten hebt! Dit wordt ook wel hedonistische honger genoemd(1). Onderzoek laat zelfs zien dat een sinaasappel, best zoet, minder goed is in het stoppen van het hongergevoel dan bijvoorbeeld havermout(2).

Blikvoedsel bevat veel chemicaliën en conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat het lang houdbaar blijft. Ook deze voeding "trickt" onze hersenen door na het eten een hongerig gevoel achter te laten.

Een goed stevig ontbijt is goed voor je, dat hoor je iedereen zeggen. Sterker nog, te weinig ontbijten kans zelfs voor overgewicht zorgen. Studies hebben  namelijk uitgewezen dat wanneer je 300 calorieën eet in de ochtend, je 2x zo'n grote kans hebt om overgewicht te ontwikkelen dan mensen die 500 calorieën eten. Simpelweg omdat je ontbijt niet groot genoeg was. Eet dus een goed groot ontbijt . (Lees meer: Voeding in de ochtend)

Veel mensen eten geen groenten (in ieder geval niet voldoende). Hierdoor ontstaat een tekort aan vitamine B! Vitamine B is verantwoordelijk voor de energietoevoer, de bescherming van je lichaam. Studies hebben uitgewezen dat wanneer je voldoende vitamine B inneemt, dat de kans op gewichtstoename door te veel te eten halveert.

Meer groente eten zal dus resulteren in een lagere kans op overgewicht.

Te weinig vocht in je lichaam kan het gevoel opwekken dat je honger hebt. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende water drinkt per dag. Desnoods drink een glas water voor het avondeten.

Verveling! Als jij je verveelt is het makkelijk om de kast open te trekken en van alles naar binnen te werken. Eigenlijk zal deze factor helemaal bovenaan moeten staan omdat dit voor het overgrote deel van de bevolking de enige reden is waarom ze aankomen!

Ga dit maar eens voor jezelf na: Wanneer is de kans groter dat je een zak chips uit te kast haalt?

1. Wanneer je druk en gefocused bezig bent

2. Wanneer jij je verveelt(3)

Het antwoord is natuurlijk 2.

Je wordt niet zomaar dik

Door het achtergebleven honger gevoel zal je snel weer de kast open trekken om te kijken wat er  nog voor lekkers (en vooral makkelijk)  te eten is. Vooral de "maagvullers" (het eten wat je eet omdat je nog een honger gevoel hebt) zorgen ervoor dat je die extra kilo's niet kwijtraakt! De kans  is niet alleen groot dat je de kilo's niet kwijtraakt, er zullen zelfs meer kilo's bijkomen.

Mensen die willen afvallen roepen steeds, ik ga gewoon minder eten! Naast het feit dat ze dit toch niet menen (het heeft zelfs een averechts effect), heeft het ook nog eens geen zin (in ieder geval niet als je doel is om de kilo's kwijt te raken).

Namelijk door niet te gaan eten val je juist niet af. Sport en het verbeteren van je lifestyle zijn nu net de dingen die je moet aanpakken!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019566631731382X
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666316300113
 3. https://scholarcommons.sc.edu/aiken_psychology_theses/28/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, ik loop stage sinds maandag bij een sportschool. Ik sport dus heel veel en verbrand veel calorien. Ik heb nu alleen steeds veel honger ook na dat ik veel heb gegeten. Ik vraag me af of dat komt door de hoeveelheid beweging die ik ineens heb.
  Gr.sabine

  1. Je hebt honger omdat van al dat bewegen je alle koolhydraten in je spieren en lever verbrand en moet aangevuld worden. Daarbij heb je
   ook eiwitten nodig voor spierherstel en goede cel werking. Het beste is om er voor te zorgen na al dat bewegen om een maaltijd te eten
   met voldoende goede koolhydraten, eiwitten en eventueel goede vetten. Dan verdwijnt als het goed is ook dat honger gevoel! Onderzoek toont
   aan dat na het sporten je 60 minuten de tijd hebt om de reservers aan te vullen.

   Gr,

   Jack

 2. hallo ik doe regelmatig op school voetbal en trefbal en
  ik werk ook al
  als ik terug van school kom en ik heb gegeten blijf ik honger hebben
  dan eet ik 2 boterhame
  en dan fitnis ik nog en blijf ik honger hebben hoe komt dit????

 3. Ik heb het volgende probleem. Ben geen grote eter en heb geen enkel probleem met dik worden. Ben 190 x 82 kg.,
  Heb 's morgens weinig trek in eten. Wel in drinken. eet weinig gedurende de dag maar tegen einde middag word ik flauw en krijg behoefte aan eten. Ik kook altijd -uitsluitend stomen- met verse groenten, aardappelen en meestal stuk vlees. Veel groente. En mis zelden een dag. Na zo'n maaltijd - en ik eet echt royaal!- krijg ik binnen twee uur een sterk hongergevoel en kan dan ook weer veel op. Waar komt dit honger gevoel vandaan. Heb het idee dat mijn systeem die maaltijd erin no time doorheen jaagt en zegt: doe dat nog maar eens. Klinkt niet als een echt probleem (is het waarschijnlijk ook niet) maar met een "lege maag" is het zo slecht slapen. Oorzaak? Oplossing?

  1. Hallo Kees,

   Dat heeft zeer waarschijnlijk met je stofwisseling te maken. Ik heb persoonlijk hetzelfde en mijn uitkomst is een handvol ongezouten noten, vult heel erg goed en bevat ook nog de goede vetten! Wat ook goed werkt is een bakje magere kwark, vult ook goed en heb je de hele nacht een vol gevoel.

 4. Mijn dochter kent bovengenoemd probleem ook! Zij eet en leeft gezond is niet te zwaar eerder te licht, toch blijft het voor haar een raadsel waarom zij na een goede maaltijd toch weer honger krijgt 1 uur na het eten!
  Wie weet de oplossing?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share