Orthomoleculaire Geneeskunde deel 2: Voedingssupplementen voor verschillende kwalen
In de vorige twee delen van deze special over Orthomoleculaire geneeskunde hebben we kennis gemaakt met de principes van deze behandelwijze, en welke voedingsstoffen nodig zijn om een bepaalde kwaal te bestrijden of te voorkomen. Hier moet wel duidelijk bij vermeld worden dat een Orthomoleculaire diagnose natuurlijk wel méér is dan alleen een advies: “Neem een extra vitamine C pilletje…”.
In dit derde deel gaan we de voedingsstoffen eens op een rijtje zetten. Ook hier de opmerking dat dit een leidraad is om je een idee te geven van de werking. Vanuit de Orthomoleculaire geneeskunde staat dit nooit op zichzelf. In deze lijst vermelden we de meest belangrijke voedingsstoffen.
Vitamine A
Deze vitamine is nuttig voor het behouden van een gezonde huid, tanden, haar en je botten. Ook is vitamine A belangrijk voor het instandhouden van je weerstandsvermogen. Deze vitamine vind je onder andere in leverproducten, melk, kaas, boter, eidooier, tomaten en verse groenten.
Vitamine B
Deze vitamine wordt door het lichaam omgezet in Vitamine A. Het zit, zoals de naam (vitamine Bètacaroteen) al een beetje aangeeft, vooral in wortelen. Als je niet van wortelen houdt, kun je ook felgekleurde groenten en fruit kiezen. Kleine tip als je niet van wortelen houdt: Maak eens een worteltaart, aangevuld met de eerder genoemde groenten zoals paprika, courgette en aubergine. Een echte Vitamine B – bom!
Vitamine B1
Deze vitamine wordt door het lichaam gebruikt om de benodigde koolhydraten (=energie) vrij te maken uit het eten. Ook is deze vitamine van belang voor de ontwikkeling en de groei van het zenuwstelsel en het hart. Het is belangrijk om te weten dat je meer Vitamine B1 nodig hebt als je rookt, drinkt of als je de pil slikt. Vitamine B1 vind je vooral in bruinbrood, volkorenbrood, melkproducten, champignons, eieren, zeewier, amandelen, noten, pinda’s. Vooral de producten die je rauw eet zijn goed, want door het koken gaat veel vitamine B1 verloren.
Vitamine B2
Net als de voorgaande vitamine, wordt de vitamine B2 ook gebruikt om energie uit het voedsel te halen. Het lichaam is in staat om deze vitamine op te slaan. B2 vind je vooral in orgaanvlees, kaas, broccoli, bier en gist.
Vitamine B3
Naast zijn functie om ook energie uit het voedsel te halen, is B3 ook erg nuttig voor de opbouw en aanmaak van de geslachtshormonen, vetstofwisseling, het functioneren van het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel. Net als Vitamine B1 en B2 vind je deze met name in orgaanvlees, bier, gist, noten en pinda’s. Een koud pilsje met een schaaltje pinda’s is dus niet eens zo gek!
Vitamine B11
Deze vitamine wordt ook wel foliumzuur genoemd. Foliumzuur is noodzakelijk als je van plan bent om zwanger te worden, en ook tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is namelijk verantwoordelijk voor het aanmaken van erfelijk materiaal, belangrijk voor de eiwitopbouw en de aanmaak van zenuw- en bloedcellen. Als je de pil gebruikt, en als je alcohol drinkt, heb je een grotere behoefte aan Foliumzuur. Je vindt foliumzuur onder andere in peulvruchten, spruitjes, spinazie, broccoli, orgaanvlees, fruit, bier en tarwe.
Vitamine C
Deze vitamine is het beroemde manusje-van-alles. Het is onder andere van belang bij het herstellen van wonden, de botopbouw, aanmaak van adrenaline, versterking van het immuunsysteem, functioneren van witte bloedcellen, en werkt als antioxidant. Als je Vitamine C verhit, wordt de werking fors onderuit gehaald. Het is dus van belang om rauwe vitamine-bommetjes te eten zoals citrusfruit, kiwi’s, zwarte bessen, paprika’s en tomaten.
Vitamine D
De belangrijkste functies van deze vitamine is een sterker beendergestel en is ook van belang voor een sterk gebit. Deze stof vind je onder andere in vette vissoorten, eidooier, levertraan, boter en lever. Je kunt ook lekker in de zon gaan zitten, want zonlicht wordt door de huid omgezet in Vitamine D. Tevens is de zon de grootste leverancier van deze broodnodige vitamine.
Calcium
Calcium is van heel groot belang voor de ontwikkeling van je botten, gebit en skelet. Je hebt meer calcium nodig als je antibiotica of aspirines slikt. Je vindt deze stof in groente, peulvruchten, zuivelproducten en fruit.
Fosfor
Ook fosfor is van belang voor je botten en tanden. Het is zelfs onmisbaar voor het goed functioneren van het hart en de nieren. Ook de enzymprocessen die onmisbaar zijn voor het lichaam, zijn afhankelijk van Fosfor. Je kunt fosfor onder andere vinden in gevogelte, vis, ei, aardappels, zuivel en noten.
IJzer
IJzer is onder andere belangrijk voor het transport van zuurstof naar de weefsels, en is een bouwstof voor de rode bloedcellen. Ook de enzymprocessen maken gebruik van ijzer. Als je een tekort aan Vitamine C hebt, zal dit de opname van ijzer moeilijker maken. De inname van ijzer is dus meestal in combinatie met vitamine C. Je kunt ijzer vinden in orgaanvlees, vis, mosselen, zeewier, granen, krenten, noten en appelstroop. Let er wel op dat het eten/drinken van koffie, melk, thee en eieren de werking van het ijzer tegengaan.
Jodium
Jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en speelt een belangrijke rol bij de stofwisselingsprocessen. Ook een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels zijn afhankelijk van jodium. Je vindt jodium onder andere in keukenzout, zeewier, zoutwatervis, schelpdieren en brood. In deze laatste is het jodium van overheidswege toegevoegd.
Magnesium
Magnesium is, in combinatie met vitamine B, vitamine C en calcium, nuttig voor het gebit en voor de botten. Ook de overdracht van prikkels tussen zenuwen en spieren maken gebruik van magnesium. Met name de prikkels die de hartspier aansturen. Ook een lage bloeddruk is deels afhankelijk van de voedingsstof magnesium. Je kunt deze stof onder andere vinden in pindakaas, chocolade, amandelen en gedroogde vijgen.
Natrium
Samen met kalium, zorgt natrium voor een juiste balans in de waterhuishouding, de zuurgraad en de osmotische druk. Ook het spierstelsel en de werking van de zenuwen zijn afhankelijk van natrium. Je kunt deze voedingsstof overal terugvinden, met name in bewerkte levensmiddelen zoals zuivelproducten, en natuurlijk in keukenzout. Let er wel op dat een teveel aan natrium beslist niet goed is voor het lichaam!
Zink
Zink is een belangrijke antioxidant die je steeds meer nodig hebt naarmate je ouder wordt. Het draagt bij tot het goed functioneren van je lever, groei van weefsel en herstel van weefsel, suikerafbraak en de correcte werking van het immuunsysteem. Je kunt zink vinden in vis (met name haring), orgaanvlees, schaaldieren, tarwebrood, groenten, gist, eidooiers en zuivelproducten.
Zwavel
Zwavel kun je ruiken als je de kool te lang op het vuur houdt. Deze typische geur is doordrongen van een zwavelgeur. Kool is een belangrijke leverancier van zwavel, maar na het koken is het meeste verdwenen. Het is belangrijk voor de opbouw van aminozuren, eiwitten in je nagels, huid en haar, en de infectiebestrijding. Zwavel kun je vooral vinden in koolsoorten, ui, prei, knoflook en asperges.
Conclusies en aanbevelingen
Het nut en de werking van de Orthomoleculaire geneeskunde is omstreden. Zowel voor- als tegenstanders hebben sterke punten. Maar of het nu wel of niet werkt, we leren er wel uit dat je, in sommige gevallen, extra voedingsstoffen moet nemen om je lichaam te helpen herstellen, of als preventie.
Belangrijk leerpunt is ook het feit dat je, door je dagelijkse westerse voedingspatroon, niet genoeg essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het is dus van belang om dit op te vangen met extra supplementen.