Rosacea behandeling

Laatste Update: 29 november 2016

Led-licht therapie tegen Rosacea: te mooi om waar te zijn?

Het grootste verschil tussen led en traditionele verlichting is dat traditionele lampen een stroomdraadje doen gloeien om licht op te wekken. Leds daarentegen weken met diodes. Een diode herbergt elektronen die zich bewegen in een halfgeleider, waar ze dus licht opwekken. Het licht dat hieruit ontstaat is koud, in tegenstelling tot het warme licht dat door bijvoorbeeld gloeilampen gecreëerd wordt.

Wanneer we het hebben over de leds die in de medische en esthetische wereld gebruikt worden dan hebben we het eigenlijk over infrarode leds. Als je goed opgelet hebt tijdens de fysica-lessen op school weet je misschien dat infrarood licht eigenlijk een straling is in het elektromagnetische spectrum die niet met het blote oog te zien valt.

Infrarood-therapie combineert eigenlijk zichtbaar rood of blauw licht (elk met hun eigen therapeutische effecten) met helend infrarood licht. Uit onderzoek is gebleken dat bij een regelmatige en herhaalde behandeling een aantal huidaandoeningen, zoals rosacea, hier kunnen door genezen of verlicht worden.

Welke soort led voor jou huid?

Zoals met de lasertherapieën worden ook met leds verschillende soorten gebruikt afhankelijk van welke aandoening er behandeld wordt. Blauw licht bijvoorbeeld heeft antibacteriële eigenschappen en is daarom goedgekeurd als therapie tegen acne. Rood licht staat dan weer bekend als ontstekingsremmend en helpt bij het herstellen van  beschadigde huid. Ook helpt het sebum-afscheiding onder controle te houden.

Voor de behandeling van rosacea geniet rood licht daarom meestal de voorkeur. De behandeling moet wel door specialisten worden uitgevoerd. Zij zullen de intensiteit van het licht zo afregelen dat een reeds beschadigde en gevoelige huid niet verder op proef gesteld moet worden.

Rood led-licht heeft trouwens nog andere positieve werkingen. Er is aangetoond dat het bij regelmatig gebruik de productie van collageen en elastine stimuleert. Dit zijn de proteïnes die onze huid soepel en stevig houden. Huidcellen die beschadigt werden door de zon of andere externe factoren en de schade aangericht door vrije radicalen worden door het rode led licht hersteld.

Het verschil tussen leds en lasers

De lichtstralen die door lasers worden uitgezonden zijn erg geconcentreerd en zijn ontworpen om kleine gebieden intensief te behandelen. Ze wekken warmte op in de onderliggende weefsels, die ontstoken raken en op die manier de huid dwingen zichzelf te vernieuwen. Andere lasers vernietigen bloedvaatjes zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

Laserbehandelingen vereisen vaak enige vorm van verdoving, en de ontsteking die ze veroorzaken zorgen ervoor dat je huid een lange herstelperiode nodig heeft. Indien onjuist toegepast kunnen ze verwondingen en littekens veroorzaken.

Led-therapie heeft deze problemen niet omdat het veel minder geconcentreerd en intensief is dan lasers. Leds behandelen ook een veel groter huidoppervlak dan lasers en hoewel ze de huid wel degelijk binnendringen zorgen ze niet voor een opwarming of ontsteking van de huidweefsels.

Net zoals met lasers moeten led-behandelingen regelmatig herhaald worden vooraleer je er de resultaten van kan zien. Maar doordat ze minder agressief zijn dan lasers kan je zonder probleem een dagelijkse behandeling ondergaan waar je niet noodzakelijk voor naar de dokter moet. Je kan ze zelfs thuis gebruiken, al moet je daar toch mee opletten. Fout gebruikte leds kunnen wel degelijk schade veroorzaken.

Kan iedereen met rosacea geholpen worden door led-therapie?

Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: nee. Rosacea kan veel verschillende oorzaken hebben en manifesteert zich ook op veel verschillende manieren. Een behandeling is altijd persoonlijk en op maat en lasers zullen dus niet voor iedereen met rosacea een goede oplossing zijn.

Maar led-therapie is wel een niet-agressieve, pijnloze, veilige behandeling die in principe geen bijwerkingen heeft. Er zijn dus weinig redenen om het niet te proberen als andere therapieën niet lijken te helpen. Wel steeds onder begeleiding en liefst in samenspraak met je behandelende arts natuurlijk.

Je moet aan de persoon die de behandeling begeleidt zeker laten weten of de photosensitiviteit van je huid eventueel kan aangetast zijn door het gebruik van bijvoorbeeld Retin-A of Accutane. Een gediplomeerde schoonheidsspecialist(e) zal je ongetwijfeld ook vragen samen met hem of haar je medische geschiedenis te doorlopen. Bepaalde aandoeningen kunnen een reden zijn om led-therapie beter te vermijden.

Conclusie?

Leds lijken een veilige behandeling met geen of weinig bijwerkingen en ze lijken althans voor een bepaalde groep rosacea-patiënten een goede remedie voor hun aandoening. Maar zoals gezegd is elke behandeling tegen rosacea persoonlijk en kan wat helpt voor de ene persoon soms helemaal geen of zelfs negatieve effecten hebben bij iemand anders. De therapie is nog redelijk nieuw en daarom moet er ook nog verder onderzoek naar gebeuren. Ga niet zelf experimenteren met leds maar laat je steeds begeleiden door een arts of minstens een gediplomeerde esthetisch specialist.

We zijn ook benieuwd naar de ervaringen van onze lezers met deze therapieën. Ben je er al in contact mee gekomen? En was dit dan bij een arts of bij een schoonheidsspecialist? Was je tevreden over de resultaten? Laat het ons en onze lezers weten door hier je reactie achter te laten!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Er wordt geadviseerd om niet zelf te experimenteren met leds maar altijd naar een arts of schoonheidstherapeut te gaan om je te begeleiden. Aan dit advies heb je niet veel. Ten eerste weten de artsen en specialisten er niets van, mijn dermatoloog moest het antwoord op mijn vraag schuldig blijven of deze therapie kwaad kon voor mij, en ten tweede moet je wel het geld hebben om zo'n behandeling te ondergaan bij een therapeut. Je moet er elke dag heen voor een behandeling en als deze therapeut niet in jouw woonplaats zit, komen er ook nog reiskosten bij. Daarom heb ik een lamp gekocht die rood en blauw licht kan produceren en heb daar een egalere huid door gekregen (minder pigmentvlekken en minder rode vlekken en lichte vorm van rosacea is weg) met rood licht, pukkels behandeld met blauw licht (maar gezonder eten en natuurlijke producten voor de huid zijn belangrijker bij de behandeling van acne) en twee wratjes weggekregen met blauw licht. In het begin heb ik te hoog gedoseerd en dan wordt je huid te warm net als na een heftig zonnebad. De volgende dag was dat weg. Daarna ben ik heel laag gaan doseren En langzaam iets opvoeren. Bij huidtherapeuten worden ook fouten gemaakt. Bij mijn dochter hadden ze de chemische peeling te agressief gedaan. Daar ben je dus ook niet per definitie veilig. Er moet gewoon een goede gebruiksaanwijzing bij de lamp zitten. Die van mij was gewoon niet goed en ik kon nergens op internet informatie vinden over dit onderwerp omdat het toen net nieuw was. Mijn lamp komt uit de VS.
    groet Yvonne

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share