Ouderdomskwalen

Laatste Update: 18 januari 2017

Ouderdomskwalen: hoe ze te voorkomen of behandelen

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
De top 10 van ouderdomsgerelateerde problemen

In deel 1 van dit artikel maakten we een lijstje op van de tien ouderdomskwalen waar veel mensen mee geconfronteerd worden. Dat is een lijstje waar een mens  bepaald niet vrolijk van wordt. Maar het is niet omdat we er liever niet bij stilstaan dat deze aandoeningen niet bestaan natuurlijk. Integendeel: juist door er op tijd bij stil te staan en een aantal preventieve stappen te nemen kan je veel van deze aandoeningen voorkomen of de negatieve impact ervan beperken. Hieronder bespreken we een aantal tips om aandoeningen te voorkomen of ze goed te behandelen. Zo ben je na het lezen van het onderstaande misschien minder angstig voor en in elk geval beter voorbereid op je oude dag.

1. Zwakker wordende spieren

Om te voorkomen dat je spieren te snel af takelen na je dertigste (want zoals je kon lezen begint dit proces al op deze leeftijd) is het belangrijkste wat je kan doen waarschijnlijk trainen, trainen en nog eens trainen. Een goed en evenwichtig trainigsprogramma volgen waarbij je al je spieren regelmatig de nodige oefening geeft zal ervoor zorgen dat de aftakeling veel trager gaat.

Ook juist eten, dat wil zeggen een dieet met voldoende proteïnes en andere noodzakelijke voedingsstoffen helpt je om je spieren gezond te houden. Nog een tip: studies tonen aan dat spierafbraak bijna volledig gestopt wordt bij dieren die op een erg calorie-arm dieet gezet worden, dus met de nodige voedingsstoffen maar met zo weinig mogelijk calorieën. Meer onderzoek is nodig om dit mechanisme te verklaren maar uit de eerste resultaten mogen we toch al concluderen dat een lage calorie-inname goed is voor onze gezondheid en die van onze spieren.

2. Hoorproblemen

Ons gehoor gaat erop achteruit als we ouder worden. Dat valt niet te voorkomen. Maar hoe slecht je gehoor juist wordt als je ouder bent heeft veel te maken met hoe goed je je oren beschermd hebt tegen overdreven lawaai gedurende de rest van je leven. Mensen die in lawaaierige omgevingen werken doen er goed aan de veiligheidswaarschuwingen en de verplichting hun oren te beschermen niet in de wind te slaan.

Maar ook in je vrije tijd moet je opletten natuurlijk. Hou je van motocross? Of ga je regelmatig naar rockoptredens of naar een discotheek? Denk er dan ook hierbij aan dat je oren beschermd moeten worden tegen langdurige blootstelling aan lawaai, anders zal je het later moeten bekopen.

Eén geluk hebben ouderen met gehoorproblemen vandaag wel. Dankzij de elektronische revolutie in de medische wetenschap zijn er heel geavanceerde en minuscule hoorapparaatjes op de markt gekomen. Mensen met ernstige gehoorschade worden hier tegenwoordig enorm door geholpen.

3. Problemen met het zicht

Net zoals onze oren zal ons zicht er hoe dan ook op achteruitgaan naarmate we ouder worden. Maar ook hier kan je door de juiste preventieve maatregelen misschien zorgen dat dit niet zo snel hoeft te gaan. Stap één is regelmatig een check-up laten doen. Doordat het zo gradueel gaat merken veel mensen amper dat hun zicht erop achteruit gaat. Hoe vroeger je dit vaststelt hoe sneller je maatregelen kan nemen om het proces te vertragen. En één van die maatregelen is zeker en vast gezond eten.

Bepaalde voedingsstoffen helpen onze ogen vochtig te blijven en infecties te voorkomen. Een goed uitgebalanceerd dieet zal ons voorzien van wat onze ogen nodig hebben. Veel omega-vetzuren, groene bladgroenten en vitamines A, C en E, dat is waar onze ogen van houden.

Ook luteïne en zeaxanthine lijken onze ogen te beschermen tegen aftakeling. Tabaksrook en andere vervuilende stoffen in de lucht zijn erg schadelijk dus probeer daar zoveel mogelijk van weg te blijven.

4. Zwakker wordende beenderen

De sleutel tot het voorkomen van osteoporosis ligt in drie zaken: een aangepast dieet, voldoende lichaamsbeweging en niet roken.

Het optimale dieet bevat voldoende proteïnes en calorieën maar vooral voldoende calcium en vitamine D, beide essentiëel bij de vorming en het onderhoud van gezonde beenderen.

Lichaamsbeweging zal er op jonge leeftijd voor zorgen dat we onze beenderen sterk en dik worden en op latere leeftijd kan het de afbraak van beenderen gevoelig helpen vertragen.

Niet roken tenslotte is belangrijk voor je gezondheid in het algemeen maar nog eens extra belangrijk voor je gebeente. Eén studie toonde aan dat bij vrouwen die een pakje sigaretten per dag rookten de beenderen 5 tot 10 procent fragieler waren dan bij vrouwen die nooit gerookt hadden.

5. Overgewicht en het metabolisme-syndroomr

Net zoals voor bovenstaande aandoeningen geldt ook hier dat voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet veel problemen kunnen voorkomen. Reeds op jongere leeftijd jezelf een aantal beperkingen opleggen (want dat is een dieet toch deels) zorgt er trouwens voor dat je op latere leeftijd niet een nog strenger dieet moet gaan volgen. Dit zou een goede motivatie moeten zijn. Bedenk je maar eens hoe lastig het is een dagelijks menu samen te stellen voor een diabetes-patiënt of voor iemand die op z’n cholesterol moet letten. Het is gemakkelijker het van in het begin juist te doen dan op latere leeftijd te moeten corrigeren voor een fout leefpatroon in het verleden.

6. Kanker

Als de wetenschap ons kon vertellen wat we zouden moeten doen om 100% zeker te zijn dat we nooit een bepaalde kanker zullen ontwikkelen dan zouden veel mensen deze raad zeker niet in de wind slaan. Kanker is een zeer ernstige en jammer genoeg vaak voorkomende aandoening en is in sommige gevallen erg moeilijk te behandelen. Maar de wetenschap is nog niet zover dat ze met zekerheid kan voorspellen wie kanker krijgt en wie niet.

Wel raakt er meer en meer bekend over wat de risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van een bepaald type kanker. En veel van deze risicofactoren zijn zaken waar we zelf een invloed op hebben. Nu, we zouden een boek kunnen vullen met alle mogelijke oorzaken voor het ontwikkelen van kankers dus in dit artikel gaan we ons moeten beperken tot een aantal voorbeelden.

  • Voor het krijgen van baarmoederkanker zijn onder andere overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk factoren die het risico verhogen.
  • Om prostaatkanker te voorkomen is een evenwichtig dieet zo mogelijk nog belangrijker: weinig dierlijke vetten in je dieet en veel vis eten zijn factoren waarvan bewezen is dat ze het risico op deze kanker doen afnemen. Veel lichaamsbeweging en een gezond gewicht brengen het risico nog verder naar beneden.
  • Voor longkanker is het wel duidelijk: roken is de grootste risicofactor, stoppen doet je risico op het krijgen van kanker na 10 jaar met ongeveer de helft afnemen.

7. Hart- en vaatziekten

Factoren die kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zijn onder andere: niet roken, gezond eten, weinig zout in je dieet opnemen, een regelmatige fysieke activiteit, geen overgewicht hebben (en dan vooral eventueel overgewicht rond je middel), en alcohol enkel met mate consumeren. Je bloeddruk en cholesterol-niveau zijn ook belangrijk.

Iedereen ouder dan veertig zou eigenlijk regelmatig een risico-analyse moeten laten uitvoeren door een arts. Indien je verhoogd risico loopt kan het goed zijn een behandeling tegen hoge bloeddruk of tegen cholesterol te volgen.

8. Depressie

Depressie voorkomen is niet altijd mogelijk. Dit komt omdat sommige depressies voortkomen uit een chemisch onevenwicht in onze hersenen. Er zijn wel een aantal studies die erop lijken te wijzen dat een gezonde levensstijl met onder andere voldoende lichaamsbeweging en bijvoorbeeld voldoende omega-vetzuren in ons dieet kunnen helpen om een dergelijk chemisch onevenwicht te voorkomen.

Voor de behandeling kunnen we gelukkig tegenwoordig wel terugvallen op een veel bredere kennis en begrip bij de medische wereld dan vroeger het geval was. Er zijn veel verschillende anti-depressiva op de markt en deze geven, zeker in combinatie psychotherapie vaak goede resultaten.

9. Dementie

Research toont meer en meer aan dat een aantal eenvoudige stappen kunnen helpen om dementie gevoelig te vertragen. Een belangrijk element daarin is je geest actief houden, eventueel door het spelen van geheugenspelletjes of kruiswoordraadsels. Maar ook een actief sociaal leven hebben zorgt ervoor dat je je geest jong en actief houdt. Er valt ook iets voor te zeggen om op latere leeftijd nog iets te gaan studeren, een nieuwe taal te leren bijvoorbeeld. Mensen met een hogere educatie blijken immers beter beschermd tegen de gevolgen van dementie en alzheimer.

Verder speelt roken ook hier weer een negatieve rol, zeker mensen die op middelbare leeftijd nog roken lopen een verhoogde kans op dementie later. Indien je bloeddruk te hoog is loop je trouwens ook meer risico, en een lagere bloeddruk is op zijn beurt onder andere gelinkt aan een gezond, niet vetrijk dieet en... niet roken.

10. Polyfarmacie

Zoals je in deel één van dit artikel kon lezen wordt dit probleem eigenlijk veroorzaakt door onder andere de bovenstaande aandoeningen waar ouderen vaak mee geconfronteerd worden. Voor elke aandoening krijgen ze bepaalde medicatie voorgeschreven tot ze zoveel medicatie slikken dat die mekaar soms tegenwerkt of bijwerkingen met zich meebrengt zoals valpartijen doordat men suf is van de medicatie.

Veel kan je niet doen om dit te voorkomen. Indien je natuurlijk gezond ouder wordt zal je ook niet veel medicijnen nodig hebben. En het valt altijd aan te raden te zorgen dat één arts een overzicht houdt van wat je allemaal slikt. Zo kan die kijken of er geen negatieve interacties kunnen ontstaan.

En zo zie je maar: voor die lange en deprimerende lijst van ziektes en aandoeningen die we in het eerste deel opsomden bestaan er bijna altijd preventieve maatregelen die je kan nemen om het risico op het krijgen ervan behoorlijk in te perken. Vaak gaat het om eenvoudige gezondere levensstijl-keuzes die ons dagelijks leven zeker niet helemaal overhoop zouden halen. En het zijn in elk geval stappen die makkelijker te nemen zijn dan de remedies voor als het reeds te laat is. Jong begonnen is dus inderdaad veel gewonnen en voorkomen blijft ook nog altijd... beter dan genezen.

Jouw reactie naar aanleiding van dit artikel kan je hier doorsturen. Laat ons weten wat jouw tips zijn om van een gezonde oude dag te genieten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik heb onlangs een TIA (transient ischemic attact). gehad daarvoor krijg ik nu medicatie ook mijn cholesterol was te hoog maar men heeft niet gezegd dat ik daarvoor een dieet of aangepaste voeding moet eten alleen dat ik moet stoppen met roken wat moeilijk is.
    Wat mij wel stoort is dat de medicatie die s'avonds moet nemen mij niet goed bevalt ik kan of durf niet slapen daar ik na de innamen namelijk van de medicatie (atorvastacalc) duizelig wordt prikkelingen rond de mond en gezicht gezwollen tong moeilijk kan slikken.

    Na het lezen van jullie artikel voel ik me nog minder op mijn gemak.Ik ben 54jaar
    Ik heb bijna een week in het ziekenhuis gelegen en daar verliep alles prima deze medicatie (Atrovastacalc) heb ik namelijk van mijn huisarts gekregen ter vervanging van Lipitor dat zou de zelfde werking hebben volgens hem hoe komt het dat ik daar dan zo op reageer

  2. Ik heb van mijn zoon en schoondochter het advies gekregen om op de site optimale gezondheid het artikel over Maca te lezen.
    Momenteel ben ik 72 jaar. In november 2001 heb ik een CVA gehad en 5 jaar geleden kreeg ik van de neuroloog de diagnose : Ziekte van Parkinson..
    Naast de reguliere medicijnen neem ik natuurproducten - gelukkig is de neuroloog het ermee eens. Over maca had ik nog nooit gehoord en ik vind het heel interessant omdat er glutathion in zit ; bovendien werkt mijn immuunsysteem niet optimaal. Ik kan echter niet vinden waar het te koop is en of het in tabletvorm te koop is .
    Verder ben ik verbaasd dat de ziekte van Parkinson niet voorkomt in de lijst van de ouderdomskwalen.
    Ik hoop dat iemand hierop een reactie kan geven.
    Vriendelijke groeten - Nicole

    1. Maca kun je in de meeste gevallen als poeder kopen.
      Je kunt het krijgen bij een natuurwinkel bij jou in de buurt, of bij een onlineshop.
      Kijk hier maar eens:
      https://www.pit-pit.com/maca.html
      (ik heb geen ervaring met deze shop....maar ik hoor wel graag over jouw eventuele ervaringen met deze leverancier.)

  3. Zowel mijn vader als ikzelf had/heb evenwichtsproblemen nu bij het ouder worden. Bij mijn vader was het de ziekte van meniere en bij mij zijn het de kristallen in mijn oren die me duizelig maken. Is dat leeftijdsgerelateerd?

  4. Vitamine K2 hoort in de lijst van vitamine D en calcium. Vitamine K2 zorgt ervoor dat het calcium gaat waar het hoort, in de botten. Nederlands wetenschappelijk onderzoek al jaren geleden door de biochemicus Cees Vermeer. https://m.youtube.com/watch?v=0Hgsy46UqsA
    Helaas doen artsen hier niets mee. Misdadig.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1