Acne behandelen

Laatste Update: 29 november 2016

Microdermabrasie: een mogelijke behandeling tegen acne

We gaan bijna allemaal wel ergens in een periode van ons leven door een fase waarin we  geconfronteerd worden met acne. In de adolescentie krijgt iedereen er wel in meerdere of mindere mate mee te maken.

Gelukkig is dit meestal van voorbijgaande aard. Ook volwassenen kunnen nog last hebben van acne, bijvoorbeeld ten gevolge van hormonale veranderingen, stress of een slecht dieet.

En jammer genoeg wordt een gave huid nog altijd geassocieerd met schoonheid en gezondheid en acne en de eventuele littekens die het veroorzaakt, hoe klein soms ook, verstoren dat beeld.

Eén mogelijke oplossing om de textuur van de huid te verbeteren en de zichtbaarheid van zowel de acne als de sporen die acne heeft achtergelaten zoveel mogelijk te verminderen is microdermabrasie. Is dit Chinees voor je? Lees dan verder en ontdek alles over deze behandeling!

Wat is microdermabrasie

Deze oppervlakkige cosmetische ingreep kan worden gebruikt om zowel het gezicht als de rest van het lichaam te behandelen en is een uitstekend alternatief voor – of aanvulling op – een chemische peeling van milde acne. Of het ook voor jou een geschikte behandeling is en wat de limieten eraan zijn kom je in de rest van dit artikel te weten.   Hoe werkt microdermabrasie?

Microdermabrasie is een techniek die door dermatologen gebruikt wordt om de buitenste laag dode cellen van je huid te verwijderen. Hierbij wordt een speciaal toestel gebruikt dat een gecontroleerde spray van kristallen vrijgeeft door een handstuk dat over de huid bewogen wordt. De kristallen exfoliëren de huid.

Tegelijk zit er een soort stofzuigerfunctie in het apparaat die ervoor zorgt dat de kristallen samen met de dode huidcellen terug opgezogen worden. Dit proces van peelen en afzuigen zorgt ervoor dat de kleverige substantie die zorgt voor een verstopping van de poriën opgekuist wordt. Dit stimuleert de circulatie waardoor ook de huidvernieuwing gestimuleerd wordt.

Deze behandeling zal zorgen voor een zachtere huidtextuur en kan de zichtbaarheid van vergrootte poriën en zwarte puntjes uit vorige acne-uitbraken verminderen.

Hoewel je al verbetering kan merken na één procedure zal de behandeling toch best werken indien je ze elke 10 tot 14 dagen in een serie herhaalt. Ze veroorzaken misschien een klein beetje ongemak en je huid zal misschien lichtjes roze kleuren (als van een lichte zonnebrand) maar je zal je dagelijkse routine er niet voor moeten onderbreken en je hoeft er niet van te recupereren.

Het is belangrijk te weten dat enkel een microdermabrasie-behandeling je huid niet gaaf zal houden. Je zal ook zelf je huid nog dagelijks met de juiste middeltjes moeten behandelen om te voorkomen dat je poriën opnieuw verstoppen. Eenmaal je huid echter zichtbaar beter is moet je de behandeling slechts elke twee tot drie maanden herhalen om de acne onder controle te houden.

Is deze behandeling ook voor jou geschikt?

Deze behandeling is dan wel veilig en effectief, ze is niet voor iedereen even geschikt.

Vergis je niet: je kan acne niet 'wegschrobben'. Microdermabrasie is een redelijk agressieve methode en kan je acne in sommige gevallen ook verergeren. Als je lijdt aan ontstekings-acne dan zal elke vorm van borstelen en schrobben de aandoening enkel erger maken en je meer uitbraken bezorgen die bovendien nog slechter zullen genezen.

Microdermabrasie werkt niet goed en mag dan ook niet uitgevoerd worden indien je meer dan één of twee ontstoken acne-wondjes hebt of indien je regelmatig uitbraken hebt met puistjes, postels, knobbeltjes of cystes. Indien je niet zeker bent welk type acne jij hebt laat dit dan eerst door een specialist bekijken!

Vermijd microdermabrasie indien je:

  • Ontstoken acne hebt of hier regelmatig last van hebt.
  • Lijdt aan rosacea
  • Een gevoelige of fragiele huid hebt
  • Zichtbare of gebroken haarvaatjes hebt
  • Een huidskleur hebt die neigt naar hyperpigmentatie


Indien je aan één van de bovenstaande aandoeningen lijdt kan je dus beter met een arts of huidspecialist naar een andere oplossing zoeken.

Overweeg microdermabrasie indien je:

  • Zwarte puntjes en kleine acne-littekentjes hebt
  • Niet ontstoken acne hebt (met zwarte of witte puntjes)
  • Een ruwe huidstextuur hebt
  • Een vette, olie-achtig aanvoelende huid hebt


Microdermabrasie kan je helpen verstoppingen in de poriën te verwijderen, de huidtextuur zachter te maken en zwarte puntjes en oppervlakkige littekens te verwijderen.

De behandeling zal je huid zachter doen aanvoelen en ook de huidskleur en helderheid verbeteren. Door het verwijderen van de dode cellen aan de oppervlakte zorgt microdermabrasie ervoor dat je eigen acne-behandeling die je thuis doet ook effectiever werkt.

Zijn er onder onze lezers mensen die ervaring hebben met deze techniek? Dan horen wij dat graag! Al jullie vragen en getuigenissen kunnen jullie hier kwijt, zo hebben wij en onze lezers er misschien ook iets aan.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share