Rosacea behandeling

Laatste Update: 28 november 2016

Hoe Rosacea/Demodex te behandelen

Rosacea is een vaak voorkomende aandoening waarbij patiënten onder meer een uitslag in het gezicht kunnen krijgen die jeuk kan veroorzaken. Ondanks jarenlang grondig wetenschappelijk onderzoek blijft de oorzaak van rosacea onduidelijk. Gebruikelijke behandelmethodes bestaan uit het voorschrijven van medicijnen of zalfjes met antibiotica. Op lange termijn kan antibiotica-gebruik echter nog meer gezondheidsproblemen veroorzaken, vandaar dat het belangrijk is alternatieve therapieën te ontwikkelen.

Demodex-mijten en rosacea

De wetenschappelijke wereld is pas recent beginnen kijken naar welke rol de zogenaamde demodex-mijten zouden kunnen spelen in het veroorzaken van rosacea. De reden dat het zo lang duurde vooraleer hier onderzoek naar gedaan werd is dat iedereen deze mijten in de poriën van z'n huid heeft zitten. Artsen legden dus niet meteen het verband met een aandoening die uiteindelijk slechts een relatief kleine groep mensen treft. Maar er is één maar: we weten ondertussen namelijk ook dat mensen met rosacea meer mijten in de poriën van hun huid hebben dan gezonde mensen.

Recente studieresultaten suggereren dat deze mijten een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van rosacea rond de ogen en in het gelaat. Eén studie laat zelfs uitschijnen dat het niet de mijt zelf is die de rosacea veroorzaakt maar wel een bepaald proteïne op een bacterie die deze mijten met zich meedragen. Verder onderzoek is nodig maar indien deze resultaten bevestigd worden kunnen we wel een paar tips geven die zouden moeten helpen rosacea in het gelaat te behandelen en te voorkomen.

Aanbevelingen

 • Was je gezicht tweemaal per dag, zelfs gewoon met water kan je de mijten eraf wassen.
 • Gebruik als het kan ook een antibacteriële zeep, over het hele gelaat, ook de oogleden.
  • Het aantal mijten op de huid zakt drastisch bij gebruik van deze antiseptische zeep. Let wel op dat je geen te agressieve producten gebruikt die je huid bijvoorbeeld nog verder uitdrogen.
  • Eventueel kan je arts je speciale antibacteriële zeep met antibiotica voorschrijven.
  • Ook zinkzalf kan helpen. Een goede zinkzalf droogt de huid niet uit en is niet irritant voor een reeds door rosacea aangetaste huid.

 • In winkels die verzorgings- en schoonheidsproducten vinden worden speciale borsteltjes verkocht om je poriën grondig schoon te maken. Deze kunnen handig zijn.
 • Olie van tea tree of dille doodt 100% van de mijten in de behandelde zone maar is vaak te agressief om te worden toegepast op een reeds aangetaste huid.
 • Benzoyl peroxide of permethrin zalf is ook effectief tegen mijten maar de huid van het gezicht is hier meestal te gevoelig voor. Je kan het gebruiken maar raadpleeg eerst een arts.


Deze nieuwe onderzoeksresultaten zijn erg veelbelovend en we verwachten dat er snelle nieuwe medicatie tegen rosacea en de demodex-mijten in het gelaat zullen ontwikkeld worden. In afwachting kan je dus met een aantal vrij verkrijgbare middeltjes en vooral met een goede hygiëne proberen deze mijten-populatie onder controle te houden. Het kan je huid alleen maar helpen om zich van de rosacea te ontdoen of het kan helpen te voorkomen dat je de aandoening ontwikkelt.

We willen graag weten welke behandelmethodes volgens jullie de beste zijn? Hebben jullie ervaring met een bepaald wondermiddel? Positief of zou je het iedereen afraden? Laat je reactie achter en help er onze lezers mee!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bel Rositta in Roswinkel!

  Ze verricht echt wonderen!

  Succes, ik weet hoe het jouw leven verandert!

 2. Hallo.
  Ik ben ook 2 periodes onder haar behandeling geweest. Enorm veel geld kwijt en veel kilometers gereden in die periodes. Toen ik het niet meer gedeeltelijk vergoed kreeg bij de ziektekostenverzekering ben ik eindelijk gaan nadenken waarom haar behandeling een redelijk resultaat had en helaas altijd maar voor tijdelijke duur. Ze promoot de jafra produkten en die zijn erg duur en verslavend. Liever haal neemolie. Dat is het belangrijkste bestanddeel van de jafra produkten en kost maar €6 bij berivita en neem holland. Met 50 ml kun je erg lang. Het tast je dna niet aan en helpt me erg goed. Al meer dan 10 jaar heb ik rosacea en ben bij doktoren en dermatologen geweest. Die kunnen je echt niet helpen. In India is de neemboom al duizenden jaren bekend. Het helpt ook tegen slakken en luizen.
  Ook de neem zeep is verstandig om te gebruiken.
  En tegen rimpels in het gezicht de cactusvijgolie. Super.

   1. Ik gebruik tegen de roodheid en puistjes Manuka honing(natuurwinkel)en daarna breng ik zarq anti redness creme aan(natuurwinkel)helpt goed en het is al een stuk beter

 3. Ik gebruik nu ook baking soda wel de echte, en samen met teetree olie gaat het stukken beter, ik doe wat schamppo of zeep op mijn hand en was daar ook mijn haar mee, de jeuk is al een stuk minder en in mijn gezicht begint alweer mijn eigen kleur tevoorschijn te komen, je moet het wel langer gebruiken minsens een paar maanden, en samen met extra vitamine d heb ik al goeie resultaten.

  1. @Loes: Ik gebruik ook sinds ongeveer 1,5 maand baking soda (uit het oranje pakje). Ik doe een klodder kokosolie op mijn handpalm en doe daar ongeveer 1 a 2 eetlepels baking soda bij. Ik mix deze samenstelling en smeer het op mijn gezicht. Na ongeveer 10 minuten haal ik het er af met een nat watje. Zachtjes masseer ik het goedje nog een beetje in mijn gezicht als een soort scrub. En inderdaad: mijn huid is een stuk gladder geworden en de roodheid gaat langzaam weg!! Zoals Loes zegt hierboven: mijn huid begint zijn eigen kleur terug te krijgen. Ik raad het iedereen aan!!!

 4. Ik heb het ook geprobeerd met bakingsoda en kokosolie maar bij mij prikte het als een gek heb het er maar snel weer afgewassen

  1. Heel verstandig, Anneke. Helaas reageert iedereen anders op natuurlijke producten. Is ook altijd verstandig om eerst een klein beetje te proberen.
   Heb je een andere natuurlijke oplossing gevonden wat niet prikt?

 5. Jaren last gehad van rosacea en via een dermatoloog de zalf Soolantra gekregen. Is de eerste zalf die echt heeft geholpen. Rosacea vrij!!

  1. Wat een mooi resultaat, Wilma!
   Zijn er meer lezers die (positieve of negatieve) ervaringen gehad hebben met Soolantra?

  2. Ik heb hetzelfde, en heb nu ook solantra voorgeschreven gekregen van de dermatoloog. Hoelang heeft het geduurd bij jou voor het weg was?

  3. hallo ik heb nu sinds een jaar rosacea en heb altijd een rood gezicht en het is ook heel vaak erg warm gevoel ben nu soolantra zalf aan het gebruiken maar helpt nog niets alleen begint mijn huid in het gezicht erg droog te worden en de wangen worden rimpelig wat kan ik doen gr

 6. Soolantra hielp bij mij niet. Wat wel helpt is Gladskin. Ik gebruik het al jaren en de klachten zijn aanzienlijk afgenomen. Ik gebruik de gel en gebruik daar overheen een dag- of nachtcreme van Paula’s Choice. Ook gebruik ik een exfoliant van dit merk. Dit alles samen maakt dat het aardig onder controle is. Heel soms heb ik ineens weer een uitbarsting en ik heb dan eerlijk gezegd geen idee wat dan de trigger is. Stress? Bepaald voedsel? Maar ook daar is bij mij geen touw aan vast te knopen. Gelukkig verdwijnt het ook weer snel. Zou fijn zijn als er een middel komt wat het ook geneest waardoor de lapmiddeltjes niet meer nodig zijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share