Burnout

Laatste Update: 9 juni 2016

Ben jij overspannen? De 13 meest voorkomende symptomen herkennen!

Overspannen? Hier vind je 13 symptomen!Stress, we kennen het allemaal wel. Is op zich niet erg, als er daarna maar weer ruimte is voor ontspanning.

Maar als stress een constante factor in je leven wordt, is het een heel ander verhaal. En als we dan nog een stapje verder gaan: Zodra de stress te veel wordt, neig je naar overspannenheid. Op een bepaald moment breek je volledig, en is het te laat.

In dit artikel geef ik je 13 symptomen waarmee je overspannenheid bij jezelf of in je omgeving kunt herkennen. Daarna geef ik je nog 7 bijzondere tips waarmee je jezelf kunt helpen in het genezingsproces.

Lees snel verder!

13 Symptomen van overspannenheid:

Er is geen definitie te geven van ‘overspannen zijn’. Voor ieder mens is dit verschillend, omdat iedereen weer andere grenzen heeft. Andere grenzen voor wat betreft verwachtingen, perfectie, loyaliteit etc.

Het is om die reden dat overspannen zijn vaak niet, of veel te laat, herkend wordt door je omgeving. Iedereen kijkt er weer anders tegenaan. Tot het moment dat je niet meer kunt, en je breekt volledig. Dan is het al te laat, en is het een hele lange weg om weer uit het dal te kruipen.

Hou dus voor jezelf, en voor je omgeving, goed in de gaten of er iemand over zijn of haar grenzen heen gaat. Je kunt dit doen aan de hand van de volgende 13 symptomen van overspannenheid.

Deze symptomen zal ik onderverdelen in geestelijke symptomen en lichamelijke symptomen + 7 extra tips om klachten te voorkomen.

De geestelijke symptomen

Symptoom 1: Concentratieproblemen

Problemen om je te kunnen focussen is één van de eerste symptomen, als het gaat om overspannenheid. Met alle indrukken om je heen, ben je vaak heel snel je concentratie kwijt.

Niet alleen word je afgeleid door andere dingen, maar ook omdat je alles niet meer op een rijtje kunt houden in je hoofd. Met name de combinatie met vergeetachtigheid, kan dit voor grote problemen zorgen op zowel je werk als in je privé leven.

Het is niet voor niets dat als de overspannenheid niet op tijd onderkent wordt, er problemen op het werk kunnen ontstaan, waardoor de problemen met concentreren alleen maar groter worden en alle andere symptomen alleen maar versterkt worden.

Symptoom 2: Je bent het liefst alleen

Dit kan ontaarden in een vicieuze cirkel: Je hebt depressieve gevoelens, waardoor je het liefst alleen bent. Maar omdat je je alleen voelt, worden je depressieve gevoelens alleen maar erger.

Je hebt het idee dat niemand je begrijpt, dus heeft het ook geen zin om vrienden of familie op te zoeken. Je bent het liefst alleen, ook al weet je dat je dan weer gaat piekeren om uiteindelijk nog dieper in de put te raken.

Het alleen zijn kan nog meer problemen uitlokken. Door de overspannenheid ben je geneigd om voldoening te zoeken in andere dingen, waardoor een vorm van verslaving snel geboren is. Denk hierbij maar eens aan gokken, dating sites, alcohol en roken.

Het alleen zijn geeft je de mogelijkheid om dit ongehinderd te doen, zonder dat er enige vorm van sociale controle is.

Symptoom 3: Géén energie

Voorheen had je alle energie van de wereld: Overdag lekker werken, eind van de middag even voetballen met je kinderen, en in de avond heerlijk sporten of een gezellig feestje met vrienden en familie. Een tomeloze energie!

Maar als je overspannen bent, dan is die energie niet meer aanwezig, of in ieder geval geblokkeerd. Je vindt het al erg lastig om ’s morgens uit je bed te komen om helemaal naar je werk te gaan. Je wilt tot op zekere hoogte nog wel, maar de energie ontbreekt!

En als je ’s avonds thuiskomt, plof je neer op de bank zonder nog een voet te verzetten. Je KUNT gewoon niet, geen energie, geen zin…

Symptoom 4: Je hoofd maalt

Piekeren, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar als je aan het piekeren bent in een overspannen toestand, dan is het nog een graadje erger. Je bent constant aan het malen en blijft steeds hangen in een negatief denkpatroon.

Je piekert steeds over dezelfde onderwerpen, en komt maar niet tot een oplossing. Je krijgt geen grip op logica en je bent niet in staat om je gedachten te ordenen.

Door deze negatieve vloed aan gedachten, zak je ook steeds verder weg in je depressieve gevoelens, waardoor je uiteindelijk nog meer gaat malen en piekeren. Een vicieuze cirkel is ontstaan. Een proces waar je in de meeste gevallen niet aan kunt ontsnappen, tenminste niet alleen.

Symptoom 5: Je hebt een erg kort lontje

Waar je voorheen nog prima een grapje kon incasseren, lukt dat nu niet meer. Bij de geringste foute opmerking voel je de adrenaline opkomen en dreig je uit je vel te knappen.

Je verdraagzaamheid heeft inmiddels hele duidelijke grenzen. De kinderen die wat lawaai maken, kan voor jou al een reden zijn om je stem te verheffen of om ze misschien wel te straffen. Dit gaat natuurlijk samen met veel ongeloof van je naaste omgeving, want dit zijn ze niet van je gewend.

Vaak heb je naderhand wel spijt, maar je kunt je reactie van dat moment niet beheersen. Het is gewoon allemaal even té veel!

Symptoom 6: Depressieve gevoelens

Bij de vorige 5 symptomen is het woord al een paar keer gevallen: Depressieve gevoelens.

Ook hier is sprake van een vicieuze cirkel: Door alles wat er op dat moment met je gebeurt, raak je depressief. En door je depressiviteit krijg je steeds meer te maken met de eerder genoemde symptomen.

Een neerwaartse, negatieve, spiraal, waar je in je eentje niet uitkomt.

Je hebt echt hulp nodig! Niet alleen medische hulp, maar vooral ook de steun van je familie en vrienden.

Symptoom 7: Problemen met je geheugen

Met name door het piekeren en alle verwarde gedachten, krijg je ook problemen met je geheugen, en dan met name het geheugen van de korte termijn. Dit kan een probleem met het geheugen zelf zijn, maar de oorzaak kan ook liggen in het feit dat je eenvoudigweg geen informatie meer inneemt.

Als je baas je een opdracht geeft, en je hoort het maar half, dan zal het geen verrassing zijn dat het morgen nog niet af is, of dat je er waarschijnlijk nog helemaal niet aan begonnen bent.

Onnodig te zeggen dat ook dit soort symptomen voor veel problemen kunnen zorgen. Zowel op je werk als in je privéleven.

De lichamelijke symptomen:

Symptoom 7: SlaapproblemenSymptoom 8: Problemen met slapen

Slaapproblemen zijn het directe gevolg van het piekeren. Je probeert te slapen, maar doordat je hoofd maar doorgaat met malen, ben je niet in staat om de slaap te vatten.

En als je dan uiteindelijk slaapt, word je waarschijnlijk meerdere keren per nacht wakker en begint het piekeren weer helemaal opnieuw. Uiteindelijk word je (veel te vroeg) weer wakker en sta je maar op. Geen zin meer om te proberen.

Deze slaapproblemen zorgen op zijn beurt weer voor een indrukwekkend lijstje met andere lichamelijke klachten, om nog maar te zwijgen van de concentratieproblemen en het algehele gevoel van moeheid gedurende je werkdag. Wederom een mooi voorbeeld van een vicieuze cirkel!

Symptoom 9: Overal spierpijn

Door de stress staat je hele lichaam onder spanning. Ken jij de uitdrukking “Hij staat stijf van de stress”? Deze uitdrukking kent zijn oorsprong in het feit dat alle spieren constant aangespannen worden als je veel stress hebt.

Door deze constante belasting, zonder dat je er fysiek gebruik van maakt, ontstaat op veel plekken spierpijn en gewrichtspijn. Deze pijn zal niet weggaan door een massage of een speciale crème. De enige manier om de pijn kwijt te raken is door te ontspannen.

Je lijf moet de kans krijgen om weer op een normale manier te kunnen functioneren.

Symptoom 10: Buikpijn

Ook weer door de stress, kan er een heel vervelende buikpijn ontstaan. Doordat je stress hebt worden bepaalde lichaamsprocessen in een soort stand-by stand gezet om energie vrij te maken voor de beheersing van de stressvolle situatie.

Je immuunsysteem en je spijsvertering heb je daarvoor niet nodig, dus zullen deze twee als eerste op non-actief gezet worden. Als dit van korte duur is, zal er geen probleem zijn.

Maar als je continu stress hebt, is het een ander verhaal. Je krijgt pijn in je buik en krijgt last van allerlei andere kwaaltjes omdat je immuunsysteem niet meer optimaal werkt.

Symptoom 11: Hoofdpijn

Ook de hoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanning, in combinatie met een hogere bloeddruk. Je voelt je hoofd letterlijk bonken!

In de meeste gevallen is er sprake van zogenaamde spanningshoofdpijn. Hierbij voel je een knellende pijn aan de weerszijden van je hoofd. Het gevoel is alsof je een hele strakke, knellende band om je hoofd hebt gespannen.

Eén van de kenmerken van spanningshoofdpijn is de onverdraagzaamheid voor harde geluiden en voor fel licht. Alweer een reden om je terug te trekken op je kamer. Je bent gewoon liever alleen!

Symptoom 12: Hoge bloeddruk

Ook de hoge bloeddruk is een gevolg van de stress. Zoals we allemaal weten is een hoge bloeddruk een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een extreme overspannenheid kan dus zeer verregaande gevolgen hebben, tenminste als je het niet tijdig onderkent.

Symptoom 13: Hartkloppingen

Onregelmatige hartslag en hartkloppingen. Is het jou al opgevallen dat je hart als een gek tekeer gaat als je je even inspant? Of als je het even te warm hebt?

Voorheen had je hier nooit last van, maar sinds de stress en de overspannenheid hun intrede hebben gedaan, komt het steeds vaker, en steeds heftiger, voor.

7 Tips wanneer je overspannen bent

Je kunt zelf al heel veel doen! 7 tips

Er is géén medicijn opgewassen tegen overspannenheid. De arts zal je hoogstens wat slaappillen en antidepressiva voorschrijven, maar beide medicijnen wil je eigenlijk niet innemen. Niet omdat het niet zal werken, maar het is een tijdelijke oplossing.

Voor de rest moet je tot rust komen. Geen prikkels, geen werk, geen stress. Je lichaam moet zich resetten om een nieuwe start te kunnen maken.

Tijdens deze rustperiode kun je het proces wel een stevig handje helpen. Ik wil graag 7 bijzondere tips met je delen om zo snel, en zo duurzaam, mogelijk de periode van overspannenheid achter je te kunnen laten:

Tip 1: Rusten, rusten, rusten

In ons ‘normale’ leven is vaak geen plaats voor ontspanning, voor slapen, voor rust aan je hoofd. Je hebt je werk, je gezin, je sociale verplichtingen, hobby’s, verenigingen, vrienden. Vaak te veel om op te noemen.

Met name je werk neemt veel tijd in beslag, om uiteindelijk toch die ene promotie te kunnen maken. Op deze manier kun je je gezin een beter leven geven. Allemaal hele goede bedoelingen, maar dit gaat zich een keer wreken. je pleegt roofbouw op je eigen lijf!

Zeg, zeker in het begin, vaker ‘nee’ tegen allerlei vragen om hulp. Jouw omgeving is geneigd te denken dat je nu best even kunt helpen omdat je toch niet werkt. Zeg gewoon ‘nee’, of dat nu begrepen wordt of niet. Het is nu het moment om even aan jezelf te denken, even egoïstisch zijn.

Na verloop van tijd kun je zo nu en dan weer eens ‘ja’ gaan zeggen, maar alleen voor datgene waar je ook echt zin in hebt. Begin klein, en evalueer goed hoe je jezelf daarna voelt. Stap voor stap…

Tip 2: Werken aan je lichaamsenergie

Veel mensen zijn gebaat bij de helende werking van Reiki, een manier om energiestromen in je lichaam weer aan te vullen en vrij te maken.

Gedurende je leven, en zeker in een stressvolle periode, worden er veel emoties en gevoelens opgekropt in je lichaam. Je denkt er niet meer aan, en dus neem je aan dat het verdwenen is. Maar niets is minder waar, want deze onverwerkte emoties zorgen voor allerlei blokkades in je lichaam.

Blokkades om je levensenergie vrijuit te kunnen laten stromen. Energieblokkades kunnen aan de basis staan van allerlei kwalen zoals depressiviteit, onverklaarbare pijnen en andere aandoeningen.

Zoek een Reiki-specialist op, en probeer het eens. Geef het een kans voor een drietal sessies en beslis daarna of het jou helpt of niet. Maar ik verzeker je: Je zult verstelt staan van het resultaat!

Tip 3: Gezond eten en sporten

Oké, dit is natuurlijk een inkoppertje, maar toch wil ik je hier even op wijzen. Hoe slecht je je ook voelt, waardoor je minder aandacht hebt voor je lichaam en geest, toch is het belangrijk om juist op dit moment goed op jezelf te passen om lichaam en geest weer op één lijn te krijgen.

Kies voor gezond eten wat onder andere gemaakt is van volle granen, gezonde vetten en proteïnen. Deze voedingsstoffen zijn niet alleen belangrijk voor je lichamelijke welzijn, maar met name ook voor je mentale gezondheid. En met name dat laatste heb je nu hard nodig!

Daarnaast is het uitermate belangrijk om op de een of andere manier aan sport te doen, in beweging te zijn. En dan nog het liefst buiten. Denk bijvoorbeeld aan een dagelijkse wandeling of aan rustgevende yoga-oefeningen. Je lichaam in beweging houden, zal wonderen doen voor het genezingsproces!

Tip 4: Mediteren

Om tot rust te komen kan meditatie je helpen. Mediteren lijkt erg ‘zweverig’, maar dat is het beslist niet. Mediteren is je hoofd leegmaken, mediteren is in contact komen met jezelf, mediteren is het verwerken van -, en omgaan met, emoties en gevoelens.

Daarnaast is meditatie ook goed voor je ademhalingstechniek, zodat je bij je volgende angstaanval niet meer buiten adem bent, maar jezelf kunt beheersen met behulp van deze technieken.

Tip 5: Maak een selectie in je contacten

Ken je dat gevoel? Je hebt net even koffie gedronken met een kennis, maar op weg naar huis voel je je helemaal niet goed. Je bent opgewonden, je bent emotioneel en misschien zelfs een beetje boos.

Dit is het type mensen die alle energie uit jouw lijf wegzuigen. Zonder het zelf te beseffen, gebruiken ze jouw energie om er hun eigen voordeel mee te doen. Uiteindelijk blijf jij zitten met de resterende negatieve energie.

Maak eens een goede selectie tussen al jouw kennissen en vrienden. Diegene die jouw energie opzuigen, kun je beter maar gedag zeggen. De positieve vrienden en kennissen heb je op dit moment meer nodig. Creëer je eigen positieve bubbel en profiteer hiervan!

Tip 6: Breng jezelf offline

In het dagelijkse leven zijn we helemaal gewend aan online zijn. Een berichtje versturen is nagenoeg in real-time, en ditzelfde wordt ook van jou verwacht.

Ik herinner me nog heel goed een telefoontje van een vriend van mij: Hij had een appje gestuurd, maar had na 3 minuten nog geen antwoord van mij gekregen. Ongerust belde hij op of er misschien iets aan de hand zou zijn…..

Zeker in jouw toestand, is het belangrijk om in ieder geval een groot deel van de dag offline te zijn. Natuurlijk kun je je berichtjes nakijken en beantwoorden, maar beperk dit tot twee keer per dag, en dan ook nog op gezette tijden.

Ga liever met je blote voeten in het gras lopen, of een lekkere wandeling maken over het strand. Zoek contact met de natuur, en je zult merken dat het je goed doet!

Tip 7: Acupunctuur

We hebben het al eerder gehad over Reiki, een techniek waarbij de energiestromen in het lichaam gedeblokkeerd worden. Een andere techniek hiervoor is de Chinese Acupunctuur.

Het principe is anders, het resultaat is uiteindelijk hetzelfde. Maar besef wel dat acupunctuur beslist geen wondermiddel is. Het is hard werken en vergt vele afspraken om na een paar maanden pas resultaat te zien.

Maar dan mag het resultaat er ook wezen, want je zult je beter voelen dan ooit het geval is geweest!

En dan nog dit…

Alle eerder genoemde tips hebben beslist een positieve invloed op het genezingsproces, maar verwacht geen wonderen. Het heeft je misschien jaren gekost om overspannen te raken, tot het punt dat je brak. Dan zal het ongeveer dezelfde periode kosten om weer volledig te herstellen.

Wees vooral geduldig en vermijd iedere gedachte van een tijdsplanning.

Laat het gewoon allemaal gebeuren, maar ondersteun je lichaam wel goed met voeding, beweging en andere zorg. Alleen dan krijg je je lichaam en geest weer op één lijn. Je wordt uiteindelijk sterker dan je ooit geweest bent!

Bronnen

Preventing Burnout

9 Expert-Backed Tips for Beating Burnout

Stress and Fatigue

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

26 Shares
Tweet
Pin5
Share21