• Werkt paracetamol eigenlijk wel?

Werkt paracetamol eigenlijk wel?

2018-05-18T10:39:58+01:00mei 25th, 2018|Medicatie|0 Reacties

Mensen met pijn willen eigenlijk maar één ding: Een pijnstiller, bijvoorbeeld een paracetamol. Ze willen dat ze zo snel mogelijk van hun pijn afkomen. Je kunt over een succesvol resultaat spreken als de pijn met de helft of meer wordt verminderd of als er geen of slechts nog een lichte pijn aanwezig is. Dat resultaat verzacht niet alleen de pijn, maar verbetert ook de slaap, een depressie, de kwaliteit van leven, iemands werkzaamheden en het vermogen om verder te gaan met het leven.

Gedurende vele jaren is paracetamol het 'gemakkelijk te nemen' medicijn geweest voor allerlei soorten acute en chronische pijn. Artsen raden het zelfs aan voor rugpijn en artrose en combinaties van paracetamol of paracetamol/opioïde behoren tot de meest ingenomen geneesmiddelen voor de behandeling van neuropathische pijn, waaronder rugpijn, met een neuropathische component.

Maar dan is de vraag kan paracetamol mensen met bijvoorbeeld acute rugpijn van hun probleem afhelpen? Een onderzoek is hierover heel stellig - het werkt niet. Niet meteen en ook niet na een tijdje. Op geen enkel moment in het onderzoek was 4.000 mg paracetamol tussen de 1 en 12 weken per dag beter dan een placebo. Ook is er uit het onderzoek geen enkel bewijs naar voren gekomen dat het werkt bij chronische rugpijn.

De resultaten waren sterk afhankelijk van één onberispelijk, groot, gerandomiseerd onderzoek, waarin beschreven werd dat de gemiddelde pijnintensiteit bij de inname van paracetamol of een placebo gestaag daalde van 6/10 punten (ernstige pijn) aan het begin van het onderzoek tot 3,7 punten in week 1 (matige pijn), 2,6 punten in week 2 (milde pijn) en vervolgens 1,2 punten (milde pijn) in de weken daarna.

Het is echt moeilijk wanneer er over een veelgebruikt middel, zoals bijvoorbeeld paracetamol dat bijna iedereen gebruikt, zoiets wordt ontdekt. Dat een aloude pijnstiller gewoon niet werkt. De hoge kwaliteit van de resultaten kunnen niet worden betwist, dus laten we snel kijken of er ook aanwijzingen zijn dat paracetamol wel effectief is tegen andere chronische pijnaandoeningen. Dat is waar het probleem begint - bij osteoartritis geeft ons meest recente beste bewijsmateriaal een nauwelijks significant en een klein voordeel van ongeveer 3/100 mm ten opzichte van een placebo aan. Voor chronische neuropathische pijn onthult een doorlopende evaluatie een volledig gebrek aan enig bewijs wat betreft paracetamol. Paracetamol had ook geen effect bij pijn door kanker en het werkt ook niet optimaal bij acute postoperatieve pijn en migraine.

Hoe werken paracetamol en NSAID's?

Zowel paracetamol als NSAID's zijn effectief als het gaat om het verlichten van milde tot matige pijn. Maar hoewel ze allebei pijn verlichten, werken ze beiden op een andere manier.

Paracetamol

Van paracetamol wordt verondersteld dat het voornamelijk in de hersenen werkt en het lijkt van invloed te zijn op veel verschillende manieren waarop we pijn kunnen voelen. Paracetamol remt bijvoorbeeld de productie van pijn en de stoffen die ontsteking veroorzaken, die ook wel prostaglandinen worden genoemd. Prostaglandinen worden door het hele lichaam aangetroffen, maar paracetamol werkt voornamelijk op die in de hersenen. Hierdoor kan het niet alleen effectief pijn en koorts verlichten, maar heeft het ook weinig bijwerkingen wanneer het in de aanbevolen doses wordt ingenomen. Paracetamol heeft ook geen effect op ontstekingen.

NASAID’s, zoals aspirine en ibuprofen

NSAID's, zoals ibuprofen en aspirine, werken anders dan paracetamol. Ze stoppen namelijk ook de productie van prostaglandinen en doen dit door het hele lichaam en dus niet alleen in de hersenen. Hierdoor kunnen NSAID’s prostaglandinen, die andere belangrijke functies in het lichaam hebben, beïnvloeden. Deze omvatten pro