• Het Proteïne Dieet onder de loep

Het Proteïne dieet onder de loep

2017-10-12T08:33:40+01:00september 29th, 2017|Dieet|0 Reacties

Laatste update: door

Het Proteïne Dieet. Wat zijn de voor- en nadelen?

Proteïne is een belangrijk voedingsmiddel dat we nodig hebben voor het opbouwen, het onderhouden en het herstellen van weefsels in het lichaam. Aminozuren, de bouwstenen van eiwit, kunnen door het lichaam worden gesynthetiseerd of uit voedsel worden gehaald. Er zitten maar liefst 20 verschillende soorten aminozuren in het voedsel dat we eten, maar ons lichaam kan er maar 11 zelf aanmaken.

De negen essentiële aminozuren, die niet door het lichaam zelf kunnen worden geproduceerd, moeten dus uit het dieet worden verkregen.

Een verscheidenheid aan granen, peulvruchten en groenten kan alle essentiële aminozuren, die onze lichamen nodig hebben, leveren. Vroeger dacht men dat alle verschillende plantaardige voedingsmiddelen samen moesten worden gegeten om zo alle belangrijke eiwitten binnen te kunnen krijgen en dit stond ook wel bekend als eiwit combineren of eiwit complementeren. We weten nu dat dat combineren niet nodig is om alle essentiële aminozuren binnen te kunnen krijgen. Zolang het dieet maar verschillende granen, peulvruchten en groenten bevat, kan er eenvoudig aan de eiwitbehoefte worden voldaan.

Hoeveel proteïne heb je nodig?

Door het traditionele Westerse dieet te eten, gebruikt de gemiddelde Europeaan ongeveer de dubbele hoeveelheid eiwitten die het lichaam nodig heeft. Bovendien bevatten de belangrijkste bronnen van eiwitten die gegeten worden niet alleen dierlijke producten, maar ook veel vet, waaronder verzadigd vet.

De meeste mensen staan verbaasd als ze erachter komen dat hun eiwitbehoeften eigenlijk veel minder zijn dan wat ze dagelijks eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor eiwitten uit dierlijke bronnen is voor de gemiddelde volwassene 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Om er achter te kunnen komen wat jouw individuele behoefte is, maak je gewoon de volgende berekening:

Lichaamsgewicht (in kilo’s) x 0,36 = de aanbevolen eiwitinname (in grammen).

Maar in deze waarde is een grote marge van veiligheid opgenomen en de ware behoefte van het lichaam kan voor de meeste mensen lager zijn. De behoefte aan eiwitten is voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hoger dan normaal.

Daarnaast is voor zeer actieve personen de behoefte ook hoger. Aangezien deze groepen extra calorieën nodig hebben, kan aan de verhoogde eiwitbehoeften gemakkelijk worden voldaan door een grotere inname van de dagelijks gegeten levensmiddelen. Een extra portie peulvruchten, tofu, vleesvervangers of andere eiwitbronnen kunnen helpen om makkelijk te voldoen aan de behoeften, die hoger zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

8 gezondheidsvoordelen van het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen