Psoriasis

Laatste Update: 13 december 2016

Alles Over Psoriasis Guttata

psoriasis guttataEr zijn vele vormen van psoriasis, die niet alleen de symptomen verschillen, maar ook de lokalisatie van de psoriasis. Het kan voorkomen op het gezicht, de hoofdhuid, het lichaam, op de benen of op de armen. Soms is psoriatische plaque jeukend maar meestal zal psoriasis guttata niet jeuken. De behandeling voor psoriasis guttata is vrij ingewikkeld. Het gaat om verschillende acties, waaronder je vasthouden aan een speciaal dieet voor psoriasis guttata en het toepassen van verschillende remedies.

Wat is psoriasis guttata?

Psoriasis guttata is een huidziekte van niet-infectieuze aard. Het is onmogelijk om de locatie van een nieuwe laesie te voorspellen. Dientengevolge vereist het een complexe behandeling. Een guttata ontsteking kan op elk gebied van de huid verschijnen. Mensen van verschillende leeftijdsgroepen lopen het risico op het krijgen van psoriasis guttata.

Volgens de statistieken zijn de meeste patiënten, die lijden aan deze ziekte, tussen de 16 en 27 jaar oud. De grootte van de laesies kunnen verschillen - van kleine vlekjes tot grotere plekken van wel 10cm. Het is onmogelijk om een prognose te maken over hoe de ziekte zich, in elk afzonderlijk geval, zal ontwikkelen. Omdat psoriasis een veel voorkomende ziekte is, moet men meer weten over de behandeling van psoriasis guttata.

Zoals bij alle vormen van psoriasis, komt ook psoriasis guttata voor bij patiënten met een erfelijke genetische predispositie en het is niet besmettelijk. Hoewel psoriasis guttata meestal voorkomt op de romp, de armen of de benen is het ook niet ongebruikelijk dat het grote delen van de huid elders op het lichaam treft.

De trigger van deze ziekte is vaak een zere keel door streptokokken (bacterieel), wat 2-3 weken later gevolgd wordt door de uitbarsting. Psoriasis guttata kan zich geheel oplossen of kan evolueren tot een chronische plaque psoriasis. De ziekte kan terugkeren als de persoon een streptokokkendrager is (die dus altijd de streptokokkenbacterie in zijn luchtwegen heeft).

De plotselinge verschijning van een uitbraak kan voor sommige mensen de eerste psoriasisuitbraak zijn. Ook kan een persoon die plaque psoriasis heeft ook plotseling een episode van psoriasis guttata ervaren. Dit type psoriasis kan chronisch zijn en kan ook worden geactiveerd door andere infecties dan alleen door de streptokokkenbacteriën. Zo kunnen de waterpokken of een verkoudheid ook psoriasis veroorzaken.

Wie krijgt er psoriasis guttata?

Psoriasis guttata is relatief zeldzaam. Minder dan 2% van de mensen met psoriasis heeft dit type. Psoriasis guttata komt vaker voor bij kinderen en volwassenen jonger dan 27 jaar. Jongens en meisjes zijn even vatbaar.

Wat zijn de oorzaken van psoriasis guttata?

Een uitbraak van psoriasis guttata wordt meestal veroorzaakt door een eerdere streptokokken- of een andere infectie. Het precieze mechanisme en hoe de streptokokkeninfecties psoriasis veroorzaken vergt nog meer onderzoek.

Aangezien psoriasis erfelijk is, hebben mensen met een familiegeschiedenis van psoriasis een verhoogde kans op het ontwikkelen van de guttata-vorm van de ziekte. Sommige mensen dragen bepaalde genen waardoor ze meer kans hebben om psoriasis te ontwikkelen. De precieze wijze waarop deze genen interageren met de moleculen, die worden geproduceerd door de streptokokkenbacteriën of andere micro-organismen en wat leidt tot psoriasis guttata, moet nog verder worden onderzocht.

Factoren die tot psoriasis guttata kunnen leiden zijn onder andere:

 • Streptokokkeninfectie: wel 80% van de mensen met psoriasis guttata heeft voor de uitbraak een streptokokkeninfectie, meestal in de vorm van tonsillitis (ontstoken amandelen) gehad. Hoewel het verband tussen deze infecties en uitbraken al meer dan 50 jaar bekend is, is het exacte mechanisme waardoor de infectie de laesies activeert nog onbekend.
 • Virale infecties, zoals waterpokken, rodehond en de zesde ziekte kunnen bij kinderen ook leiden tot uitbarstingen.

Wat zijn de symptomen van psoriasis guttata?

Psoriasis guttata is een chronische ziekte. Het is bijzonder dat, vooral tijdens de herfst en winter, rustige perioden worden gevolgd door perioden van exacerbatie. Tegenwoordig is het nog niet mogelijk om volledig te genezen van deze ziekte. Zelfs het volledig elimineren van de symptomen is voor artsen een uitdaging.

Het begin van dit probleem wordt gekenmerkt door de opkomst van enkele plaques, die geleidelijk in omvang toenemen en meer gebieden vn de huid treffen. De symptomen van psoriasis guttata zijn plotselinge verschijningen van plekjes en wondjes. De ziekte zelf is zeer instabiel. De kleur van de besmette plekken varieert van roze tot paars. In zeldzame gevallen kan de huiduitslag ook op je gezicht verschijnen.

Heel vaak verschijnen de vroege symptomen van psoriasis guttata in de adolescentie. Volgens de statistieken komt de ziekte in de meeste gevallen na te zijn genezen van keelpijn en andere infecties. De voortgang van psoriasis guttata is onvoorspelbaar. Psoriatische plaque verschijnt op een bepaalde plaats en verdwijnt dan plotseling of verplaatst zich naar andere delen van de huid. Maar vergeet niet: deze ziekte is niet besmettelijk en is dus niet gevaarlijk voor andere mensen.

De uitbraak begint gewoonlijk op de romp, de armen of de benen en breidt zich verder uit naar het gezicht, de oren of soms de hoofdhuid. De handpalmen en de onderkant van de voeten zijn meestal niet vatbaar.

Veranderingen aan de nagels zoals kuiltjes en richels, die kenmerkend zijn voor chronische psoriasis, kunnen ook ontbreken.

Hoe stelt je arts de diagnose psoriasis guttata?

Psoriasis guttata wordt meestal gediagnosticeerd nadat een arts of dermatoloog een lichamelijk onderzoek van de huid heeft uitgevoerd. De dermatoloog (huidarts) kan vaak zeggen of het psoriasis is door het uiterlijk van de huidlaesies te bekijken. Soms kan het nodig zijn om de diagnose te bevestigen om huidbiopten te nemen. In sommige gevallen wordt er ook bloedonderzoek gedaan om andere ziekten uit te sluiten.

Bevindingen uit het bloedonderzoek kunnen bevestigen of de patiënt bijvoorbeeld onlangs een streptokokkeninfectie heeft gehad. Bij meer dan de helft van de patiënten zijn er verhoogde niveaus van antilichamen tegen de streptolysine-O aanwezig.

De ernst van de psoriasis guttata

De ernst van de ziekte wordt bepaald door de mate van aantasting van de huid en kan variëren van kleine individuele pukkeltjes tot grote vlekken die bijna het gehele huidoppervlak bedekken. De ernst kan als volgt worden ingedeeld:

 • Milde psoriasis guttata. Artsen spreken hierover wanneer er minder dan 3% van de huid is aangetast. De ontsteking wordt vertegenwoordigd door geïsoleerde plekjes. Milde psoriasis guttata is gemakkelijk te genezen.
 • Matige psoriasis. Huidletsels variëren van 3% tot 10%.
 • Ernstige psoriasis. Meer dan 10% van de huid is bedekt met psoriatische plaque.

Ernstige psoriasis is de moeilijkst te behandelen soort en het vereist een individuele aanpak, die afhankelijk is van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.

Mensen moeten, als ze een plotselinge uitbraak van kleine rode druppelachtige plekjes van psoriasis guttata ontwikkelen, een arts of een dermatoloog bezoeken. Dermatologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van huidziekten en ze zijn het best uitgerust om de diagnose te stellen en de behandeling van psoriasis guttata uit te voeren. Deze vorm van psoriasis is voor de meeste mensen meestal een mild ongemak. De laesies blijven enkele weken tot enkele maanden aanwezig. Soms kan de guttata uitbarsting zich ook ontwikkelen tot chronische plaque psoriasis. Littekens zijn geen probleem.

De arts kan een behandelingen voorschrijven die je kunnen helpen om de jeuk te verlichten. Deze vorm van psoriasis kan ook zonder behandeling binnen een paar weken vanzelf weer verdwijnen.

Wat is de behandeling voor psoriasis guttata?

Meestal verdwijnt dit type psoriasis, ook zonder behandeling, binnen enkele weken. Kalmerende middelen en moisturizers om de huid te verzachten kunnen al voldoende zijn. De keuze voor de behandeling hangt af van de ernst van de uitbraak en de voorkeuren van het individu. De toepassing van topische steroïden kan, hoewel effectief, hinderlijk zijn omdat de uitbraak in de meeste gevallen van psoriasis guttata over een groot gedeelte van het lichaam heeft plaatsgevonden.

 • Antibiotica: als iemand een geschiedenis van psoriasis heeft, zal de arts hoogstwaarschijnlijk een kweek nemen als de persoon een zere keel heeft. Indien de kweek positief is (wat betekent dat het individu een streptokokkeninfectie heeft) krijgt deze onmiddellijk antibiotica voor de infectie, wat zeer behulpzaam kan zijn.
 • Fototherapie: zonlicht kan helpen bij het elimineren van deze vorm van psoriasis. Het ultraviolet (UV) licht in zonlicht helpt bij sommige mensen om de symptomen van psoriasis te verminderen.
 • Lichttherapie: de arts kan een korte behandeling van kunstmatig lichttherapie (fototherapie) voorschrijven. Breedband ultraviolet B kan hierbij worden gebruikt. Het is wellicht raadzaam om de ultraviolette lampen, die je in zonnestudio’s vindt, te vermijden.

Zijn er medicijnen voor psoriasis guttata?

Artsen kunnen, als de psoriasis guttata betrekking heeft op een streptokokkeninfectie, antibiotica voorschrijven. Zij kunnen voor een antibioticum kiezen dat werkt voor een groot aantal bacteriën. Mensen moeten altijd, vanwege de mogelijkheid van bijwerkingen, met hun arts overleggen welke medicijnen ze gebruiken.

 • Erythromycine vermindert de ontsteking en wordt gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. De gebruikelijke dosering is oraal één tablet per dag, gedurende ongeveer 7 tot 14 dagen. Mensen met een allergie voor erythromycine of mensen die leverproblemen hebben, mogen dit medicijn niet gebruiken. Stop met het gebruik als er misselijkheid, braken, vermoeidheid, intestinale kramp of koorts optreedt.
 • Penicilline wordt gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. De gebruikelijke dosering is oraal één tablet per dag, voor ongeveer 10-14 dagen. Mensen met een allergie voor penicilline moeten dit medicijn niet gebruiken. Degenen die een verminderde nierfunctie hebben, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van dit middel.
 • Rifampin wordt aanbevolen voor resistente gevallen van een streptokokkeninfectie. Als de arts denkt dat het mogelijk is dat de infectie al lang bestaat en het individu een chronisch drager van de bacterie is, kan hij of zij dit geneesmiddel voorschrijven. Rifampine wordt meestal in combinatie met erythromycine of penicilline gegeven. Het geneesmiddel wordt oraal ingenomen en de kuur duurt 5 dagen.

Wees je bewust van mogelijke allergische reacties op antibiotica, in het bijzonder op penicilline. Stop met de inname van het medicijn als je een allergische reactie vermoedt. Patiënten die gevoelig zijn voor penicilline kunnen over het algemeen beter erytromycine gebruiken. Cefalosporine is een antibioticum dat ook kan worden gebruikt voor streptokokkeninfecties, maar er is wel kruisgevoeligheid met penicilline gedocumenteerd.

Is chirurgie aanbevolen voor psoriasis guttata?

Hoewel het niet bewezen is door grote gecontroleerde klinische onderzoeken, kan tonsillectomie (een procedure om de amandelen te verwijderen) voor patiënten met chronische psoriasis guttata wel nuttig zijn

Is het mogelijk om psoriasis guttata te voorkomen?

Psoriasis guttata is niet te voorkomen. Complicaties of verdere uitbraken kunnen wel worden verminderd door de zaken die een psoriasisuitbraak triggeren te vermijden. Iemand met psoriasis kan het beste proberen om alle vormen van een huidtrauma zoals krasjes of een sterke wrijving, die kunnen leiden tot nieuwe psoriatische laesies op eerder onaangetaste gebieden, te minimaliseren. Dit staat ook wel bekend als het Koebner-fenomeen.

De associatie tussen streptokokkeninfecties en psoriasis guttata kan niet genoeg worden benadrukt.

Een vroege opsporing en behandeling van dergelijke infecties kan een acute uitbraak van de huidziekte voorkomen. Er moeten monsters worden genomen en worden gekweekt bij patiënten die gevoelig zijn voor psoriasis en keelpijn.

Sommige artsen pleiten ook voor een vroege behandeling met antibiotica voor elke vorm van keelpijn bij personen die hiervoor gevoelig zijn.

Wat is de prognose van psoriasis guttata?

Meestal merk je, 2-3 weken nadat je een besmettelijke ziekte hebt gehad, de psoriasis guttata op. De uitslag verschijnt plotseling. De belangrijkste gebieden waarop dit voorkomt zijn de benen, de armen en de romp. Helaas zal, zelfs als de psoriatische plaque al wel is verdwenen, de ziekte niet verdwijnen. Op de lange termijn kan de ziekte chronisch worden en kan het onder invloed van factoren verergeren.

In een vergevorderd stadium worden de individuele pukkeltjes groter en vormen ze één grote laesie. Soms kunnen ze vanzelf verdwijnen of veranderen in een ernstigere vorm. Psoriatische huiduitslag kan op bijna elk deel van je lichaam voorkomen. Op het gezicht zullen de plekjes maar heel zelden verschijnen. De acute guttata vorm verandert naar schatting bij 68% van de mensen in de chronische plaque vorm.

Uit een onderzoek onder 15 patiënten werd de waarschijnlijkheid van het ontwikkelen van chronische psoriasis, binnen 10 jaar na een episode van acute psoriasis guttata, vastgesteld. Maar er zullen meer onderzoeken met grotere aantallen patiënten nodig zijn om het risico nog nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Net als andere vormen van psoriasis heeft psoriasis guttata de neiging om tijdens de zomer te verbeteren en tijdens de winter te verslechteren. Zodra de uitbraak over is, hebben veel patiënten met acute psoriasis guttata meestal voor langere periodes geen last meer van een uitbraak.

Zijn er huismiddeltjes tegen psoriasis guttata?

Om het ongemak van Psoriasis Guttata zo veel mogelijk te beperken, zijn er een aantal huismiddeltjes die je zelf toe kunt passen. Hoewel deze huismiddeltjes veilig zijn om toe te passen, is het verstandig om dit eerst te overleggen met je behandelend arts.

Remedie 1: een dieet voor psoriasis guttata

Er zijn mensen die beweren dat een glutenvrij dieet nuttig kan zijn voor psoriasis guttata en hoewel er geen onderzoek is uitgevoerd naar deze theorie, merken degenen die glutenintolerantie hebben wel dat de symptomen worden verminderd wanneer ze de gluten (gevonden in tarwe, rogge en gerst) weglaten uit hun dieet.

Het verwijderen van een irriterende stof zal helpen bij het verlagen van een ontsteking, maar blijf wel andere gezonde en evenwichtige voeding eten wanneer je belangrijke voedingsmiddelen uit je dieet weglaat. Degenen met een langdurig probleem met gluten kunnen, als gevolg van gastro-intestinale klachten en mal-absorptie, tekorten aan vitaminen en mineralen hebben. Het is dan vaak verstandig om een gekwalificeerde voedingsdeskundige te raadplegen, zodat deze een gezond en herstellend glutenvrij dieet voor je psoriasis guttata kan samenstellen.

Remedie 2: voedingssupplementen

Specifieke voedingsmiddelen eten, als je lijdt aan psoriasis guttata, kan meestal de ontstekingsreacties in het lichaam verlagen en voor minder druk op het immuunsysteem zorgen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-inflammatoire essentiële vetzuren, antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen voor de huid, zoals vitamine C, vitamine E, zink en vitamine A zullen waarschijnlijk voor veel voordeel voor de patiënten zorgen. Fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden zijn goede voedingsmiddelen om mee te beginnen, maar een multivitamine supplement kan ook fungeren als een bescherming van je huid of als er een vermoeden is van tekortkomingen in je dieet of bij absorptieproblemen. Het weglaten van voedingsmiddelen, die zijn gekoppeld aan een ontsteking zoals rood vlees, transvetten, suiker en geraffineerde koolhydraten, kan ook helpen en al vele psoriasispatiënten hebben hier baat bij gehad.

Remedie 3: voorkom een droge huid

Gebruik een luchtbevochtiger om de lucht in je huis of op kantoor vochtig te houden. Het kan een droge huid voorkomen. Moisturizers voor de gevoelige huid zijn ook goed en kunnen je helpen om je huid soepel te houden en de vorming van plaque te voorkomen.

Remedie 4: vermijd geurstoffen

De meeste zepen en parfums bevatten kleurstoffen en andere chemische stoffen die je huid kunnen irriteren. Natuurlijk ruiken ze geweldig maar ze kunnen ook voor een psoriasisuitbraak zorgen. Vermijd deze producten als je kunt of kies voor producten voor mensen met een ‘gevoelige huid’.

Remedie 5: eet gezond

Je dieet kan een rol spelen bij het beheer van psoriasis. Het elimineren van rood vlees en vette snacks kan helpen om uitbraken, die kunnen worden veroorzaakt door dergelijke voedingsmiddelen, te verminderen. Vette vis, zaden, noten en omega-3 vetzuren staan bekend om hun vermogen om een ontsteking te kunnen verminderen. Dit kan ook handig zijn voor het beheer van de symptomen van psoriasis. Olijfolie kan, wanneer dit wordt toegepast op de huid, ook rustgevende voordelen geven. Probeer, als je last hebt, een paar eetlepels op je hoofdhuid te smeren om die lastige plaque te verwijderen en tijdens je volgende douche zul je merken dat het dan makkelijker gaat.

Remedie 6: neem voor de verlichting van jeuk een warm bad

Warm water kan irriterend voor de huid zijn. Toch kan een lauw bad met epsom zout, een minerale olie, melk of olijfolie de jeuk verzachten en schilfers en plaque verwijderen. Hydrateer, voor dubbele voordelen, je huid onmiddellijk na je bad.

Remedie 7: lichttherapie

Bij ernstige en resistente gevallen van psoriasis guttata kunnen patiënten een PUVA-therapie voorgeschreven krijgen, waarbij een oraal geneesmiddel, psoraleen, voorafgaand aan de blootstelling aan kunstmatige UV-A en UV-B licht wordt toegediend. Zonlicht kan, bij de mildere gevallen, helpen omdat het licht de overmatige productie van huidcellen kan vertragen.

Wanneer psoraleen in combinatie met UV-licht wordt gebruikt, moet de patiënt de volgende dag of de dagen na een behandeling, verdere blootstelling aan de zon vermijden. Draag ook een zonnebril omdat dit geneesmiddel overgevoeligheid voor licht en blaarvorming, misselijkheid en braken kan veroorzaken. Het innemen van het geneesmiddel na de maaltijd kan helpen om de kans op gastro-intestinale symptomen te verminderen.

psoriasis guttata

Tijdens de lichttherapie zal een arts ultraviolet licht laten schijnen op de huid. Deze vorm van therapie vereist vaak consistente en frequente sessies. Er moet worden gezegd dat zonnebanken geen middel voor lichttherapie zijn. Te veel zonlicht kan psoriasis ook verergeren. Deze procedure moet altijd onder toezicht van je arts worden uitgevoerd.

Remedie 8: verminder je stress

Een chronische aandoening zoals psoriasis kan een bron van stress zijn. Dit kan vaak zorgen voor een vicieuze cirkel en dat is jammer want stress kan de symptomen van psoriasis verergeren. Oefeningen die stress kunnen verminderen, zoals yoga en meditatie, kunnen je helpen om de stress in je leven te verminderen.

Remedie 9: vermijd alcohol

Alcohol is voor veel mensen met psoriasis een trigger. Een onderzoek aan het Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School hebben een verhoogd risico op psoriasis ontdekt bij vrouwen die geen light bier dronken. Degene die minstens vijf light biertjes per week dronken, hadden bijna twee keer zoveel kans om psoriasis te krijgen in vergelijking met vrouwen die niet dronken.

Remedie 10: probeer eens kurkuma

Kruiden worden vaak gebruikt om vele aandoeningen te behandelen. Kurkuma kan je helpen om de uitbraken van psoriasis te minimaliseren. Het kan worden ingenomen in de vorm van een pil of supplement of het kan gewoon over je eten worden gestrooid. Vraag je arts wat de mogelijke voordelen voor jou kunnen zijn.

Remedie 11: stop met roken

Vermijd iedere vorm van roken. Roken kan het risico op psoriasis verhogen. Als je al psoriasis hebt, kan het je klachten ook ernstiger maken.

Remedie 12: probiotica voor psoriasis

Proberen om ook een goede gastro-intestinale gezondheid te behouden, is nuttig bij het verlagen van de belasting van het immuunsysteem en mensen die een antibioticakuur (eventueel voor keelontsteking) volgen, hebben deze heilzame bacteriën nodig voor het herstellen van het spijsverteringskanaal en om een goed immuunsysteem te ondersteunen.

Dit kan door het gebruik van probiotische supplementen en probiotische voedingsmiddelen zoals knoflook, asperges, bananen en tomaten. Probiotische voedingsmiddelen zijn ook miso, tempeh en zuurkool en veel mensen volgen ook een veganistisch dieet voor hun psoriasis omdat het vaak anti-inflammatoir werkt en ondersteunend is voor het immuunsysteem.

Tot slot…

Er zijn vele opties voor de behandeling van psoriasis guttata maar het is belangrijk om eerst de onderliggende infectie, die tot de symptomen hebben geleid, op te lossen. Hoe eerder een infectie de kop wordt ingedrukt en wordt behandeld, hoe kleiner de kans lijkt te zijn dat je dit type van psoriasis, dat zich kan ontwikkelen tot chronische plaque psoriasis, krijgt.

Uitbraken van psoriasis guttata worden meestal gezien in de wintermaanden, maar veel chronische patiënten maken gebruik van UV-lampen om de symptomen te beheren.

Deze relatief zeldzame huidaandoening heeft onlangs meer aandacht gehad dan normaal, wat te wijten is aan een beroemdheid, Kim Kardashian, die last van psoriasis guttata had. Ook mensen die niet beroemd zijn en dit huidprobleem hebben zijn meestal na een aantal weken of maanden van het begin van de psoriasis guttata, weer vrij van littekens en zonder blijvende problemen.

Er is geen eenduidig antwoord voor het beheersen van de symptomen van psoriasis. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Sommige behandelingen kunnen negatieve bijwerkingen hebben en daarom is het belangrijk om te onthouden dat, terwijl deze huismiddeltjes voor psoriasis in milde gevallen kunnen helpen, een therapie op recept nodig kan zijn voor ernstige gevallen. Overleg, voordat je op zoek gaat naar een behandeling die bij jou past, met je arts.

Bronnen

www.psoriasis-association.org.uk/psoriasis-and-treatments/types-of-psoriasis

www.dermaharmony.com/psoriasis/guttatepsoriasis.aspx

umm.edu/health/medical/ency/articles/psoriasis-guttate

www.researchgate.net/publication/23401506_Antistreptococcal_treatment_of_guttate_psoriasis_A_controlled_study

www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo ik wil graag wat tips en een gezonde lifestyle van u ontvangen, om mij meer energie en vitaliteit te krijgen.
  Ik voel me moe, en ziet er niet uit al die plekken op mijn lijf.
  ook ben ik de laatste jaren kilo's aangekomen, door een vresselijk ongeluk wat mijn zoon heeft meegemaakt.
  Hoop dat u advies kan geven.

  vr.groet Lea

  1. Dag Lea,

   Vervelend om te horen dat het niet goed met u gaat. Ik zal u een e-mail sturen zodat u zich kunt aanmelden voor de nieuwsbrief. Hierin ontvangt u tips over een gezonde leefstijl (week 1 van het 4-weken programma), recepten en het gratis eBook om psoriasis te verlichten.

   Succes!

 2. Hallo Jack,

  ik zou ook graag de nieuwsbrief en het gratis eBook willen ontvangen!
  Ik wil dit graag eerst proberen voordat ik me verder laat onderzoeken en behandelen door de dermatoloog. Heb weinig zin om hormoonzalf of andere medicatie te gaan gebruiken!

  Mvg Manja

 3. Beste,

  Ik ben geintresseerd in de nieuwsbrief en zou hem dan ook graag willen ontvangen.

  Met vriendelijk groet,

  Van Pelt

 4. Beste jack,

  Ik zou graag het e-book ontvangen en tevens meld ik mij aan voor de nieuwsbrief

  Met vriendelijke groet,

  Paul.

 5. Hallo,
  de uitslag van 2 huidtesten wees uit op psoriasis; deze heb ik alleen in mijn gezicht en hals. 2 jaar geleden begonnen als allergische reactie tijdens grote renovatie, zowel op het werk als thuis. Verdiep me nu meer in psoriasis. Ik heb heel veel aan uw site gehad, bedankt hiervoor. U kunt mij ook toevoegen aan uw lijst voor de nieuwsbrief. Mvg Ermila

 6. Hallo.

  Ik lees veel op uw site..
  Kunt u mij het vrijblijvend e book ook toesturen. Ivm psoriasis.

  Vr groet Margreet

 7. Hallo, ik heb afgelopen voorjaar te maken gehad met psoriasis guttata. Gelukkig een milde vorm, met lichttherapie zo verholpen. Gelukkig, dacht ik, ik begreep niet hoe ik het heb kunnen krijgen.. maar goed. Nu mag ik morgen naar ziekenhuis voor onderzoek naar artritis psoriasis..... dat is dus ook nog mogelijk. Staat nergens vermeld bij verhalen over psorias, had ik dit geweten was er voor mij heel wat leed bespaard gebleven. Misschien aangeven dat dit een mogelijke bijwerking of je het noemt, is.

 8. Ik zou ook graag nieuwsbrief ontvangen.
  Ik heb psoriasis guttata.
  Gelezen dat de zon en zee goed is voor mijn huid met psoriasis maar volgens hier is teveel zon slecht is. Wat is juiste antwoord?

  1. Zon is goed voor je, maar altijd met mate. Zeker nu het zo warm is!

   Voor wat betreft de nieuwsbrief: Als je even een mailtje stuurt naar: [email protected], dan wordt je op de lijst gezet!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share