Psoriasis

Laatste Update: 2 november 2020

Bier en Psoriasis

Vrouwen die een paar keer per week bier drinken lopen een vergroot risico op het krijgen van psoriasis. Volgens een recente studie waarbij een grote groep vrouwen onderzocht zijn in de leeftijdscategorie 27 tot 44 werden geanalyseerd naar hun leefstijl gewoontes om een link te vinden tussen bier en psoriasis(1).

[pullquote]‘’Vrouwen die regelmatig bier drinken lopen een vergroot risico op psoriasis’’[/pullquote]

Uit onderzoek onder 100.000 vrouwen is naar voren gekomen wanneer een vrouw meer dan 2x per week bier drinkt een 72% grotere kans heeft op de ontwikkeling van psoriasis. Vanzelfsprekend zijn ook ander factoren meegenomen in het onderzoek zoals dieet, gewicht, roken en lichamelijke beweging. Ook drinkgewoonte werd onderzocht en verder uitgewerkt in de groep met psoriasis.

Op basis van de observatie werden ook andere alcoholische dranken beoordeeld en bij deze werd het risico op psoriasis helemaal niet groter.

Schokkend was dat vrouwen die nog meer bier drinken dan 2x per week lopen een exponentieel hoger risico op psoriasis.

Het aparte is dat dit niet geldt voor plaque psoriasis(2), maar dus wel voor de "normale" psoriasis. 

Waarom bier?

Onderzoekers denken dat het komt vanwege grote hoeveelheden zetmeel die te vinden is in bier om de vergisting op gang te zetten. Bij andere alcoholische dranken wordt er geen zetmeel of in een vele mindere mate gebruikt.

Daarnaast bevat bier gluten wat al eerder geassocieerd is met psoriasis(3). Veel mensen kunnen simpelweg niet tegen grote hoeveelheden gluten en kan best één van de missende oorzaken zijn van psoriasis. Zelf denk ik ook dat een gluten vrij dieet zeer effectief is tegen psoriasis.

Daarnaast verhoogt bier je bloedsuikerspiegel door de grote hoeveelheden zetmeel aanwezig en zeker niet handig voor mensen met psoriasis. Ook heeft onderzoek aangetoond dat bier de kans op een schimmelinfectie vergroot vanwege de gist in bier. Tenslotte droogt bier je lichaam / huid uit en vooral een goed gehydrateerde huid is belangrijk bij huidaandoeningen zoals psoriasis.

Spijsvertering en Psoriasis

Wat het onderzoek ook laat zien dat er steeds meer problemen ontstaan met de spijsvertering en huidproblemen (ook eczeem). Het valt mij op dat juist deze groep mensen last kunnen hebben van een gluten intolerantie waardoor juist de onstekingen en huidproblemen ontstaan. Wanneer je kleine darm niet in staat is goed te verteren (zoals bij een gluten intolerantie) laat het sporen achter in je lichaam. Deze sporen zijn afvalstoffen en kunnen problemen veroorzaken. Je huid geeft vaak aan hoe het met je vertering gaat aangezien afvalstoffen via de huid je lichaam verlaten.

Wanneer je denkt dat je psoriasis wellicht erger wordt gemaakt door bier, dan is de eerste stap om je consumptie bier te verminderen of over te stappen op wijn. Ook is het verstandig om BEWERKTE voeding te laten staan en ga voor zo VERS en ORGANISCH mogelijk. Je kunt kiezen om op een gluten vrij dieet te gaan, maar vaak is het moelijk om je hieraan te houden aangezien veel producten tarwe en graanproducten bevatten. Mijn tips is dan ook om je gluten inname te balanceren en stap voor stap je voedingspatroon aan te passen.

Zelf neem ik bijna geen gluten en melkproducten om het beter is voor mijn huid en spijsvertering. Vaak het vervangen van deze voedingsmiddelen met een alternatief werkt goed tegen chronische huidproblemen . Vergeet ook niet dat onderzoeken vaak elkaar tegenspreken en ergens te radicaal in worden is nooit goed.

[pullquote]Alles met mate is mijn richtlijn![/pullquote]

Wel is het verstandig om bier te laten staan als je last hebt van psoriasis aangezien het onderzoek over een erg grote populatie is uitgevoerd.

Hou me op de hoogte!

Meer informatie over het onderzoek (Engels):

Arch Dermatol Onderzoek

Bronnen:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/422554
  2. https://www.ingentaconnect.com/content/mjl/adv/2009/00000089/00000005/art00011
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962214012444

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share