• Wat is de zesde ziekte en wat kun je er tegen doen?

Wat is de zesde ziekte en wat kun je er tegen doen?

2018-09-14T10:30:32+01:00september 28th, 2018|Gezondheid Algemeen|0 Reacties

Roseola (de zesde ziekte) is een virale ziekte, die meestal voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar oud. Het komt heel vaak voor en de meeste kinderen hebben het tegen de tijd dat ze naar de kleuterschool gaan wel gehad. Sommige kinderen zullen zeer milde symptomen ervaren, terwijl anderen een breed scala aan symptomen, waaronder hoge koorts, uitslag, een verminderde eetlust, opgezwollen oogleden en lichte diarree zullen ervaren.

Roseola is ook bekend als de 'zesde ziekte' en wordt veroorzaakt door virussen uit de virusfamilie herpes simplex. In tegenstelling tot andere aandoeningen, die door deze familie worden veroorzaakt, veroorzaakt de zesde ziekte geen koortslippen of genitale infecties. De zesde ziekte treft meestal de bovenste luchtwegen en gaat vaak gepaard met koorts boven de 39°C.

Rond de tijd dat de koorts afneemt, ontwikkelt zich dan een uitslag. Over het algemeen begint de uitslag op de romp en kan zich dan verder uitbreiden naar de hals en de nek, het gezicht, de armen, het hoofd en de benen. De bultjes zijn rozerood en relatief vlak of enigszins verhoogd. Als je erop drukt, worden de vlekken wit en kan er een kring rond hen verschijnen.

De zesde ziekte is normaal niet ernstig, maar zeer hoge koorts kan mogelijk levensbedreigende complicaties veroorzaken. Als je de zesde ziekte vermoedt en je kind koorts van meer dan 39°C ervaart of langer dan zeven dagen koorts heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk je kinderarts.

Wanneer een kind snel stijgende koorts heeft, kunnen er ook koortsstuipen ontstaan. Naar schatting zal ongeveer 10% – 15% van de kinderen, die de zesde ziekte krijgen, dit soort aanvallen ervaren, wat voor zowel de ouders als de kinderen angstaanjagend is maar normaal geen blijvende schade aan de hersenen veroorzaakt of het risico op het ontwikkelen van epilepsie verhoogt.

De zesde ziekte is een besmettelijke ziekte. Het verspreidt zich door speeksel dat wordt overgedragen door spugen en hoesten en door nasale vloeistof dat wordt verdreven door niezen of gewoon door een loopneus. Het is besmettelijk terwijl het kind koorts heeft, maar is over het algemeen niet besmettelijk tegen de tijd dat de uitslag opkomt. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat het virus dat de zesde ziekte veroorzaakt, afhankelijk van de omgevingsfactoren, vrij lang op oppervlakken kan overleven.

De koorts kan tussen de drie en zeven dagen duren en de uitslag kan van enkele uren tot drie of vier dagen duren. Een conventionele behandeling is gericht op het verlichten van de koorts, het voorkomen van uitdroging en het kalmeren van het ongemak dat het kind ervaart.

Hoewel het over het algemeen als een ziekte wordt beschouwd, die vooral kinderen treft, kunnen volwassenen ook "de zesde ziekte" krijgen. Volwassenen kunnen het alleen krijgen als ze het als kind niet hebben gehad. Als je de zesde ziekte eenmaal hebt gehad, genereert je lichaam meestal antilichamen om je tegen toekomstige infecties te beschermen.

Volwassenen die als gevolg van een kankerbehandeling, een beenmergtransplantatie of een orgaantransplantatie een zwak immuunsysteem hebben of mensen die HIV/AIDS hebben, lopen echter een verhoogd risico op het krijgen van een nieuwe infectie. Voor deze volwassenen zijn potentieel fatale complicaties zoals encefalitis en pneumonie mogelijk. Als je de zesde ziekte of een andere infectie vermoedt en je een gecompromitteerd immuunsysteem hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Wat is de zesde ziekte?

Roseola of de zesde ziekte is een zeer besmettelijke virale ziekte. In het begin ervaar je koorts, die hoger is dan 39°C. Koortsstuipen zijn ook mogelijk, vooral als de koorts boven de 39,5°C uitkomt. De incubatietijd is tussen de 5 en 15 dagen na blootstelling en is vóór d