Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 14 september 2018

Wat is de zesde ziekte en wat kun je er tegen doen?

Roseola (de zesde ziekte) is een virale ziekte, die meestal voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar oud. Het komt heel vaak voor en de meeste kinderen hebben het tegen de tijd dat ze naar de kleuterschool gaan wel gehad. Sommige kinderen zullen zeer milde symptomen ervaren, terwijl anderen een breed scala aan symptomen, waaronder hoge koorts, uitslag, een verminderde eetlust, opgezwollen oogleden en lichte diarree zullen ervaren.

Roseola is ook bekend als de 'zesde ziekte' en wordt veroorzaakt door virussen uit de virusfamilie herpes simplex. In tegenstelling tot andere aandoeningen, die door deze familie worden veroorzaakt, veroorzaakt de zesde ziekte geen koortslippen of genitale infecties. De zesde ziekte treft meestal de bovenste luchtwegen en gaat vaak gepaard met koorts boven de 39°C.

Rond de tijd dat de koorts afneemt, ontwikkelt zich dan een uitslag. Over het algemeen begint de uitslag op de romp en kan zich dan verder uitbreiden naar de hals en de nek, het gezicht, de armen, het hoofd en de benen. De bultjes zijn rozerood en relatief vlak of enigszins verhoogd. Als je erop drukt, worden de vlekken wit en kan er een kring rond hen verschijnen.

De zesde ziekte is normaal niet ernstig, maar zeer hoge koorts kan mogelijk levensbedreigende complicaties veroorzaken. Als je de zesde ziekte vermoedt en je kind koorts van meer dan 39°C ervaart of langer dan zeven dagen koorts heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk je kinderarts.

Wanneer een kind snel stijgende koorts heeft, kunnen er ook koortsstuipen ontstaan. Naar schatting zal ongeveer 10% – 15% van de kinderen, die de zesde ziekte krijgen, dit soort aanvallen ervaren, wat voor zowel de ouders als de kinderen angstaanjagend is maar normaal geen blijvende schade aan de hersenen veroorzaakt of het risico op het ontwikkelen van epilepsie verhoogt.

De zesde ziekte is een besmettelijke ziekte. Het verspreidt zich door speeksel dat wordt overgedragen door spugen en hoesten en door nasale vloeistof dat wordt verdreven door niezen of gewoon door een loopneus. Het is besmettelijk terwijl het kind koorts heeft, maar is over het algemeen niet besmettelijk tegen de tijd dat de uitslag opkomt. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat het virus dat de zesde ziekte veroorzaakt, afhankelijk van de omgevingsfactoren, vrij lang op oppervlakken kan overleven.

De koorts kan tussen de drie en zeven dagen duren en de uitslag kan van enkele uren tot drie of vier dagen duren. Een conventionele behandeling is gericht op het verlichten van de koorts, het voorkomen van uitdroging en het kalmeren van het ongemak dat het kind ervaart.

Hoewel het over het algemeen als een ziekte wordt beschouwd, die vooral kinderen treft, kunnen volwassenen ook "de zesde ziekte" krijgen. Volwassenen kunnen het alleen krijgen als ze het als kind niet hebben gehad. Als je de zesde ziekte eenmaal hebt gehad, genereert je lichaam meestal antilichamen om je tegen toekomstige infecties te beschermen.

Volwassenen die als gevolg van een kankerbehandeling, een beenmergtransplantatie of een orgaantransplantatie een zwak immuunsysteem hebben of mensen die HIV/AIDS hebben, lopen echter een verhoogd risico op het krijgen van een nieuwe infectie. Voor deze volwassenen zijn potentieel fatale complicaties zoals encefalitis en pneumonie mogelijk. Als je de zesde ziekte of een andere infectie vermoedt en je een gecompromitteerd immuunsysteem hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Wat is de zesde ziekte?

Roseola of de zesde ziekte is een zeer besmettelijke virale ziekte. In het begin ervaar je koorts, die hoger is dan 39°C. Koortsstuipen zijn ook mogelijk, vooral als de koorts boven de 39,5°C uitkomt. De incubatietijd is tussen de 5 en 15 dagen na blootstelling en is vóór de eerste symptomen van de zesde ziekte verschijnen.

Tijdens de periode dat er koorts is, kunnen speeksel en neusvloeistoffen de bacteriën verspreiden naar personen, die het nog niet hebben gehad of naar diegenen die niet de antilichamen hebben, die nodig zijn om het virus te bestrijden. Het virus kan een langere tijd op oppervlakken overleven. Niezen en hoesten zijn de twee belangrijkste manieren waarop het virus wordt verspreid.

De koorts kan tot een week aanhouden en daarna kan er uitslag optreden. Als een verhoogde temperatuur langer dan zeven dagen aan blijft houden moet je echt onmiddellijk een arts raadplegen. De fase met de uitslag is meestal van korte duur en de meeste huiduitslag verdwijnt binnen 12 tot 24 uur. Bij sommigen kan de uitslag echter ook een paar dagen blijven aanhouden.

De overgrote meerderheid van de gevallen van de zesde ziekte zijn relatief mild en de symptomen verdwijnen na een week of twee weken vanzelf weer. Complicaties zijn bij elke ziekte met koorts mogelijk en daarom is het aanbevolen om altijd even een arts te bezoeken en alert te blijven.

Soms zijn de zesde ziekte en de mazelen bijna niet van elkaar te onderscheiden omdat ze allebei symptomen zoals hoge koorts en uitslag hebben. Het verschil zit echt in hoe de uitslag er uitziet. De uitslag bij de zesde ziekte heeft een rood-roze kleur met bultjes die op de buik beginnen en naar andere delen van het lichaam uitstralen. De mazelen daarentegen zorgen voor een uitslag die rood of roodbruin van kleur is en die meestal op het gezicht begint en zich dan verder over het lichaam verspreid. Wanneer de uitslag optreedt, is het verstandig om zo snel mogelijk even naar de kinderarts te gaan.

De symptomen van de zesde ziekte

 • Snel ontwikkelende koorts van 39°C of hoger
 • Prikkelbaarheid
 • Rusteloosheid
 • Zwelling van de oogleden
 • Oorpijn
 • Verminderde eetlust
 • Opgezwollen klieren
 • Keelpijn
 • Milde hoest
 • Milde diarree
 • Roze of rode uitslag

Oorzaken en risicofactoren van de zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus (HHV) type 6 of het humaan herpes type 7. Er is geen vaccin om de infectie te voorkomen en de meeste mensen ontwikkelen na een infectie antilichamen om het virus wanneer ze er later in het leven weer aan worden blootgesteld te bestrijden.

Bepaalde kinderen en volwassenen met een zwak immuunsysteem hebben echter een verhoogd risico om deze ziekte opnieuw te krijgen. Dit is meestal bij:

 • Ontvangers van een beenmergtransplantatie
 • Ontvangers van een orgaantransplantatie
 • Kankerpatiënten, die chemotherapie of bestraling hebben ondergaan
 • Slachtoffers met brandwonden
 • Diabetici
 • HIV/AIDS-patiënten
 • Mensen met virale hepatitis

Conventionele behandeling van de zesde ziekte

Bij lichamelijk onderzoek van een kind met de typische symptomen die worden geassocieerd met de zesde ziekte is de diagnose redelijk snel te stellen. Sommige artsen kunnen, vooral als er complicaties aanwezig zijn ook bloedtesten aanvragen om het type virus te bepalen.

De behandeling is gericht op het verminderen van de koorts en het voorkomen van uitdroging, omdat er geen remedie is tegen de zesde ziekte. Een kinderarts zal waarschijnlijk acetaminophen of ibuprofen aanbevelen om de koorts te verlichten. Wees wel voorzichtig want beide kunnen gevaarlijk zijn. Let op: in geen enkel geval mag een kind aspirine krijgen tegen de koorts omdat dit het Reye-syndroom, een ernstige ziekte die de hersenen en de lever beïnvloedt, kan veroorzaken.

Wanneer moet je je huisarts bellen?

De meeste kinderen herstellen binnen een week, dus het is meestal niet nodig om een huisarts te zien.

Maar bel je huisarts wel als:

 • Je je zorgen maakt over de symptomen die je kind ervaart.
 • Je niet zeker weet wat de oorzaak van de symptomen is.
 • Je kind jonger dan drie maanden is en een temperatuur van 38°C (of hoger) heeft.
 • Je kind tussen de drie en zes maanden oud is en een temperatuur van 39°C of hoger heeft
 • De uitslag niet na drie dagen overgaat

Overleg ook met je huisarts als je bijvoorbeeld omdat je chemotherapie hebt gehad een verzwakt immuunsysteem hebt en je contact hebt gehad met een kind met de zesde ziekte.

Wanneer heb je een ambulance nodig?

Bel 112 voor een ambulance als je kind:

 • Uitslag heeft die niet vervaagt want dit kan een teken zijn van meningitis.
 • Voor de eerste keer een aanval heeft en zelfs als deze lijkt te herstellen.
 • Een aanval heeft die langer dan vijf minuten duurt.
 • Verward, slaperig of gedesoriënteerd lijkt.
 • Zijn bewustzijn verliest.

De zesde ziekte veroorzaakt meestal geen ernstige problemen, maar het is wel belangrijk om op deze symptomen te letten en hulp te krijgen als ze zich voordoen.

Hoe wordt de zesde ziekte verspreid?

 • De zesde ziekte wordt, meestal door overdracht van orale secreties van persoon op persoon verspreid.
 • De incubatietijd tussen de blootstelling aan het virus en het begin van de symptomen is negen tot tien dagen.
 • Mensen zijn de enige natuurlijke gastheren voor HHV-6 en HHV-7.
 • In tegenstelling tot sommige andere virale infecties, komt de zesde ziekte het hele jaar door voor.

Hoe kun je de verspreiding van de zesde ziekte voorkomen?

De zesde ziekte wordt op dezelfde manier verspreid als een verkoudheid - door hoesten en niezen en door besmette objecten of oppervlakken.

Het verspreidt zich niet erg gemakkelijk en je hoeft je kind, als ze zich goed genoeg voelen om te gaan, niet thuis te houden van de crèche of school.

Als ze zich niet goed voelen, houd ze dan thuis totdat ze zich beter voelen, hoewel je niet hoeft te wachten tot de laatste uitslag verdwijnt.

Het volgende kan helpen voorkomen dat de infectie zich naar anderen verspreidt:

 • Zorg ervoor dat jij en je kind jullie handen vaak wassen.
 • Zorg ervoor dat je kind niest en hoest in een zakdoekje - gooi gebruikte zakdoekjes onmiddellijk weg en was je handen.
 • Reinig regelmatig oppervlakken.
 • Deel geen bekers, borden, bestek en keukengerei

Wat is de zesde ziekte en wat kun je er tegen doen?

9 natuurlijke manieren om de symptomen van de zesde ziekte te verlichten

 1. Blijf gehydrateerd

Voor baby's, die nog borstvoeding krijgen, is tijdens de bestrijding van de zesde ziekte en andere infecties moedermelk de beste manier om gehydrateerd en gevoed te blijven. Voor oudere kinderen, die geen borstvoeding meer krijgen, is kokoswater aangenaam voor het gehemelte en rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals kalium, die helpen om de elektrolyteniveaus te handhaven.

 1. Probiotica eten/drinken

Het bestrijden van virussen is moeilijk voor ons lichaam en dit is vooral het geval bij jonge kinderen. Het eten van yoghurt of het drinken van kefir ondersteunt een gezonde reactie van het immuunsysteem en het is, zelfs als de maag van streek is, gemakkelijk te verteren.

Bovendien onderzoeken onderzoekers in Italië momenteel de rol van probiotica bij het bestrijden van luchtweginfecties bij kinderen. Vroege resultaten laten zien dat probiotica klinische voordelen kunnen vertonen bij de behandeling en bij de preventie. Onderzoekers dringen aan op verder onderzoek.

 1. Vitamine C en zink

Deze twee voedingsstoffen worden beschouwd als superkrachten voor het bestrijden van virale ziekten en zelfs verkoudheid. En nu blijkt uit onderzoek dat ze samen aanzienlijk efficiënter zijn.

Soms krijgen jonge kinderen niet voldoende binnen en het is dan veiliger om hun inname van vitamine C-rijk en zink-rijk voedsel te verhogen. Voor een gemakkelijke manier om de inname van deze twee essentiële voedingsstoffen te verhogen, neem je een kom yoghurt met verse bessen, papaja of ananas, of maak je een koude smoothie om de keel te kalmeren.

 1. Selenium

Naast dat het het immuunsysteem kan versterken, toont onderzoek ook aan dat selenium kinderen sneller kan helpen herstellen van virale infecties. Selenium bestrijdt ontstekingen, vermindert astmasymptomen en verlengt de levensduur. Het is een essentiële voedingsstof die je door voedsel kunt binnenkrijgen.

Zoals hierboven al is vermeld, is de dosering van supplementen bij zuigelingen en jonge kinderen een uitdaging. De beste manier voor hen om de voordelen van selenium te ontvangen, is via voedsel. Eieren zijn een geweldige bron van selenium en worden over het algemeen goed verdragen. Als je kind echter een allergie voor ei heeft, levert 100 gram zonnebloempitten of paranoten ook voldoende selenium op.

 1. Kamillethee

Rijk aan anti-oxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, is het ook bewezen dat kamille-thee koorts verlaagt en het immuunsysteem stimuleert. Voor baby's die borstvoeding krijgen kan de moeder elke dag een paar kopjes kamillethee drinken om zo de baby van het voordeel te kunnen laten profiteren. Het is als je niet tegen ambrosia kunt belangrijk om kamille-thee te vermijden.

 1. Cacaoboter

De polyfenolen in cacaoboter bestrijden bepaalde chronische ziekten en ondersteunen de genezing van de huid. Bovendien kunnen ze helpen het ongemak dat gepaard gaat met huiduitslag zoals bij de zesde ziekte te verminderen. Rijk aan vetzuren, waaronder stearinezuur en palmitinezuur, is cacaoboter als crème rustgevend en voedend.

 1. Aloë Vera

Veilig en effectief, is Aloë Vera een geweldige manier om ontsteking, roodheid en jeuk die gepaard gaan met huiduitslag te verminderen. Als je thuis geen plant hebt om een stukje van af te breken, koop dan een hoogwaardige Aloë vera-gel of een olie met Aloë vera-extract. Breng het een paar keer per dag aan op de huid met de uitslag.

 1. Een rustgevend bad

Voeg een handvol gemalen havermout, samen met een paar druppels Romeinse etherische kamille-olie toe aan een warm bad en het zal helpen om het ongemak van de uitslag te verlichten en tegelijkertijd de ontsteking helpen verminderen. Romeinse kamille is een bekende behandeling tegen eczeem, wonden en veel voorkomende huidirritaties en tegen huiduitslag.

 1. Aromatherapie

Om de prikkelbaarheid en de angst van een zieke baby of kind te verminderen kun je lavendelolie. Je kunt het ook toevoegen aan een bad of aan cacaoboter om de uitslag te helpen verlichten. Onderzoek heeft aangetoond dat het inademen van essentiële lavendelolie stress en angst vermindert. Dus als je het toevoegt aan de behandeling van je kindje kan het helpen ontspannen.

Preventie

Er is geen bekende manier om het krijgen van de zesde ziekte te voorkomen. De overgrote meerderheid van de mensen krijgt de ziekte voordat ze naar de kleuterschool gaan. Voor volwassenen en kinderen met een aangetast immuunsysteem als gevolg van onderliggende ziekten of lopende behandelingen, is het vermijden van contact met kinderen waarvan bekend is dat ze de zesde ziekte hebben de beste manier om het krijgen van de infectie te voorkomen.

De zesde ziekte wordt beschouwd als een milde - maar zeer besmettelijke - kinderziekte. Er zijn echter complicaties mogelijk. Als de koorts langer dan zeven dagen aanhoudt, of als de uitslag langer dan vier dagen aanhoudt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Voor mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem is het het beste om meteen als je denkt dat je bent blootgesteld aan de zesde ziekte medische hulp te zoeken om levensbedreigende complicaties - waaronder encefalitis en longontsteking - te voorkomen.

Tot slot…

De zesde ziekte is erg vervelend, en kan verregaande gevolgen hebben, maar gelukkig loopt het in de meeste gevallen goed af.

Belangrijk is om gezond te eten voor een sterk immuunsysteem. Niet alleen tegen de zesde ziekte, maar voor je algehele gezondheid.


Bronnen

www.mdedge.com/jfponline/article/87594/pediatrics/fifth-and-sixth-diseases-more-fever-and-rash

www.renalandurologynews.com/dermatology/roseola-infantum-exanthum-subitum-sixth-disease/article/591005/

pediatric-house-calls.djmed.net/numbered-diseases-childhood-sixth-disease-roseola/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share