Psoriasis

Laatste Update: 1 juli 2020

Psoriasis op je hoofdhuid: Wat kan ik eraan doen?

psoriasis hoofdhuidPsoriasis treedt op wanneer je immuunsysteem verkeerde signalen naar je huidcellen stuurt en hen vertelt om sneller te rijpen. Nieuwe cellen vormen zich zo binnen enkele dagen in plaats van binnen enkele weken. Je lichaam kan de overtollige huidcellen niet verwerken waardoor de huidcellen zich op het oppervlak van de huid opstapelen en waardoor er vlekvorminge psoriasis optreedt.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag op een snelle en veilige manier af van psoriasis? Dit werkt direct >>

Psoriasis kan overal op de huid verschijnen, maar de hoofdhuid is één van de meest voorkomende plekken. Psoriasis op de hoofdhuid kan variëren van mild (kleine, rode, huiduitslagachtige plekjes) tot ernstig (dikke, schilferige plaque). Psoriasis op de hoofdhuid kan een ongemakkelijk brandend en jeukend gevoel veroorzaken, evenals ernstige roos.

Wat is psoriasis eigenlijk?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die snelle opbouw van huidcellen veroorzaakt. Deze opbouw van cellen veroorzaakt een ophoping op het oppervlak van de huid. Ontsteking en roodheid zijn hierbij vrij gebruikelijk. Typische psoriatische schilfers zijn wit-zilver en ze zorgen voor de ontwikkeling van dikke, rode vlekken. Soms zullen deze plekjes opbarsten en gaan bloeden.

Deze vervelende aandoening is het resultaat van een versneld productieproces van de huid. Gewoonlijk groeien huidcellen diep in de huid en verplaatsen zich langzaam naar de oppervlakte. Uiteindelijk vallen ze af. De typische levenscyclus van een huidcel is ongeveer één maand.

Bij mensen die hier last van hebben kan dit productieproces in slechts een paar dagen optreden. Hierdoor hebben de huidcellen geen tijd om af te vallen. Deze snelle overproductie leidt tot ophoping van huidcellen.

De ophoping ontwikkelt zich meestal op de gewrichten, zoals de ellebogen en de knieën. Zij kunnen zich overal op het lichaam ontwikkelen dus ook op bijvoorbeeld de handen, de voeten, in de nek, op de hoofdhuid en in het gezicht. Minder voorkomende vormen van psoriasis vormen zich op de nagels, de mond en op het gebied rond de genitaliën.

Het wordt vaak geassocieerd met een aantal andere aandoeningen, met inbegrip van diabetes Type 2, inflammatoire darmziekten, cardiovasculaire ziekten en psoriatische artritis.

Wat zijn de verschillende vormen van psoriasis?

De vijf types van psoriasis en de meest voorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Plaque psoriasis: Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Ongeveer 80% van de gevallen is dit soort psoriasis. Het veroorzaakt rode huidlaesies en zilveren schilfers, die overal op het lichaam kunnen ontstaan. Deze kunnen ook voorkomen aan de binnenkant van je mond of op je geslachtsdelen. Plaque psoriasis kan jeukend en pijnlijk zijn.
  • Psoriasis op de hoofdhuid: psoriasis kan ook optreden op je hoofdhuid. Symptomen zijn onder meer een droge en jeukende hoofdhuid. Je kunt ook schilfers in je haar en op je schouders opmerken. Krabben kan bloedingen veroorzaken.
  • Psoriasis op de nagel: psoriasis op de vingernagels en op de teennagels kan ertoe leiden dat je nagels er verkleurd uit gaan zien. De nagels kunnen broos worden en afbrokkelen. Ze kunnen zelfs losraken van je nagelbed. Wanneer dit gebeurt heet dat onycholyse.
  • Artritis psoriatica: Ongeveer 10% tot 20% van de mensen met psoriasis heeft last van artritis psoriatica. Sommigen zeggen dat dit zelfs zo hoog is als 30% tot 50%. Net zoals andere typen artritis zijn de symptomen stijfheid en zwelling.
  • Psoriasis guttata: dit type van psoriasis kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het treft vooral kinderen en jong volwassenen. Er kunnen op de hoofdhuid, de romp, de armen en de benen huidzweren verschijnen. De schilfers zijn fijner dan die van andere vormen van psoriasis. Sommige mensen met dit type psoriasis hebben slechts een uitbraak die zich, zonder behandeling, weer oplost. Maar andere mensen blijven ook na verloop van tijd last van uitbraken houden.
  • Inverse psoriasis: dit type kan voor een vlekkerige, rode en geïrriteerde huid in je oksels, onder je borsten of rond je geslachtsdelen en liezen zorgen. Dit type psoriasis kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Transpiratie kan de symptomen verergeren. Je hebt meer kans om inverse psoriasis te krijgen als je zwaarlijvig bent.
  • Psoriasis pustulosa: deze zeldzame vorm kan snel komen opzetten. Allereerst wordt je huid rood en gevoelig. Binnen een paar uur verschijnen er met pus gevulde blaasjes. De blaasjes kunnen van tijd tot tijd terugkomen. Uitbraken kunnen worden veroorzaakt door een infectie, een irritatie of zelfs door sommige medicijnen. Naast jeuk kan de pustuleuze psoriasis ook voor koorts, rillingen, diarree en problemen aan de nieren en de lever veroorzaken. Deze problemen kunnen ernstig zijn. Het kan zelfs zo erg zijn dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis om het te behandelen.
  • Erythrodermische psoriasis: deze ongewone vorm kan invloed hebben op je hele lichaam. Symptomen zijn onder meer een rode, schilferende huid, jeuk en een branderig gevoel. Medicijnen zoals corticosteroïden kunnen erythrodermische psoriasis veroorzaken. Andere triggers zijn een fototherapiebehandeling, een zonnebrand en psoriasis die zich ver heeft verspreid.

Hoe ontstaat psoriasis op de hoofdhuid?

Het is een ontstekingsziekte van de huid, die naar schatting ongeveer 2,2% van de volwassen bevolking treft. Deze aandoening veroorzaakt een schilferige huid en jeuk. Sommige mensen kunnen een genetische aanleg voor psoriasis hebben. De genen die betrokken lijken te zijn bij de controle van het immuunsysteem zijn dan verstoord. Het verschijnt als rode schilfers, iets verhoogde bobbeltjes (papules) of als plaque.

De uitslag komt vooral voor op de ellebogen en de knieën, maar het kan ook een deel van de huid beïnvloeden. De hoofdhuid wordt ook vaak getroffen bij mensen met psoriasis. Net als overal op het lichaam, produceert de hoofdhuid bij psoriasis te veel cellen wat plaque, schilfers en jeuk kan veroorzaken. In ernstige gevallen kun je ook last krijgen van het verlies van hoofdhaar wat gewoonlijk wel weer zal terugkeren wanneer de ziekte onder controle kan worden gehouden.

Wat is de oorzaak van psoriasis op de hoofdhuid?

De exacte oorzaak is nog niet bekend. Sommige medische onderzoekers hebben theorieën over waarom mensen psoriasis ontwikkelen.

Wetenschappers hebben ongeveer 25 genvarianten geïdentificeerd, die het risico op psoriasis kunnen verhogen. Van deze genetische varianten wordt aangenomen dat ze veranderingen aanbrengen in de manier waarop het lichaam T-cellen produceert. T-cellen zijn de cellen van het immuunsysteem die normaal schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën bestrijden. Bij mensen met psoriasis vallen de T-cellen ook per ongeluk de gezonde huidcellen aan. Deze reactie van het immuunsysteem leidt tot een reeks van reacties waaronder:

  • vergroting van de bloedvaten in de huid;
  • toename van de witte bloedcellen waardoor de huid, sneller dan normaal, nieuwe cellen aanmaakt;
  • toename van huidcellen, T-cellen en andere cellen van het immuunsysteem;
  • accumulatie van nieuwe huidcellen op het oppervlak van de huid;
  • ontwikkeling van dikke, schilferige vlekken die in verband worden gebracht met psoriasis.

Meestal treden deze effecten op als gevolg van een trigger.

Wat zijn de symptomen van psoriasis op de hoofdhuid?

Psoriasis verschijnt meestal als een klein bultje, een papule, met daar bovenop een schilfertje. Wanneer deze pukkeltjes samensmelten wordt er plaque gevormd, die vaak wordt bedekt door dikke lagen met huidschilfers. Wanneer deze schilfers vergoten, wordt het goed zichtbaar en dat kan heel lelijk zijn.

Roos is een teken dat de huid van de hoofdhuid zich aan het afpellen is. Het is volkomen normaal dat de huid zich exfoliëert. Het probleem ontstaat wanneer de hoeveelheid van de roos een doorn in het oog wordt. Hiervoor zijn twee redenen. Een overproductie of een niet-effectieve verwijdering. Bij een overproductie ontstaan er ontstekingen aan de hoofdhuid. Bij een niet-effectieve verwijdering is er onvoldoende hygiëne van de hoofdhuid.

Krabben aan deze plaque, hetzij als gevolg van jeuk of als gevolg van de drang om het te verwijderen, is een zeer slecht idee vanwege het Koebner-fenomeen (ook wel bekend als de Koebner-respons of isomorf-respons). Hierdoor kan de psoriasis zich op nog meer gebieden gaan ontwikkelen en kan de ontsteking alleen maar erger worden. Het krabben aan de schilfers zal het alleen maar erger maken. Af en toe kan seborroisch eczeem van de hoofdhuid worden verward met psoriasis aangezien beide overtollige schilfers produceren en kunnen jeuken.

Zijn er shampoos beschikbaar?

De belangrijkste overweging bij de behandeling is op zoek gaan naar effectieve medicatie voor de huid. Het haar en de mogelijke omvang van de ziekte kunnen een belemmering voor de behandeling zijn. Het verwijderen van de schilfers op een niet-traumatische manier is erg belangrijk. Dit kan worden bereikt door de hoofdhuid vaak te wassen. Met behulp van shampoos die teer, selenium of salicylzuur bevatten, kun je dit gemakkelijk doen. Dit kan als de schilfers erg opgehoopt zijn tenminste twee keer per dag gedaan worden. Wrijf zachtjes met de vingertoppen over de plekken met schilfers en pas op voor je nagels.

Het mag duidelijk zijn dat de ophoping van schilfers geen gevolg is van een droge huid, maar een gevolg van de overmatige productie van de hoornlaag van de huid. Soms kan het nodig zijn om de hoofdhuid ‘s nachts met minerale olie te behandelen. Om onaangename rotzooi te vermijden, is het verstandig om het hoofd met een douchekapje of een badmuts te bedekken. Bij een matige of een ernstige hoofdhuidziekte is de toevoeging van een topische steroïde vaak nodig.

De sterkte van de steroïde zal afhangen van de ernst van de aandoening. Het type geneesmiddel (lotion, een oplossing of schuim) is afhankelijk van de voorkeur van de arts en de patiënt. Het is belangrijk om te onthouden dat de medicatie langs de haren moeten gaan om de hoofdhuid te bereiken. Soms kunnen ook andere medicijnen zoals topische calcipotriol (dovonex, sorilux) in een lotion of in de vorm van schuim ten goede komen. Sommige medicijnen zijn beschikbaar als combinaties van topische steroïde en calcipotriol.

Wat triggert psoriasis op je hoofdhuid?

De symptomen van psoriasis ontwikkelen of verergeren zich vaak als gevolg van bepaalde triggers. Deze kunnen milieu- dan wel fysiek gerelateerd zijn. De triggers variëren van persoon tot persoon maar heel vaak zijn de triggers van psoriasis:

  • Voedselgerelateerde triggers: hoewel er geen duidelijke wetenschappelijk bewijs is voor een aangepast dieet kunnen mensen met psoriasis volle melkproducten, citrusvruchten, gluten en vet voedsel het beste vermijden.
  • Alcohol: zwaar drinken of alcoholgebruik kan leiden tot uitbraken van psoriasis. Als je vaak of zwaar drinkt zul je vaker last hebben van psoriasisuitbraken. Als je een probleem met alcohol hebt, overleg dan met je arts hoe je hulp kunt krijgen bij het stoppen met drinken. Het verminderen van alcoholgebruik is voor meer dan alleen je huid verstandig.
  • Teveel zon: voor mensen met psoriasis kan te veel zon voor een grote uitbraak zorgen. Terwijl een matige hoeveelheid zon de symptomen in sommige gevallen zou kunnen verlichten, kan zonnebrand voor een uitbraak zorgen. Als je merkt dat een kleine hoeveelheid zon je daadwerkelijk helpt om je symptomen te verlichten, moet je dit wel tot een minimum beperken.
  • Koud, droog weer: een koud en droog klimaat kan ook de symptomen van psoriasis verergeren. In dit soort weer wordt door de bittere kou vocht aan de huid onttrokken. Een verwarming kan het nog erger maken. Probeer, tijdens de koudste maanden, de tijd die je doorbrengt in een ruimte met verwarming te beperken en te investeren in een goede luchtbevochtiger voor in je huis.
  • Stress: stress en psoriasis gaan vaak hand in hand. Helaas is stress een grote trigger voor uitbraken van psoriasis. Het is belangrijk om te proberen om stress in je leven zoveel mogelijk te beperken. Van yoga- en meditatie-oefeningen is aangetoond dat het groot succes heeft in het verlichten van stress in verband met vele soorten pijn.
  • Obesitas: overgewicht kan het risico op psoriasis verhogen en het kan ook de symptomen verergeren. Een onderzoek uit 2013 van JAMA Dermatology toonde het verband aan tussen een caloriearm dieet en minder opflakkeringen en uitbraken op de huid.
  • Roken: Tabak kan het risico op psoriasis verhogen en het kan ook de symptomen ernstiger maken.
  • Bepaalde medicijnen: sommige medicijnen interfereren met de auto-immuunreactie van je lichaam en kunnen ook een ernstige psoriasis aanval veroorzaken. Deze omvatten bèta-blokkers, die worden gebruikt voor een hoge bloeddruk, steroïdale geneesmiddelen en pillen die worden ingenomen om malaria te stoppen. Vertel het je arts als je psoriasis hebt en een van deze medicijnen hebt voorgeschreven gekregen.
  • Infecties: enkele veel voorkomende infecties zoals een keelontsteking (streptokokken faryngitis), spruw (candida albicans) en een ontsteking in de bovenste luchtwegen kunnen leiden tot psoriasisuitbraken. Als je vermoedt dat je besmet bent met een van deze soorten bacteriën raadpleeg dan een arts om onmiddellijk behandeld te worden.
  • Sneetjes, beten en huidletsel: als je een beet, een snee, een schaafwond of enige vorm van ander huidletsel ervaart, zul je nieuwe psoriasis laesies in de buurt van het getroffen gebied opmerken. Dit soort verwondingen kunnen ook optreden bij dagelijkse activiteiten zoals het scheren of het werken in de tuin. Bij het uitvoeren van een activiteit die letsel aan de huid kan veroorzaken, moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen zoals het dragen van kleding met lange mouwen, handschoenen en het gebruik van een insectenspray.

psoriasis hoofdhuid

Hoewel het niet altijd mogelijk is om elke trigger te voorkomen, kan een beetje planning een nieuwe uitbraak wel voorkomen. Draag een hoed en gebruik te allen tijde een zonnebrandcrème. Je weet maar nooit wanneer je aan een zonnige tafel in een restaurant terechtkomt. Als je je individuele triggers leert kennen, kun je de meeste van je uitbraken wel voorkomen en verminderen.

Je kunt jouw specifieke triggers identificeren door het bijhouden van wanneer de symptomen kwamen opzetten. Heb je bijvoorbeeld na een stressvolle week op het werk een uitbraak gehad? Zijn je symptomen erger geworden na een biertje drinken met vrienden? Waakzaam blijven over wanneer de symptomen optreden kan je echt helpen om je potentiële psoriasis triggers te bepalen.

Je arts kan ook je medicijnen evalueren en je algehele gezondheid bekijken om je te helpen om mogelijke triggers te lokaliseren. Zorg ervoor dat je je arts alles vertelt over de voorgeschreven medicijnen die je gebruikt en over de medicatie die je zonder recept koopt.

Je arts kan je eventueel laten overstappen op een andere medicatie of een verandering in de dosering aanbrengen als hij vermoedt dat je medicatie de oorzaak van je uitbraken is. Je moet nooit, zonder eerst je arts te raadplegen, stoppen met het gebruik van een medicatie.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag op een snelle en veilige manier af van psoriasis? Dit werkt direct >>

Wat zijn de behandelingen voor psoriasis?

De behandelingen worden vaak gecombineerd en afgewisseld omdat psoriasis ervoor zorgt dat iemand minder goed reageert als de medicatie herhaaldelijk wordt gebruikt. Systemische behandelingen worden niet vaak gebruikt voor psoriasis op de hoofdhuid, maar kan wel worden gebruikt als het elders op het lichaam aanwezig is en/of als de aandoening matig tot ernstig is.

Milde psoriasis op de hoofdhuid

Producten met teer en salicylzuur werken over het algemeen goed voor zeer milde psoriasis op de hoofdhuid. Er zijn vele shampoos, eventueel op basis van teer, op de markt om hoofdhuid laesies te behandelen. Vergeet niet dat medicinale shampoos gemaakt zijn voor de hoofdhuid en eigenlijk niet voor het haar.

Soms injecteren artsen de hoofdhuid met steroïde medicatie. Dit gebeurt alleen wanneer de aandoening mild is en het maar om een paar gebieden gaat. Steroïdeninjecties worden maar spaarzaam gegeven omdat de medicatie sneller kan worden opgenomen in je systeem.

Matige tot ernstige psoriasis op de hoofdhuid

Als de psoriasis op je hoofdhuid ernstiger is, dan kan het nodig zijn om verschillende behandelingsplannen te proberen voordat je er een vindt die echt werkt. Als er korstvorming op de hoofdhuid optreedt, samen met een ophoping van schilfers en/of de lymfeklieren in de hals zijn vergroot, dan wijst dat op een schimmelinfectie en moet je arts onmiddelijk een antimicrobiële behandeling voorschrijven.

Topische behandelingen op de hoofdhuid zijn onder andere:

  • Anthralin
  • Dovonex
  • Taclonex
  • Tazorac

Veel voorkomende behandelingen met medicatie voor psoriasis zijn onder andere:

  • Calcipotriene en calcitriol: deze medicijnen zijn synthetisch of door de mens gemaakte vitamine D tabbletten. Zij werken door het vertragen van de groei van de huidcellen.
  • Anthralin (Dritho-Scalp): deze medicatie regelt de DNA-activiteit in de huidcellen en kan schilfers verwijderen.
  • Tazarotene: dit is een derivaat van vitamine A. Het wordt gebruikt om de DNA-activiteit te normaliseren en de ontsteking te verminderen.
  • Tacrolimus en pimecrolimus: deze medicijnen werken door het verminderen van ontstekingen.
  • Salicylzuur: dit geneesmiddel wordt gebruikt om je te ontdoen van dode huidcellen.
  • Koolteer: deze medicatie werkt door het verminderen van de ontstekingen en de ophoping van schilfers.
  • Methotrexaat
  • Orale retinoïden
  • Cyclosporine
  • Biologics
  • Ultraviolet licht: je haren blokkeren het bereiken van de hoofdhuid van de ultraviolet licht (UV) behandelingen. Je kunt betere resultaten bereiken met conventionele UV-units als je je haar heel goed uitspreidt of als je je hoofd kaalscheert. Handmatige apparaten, ook wel UV-kammen genoemd, zijn beschikbaar om een hogere intensiteit van UV-licht te leveren. Als het haar erg dun is of als je hoofd wordt kaalgeschoren kan natuurlijk zonlicht ook helpen.

Dieetaanbevelingen voor mensen met psoriasis

Voedsel kan deze aandoening niet genezen of behandelen, maar het eten van beter voedsel zou de symptomen wel kunnen verminderen. Deze vijf veranderingen in je levensstijl kunnen je helpen om de symptomen en de uitbraken te verminderen:

  • Afvallen: afvallen kan de ernst van de ziekte verminderen. Afvallen kan ook de behandelingen effectiever maken. Het is nog onduidelijk hoe het gewicht samengaat met psoriasis, maar zelfs als je symptomen onveranderd blijven, is het verliezen van gewicht nog steeds goed voor je algehele gezondheid.
  • Eet voedel dat gezond is voor je hart: verminder je inname van verzadigde vetten die vooral in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, zitten. Eet meer magere eiwitten en omega-3 vetzuren die in vis, zoals zalm, sardines en garnalen zitten. Plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren zijn onder andere walnoten, lijnzaad en sojabonen.
  • Vermijd trigger voedingsmiddelen: psoriasis veroorzaakt ontstekingen. Bepaalde voedingsmiddelen leiden ook tot ontstekingen. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat je symptomen verminderen. Deze voedingsmiddelen zijn onder andere rood vlees, geraffineerde suiker, bewerkte voedingsmiddelen en zuivelproducten.
  • Drink minder alcohol: de consumptie van alcohol kan het risico op een uitbraak verhogen. Drink met mate of stop helemaal. Overleg met je arts hoe je het beste kunt omgaan met alcohol.
  • Overweeg het gebruik van vitamines: sommige artsen geven de voorkeur aan een vitaminerijk dieet en supplementen met vitaminen. Zelfs de gezondste eter kan echter hulp nodig hebben om voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Overleg met je arts wanneer je eventueel supplementen moet gaan gebruiken.

Leven met psoriasis

Leven met psoriasis kan lastig zijn, maar met de juiste aanpak kun je uitbraken verminderen en een gezond en gelukkig leven leven. Deze drie gebieden zullen je op de korte en de lange termijn helpen om te gaan met deze aandoening:

  • Dieet: afvallen en het onderhouden van een gezond dieet kunnen je helpen om de symptomen van psoriasis te verminderen. Dit omvat het eten van een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren, volle granen en plantaardige voedingsmiddelen. Je moet ook de inname van voedsel dat een ontsteking verhoogt zoals geraffineerde suikers, zuivelproducten en bewerkte voedingsmiddelen beperken.
  • Stress: stress is een bekende trigger voor psoriasis. Leren om te gaan met stress kan je helpen om uitbraken te verminderen en symptomen te verlichten. Meditatie, journaling, ademhaling en yoga zijn slechts enkele van de manieren waarop je met succes stress kunt verminderen.
  • Emotionele gezondheid: mensen met psoriasis hebben meer kans op depressie en kunnen problemen met hun gevoel van eigenwaarde ondervinden. Je kunt minder zelfvertrouwen krijgen als er nieuwe plekken verschijnen. Praten met familieleden over hoe psoriasis invloed op je kan hebben, kan best heel moeilijk zijn en de constante cyclus van de aandoening kan frustrerend zijn.

Al deze emotionele problemen zijn serieus en het is belangrijk dat je een behandeling daarvoor vindt. Dit kan onder meer zijn het spreken met een professionele deskundige in de geestelijke gezondheidszorg of je aansluiten bij een groep voor mensen met psoriasis.

Tot slot…

Tot slot wil ik nog een paar praktische tips met je delen. Doe er je voordeel mee!

  • Veel mensen smeren zich ’s avonds in (hun hoofd) met plantaardige olie zodat de hoofdhuid vochtig blijft. Daarnaast kun je wanneer de olie is opgedroogd, makkelijker de schilfers van de hoofdhuid scheiden.
  • Een goede doorbloeding van de hoofdhuid is ook belangrijk. Bepaalde massages kunnen voor goede ontspanning zorgen.
  • De haren kort knippen. Wanneer de haren korte zijn, kan de hoofdhuid makkelijker verzorgt worden. Sommige mensen laten de haren extra lang groeien zodat het minder opvalt. Toch is het aan te raden dat de haren kort geknipt worden.
  • Pas op met het gebruik van haarproducten. Hier valt niet alleen shampoo onder, maar ook haarspray, gel of wax. Het vervelende is dat het een traject is van “trial en error” voordat je weer wat voor je werkt!
  • Pas op met het dragen van mutsen en petten, laat je hoofdhuid liever ademen in plaats van het te bedekken. Ook een te warme hoofdhuid kan de problemen opleveren.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag op een snelle en veilige manier af van psoriasis? Dit werkt direct >>

Voor meer tips tegen psoriasis hou dan de Psoriasis blog in de gaten.

Heb jij nog aanvullende tips en/of ervaringen met Psoriasis op je hoofdhuid?

Bronnen

www.psoriasis-association.org.uk/psoriasis-and-treatments/

www.healthcentral.com/skin-care/c/614008/139655/psoriasis-area/

www.galderma.com/Focus-on-the-Skin/Psoriasis/Scalp-psoriasis

www.health.com/health/condition-article/0,,20280095,00.html

essentialoilbenefits.com/what-are-the-best-essential-oils-for-scalp-psoriasis/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. hallo
    Ik heb het idee dat extra inname van vitamine B mij helpt de psoriasis in bedwang te houden.
    Vorig jaar had ik ontzettend veel last op mijn hoofdhuid. Mijn haar viel uit. Dit is maanden door gegaan totdat de apothekersassistente zei dat ik wel eens vitamine B kon proberen. Na een week waren mijn klachten aanzienlijk vermindert.
    Nu een jaar verder, zelfde tijd van het jaar heb ik nog wel jeuk en plekjes maar veel minder.

  2. Ik gebruik geen medicijnen meer. Smeer nu 1x per week/2 weken mijn hoofdhuid en haar in met extra virgin kokosolie (te koop bij natuurwinkel) en laat de schilfers verweken. Dan verwijder ik de schilfers met een fijne kam en was mijn haar met een milde shampoo. De kokosolie is overigens makkelijk uit te wassen. Daarna masseer ik wat kemiri olie op mijn hoofdhuid en masseer ik nog even na met zo'n hoofdmassagespin. De olie is ook heel goed voor je haar, want het glanst heel mooi en voelt dikker. De vitamine B zal ik ook eens proberen!

  3. Ik heb er zelf al jaren last van, maar de laatste tijd kan ik het goed onder controle houden:

    1. Vrijwel iedere avond smeer ik een natuurlijke zalf in (Kartalin - http://www.kartalin.nl ). Het ruikt niet lekker, en vlekt heel erg.. maar het werkt wel! Meerdere kussenslopen over elkaar, en vaak wisselen/wassen dus. Werkt overigens ook zeer goed op de rest van het lichaam tegen psoriasis! Voor in het haar is kort haar aan te raden..

    2. Haar wassen met Zarqua Shampoo
    Normale shampoos gebaseerd op zeep wordt het bij mij alleen maar erger van, dus ik was mijn haar standaard met deze shampoo.

    Als mijn haar erg vies is (wax/gel), was ik het soms heel snel met 'normale' shampoo om te ontvetten. Daarna was ik het met Zarqua, laat het een paar minuten in mn hoofd trekken. Vervolgens spoel ik het uit, en vlak voor ik de douche uit ga was ik nog een keer mijn haar, maar laat dit keer de shampoo zitten (handdoek er omheen). Het schuimt niet heel erg, en droogt geurloos op. -- Te koop bij o.a. "De Tuinen".

    I.c.m. een gezonde levensstijl (niet roken, weinig drinken, regelmatig sporten, gezond eten) kan ik de psoriasis goed onder controle houden!

    1. Bedankt voor de waardevolle tips! Ik ga meer aandacht besteden op de blog over Zarqua shampoo en kartalin zalf. Zelf heb ik goede ervaring met anti demodex shampoo tegen roos, terwijl ik van alles heb geprobeerd.

      Mvg,

      Jack

      1. Zarqua heeft jammergenoeg zijn samenstelling van de shampoo veranderd. Voorheen was dit een zeer milde shampoo zonder sulfaten. Sulfaten zijn stoffen die je huid en haar strippen van zijn natuurlijke vetten. Het wast niet alleen zeer goed vuil uit je haar maar het wast ook de natuurlijke barriere weg die de huid en het haar juist nodig hebben om zichzelf te verweren. Was je deze barriere weg en heb je reeds een gevoelige hoofdhuid dan kan je er zeker van zijn dat je binnen de kortste keren nog meer last zal hebben van jeuk en schilfers. Sinds enkele maanden bevat de zarqua shampoo wel sulfaten, dus is die van mij buitengevlogen..... Ik gebruik nu shampoo van het merk 'shea moisture' en dit gaat heel goed. Dit merk bevat enkel natuurlijke ingredienten en wast het haar en de hoofdhuid op een zeer milde manier.
        Wat bij mij ook een groot verschil heeft gemaakt: s'Avonds dronk ik graag een glaasje wijn bij het eten....nu laat ik dit staan, ik drink nog heel zelden alcohol.
        Ik ben bijna psoriasisvrij!!

  4. Wat ik sinds enige jaren doe is een mengseltje maken van mijn psoriasis-crème Dermovate vermengd met een beetje babyolie (Zwitsal, of AH huismerk). Papje niet te dun maken en voor het naar bed gaan op de hoofdhuid aanbrengen. De volgende ochtend onder de douche de zachte korstjes en schilfertjes voorzichtig met de nagels wegschuiven (Palmolive Elke dag shampoo is prima), daarna twee maal wassen met Denorex shampoo en dan ben ik voor plm. een week weer 'schoon'. Er staat op de tube Dermovate dat je het product niet mag verdunnen, maar heb er geen schade van ondervonden.

  5. dan heb je toch echt een schroef los om je zo te laten te gebruiken
    als je zelf respect hebt van je eigen wil , dan moet je dat vieze meid van je toch maar een de deur wijzen , of eerst van te voren goed wassen

  6. Ik heb nu precies 60 jaar ervaring met psoriasis. Vooral knieën, hoofdhaar, ellebogen en rug. Ieder jaar14 dagen na Mallorca en 10 hele dagen zonnen. Volledig schoon voor een maand of 3. Dus zelf maar zonnestudio's geopend en vele mensen dit ook mee laten maken. De laatste 25 jaar hou ik mijn psoriasis goed onder controle met alleen nog maar Denorex Rx champoo. Vroegere Resdan. Hier was ik mijn hele lichaam iedere dag mee. Uitspoelen na 4 minuten en klaar. De Denorex is op dit moment alweer niet te vetkrijgen dus zoek ik weer iets anders met dezelfde werkzame stoffen Nu even Clobex champoo uit proberen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin12
Share3