• Rijst koken: De gemakkelijkste manieren

Rijst koken: De gemakkelijkste manieren

2018-04-26T15:31:44+01:00mei 3rd, 2018|Algemeen|0 Reacties

Is rijst koken moeilijk? Nee hoor! In dit artikel lees je verschillende manieren om rijst op de perfecte manier te koken!

Rijst is in vele delen van de wereld het hoofdvoedsel. Het is heerlijk, tenzij je een koolhydraatarm dieet volgt waarbij je ook geen graan eet, vullend en ook nog eens erggezond. Rijst is ideaal voor vegetariërs en veganisten en men kan het op honderden verschillende manieren bereiden. Chinese, Indiase, Mexicaanse, Zuid-Amerikaanse en Japanse rijstrecepten zijn enkele populaire manieren om rijst smakelijk te bereiden.

Je kunt bruine of witte rijst kopen, hoewel je wel moet weten dat bruine rijst in vergelijking met de witte variëteiten veel gezonder is. Uit een pond rijst kun je ongeveer 2-3 kopjes rijst halen. Witte rijst bevat bijna 103 calorieën per half kopje.

Je moet ongekookte rijst in een luchtdichte container van plastic of glas bewaren. Je kunt ook wat boorzuurpoeder aan de rijstkorrels toevoegen om zo het ongedierte weg te houden. Ongekookte rijst, die op deze manier op een schone en droge plaats wordt bewaard, blijft wel jaren goed, terwijl je gekookte witte rijst maximaal zes dagen in de koelkast kunt bewaren.

Verschillende rijstkorrels

Rijst kan volgens grootte worden ingedeeld: langkorrelige rijst, rijst met een middelgrote korrel en rijst met een korte korrel.

 • Langkorrelige rijst is goed voor ongeveer 75% van de binnenlandse oogst. De dunne korrels zijn vier tot vijf keer langer dan dat ze breed zijn. Als ze goed zijn gekookt, zijn ze luchtig en droog en plakken dus niet aan elkaar.
 • Rijst met een middelgrote korrel is ongeveer twee keer zo lang als dat het breed is en kookt vochtiger en malser dan de langkorrelige rijst. Het is populair in sommige Aziatische en Latijns-Amerikaanse culturen en is het type rijst dat het meest wordt gebruik om ontbijt- en koude gerechten mee te maken te maken.
 • Rijst met een korte korrel kan bijna ovaal of rond van vorm zijn. Van de drie soorten rijst, bevat deze het hoogste percentage amylopectine, het zetmeel dat rijst plakkerig maakt, zodat de korrels samen klonteren als ze worden gekookt. Makkelijk te eten met stokjes en is het dus ideaal voor gerechten zoals sushi.

Rijstsoorten

 • Bruine rijst: bij deze rijst is alleen het vliesje tijdens het malen verwijderd, dus is het van nature nog rijk aan B-vitaminen en mineralen. Omdat bruine rijst zijn kiem dus nog heeft, bevat het ook wat vitamine E. Bruine rijst heeft een rijkere smaak en een taaiere textuur dan witte rijst en het duurt langer om te koken, hoewel er tegenwoordig ook snelkokende en instant vormen beschikbaar zijn.
 • Witte rijst (volwitte rijst): de meest populaire vorm van rijst, de witte rijst, is volledig gemalen om het vliesje, de zemelen en het grootste deel van de kiem te verwijderen. Er zijn verschillende soorten witte rijst:
  • Verrijkte witte rijst is gemalen rijst waaraan na het malen thiamine, niacine, folaat en ijzer zijn toegevoegd om enkele van de verloren voedingsstoffen te vervangen.
  • Voorgekookte rijst is vóór het malen ondergedompeld en gestoomd, waardoor een deel van de voedingsstoffen in het resterende gedeelte van het graan wordt vastgehouden, zodat deze niet volledig verloren tijdens de verwerking. Verrijkte voorgekookte rijst is qua voedingswaarde vergelijkbaar met gewone witte rijst. De term ‘voorgekookt’ is enigszins misleidend omdat de rijst niet echt voorgekookt is en het eigenlijk zelfs iets harder is dan gewone rijst. Het gevolg is dat het iets langer duurt om te koken dan gewone witte rijst, maar de korrels zijn na het koken wel lekker zacht en kleven niet aan elkaar.
  • Instant witte rijst is een snelkokende rijst die ongeveer vijf minuten nodig heeft om het klaar te maken. Het is gemalen en volledig gekookt en dan vervolgens weer gedroogd. Het is meestal verrijkt en slechts iets minder voedzaam dan gewone verrijkte witte rijst, maar het mist wel de bevredigende textuur van gewone rijst.

Speciale rijstsoorten

 • Arboriorijst: deze zetmeelrijke witte rijst, met een bijna ronde korrel, wordt voornamelijk in de Po-vallei v