__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Algemeen

Laatste Update: 26 april 2018

Rijst koken: De gemakkelijkste manieren

4
(1)

Is rijst koken moeilijk? Nee hoor! In dit artikel lees je verschillende manieren om rijst op de perfecte manier te koken!

Rijst is in vele delen van de wereld het hoofdvoedsel. Het is heerlijk, tenzij je een koolhydraatarm dieet volgt waarbij je ook geen graan eet, vullend en ook nog eens erggezond. Rijst is ideaal voor vegetariërs en veganisten en men kan het op honderden verschillende manieren bereiden. Chinese, Indiase, Mexicaanse, Zuid-Amerikaanse en Japanse rijstrecepten zijn enkele populaire manieren om rijst smakelijk te bereiden.

Je kunt bruine of witte rijst kopen, hoewel je wel moet weten dat bruine rijst in vergelijking met de witte variëteiten veel gezonder is. Uit een pond rijst kun je ongeveer 2-3 kopjes rijst halen. Witte rijst bevat bijna 103 calorieën per half kopje.

Je moet ongekookte rijst in een luchtdichte container van plastic of glas bewaren. Je kunt ook wat boorzuurpoeder aan de rijstkorrels toevoegen om zo het ongedierte weg te houden. Ongekookte rijst, die op deze manier op een schone en droge plaats wordt bewaard, blijft wel jaren goed, terwijl je gekookte witte rijst maximaal zes dagen in de koelkast kunt bewaren.

Verschillende rijstkorrels

Rijst kan volgens grootte worden ingedeeld: langkorrelige rijst, rijst met een middelgrote korrel en rijst met een korte korrel.

 • Langkorrelige rijst is goed voor ongeveer 75% van de binnenlandse oogst. De dunne korrels zijn vier tot vijf keer langer dan dat ze breed zijn. Als ze goed zijn gekookt, zijn ze luchtig en droog en plakken dus niet aan elkaar.
 • Rijst met een middelgrote korrel is ongeveer twee keer zo lang als dat het breed is en kookt vochtiger en malser dan de langkorrelige rijst. Het is populair in sommige Aziatische en Latijns-Amerikaanse culturen en is het type rijst dat het meest wordt gebruik om ontbijt- en koude gerechten mee te maken te maken.
 • Rijst met een korte korrel kan bijna ovaal of rond van vorm zijn. Van de drie soorten rijst, bevat deze het hoogste percentage amylopectine, het zetmeel dat rijst plakkerig maakt, zodat de korrels samen klonteren als ze worden gekookt. Makkelijk te eten met stokjes en is het dus ideaal voor gerechten zoals sushi.

Rijstsoorten

 • Bruine rijst: bij deze rijst is alleen het vliesje tijdens het malen verwijderd, dus is het van nature nog rijk aan B-vitaminen en mineralen. Omdat bruine rijst zijn kiem dus nog heeft, bevat het ook wat vitamine E. Bruine rijst heeft een rijkere smaak en een taaiere textuur dan witte rijst en het duurt langer om te koken, hoewel er tegenwoordig ook snelkokende en instant vormen beschikbaar zijn.
 • Witte rijst (volwitte rijst): de meest populaire vorm van rijst, de witte rijst, is volledig gemalen om het vliesje, de zemelen en het grootste deel van de kiem te verwijderen. Er zijn verschillende soorten witte rijst:
  • Verrijkte witte rijst is gemalen rijst waaraan na het malen thiamine, niacine, folaat en ijzer zijn toegevoegd om enkele van de verloren voedingsstoffen te vervangen.
  • Voorgekookte rijst is vóór het malen ondergedompeld en gestoomd, waardoor een deel van de voedingsstoffen in het resterende gedeelte van het graan wordt vastgehouden, zodat deze niet volledig verloren tijdens de verwerking. Verrijkte voorgekookte rijst is qua voedingswaarde vergelijkbaar met gewone witte rijst. De term ‘voorgekookt’ is enigszins misleidend omdat de rijst niet echt voorgekookt is en het eigenlijk zelfs iets harder is dan gewone rijst. Het gevolg is dat het iets langer duurt om te koken dan gewone witte rijst, maar de korrels zijn na het koken wel lekker zacht en kleven niet aan elkaar.
  • Instant witte rijst is een snelkokende rijst die ongeveer vijf minuten nodig heeft om het klaar te maken. Het is gemalen en volledig gekookt en dan vervolgens weer gedroogd. Het is meestal verrijkt en slechts iets minder voedzaam dan gewone verrijkte witte rijst, maar het mist wel de bevredigende textuur van gewone rijst.

Speciale rijstsoorten

 • Arboriorijst: deze zetmeelrijke witte rijst, met een bijna ronde korrel, wordt voornamelijk in de Po-vallei van Italië verbouwd. Traditioneel gebruikt voor het koken van Italiaanse risotto, is Arborio rijst ook zeer geschikt voor het bereiden van paëlla en rijstpudding. Arborio absorbeert tijdens het koken tot wel vijf keer zijn gewicht in vloeistof, wat resulteert in korrels met een romige consistentie.
 • Aromatische rijst: dit is een overkoepelende term voor rijst met een geroosterde, nootachtige geur en een smaak die doet denken aan popcorn of geroosterde noten. Het zijn voornamelijk langkorrelige variëteiten.
 • Basmati rijst: misschien wel de meest bekende aromatische rijst. Basmati wordt in India en Pakistan geteeld. Het krijgt tijdens het koken een nootachtige geur en een delicate, bijna boterachtige smaak. In tegenstelling tot de andere soorten rijst, rekken de granen veel langer uit wanneer ze koken. Lager in zetmeel dan andere langkorrelige soorten, zijn de basmati korrels zacht en plakken ze niet aan elkaar. Hoewel het meestal wordt gebruikt in de Indiase keuken, kan basmati in elk favoriet recept ook worden vervangen door gewone rijst. Zowel bruine als witte basmatirijst zijn volop verkrijgbaar.
 • Bhutanese rode rijst: dit is een rijstsoort met een korte korrel, die uit het kleine Himalaya-koninkrijk Bhutan afkomstig is. Het heeft een nootachtige smaak en is enigszins taai.
 • Zwarte rijst: deze rijst met korte korrels wordt tijdens het koken zwart. Gebruik het in paëlla als een vervanging voor gewone rijst of gebruik het voor een intrigerende risotto.
 • Zwarte Japonica-rijst: deze geurige rijst is een mengsel van een Japanse kortkorrelige zwarte rijst en een mahonie-kleurige rijst met een middelgrote korrel. Het is licht kruidig ​​en zoet.
 • Bomba-rijst: in Spanje wordt bomba beschouwd als één van de twee belangrijkste rijstvariëteiten voor het maken van paëlla. Deze rijst met korte korrels kan tot een derde meer vloeistof absorberen dan andere rijstvariëteiten en toch zijn stevigheid behouden.
 • Della rijst: deze aromatische langkorrelige rijst, is vooral populair in het zuiden en is qua smaak vergelijkbaar met basmati rijst.
 • Kleverige rijst(ook wel zoete rijst of kleefrijst genoemd): populair in Japan en andere Aziatische landen is deze zeer zetmeelrijke rijst plakkerig en veerkrachtig en wordt doorschijnend wanneer hij wordt gekookt. Kleefrijst is er zowel in langkorrelige soorten of in soorten met een korte korrel. Het kan wit, bruin of zwart zijn.
 • Himalaya rijst (rode rijst): vergelijkbaar met langkorrelige bruine rijst, het heeft rode in plaats van bruine zemelen.
 • Jasmijnrijst: deze langkorrelige rijst heeft een zachte textuur en is qua smaak vergelijkbaar met basmati rijst. Het is verkrijgbaar in zowel witte als bruine soorten.
 • Kalijira-rijst(baby basmati): deze miniatuurrijstkorrels lijken qua smaak op Basmati rijst en zijn afkomstig uit Bangladesh. Vanwege zijn korte korrels kookt deze rijst relatief snel.
 • Sollana-rijst: net als de bomba-rijst kan deze Spaanse rijst met korte korrel veel vloeistof opnemen en toch zijn vorm behouden. Het wordt meestal gebruikt om paella mee te maken.
 • Thaise zwarte kleefrijst(of Thaise paarse rijst): deze langkorrelige, zwarte kleefrijst wordt tijdens het garen diep paars.

Waarom gaat rijst koken vaak fout?

Aangezien bijna de helft van de wereldbevolking rijst kookt, zal het geen verrassing zijn dat er honderden manieren zijn om het klaar te maken. Zelfs in de eenvoudigste culturen is rijst heel erg belangrijk. Gewone witte rijst is het kloppende hart van de meeste Aziatische keukens - het koken ervan gebeurt in niets anders dan water - terwijl in Latijns-Amerikaanse landen gewone rijst altijd met zowel vet als zout en soms met knoflook wordt bereid. Over het algemeen ligt de manier waarop je je rijst kookt echter ergens tussen het laten absorberen van alle vloeistof die het nodig heeft en het stomen totdat het zacht is. Of je begint met het wassen en het weken van de rijst. Dit wordt bepaald door de variëteit en het gerecht dat je gaat klaarmaken.

Afspoelen of niet?

Witte rijst moet over het algemeen goed worden afgespoeld voordat het kan worden gekookt. Dit is nodig om het zetmeelhoudende laagje te verwijderen – als je je rijst niet eerst wast, leidt dat tot rijst met een bepaalde geur die ook sneller bederft. Om de rijst te wassen leg je de rijst in een kom, bedek je het met koud water en haal je de rijst door je hand. Herhaal dit een aantal keren totdat het water helder is. Natuurlijk is het verwijderen van de zetmeel van de rijst niet wat je wilt voor gerechten waar de romigheid van het graan erg belangrijk is. Je kunt dan denken aan risotto's, paëlla's en zoete of hartige rijstpuddingen. (Het is in sommige gevallen nog steeds een goed idee om de droge korrels te wassen om zo vreemde stoffen te verwijderen...)

Weken of niet laten weken?

Het koken van rijst is een proces van hydratatie en het eerst laten weken zorgt ervoor dat de agressie van de hitte geen slechte invloed heeft op de rijstkorrel wat zorgt voor donzige, coherente, gekookte granen. Terwijl wilde, volkoren of kleefrijzende rijst altijd voor het koken moet worden geweekt en meestal zelfs een hele nacht, kun je het dus ook met witte rijst doen. Japanse kortkorrelige rijst moet, eenmaal gespoeld en volledig geweekt bijvoorbeeld maar gedurende 10-15 minuten worden gekookt en in dat geval kun je het het beste 30 minuten in zijn eigenlijke kookwater laten weken voordat de rijstkoker wordt ingeschakeld. Margaret Shaida laat basmati weken en doet dit gedurende 3-6 uur in veel vers koud water met steenzout en giet het voor het koken volledig af. En Madhur Jaffrey weekt haar Indiase basmati gedurende 30 minuten in een even ruime hoeveelheid water voordat ze al het water afgiet. Kortom, of je de rijst nu alleen hebt afgespoeld of in veel water hebt gedrenkt, je moet het altijd grondig laten afgieten voordat je het kookwater toevoegt.

Stomen...

Je kunt voorgekookte rijst in veel water laten stomen totdat het zacht is - zie hiervoor de methode voor chilow in de Perzische stijl of het recept voor Fuchsia Dunlop of maak langkorrelige Chinese rijst waarbij je het na 7-8 minuten laten pruttelen in een stoommandje op hoog vuur 10 minuten laat nastomen.

... of koken?

Of je kookt het in precies genoeg water zodat het vocht volledig wordt opgenomen. Japanse kortkorrelige rijst vereist een verhouding van rijst tot water van 1 : 1 of met andere woorden, hetzelfde volume water als rijst en soms zelfs een klein beetje extra. Maar het belangrijkste is dat je nooit het deksel van een pan met rijst afhaalt. En 20 minuten nadat je het vuur uitgedraaid laat je het gewoon staan. Je hebt een stevige pan en een deksel die goed past nodig - omwikkel het anders met aluminiumfolie of leg iets zwaars op de deksel om te voorkomen dat er stoom ontsnapt. De meeste methoden vereisen dat je het water aan de kook brengt en dat je de rijst dan een korte tijd op hoog vuur kookt en dan het vuur laag draait. De bruine korst die vaak door de hoge hitte wordt geproduceerd, is niet het teken van een onervaren kok, maar overkomt veel mensen van over de hele wereld.

Rijst koken: De gemakkelijkste manieren

Hieronder vind je enkele eenvoudige manieren om bruine rijst en witte rijst te koken en enkele eenvoudige rijstrecepten voor het maken van een fantastische maaltijd.

 1. De stoommethode

Dit is de beste manier om basmatirijst of andere rijstvariëteiten die smaken bevatten te bereiden. Neem een ​​kopje basmati- of jasmijnrijst en twee kopjes water en doe het in een pan. Voeg dan een theelepel zout en wat ghee (geklaarde boter) of gewone organische/grasgevoerde boter, olie of een andere vetstof toe. Het toevoegen van de boter/margarine/olie is optioneel, maar het helpt voorkomen dat de rijst aan elkaar plakt en ook dat het zal overkoken. Het geeft ook veel smaak aan de anders wat saaie rijst. Verwarm het mengsel tot het kookt. Zet het vuur lager en laat het dan 10-15 minuten sudderen. Controleer om de paar minuten of de rijst onderaan niet aanbrandt. Proef dan de rijstkorrel om te zien of het gaar is. Als je merkt dat het graan nog steeds hard is, voeg dan een beetje meer water toe en voltooi het kookproces door de steelpan te bedekken. Als je een gietijzeren plaat hebt, plaatst je deze onder de pan zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de rijst doorkookt zonder aan de bodem te kleven. De vloeistof zal in 15 minuten volledig worden geabsorbeerd. Plaats het deksel terug op de pan en kook het nog 5-6 minuten door. Ga dan voorzichtig met een vork door de rijst (roer niet te veel, want dit kan leiden tot het breken van de korrels). Deze kookplaatmethode is een van de beste manieren om langkorrelige rijst te bereiden zonder dat de korrels breken.

 1. In de magnetron

De magnetronmethode voor het bereiden van rijst is één van de beste manieren om snel witte rijst te bereiden. Van alle verschillende manieren om rijst te koken, is de magnetronmethode flexibel en gemakkelijk en vooral geschikt als je op reis bent of in een huis zonder een kookplaat woont. Doe 1 kop rijst en 2 tot 2½ kopje water in een magnetronbestendige kom. Bedek het met een glazen deksel en kook het dan 5 minuten op vol vermogen. Controleer na 5 minuten of de rijst klaar is. Laat het eventueel nog 2-3 minuten langer koken. Roer dan met een vork door de rijst. Laat het dan gedurende 3 tot 4 minuten in de magnetron doorstomen voordat je het serveert.

 1. Bruine rijst koken

Bruine rijst heeft meer water nodig dan gewone rijst en je moet 2¼ kopje water per 1 kopje ongekookte bruine rijst gebruiken. Je kunt ook bouillon in plaats van water toevoegen om de bruine rijst in te koken. Voeg om de smaak te verbeteren een theelepel zout en 1 eetlepel boter of margarine toe.

Bruine rijst koken op de kookplaat

Doe 1 kopje bruine rijst met 2¼ kopje vloeistof en boter en zout in een pan. Breng het mengsel aan de kook. Verlaag dan het vuur en kook de rijst dan afgedekt in gedurende minimaal 30 tot 45 minuten gaar. Zorg ervoor dat je de rijst elke paar minuten controleert om te voorkomen dat het zal aanbranden. Net zoals bij het koken van de witte rijst, kun je ook nu een gietijzeren plaat gebruiken om onder de rijst te zetten. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en voorkomt dat de rijst verbrandt. Als alle vloeistof is opgenomen en de rijst nog steeds niet goed gaar is voeg je wat meer vloeistof toe aan de rijst. Ga dan met een vork door de rijst en houd de deksel nog een paar minuten op de pan. Serveer het warm met groenten, een curry of saus.

Bruine rijst koken in de magnetron

Doe een kopje bruine rijst met 2½ kopje vloeistof naar keuze in een magnetronbestendige kom. Dek het dan af met een deksel en kook het in gedurende 5 minuten op vol vermogen gaar. Als je magnetron dit toestaat, moet moet je het vermogen dan tot medium verlagen en nog 30 minuten laten doorkoken. Controleer om de paar minuten de rijst terwijl je met een vork door de rijst gaat. Als de rijst gaar is houd je de schaal afgedekt en laat je de rijst 3-4 minuten in de hete magnetron staan. Als je op zoek bent naar een manier om snel bruine rijst te bereiden, is deze methode beter dan de kookplaatmethode.

 1. Rijst koken in een snelkookpan

De snelkookpanmethode voor het bereiden van rijst is een van de snelste manieren om rijst te koken. Tsja, het heet niet voor niets een snelkookpan. Je kunt deze methode gebruiken om alle soorten rijst te koken. Voeg twee keer zoveel water als rijst in de pan. Zet dan de snelkookpan op het vuur. Zet het vuur hoog. Zodra het fluitje van de pan stoom uitblaast zet je het vuur laag en kook je de rijst nog 5 minuten verder. Verwijder de pan dan van het vuur en zet het op een veilige plaats. Laat het volledig afkoelen voordat je het deksel opent. Wees voorzichtig - er komt hete stoom uit de pan. Laat de stoom volledig vrijkomen. Verwijder de rijst dan uit de pan en ga er voorzichtig met een vork doorheen. Je kunt voor het koken ook boter en zout toevoegen om het zo meer smaak te geven.

Rijst koken: De gemakkelijkste manieren

 1. Het koken van sushi rijst

Japanse sushi rijst is plakkerig en heeft veel minder water nodig dan andere rijstsoorten. Voeg aan een kopje sushi rijst 1½ kopje water toe. Breng het mengsel dan in een pan aan de kook en roer het af en toe door. Zet het vuur lager en kook het dan nog eens 12-14 minuten. Haal de pan dan van het vuur en houd de rijst gedurende 5-10 minuten afgedekt. Je kunt nu de ingrediënten toevoegen om je sushi rijst te maken.

 • Langzame kookmethode voor het bereiden van Japanse sushirijst- bij deze methode om rijst te koken voor sushi gebruik je 6-8 kopjes water perkopje rijst. Breng het mengsel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag en laat het dan nog 12-14 minuten sudderen. Laat het overtollige water wegstomen. Laat voordat je de sushi-ingrediënten toevoegt de rijst volledig afkoelen.
 • Rijstkoker methode voor het bereiden van sushi rijst- de rijstkoker methode om rijst te koken is een langzame methode om de rijst te koken. Je kunt de rijst (alle variëteit) samen met ander voedsel zoals bijvoorbeeld groenten samen in de koker doen. Sommige rijstkokers hebben alleen een aan-/uit-schakelaar, die als de rijst klaar is vanzelf afslaat. De rijst blijft warm totdat je klaar bent om het op te eten.

Variaties en eenvoudige recepten voor rijst koken

Hier zijn enkele eenvoudige recepten om op een smakelijke manier rijst te koken en om de neutrale smaak van rijst te verbeteren:

 • Spaanse rijst - voeg wat salsa aan de gekookte rijst toe.
 • Kiprijst - voeg tijdens het koken van de rijst bouillon of bouillonblokjes toe. Je kunt ook wat stukjes kip toevoegen- sauteer deze dan wel eerst in een koekenpan in wat olijfolie en voeg dan de gekookte rijst, sojasaus etc. toe.
 • Pilaf-recept - voeg tijdens het koken kip- of runderbouillon toe aan de rijst. Voeg ook een theelepel sojasaus en een blikje of een bevroren zak groenten toe voordat je het mengsel kookt.
 • Kaas-rijst - voeg aan de rijst Parmezaanse kaas en wat knoflookzout toe. Voeg ook wat boter toe om de smaak te verbeteren.

Chinese gebakken rijst

Dit is de beste manier om rijst te bereiden als je trek hebt in gebakken rijst - in Chinese stijl

Wat heb je nodig?

 • 2 kopjes gekookte rijst
 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • 100 gram fijngehakte uien
 • 65 gram van een willekeurige soort gehakte groenten: paprika, juliennes van wortelen, gehakte champignons, erwten, maïs enz.
 • 1 theelepel sojasaus
 • 1 theelepel gemberknoflookpasta
 • 1 ei
 • Geroosterde sesamzaadjes voor de garnering - 2 theelepels
 • Fijngehakte lenteui om het gerecht mee te garneren

Hoe maak je dit klaar?

Verhit in een wok wat olie. Voeg dan de gemberknoflookpasta toe en bak deze een paar minuten aan. Doe dan de uien in de pan en bak het op hoog vuur bruin. Voeg vervolgens de resterende groenten toe en bak ook dit op hoog vuur. Maak vervolgens wat ruimte op de bodem van de wok tussen de groenten en voeg het ei toe. Blijf het ei door elkaar roeren en bak de groenten verder gaar. Voeg nu de gekookte rijst en de sojasaus toe. Proef de rijst en voeg zo nodig wat meer sojasaus of zout toe. Garneer het gerecht met fijngehakte lenteuien en sesamzaadjes.

Gebakken rijst en groenten

Dit is een andere manier om rijst te koken en ook om meteen je groenten binnen te krijgen!

Wat heb je nodig?

 • 3 kopjes gekookte rijst
 • 1 blik bonen van jouw keuze - afgegoten
 • 1 middelgrote ui - fijngehakt
 • 1 blikje maïs
 • 150 gram geraspte kaas

Hoe maak je dit klaar?

Meng alle ingrediënten behalve de kaas door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe het mengsel dan in een ovenschaal. Bak het vervolgens in de oven (voorverwarmd op 175°C ) in gedurende 20 minuten gaar. Haal de schaal dan uit de oven en voeg de kaas toe zet het dan nog even 5 minuten terug in de oven.

Tot slot...

Gebruik deze smakelijke manieren om rijst met meer smaak te bereiden en maak met je culinaire vaardigheden indruk op je gezin/gasten!


Bronnen

www.buzzfeed.com/jesseszewczyk/how-to-cook-rice?utm_term=.mhJ8r9XEl#.hvnrbnaXj

www.summertomato.com/simple-gourmet-rice-for-dummies

www.southernliving.com/grains/rice/how-to-cook-perfect-rice

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
5 Shares
Tweet
Pin5
Share