Rode Vlekken

Laatste Update: 17 november 2016

Rode vlekken in het gezicht door Rosacea

Als je last hebt van rosacea weet je als geen ander wat rode vlekken op je huid, en vooral in je gezicht met je zelfvertrouwen kan doen. Je bent je er dag in dag uit bewust van. Je weet dat het andere mensen opvalt en langzaam aan is het hebben van jou rosacea gelijk komen te staan aan het voelen van schaamte.

De afgelopen jaren heb ik in mijn onderzoek naar de omgang met rosacea door mensen die hier last van hebben, ontdekt dat zij vaak een slecht beeld hebben van wat deze aandoening nu precies inhoud.

Een rode huid is een van de kenmerken van rosacea, net als kleine witte papels / puistjes. Deze kenmerken kunnen echter ook bestaan zonder dat iemand last heeft van daadwerkelijke rosacea. Een kenmerk is dus niet de essentie van de aandoening zelf.

Veel mensen met rosacea hebben een geschiedenis van frequent blozen. Het rood worden van de gezichtshuid (vooral de wangen) kan komen en gaan. Dit hoeft niets met rosacea  te maken hebben, maar in veel gevallen is het wel het eerste teken.

Dit is ook precies de reden waarom rosacea in het begin zo moeilijk te identificeren is. De roodheid in het gezicht treedt vaak eerst gedurende lange tijd slechts sporadisch op. Soms wat heftiger, soms slechts kort. Na verloop van tijd wennen de meeste mensen die dit probleem hebben er simpelweg aan dat ze regelmatig rood verkleuren in het gezicht, waardoor ze niet aan de bel trekken en hun arts niet bezoeken.

Uiteindelijk trekt de rode kleur nauwelijks meer weg en is deze bijna constant aanwezig. Pas op dit moment merken veel mensen dat er iets niet in de haak is, maar dan is deze aandoening al erg ver ontwikkeld en is het vele malen lastiger hem opnieuw onder controle te krijgen.

Een aantal andere kenmerken naast de roodheid, zijn het hebben van een erg droge, schilferige, of juist erg vette huid. De poriën worden zichtbaar groter (daadwerkelijk is dit een beschadiging). Ook kunnen er wittige pukkeltjes ontstaan op het gezicht. Dit vindt plaats op de zelfde plaats als waar de roodheid optreed. Het is om die reden dat rosacea regelmatig met acne wordt verward.

[pullquote]Maar rosacea is zeker geen acne en moet ook behandeld worden als een aparte aandoening.[/pullquote]

Want bij acne is er geen sprake van blozen, rode vlekken of een algemene roodheid.

Wat veroorzaakt de rode huid?

Het rood worden van de gezichtshuid kan zeer veel oorzaken hebben. In de meeste gevallen van het blozen, komt dit door de toename van de bloedstroom in de huid. Rosacea heeft als het ware 2 componenten welke met elkaar verbonden zijn en de roodheid (flushing) veroorzaken.

Component 1

Allereerst heeft de aandoening direct invloed op de bloedvaten in je gezicht waardoor de roodheid primair wordt veroorzaakt. Het gebied waar de meeste mensen met rosacea last krijgen van rode vlekken, is op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Zeer zelden betreft het ook op andere plaatsen.

Het lastige aan rosacea is dat het soms zeer plotseling en vrij heftig op kan komen, waardoor een gezicht binnen enkele minuten vuurrood kan kleuren, maar het na een dergelijke aanval soms ook dagenlang onzichtbaar kan blijven.

Wanneer een rood gezicht vrijwel constant aanwezig is, dan kan dat goed komen doordat de bloedvaten in de huid door rosacea beschadigd zijn geraakt. Dit in combinatie met een dunnere huid creëert een algemeen rood effect wat nauwelijks meer wegtrekt.  Vandaar dat rosacea ook gepaard gaat met couperose waarbij de aderen beschadigd zijn geraakt en zichtbaar zijn door de huid heen.

Deze dunne lijnen die zichtbaar zijn geworden noemt met ook wel teleangiëctasie (verwijde bloedvaatjes) en deze kunnen behandeld worden met licht therapieën. Echter, dit alleen hoeft niet per se de extreme vlammende roodheid te veroorzaken waar mensen met rosacea last van hebben.

Component 2

[pullquote]Het tweede component waardoor de roodheid geprikkeld kan worden is een ontstekingsreactie op de huid.[/pullquote]

Vaak gaat dit gepaard met puisten / papels op de huid bijvoorbeeld na het drinken van wijn, het eten van chocolade, een sauna bezoek of andere rosacea prikkels.

Dit tweede component maakt de aandoening compleet. Waar alleen het eerste onderdeel nog slechts van tijdelijk effect is, maakt het tweede onderdeel dat permanente schade kan ontstaan waardoor de roodheid blijvend kan worden.
Wat precies de oorzaak is van dit tweede component is niet geheel duidelijk, maar de meest recente onderzoeken wijzen er op dat rosacea patiënten een spijsverteringsstoornis hebben waardoor bepaalde stoffen die invloed hebben op het bloed niet worden opgenomen.

Dit betekent niet dat iedereen met rosacea last heeft van beide kenmerken. Het kan goed zijn dat je alleen last hebt van blozen, maar niet zo zeer van pukkels of puisten.
Terwijl iemand anders vooral last heeft van kleine pukkels en puisten maar met minder blozen. Ook een combinatie hiervan is goed mogelijk. Dit heeft te maken met de persoonlijke gevoeligheid voor zogenaamde rosacea prikkels.

Rosacea roodheid en de prikkels

De exacte oorzaak van het opspelen van de rode huid is niet geheel duidelijk, maar uit onderzoek gedaan in Amerika bij lotgenoten met rosacea is naar voren gekomen dat de volgende factoren het blozen kunnen prikkelen. Tevens kunnen deze factoren de acne symptomen veroorzaken die soms gepaard gaan met rosacea:

oorzaken van een rood gezicht schema

Per persoon verschilt de gevoeligheid voor deze factoren. Sommige mensen reageren heftiger dan anderen, en bij sommige mensen is de verkleurde huid constant en worden de symptomen niet meer of minder bij de bovenstaande factoren.

Over het algemeen kan wel gesteld worden dat alcohol (vooral rode wijn), stress, zonlicht, acne medicijnen en bewerkte voedingsmiddelen, hoog in geraffineerde suikers, verzadigde vetten en transvetten rosacea het meest prikkelen.

Aangezien onderzoek laat zien dat rosacea en je spijsvertering direct verbonden zijn, lijken deze prikkels te kloppen.

Conclusie en aanbevelingen

Als je regelmatig last hebt van rode vlekken of een algemene roodheid in het gezicht, is het handig om voor jezelf een dagboek aan te schaffen waarin je alle mogelijke prikkels noteert. Hiermee kun je er achter komen of je overgevoelig bent voor een bepaald type voedsel of misschien een reactie hebt op een medicijn of zalf.

Het is lastig een compleet overzicht te bieden van alle rosacea prikkels, omdat dit er erg veel zijn en ze per persoon kunnen verschillen.
Het belangrijkste is wanneer je eenmaal doorhebt wat je persoonlijke prikkels zijn, deze hoe dan ook te vermijden. Tenslotte kan een couperose behandeling effectief zijn om de beschadigde bloedvaten te behandelen. Hierdoor neemt het algemene rode effect in het gelaat af.

Heb je zelf nog goede aanvullende tips om rosacea tegen te gaan? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb sinds enkele maanden last van rosaeca. Wat erg helpt tegen dat droog gevoel en droge rode vlekken in mijn gelaat is een papje van kaoline poeder aangelengd met magere melk of magere yoghurt. Daarna gewoon wat uierzalf of blauwe pot nivea. Puur natuur en huid voelt daarna lekker fris en niet meer trekkerig. Dit doe ik 3 maal per week en het helpt. poeder is verkrijgbaar bij de apoteek.

  Groet Cathy

  1. Bedankt voor de tip. Het klopt dat het bij rosacea erg belangrijk is om een droge huid te verminderen. Helemaal wanneer er ook sprake is van medicinale zalven (antibioticakuren) wat natuurlijk direct invloed heeft op het vochtgehalte van de huid.

   Mvg,

   Jack

  1. Dat kan duiden op rosacea of één van de eerste symptomen van rosacea. Allereerst is het belangrijk om zeker te weten of het om rosacea gaat (laat dan vaststellen). Vervolgens aan de slag met een heel clean voedingspatroon waarbij je let op bekende rosacea prikkels. Daarna aan de slag met een goede huidverzorging en dan zou rosacea onder controle gehouden moeten worden en geen rode vlekken. Natuurlijk komt er wel meer bij kijken, maar dit zijn de twee belangrijkste stappen.

   Probeer in ieder geval wat minder gluten binnen te krijgen, pittig eten elimineren, oppassen voor alcohol en de huid goed beschermen tegen kou / zon.

   Leesvoer:

   https://www.optimalegezondheid.com/rosacea/de-echte-oorzaken-van-rosacea/

   https://www.optimalegezondheid.com/rosacea/de-echte-oorzaken-van-rosacea/

   https://www.optimalegezondheid.com/rode-vlekken-in-het-gezicht-door-rosacea/

   Succes!

 2. hello ik heb de laaste maanden veel roodheid op me gezicht voorhoofd wangen etc in the ochtend is het heel ligt rood maar als ik van buiten kom en ben op me werk is het knal rood ik heb het ook als ik uit een heet bad kom en dan is het helemaal rood/droog huid vind het nogal irritant ben pas 20 naja ik ben al bij de huisart geweest en eerst Cremor hydrocotisoni 10 MG/G PCH gekregen en 2 weeken later heb ik Cetomacgol-créme met 20% vaseline gekregen maar heb nog steeds veel last ervan heb het sinds vorigen jaar september mischien wat tips hoor het graag

  Groet Rico S

  1. Dag Rico,

   De vlammende roodheid wordt vaak geprikkeld door externe factoren. Denk aan een koud klimaat, of te veel zon, maar ook een warm bad en ''ongezonde'' voedingsmiddelen. Uit mijn eigen ervaring met rosacea kan ik zeggen dat zalven van de huisarts vaak meer kwaad doen dan goed. Dit komt omdat de huid erg droog wordt waardoor de roodheid toe kan nemen. Belangrijk is om eerst te achterhalen wat je rosacea prikkels zijn, en het volgen van een clean voedingspatroon in combinatie met een goede huidverzorging is een must. Zelf heb ik goede ervaring met zz creme (demodexsolutions) en de producten lijn van rosaceacare, deze raad ik dan ook aan.

   Succes!

 3. Heb Rosacea in lichte maten sinds n maand of zeven loop er nu mee bij de dermatoloog maar die weten t ook niet precies.
  heb n paar kuurtjes gehad en heb nu creme lididel,maar t helpt nog niet zo goed.
  Zo heb ik er n paar dagen geen last van en ziet t er allemaal goed uit en dan plots komt t opzetten.
  Als ik n slok alcohol drink al is de percentage heel laag 2% dan nog begint mijn gezicht te gloeien.
  Het is wel vervelend en ik hoop dat ik er snel van af komt ben wel 56jr dus misschien dat de overgang ook mee speelt.

  1. Hallo Carla,

   alcohol (met name rode wijn) is een enorme rosacea trigger, ook chocolade gaat gepaard met klachten. Veel water drinken en vers en organisch eten is zeer effectief bij rosacea. Probeer anders ook ''zz creme'' van demodexsolutions.com, veel mensen hebben hier goede ervaringen mee. Ik gebruik zelf zz creme elke dag en houdt rosacea onder controle.

   Succes!

 4. Hoi hoi,

  Ik heb sinds een lange tijd last van rode plekken op mijn wangen. In eerste instantie dacht ik dat het acne was. Maar na van alles te proberen heeft niks geholpen, kruidenthee drinken, zalven en een kuur van de dokter. Niets werkt. Op dit moment heb ik er nog steeds last van. Ik ben anders gaan eten (gezonder, clean eating) en vaak sporten. Gepaard met waarschijnlijk enige stress twijfel ik of ik last heb van Rosacea. Het is op dit moment alleen maar roodheid met weinig 'puistjes'. Heeft iemand tips voor me? Ze zijn welkom!

  1. Het beste wat je kunt doen is een andere huidbehandeling:

   1. zz creme (Zhongzhou Zinc oxide and Sublimed sulfur ointment) 1x per dag voor het slapengaan
   2. de Eucerin lijn specifiek voor rode vlekken (de vochtinbrenger voor een super gevoelige huid en de redness reducer gedurende de dag)

   En natuurlijk je voedingspatroon! Vooral wat minder koolhydraten en minder gluten lijkt goed te werken. Dit is wat bij mij het verschil heeft gemaakt.

   Succes!

 5. Wat bij mij ontzettend helpt is een yoghurt/honing masker! Om de dag met een beetje honing mengen en voor het slapengaan op je gezicht aanbrengen. 15/20 min laten zitten en hoppa! Heeft een super verkoelende werking en de rode vlekjes in mijn gezicht zijn zo goed als verdwenen. Ik heb wel gemerkt dat je dit routinematig moet blijven doen anders komen de rode vlekjes zo weer terug (bij mij althans) Ik hou daarnaast helaas te veel van chocola en wijn om dat te moeten opgeven maar gelukkig is er niets wat een beetje concealer en foundation niet kan oplossen haha

 6. hallo
  heb een probleem met roodheid bij mij komt het vooral voor onder mijn mond
  dat gedeelte waar je je als man scheert
  heb daar dikwijls veel rode vlekken en witte puntjes staan
  kan iemand mij helpen

 7. Hoi.
  Ik ben er sinds een half jaar achter dat ik rosacea heb. Ik ben er sinds maandag achter na een hele chocoladeletter te hebben gegeten dat ik dat niet meer moet doen. Wat ik nergens lees maar waar ik ook last van heb is vocht. Vooral onder mijn ogen langs de neus naar beneden. Hewft iemand een idee wat ik daar aan kan doen?
  Groetjes

 8. Heb der zelf ook last van ben 22 jaar drink veel alchol en eet ook niet echt gezond haha maar ik raad jullie allemaal magnezium zalf aan of shampoo beetje duur maar helpt goed magnezium word namelijk het beste opgenomen door de huid en je gaat je zelfs beter voelen want men krijgt tegenwoordig veel te weinig daar van binnen jk zou zegge zoek het een keer uit en prober het

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share