Hypnose

Laatste Update: 27 november 2015

Hypnotherapie: 33 Beste Tips tegen Klachten

Hypnose_ 33 Tips tegen klachtenEr zijn steeds meer bewijzen dat psychische behandelingen helpen bij fysieke klachten. Onlangs werd nog bekend dat meditatie kan werken als pijnstiller. Vaak wordt ook cognitieve gedragstherapie toegepast bij klachten en ook de werking van hypnotherapie wordt steeds vaker onderzocht.

Hypnose is een soort meditatie waarbij visualiseren een grote rol speelt. De visualisatie helpt je om angsten, trauma’s, stress en meer te verwerken. Ook het sturen van gedachten door bijvoorbeeld vervelende gedachten over jezelf te vervangen voor positieve gedachten speelt een rol om problemen te overwinnen.

Om te zien wat hypnotherapie voor jou kan betekenen heb ik 33 tips voor verschillende klachten waarbij technieken van hypnotherapie je kunnen helpen.

Hypnotherapie bij ongezonde en pijnlijke gewoonten

In eerste instantie is hypnotherapie vooral bekend geworden vanwege de hulp bij het stoppen met roken en andere nare gewoontes. Daarom ga ik daar eerst op in.

Tip 1: Door hypnotherapie stoppen met roken

Stoppen met roken is het beste wat je kunt doen voor je gezondheid. Toch is het voor de meeste verstokte rokers ontzettend lastig om te stoppen met roken. Als het je niet zelfstandig lukt omdat je echt heel erg graag een sigaretje rookt bij die eerste koffie van de dag.

Uit studies blijkt dat hypnose kan helpen om te stoppen met roken. Bij een hypnose sessie voor het stoppen met roken krijg je vaak nieuwe gedachten over wat roken is. Roken wordt daardoor onplezierig gemaakt waardoor het makkelijker is om na de trance van de hypnose van de sigaret af te blijven.

Tip 2: Gebruik zelfhypnose om te stoppen met roken

Na een eerste begeleide sessie kun je ook zelfhypnose toepassen om te stoppen met roken. Daarbij herhaal je voor jezelf allerlei gedachten die het roken onaantrekkelijker maken, zoals:

Mijn lichaam is een tempel die vervuil ik niet.

Ik heb een gezond lichaam nodig.

Ik respecteer en bescherm mijn lichaam.

Ik ben geen schoorsteen.

Tip 3: Hypnotherapie tegen nagelbijten

Nagelbijten is een eigenschap die pijnlijk kan zijn en je vingers er lelijk uit laat zien. Bovendien vermindert het je grip omdat je nagels die functie niet meer kunnen vervullen. Ook bij nagelbijten kan hypnotherapie helpen als andere hulpmiddelen niet geholpen hebben.

Tip 4: Gebruik zelfhypnose om van nagelbijten af te komen

Net als bij stoppen met roken kun je ook van nagelbijten afkomen door zelfhypnose toe te passen.

Hypnotherapie voor gezondheid

In sommige gevallen kan hypnose je ook helpen bij gezondheidsklachten, zoals overgewicht, tinnitus, darmklachten en zelfs bij een eetstoornis.

Tip 5: Hypnose voor afvallen

Uit een meta-onderzoek uit 1996 blijkt dat het toevoegen van hypnose bij een cognitieve gedragstherapie om gewicht te verliezen deelnemers hierdoor gemiddeld ongeveer 2,5 kilogram extra gewichtsverlies hadden dan mensen die geen hypnose aan hun programma hadden toegevoegd. In de onderzoeken duurden de programma’s 2 maanden tot 2 jaar. Hoe langer de programma’s duurden hoe meer gewichtsverlies de deelnemers hadden.

Bij hypnose voor gewichtsverlies wordt ook vaak invloed uitgeoefend op de smaakperceptie van gezonde voeding en op wanneer je het gevoel hebt dat je vol zit.

Tip 6: Hypnotherapie eetstoornis

Hypnotherapie is erg populair voor behandelingen tegen anorexia en boulimia. Bij anorexia en boulimia wordt er aandacht besteed aan de noodzaak van voeding voor je lichaam en waarom niet alles vet is en je dik maakt. Een gedachte kan dan zijn:

Ik wil gezond zijn, niet dun.

Tip 7: Gebruik ook ego versterkende technieken tegen eetstoornissen

Bij een casestudy van een 21 jarige vrouw met anorexia nervosa zijn ook ego-versterkende technieken gebruikt om haar te helpen van haar anorexia af te komen. Dit komt omdat bij anorexia er een gedachten patroon kan ontstaan waardoor de patiënt denkt dat ze waardeloos is waardoor de situatie alleen maar verergert, ook bij boulimia is dit het geval.

Tip 8: Hypnotherapie tinnitus

Tinnitus is super vervelend en ook voor tinnitus kan hypnotherapie een manier zijn om de klachten te verminderen. Ook bij deze vorm van hypnose worden ego versterkende technieken gebruikt en tinnitus onderdrukkende trances.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de resultaten hiervan wisselend zijn, maar dat het voor sommige mensen zeker kan helpen tegen tinnitus. Daarbij wordt je tolerantie voor de tinnitus ook hoger waardoor je algehele welbevinden stijgt.

Tip 9: Dagelijkse zelfhypnose van 15 minuten tegen tinnitus

Na een eerste hypnosesessie met een therapeut kun je doorgaan met dagelijkse zelfhypnose met behulp van een CD of andere audio-opname. Dit kan na een maand zorgen voor het beter negeren van tinnitus waardoor je klachten kunnen verminderen.

Tip 10: Hypnotherapie darmklachten of pds

Hypnose werkt tegen het prikkelbare darm syndroom. Klachten zoals pijn, gladde spieren en ook klachten zoals bloeddruk en depressies zijn in meerdere studies verminderd door hypnose en zelfhypnose. Dit komt onder andere doordat hypnose psychische stress kan verminderen waardoor dit minder weerslag heeft op de lichamelijke gezondheid.

Tip 11: Controleer je darmklachten.

Vooral mensen met de klassieke symptomen van het prikkelbare darm syndroom hebben baat bij hypnose. Mensen met asymptomatische klachten hebben minder baat bij hypnose. Controleer daarom je klachten en hoe die passen in het beeld van het prikkelbare darm syndroom voordat je begint met hypnose.

Tip 12: Visualiseer controle over je darmen

Een techniek die gebruikt wordt bij hypnose tegen darmklachten is het visualiseren van controle over de darmen. Daarbij leg je jouw handen op je buik en het warme gevoel dat dit geeft kun je linken aan het gevoel van controle over de darmen.

Hypnotherapie voor de psyche

Psychische klachten zijn erg vervelend. Je kun vaak niet aan zien aan mensen met psychische klachten dat er een probleem is. Daardoor kun je op veel onbegrip stuiten als je jouw problemen wilt bespreken. Naast praten over de problemen kan hypnotherapie ook een stap zijn om van psychische klachten af te komen.

Door de wetenschap wordt het verminderen van angst vooral onderzocht bij mensen die angstig zijn voor medische procedures, zoals een operatie of chemotherapie bij kanker.

Tip 13: Hypnose tegen allerlei angsten

Angsten zijn erg vervelend of het nu gaat om angst om spinnen of angst voor een medische procedure. Hypnose wordt al tientallen jaren gebruikt en onderzocht voor de effectiviteit tegen angst. Het wordt al gebruikt voor mensen die angst hebben voor medische ingrepen.

Tip 14: Hypnotherapie voor trauma

Trauma’s worden al sinds het begin van de 19e eeuw behandeld met hypnose. Met name militairen met PTSS en slachtoffers van seksueel misbruik hebben meestal een grote ontvankelijkheid voor hypnose. De hypnose kan je helpen om de traumatishe gebeurtenis een plaats in je geheugen te geven zodat het je niet de hele tijd lastig valt.

De manier waarop een traumatische gebeurtenis een plaats in je geheugen kan krijgen is door het in een kluis of la te stoppen. Je stelt jezelf dan voor dat die nare gebeurtenis een plaats krijgt in de kast of kluis van herinneringen.

Wetenschappers geven aan dat hypnose grote potentie heeft, maar dat er wel meer onderzoek naar moet worden uitgevoerd om dit echt stellig te zeggen.

Tip 15: Hypnotherapie om een burnout te voorkomen

Voor professionals waarbij de kans op een burnout groot is, zoals in de zorg of het onderwijs, is het verstandig om stappen te zetten om je mentale en fysieke gezondheid sterk te houden. Hiervoor kun je gebruikmaken van hypnose en zelfhypnose.

Doordat hypnose erin slaagt om gedachten op een positieve manier te beïnvloeden kan het ontzettend goed helpen tegen een burnout. Daarnaast helpt zelfhypnose je ook om grenzen te stellen zodat je minder snel uitbrandt.

Tip 16: Zet de energie van meeleven om in positieve gedachten

Achter een probleem staan en dit willen oplossen kan heel vermoeiend zijn en zorgen voor een burn-out. Vooral als de oplossing lang op zich laat wachten of niet het gewenste resultaat heeft. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt leef je vaak automatisch mee met patiënten, dat is een systeem dat automatisch aangaat.

Als iemand terminaal ziek is krijg je dus geen positieve prikkel omdat hij beter wordt. Dit geld ook bij een accountant die een bedrijf helpt met een faillissement. Daarom is het belangrijk om die “meeleef stress” om te zetten in iets positiefs.

Tip 17: Verlaag je stress met zelfhypnose

Door zelfhypnose toe te passen kun je jouw stress verlagen. Dit is zichtbaar aan de verlaging van je bloeddruk en vertraging van de hartslag. Door je stress te verlagen met zelfhypnose verlaag je de kans op een burnout. Deze vorm van zelfhypnose lijkt erg op mediteren.

Tip 18: Zie jezelf los van het probleem

Als jij geen probleem hebt, maar een klant van jou of het bedrijf waarvoor je werkt dat wel heeft, is het raar als jij daardoor overspannen raakt. Het is belangrijk om tijdens het “laten gaan van het probleem” je te focussen op jezelf en je innerlijke wereld. Dan merk je snel dat het probleem op je werk niet jouw eigen probleem is.

Als je dit lastig vindt kun je negatieve gedachten inbeelden als wolken die komen en die je laat gaan. Een andere manier is om jezelf voor te stellen een trap op te lopen en dat er na elke trede een gordijn achter je dichtgetrokken wordt.

Tip 19: Open soms de kluis vol herinneringen

Door je herinnering te zien als iets tastbaars dat je uit een kast of boek kunt halen kun je er ook met een ander oog naar kijken. Daarbij kun je zoeken naar dingen die juist wel goed waren aan dat moment zodat je in de toekomst minder last hebt van stress bij een vergelijkbaar moment.

Tip 20: Vat je dag samen en bepaal je gevoel daarbij

Een andere manier om vanuit een ander perspectief naar je werk te kijken is door tijdens een hypnosessessie je dag door te nemen vanuit de derde persoon. Bepaal daarbij welke emoties je hebt tijdens bepaalde gebeurtenissen en hoe je daarmee om kunt gaan. Bepaal dan ook bij wie je eventueel hulp kunt zoeken als je er zelf niet uitkomt.

Tip 21: Wees je bewust van spiegelgedrag

Het spiegelen van gedrag is vooral bekend in de datingwereld en dat de ander jou dan waarschijnlijk leuk vindt. Spiegelen gebeurt echter niet alleen op een date, maar overal. Als jij in een stressvolle omgeving bent vol gestreste mensen kun je daardoor ook gaan stressen. Als je merkt dat je gestrest aan het raken bent kun je even focussen op de omgeving om te controleren of je aan het papagaaien bent. Neem anders even een andere houding aan om je los te weken van het gevoel.

Dit is bijvoorbeeld handig als je in de zorg werkt en iemand een erg stressvol verhaal verteld over zijn of haar klachten. Ook tijdens het doornemen van je dag, zoals bij de vorige tip, kun je nagaan of je aan het spiegelen was of niet en stappen ondernemen om dit te voorkomen.

Tip 22: Versterk je veerkracht

Veerkracht is een belangrijk kenmerk om te hebben in je leven. Het leven heeft ups en downs en om met de downs om te gaan is veerkracht belangrijk. Om het gevoel van weer opstaan na een val te versterken kun je de volgende zaken visualiseren:

Het leven is een rivier waarop jij vaart met een kajak. Soms zijn er stroomversnellingen en soms moet je iets ontwijken of een bocht nemen. Doordat je ervaring begint te krijgen hoe langer de toch duurt, hoe beter jij de rivier kunt bevaren. Elke dip die je boot maakt door een verkeerde inschatting of actie is een leermoment waardoor jij de rivier uiteindelijk de baas bent.

Met deze visualisatie kun je jouw probleem zien als een soort stroomversnelling of plotselinge steen in het water. Jij hebt hem gemanoeuvreerd en ook al ben je nu helemaal nat, de zon zal je opdrogen en de volgende steen ontwijk je beter dan deze steen. Kort gezegd: “What doesn’t kill you, makes you stronger.”.

Tip 23: Versterk je eigen kunnen

Soms kun je door stress op je werk het gevoel krijgen dat je er niet goed in bent. Dat is natuurlijk niet waar, want dan hadden ze je niet aangenomen. Om het geloof in je eigen kunnen te versterken kun je daardoor tijdens je hypnose sessie teruggaan naar een moment waarop alles juist wel goed ging. Wat je deed, wat je voelde, hoe je iets aanpakte. Wat je houding was, wat je zei en hoe je het zei. Dit soort herinneringen herinneren je eraan dat je weldegelijk goed bent in wat je doet.

Tip 24: Depressie behandelen met hypnose

In het verlengde van langdurige stress ligt vaak een depressie. Een depressie kan je een gevoel van machteloosheid geven dat zijn weerga niet kent. Hypnose is juist een middel om je weer het gevoel te geven dat jij wel situaties in de hand hebt en macht hebt over je eigen leven. Daarom wordt hypnose nu ook onderzocht voor de behandeling tegen depressies. Hypnose bij een depressie heeft de volgende voordelen:

  • Meer focus.
  • Nieuwe vaardigheden.
  • Beter beeld van zelf-identiteit.
  • Helpt om moeilijke situaties door te komen.
  • Geeft inzichten in de eigen psyche.
  • Helpt met het tegengaan van alles en alles overdenken en nog eens overdenken.
  • Geeft afstand tot sommige emoties voor het evalueren van die emoties.
  • Geeft nieuwe reacties op bestaande situaties waardoor die succesvoller kunnen worden afgerond.
  • Helpt het stoppen met over jezelf denken als slachtoffer.

Uit een recent onderzoek blijkt zelfs dat cognitieve hypnotherapie beter werkt tegen een depressie dan cognitieve gedragstherapie.

Tip 25: Hypnotherapie faalangst

Faalangst is ontzettend vervelend en gebaseerd op onzekerheden. Meestal zijn die onzekerheden ontstaan door een bepaalde gebeurtenis. Hypnose is de manier om je zelfvertrouwen weer op te vijzelen. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen waarom het toen fout ging, bijvoorbeeld omdat je iets voor de eerste keer deed. Het is niet erg als iets de eerste keer niet lukt. Ga je weer iets voor de eerste keer doen, focus je juist dan op wat deze ervaring, of het nu lukt of niet, je biedt voor de rest van je toekomst.

Tip 26: Houd jezelf voor wat voor baten je hebt aan falen

Falen is niet het einde van de wereld. Om meer ontspannen naar het moment te gaan waarvoor je bang bent kun je de volgende dingen visualiseren:

Door te falen leer ik mezelf beter kennen.

Door te falen leer ik wie mijn echte vrienden zijn.

Door te falen kom ik erachter wat echt belangrijk is.

Tweede kansen bestaan wel.

Na het falen kan ik betere beslissingen maken.

En als je niet faalt was al die bezorgdheid helemaal voor niets.

Hypnotherapie tegen pijn

Pijn is super vervelend. Er zijn verschillende mate van pijn, zoals jeuk of een raar gevoel. Meestal is pijn een symptoom van iets ernstigs. Je lichaam geeft je een noodsignaal om naar een arts te gaan.

Tip 27: Ga eerst naar een arts voordat je hypnotherapie tegen pijn gaat gebruiken

Chronische pijn of jeuk is vaak een symptoom van iets. Laat daarom eerst een arts of specialist ernaar kijken voordat je dit gaat onderdrukken met hypnose. Ook als je denkt te weten wat het is, is het belangrijk om naar je arts te gaan. Je lichaam is complexer dan je denkt en zeker als pijn dagenlang aanhoudt, is het belangrijk om dit te laten onderzoeken.

Als je eenmaal weet wat het is en er stappen ondernomen worden om er iets aan te doen kun je met je arts overleggen of je ook hypnose of meditatie kunt gebruiken als pijnstiller.

Tip 28: Hypnotherapie tegen jeuk

Jeuk waar dan ook op je lichaam is super vervelend. Uit een casestudy van iemand die last had van jeuk bij de geslachtsdelen die niet reageerde op normale behandeling zijn de artsen overgegaan op hypnose. De patiënt kon hiervoor zelfhypnose toepassen.

Technieken die zijn toegepast zijn ontspanning, bewuste spierontspanning en visualisatie van de perfecte situatie en visualisatie van oplossingen waarbij de patiënt zichzelf niet hoeft te krabben. Bijvoorbeeld het verminderen van de jeuk door wind of water.

Tip 29: Stel de jeuk voor als kleur

In eerste instantie kun je jouw jeuk een kleur geven, als hij behoorlijk vervelend is kan je van nature kiezen voor een heftige kleur zoals zwart of rood. Visualiseer dan dan je jeuk een minder heftige kleur krijgt, zoals pasteltinten. Wit, lichtgeel of babyblauw. Hierdoor kan ook na verloop van tijd de heftigheid van de jeuk afnemen.

Tip 30: Gebruik hypnotherapie voor de bevalling

Bevallen is een mooi moment in je leven, maar pijnlijk. Gelukkig zijn er genoeg verdovende middelen om de bevalling dragelijker te maken, maar als je hier om wat voor reden dan ook geen gebruik van wilt maken is zelf-hypnose en hypnotherapie een goede oplossing om pijn tijdens de bevalling te verlichten.

Ook met verdoving kan hypnotherapie helpen om de tijd voor de verdoving en eventuele vertraagde werking van de verdoving pijnlozer te maken. Omdat dit een belangrijke gebeurtenis is, is het inschakelen van iemand met ervaring of kennis over hypnose tijdens de bevalling belangrijk. Je arts kan je hier meer over vertellen.

Algemene tips bij hypnose

Er zijn ook aan aantal algemene tips van toepassing op elke hypnose sessie om rekening mee te houden.

Tip 31: Zorg voor een comfortabele houding

Een hypnose sessie kan tot wel een half uur of een uur duren. Om goed in de trance te blijven en te kunnen visualiseren is het belangrijk om niet afgeleid te worden. Een oncomfortabele houding of oncomfortabele kleding kan aan afleiding bijdragen.

Tip 32: Sta open voor de hypnose

Hypnose werkt niet altijd bij iedereen. Het helpt om jezelf open te stellen voor de hypnose en te beginnen met het idee dat het werkt of ten minste te zien wat er gebeurt. Als je dit van te voren geen kans van slagen geeft kan het ook lastiger worden om te slagen met hypnose.

Tip 33: Controleer referenties van een hypnotherapeut

Een goede hypnotherapeut is belangrijk voor het laten slagen van de hypnose sessie. Controleer daarom altijd of er referenties of reviews over de therapeut bestaan.

Tot slot…

Hypnose is een krachtig middel dat je door meditatie, visualisatie en suggesties nieuwe gewoonten kan geven en oude gewoonten kan veranderen, zoals bij het roken. Daarnaast werkt het ook goed voor psychische klachten zoals stress, angsten en depressies. Het visualiseren is erg belangrijk om tot een oplossing of inzicht voor jezelf te komen.

Om hypnotherapie te laten werken is het belangrijk om je comfortabel te voelen en de hypnotherapeut te hebben gecontroleerd op referenties.

Bronnen:

http://www.webmd.com/smoking-cessation/hypnosis-for-quitting-smoking

http://psycnet.apa.org/journals/ccp/64/3/517/

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2014.901085

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207144.2014.869140

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2273.1985.tb01163.x/abstract

http://www.tandfonline.com.proxy-ub.rug.nl/doi/pdf/10.1080/00207148308406596

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2005.10401481#.Vk2q979EOpA

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140008410049#.VlL_ur9EOpA

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ch.382/abstract

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140903523137

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140601177897

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/1999/05000/Hypnosis_in_a_Case_of_Long_Standing_Idiopathic.15.aspx

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272735811001000

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share