Hypnose

Laatste Update: 13 juli 2015

Hypnose leren voor jezelf en anderen

Hypnose leren voor jezelf en anderen

Naar aanleiding van het vorige artikel over hypnose en het verhelpen van verschillende gezondheidsklachten heb ik veel vragen gekregen over waarom hypnotherapie zoveel verschilt van andere therapieën, waar je hypnotherapie kunt krijgen en waaraan je een goede hypnotiseur kunt herkennen.

Je bewustzijn

Voor de mensen die het vorige artikel niet hebben gelezen zal ik je uitleggen wat er gebeurt als je onder hypnose bent en hoe en waarom het tegen klachten het kan helpen.

De kern van hypnose is dat je jezelf door middel van trance in een diepere staat van concentratie brengt.

Je vernauwt je bewustzijn. In de psychotherapie wordt je bewustzijn omschreven als een raam. Als je door een raam kijkt en het raam is helder dan is je bewustzijn “normaal”, dat wil zeggen je bent je bewust van je omgeving en je gedraagt je normaal.

Je focus is mooi gelijkmatig verdeeld, je kunt door elk plekje op het raam evengoed zien.

Het vernauwde bewustzijn, betekent dat het raam beslagen is op een klein plekje na, dus al je bewustzijn is gefocust op die ene plek.

Dit betekent dat je alle aandacht op die ene plek richt en je concentratie op dat specifieke punt veel groter is dan normaalgesproken het geval zou zijn.

Doordat je je veel intenser en op een gerichte plek concentreert ben je veel beter in staat om diep in je gedachten en gewoontes te kijken en veel sterkere aanpassingen te maken dan als je oppervlakkig gecoacht wordt.

Je kent het wel, iedereen weet wel dat roken niet gezond is en een ander kan je ook wel fijntjes op de gezondheidsnadelen van roken wijzen, maar toch op de een of andere manier blijf je maar roken ondanks dat je weet dat het ongezond is, dat is toch eigenlijk raar?

Bewustzijn, onderbewustzijn

Om je het een en ander duidelijk te maken over je bewustzijn moet je iets meer weten over het menselijk lichaam en hoe je hersens werken. Je hersenen gebruiken ongeveer twintig procent van je energie, dus elke keer als jij die grijze massa hard aan het werk zet wordt er gigantisch veel energie verbruikt.

Daarom heeft je lichaam een oplossing voor dit probleem bedacht. Dat is je onderbewustzijn, je automatische piloot. Op het moment dat je hebt leren fietsen gaat het fietsen schijnbaar vanzelf, dat wil zeggen je hersenen hoeven niet constant voluit te denken om te kunnen fietsen.

Je onderbewustzijn regelt het fietsen en hierdoor hoef jij niet heel veel energie te verbruiken aan het denkproces. 

Dit onderbewustzijn regelt een heleboel taken voor jou, ga maar na alles wat bij jou een gewoonte of routine is wordt aangestuurd door je onderbewustzijn en niet je bewustzijn.

Als je dat bedenkt dan kun je wel nagaan dat als er een verkeerde gewoonte of gedachte aangeleerd is en is overgenomen door je onderbewustzijn dat je deze gedachte of dit patroon maar heel moeilijk weer doorbreekt zonder dat je je onderbewustzijn aanspreekt en corrigeert.

Om terug te komen op dat roken, dat sigaretje opsteken is een gewoonte en dat wordt aangestuurd door je onderbewustzijn en daarom lukt het bij veel rokers niet om van het roken verlost te raken.

Het patroon zit als het ware in je harde schijf gebrand en doorbreek dat maar eens.

Hoe werkt hypnose

Dit is precies waar hypnose om de hoek komt kijken. Hypnose is een middel om je concentratie te focussen op een gebied, in plaats van dat je concentratie op allerlei verschillende gebieden is verspreid.

Maar dat is nog niet alles. Hypnose spreekt in tegenstelling tot bijvoorbeeld meditatie of andere ontspannings- en concentratiemethoden ook je onderbewuste aan. Hierdoor heb je ook meer mogelijkheden om een probleem, zoals niet kunnen stoppen met roken , op te lossen.

Hypnose is een veranderde staat van het bewustzijn. Hierdoor kan men beter fantaseren en sta je meer open voor realiteitsveranderingen. Als dat op een goede manier gebruikt wordt kan het ook iemands waarden over het belang van een sigaret veranderen. De sigaret wordt in realiteit minder belangrijk voor de patiënt.

Dit komt doordat je tijdens je veranderde staat van bewustzijn openstaat voor suggesties van de hypnotherapeut.

Tijdens de hypnose kun je je gedachten in de fantasie staat sturen naar een bepaald probleem dat je wilt oplossen. Dit wordt ook wel gefocuste attentie op een bepaald punt genoemd. Dus je bent is een soort droomstaat, die je nog wel kunt sturen en door te focussen op het probleem dat je wilt oplossen sta je meer open voor suggesties van de hypnotherapeut die dat probleem kunnen oplossen.

Dit komt omdat je je bewustzijn tijdelijk even buiten spel zet. Het bewustzijn is kritisch en minder vatbaar voor nieuwe aannames. In het onderbewustzijn kunnen je gedachten beter de vrije loop gaan en kun je ook meer gedachten hebben omdat je in je onderbewustzijn minder gebonden bent aan de regels van het bewustzijn en de realiteit.

Dit klinkt misschien een beetje raar maar de realiteit is dat je op tijd op je werk moet komen, verkeer van rechts heeft voorrang, en je wordt bij meer als drie kilometer te hard rijden geflitst en dan mag je een leuk bedrag overmaken aan het CJIB.

Met deze taakverdeling tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn kun je wel nagaan dat je onderbewustzijn het minst gebonden is aan vaste regels en kaders.

Hypnose is dus een staat waarin je goede mentale voorstellingen kunt maken, je kun scenes fantaseren en je kunt je in die staat goed focussen op een probleem, waardoor je minder bezig bent met perifere dingen.

Je wordt dus minder snel afgeleid door de omgeving of kleinere problemen die er niet toe doen op dat moment.

Een ander definitie van hypnose is dat je je bewuste kritische geest tijdelijk weet uit te schakelen en je je selectieve geest activeert. Deze selectieve geest is in staat hele sterke voorstellingen te maken en deze ook in te prenten, je leert of leert je onderbewustzijn iets nieuws of je corrigeert een verkeerde gewoonte.

In het vorige artikel heb ik het uitgebreid gehad over de drie verschillende soorten hypnose er zijn en de wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van hypnose. De uitkomsten van de wetenschappelijke onderzoeken liegen er niet om, hypnose kan een heel sterk instrument zijn in het behandelen van stoornissen.

De echte reden waarom mensen zich lekkerder voelen bij de psychiater dan bij de hypnotherapeut is omdat het nemen van een pilletje sociaal gewenst is, het pilletje ervaar je ook direct een werking van, dat deze werking vaak een bijwerking is zoals misselijkheid of zoiets dergelijks doet er even niet toe, het is het feit dat je een effect waarneemt.

Daarnaast is de hypnotiseur een hele tijd minstens net zo populair geweest op tv als de goochelaar of illusionist. Daar is natuurlijk ook helemaal niks mis mee, wat alleen zo jammer is, is dat de professionele geneeskundige hypnose waarvan bewezen is dat het een krachtige methode is compleet ondermijnd of als goocheltruc wordt weggezet ondanks dat de wetenschappelijke onderbouwing er gewoon is.

Je krijgt een soort van geloof jij wel of niet in hypnose redenatie. Het punt is dat je niet hoeft te geloven in hypnose, het is gewoon een eeuwenoude beproefde techniek om effectief een gedragsverandering tot stand te brengen.

Zelf hypnose leren

Een manier om van de voordelen van hypnose te genieten is door te leren jezelf onder hypnose te brengen. Ik hoor je het nu denken, zelf hypnose leren, ja dat kan echt. En het is ook nog eens heel heilzaam!

Wat je eigenlijk doet is dat je grotendeels dezelfde technieken toepast die je ook kent van mediteren, maar nu ga je actief je concentreren op het veranderen van die vastgeroeste gedachten of gewoontes die het gevolg zijn van onbewust gedrag, of je onderbewustzijn.

Zelfhypnose is een vorm van hypnose waarbij je vooraf een aantal gedachten in kaart brengt die je wilt gaan veranderen of aan wilt pakken. Om het voor het gemak maar weer even over dat roken te hebben.

Nogmaals hypnose is veel breder dan alleen die verslaving op te lossen, het is toepasbaar in de breedste zin van het woord op allerlei processen die zich in je onderbewustzijn afspelen. Dat kan van alles zijn wat je jezelf hebt aangeleerd gedurende je leven, maar het kan ook je natuurlijke reactie zijn op bepaalde situaties of gebeurtenissen.

Terug naar de zelfhypnose. Je brengt van tevoren in kaart welke gewoonte je in de sessie wilt adresseren. In het voorbeeld, roken, je wilt er vanaf. Voor de sessie aan ga jij je jezelf een aantal ideeën geven waarom jij moet stoppen met roken.

Bijvoorbeeld:

 1. Je bespaart jezelf duizenden euro’s en van dat geld koop jij je over een paar jaar een mooie dikke cabrio/boot/stereo/jurkjes/schoenen etc.
 2. Je wilt niet eindigen als COPD patiënt en de laatste jaren van je leven doorbrengen in ademnood
 3. Je wilt later lekker genieten samen met je kleinkinderen in de zon op het strand

Als het goed is heb jij voor jezelf een aantal redenen bedacht waarom je wilt stoppen met roken en bij deze redenen prent je jezelf een heel duidelijk beeld in, je maakt de gedachte visueel:

 1. Rode cabrio
 2. Letterlijk in een rolstoel met zo’n zuurstoffles er achterop
 3. In de zon met je grote strohoed en je twee kleindochters op het strand bij Callantsoog

Het vervolg hierop is dat je jezelf toegang moet geven tot je onderbewustzijn. Je moet leren in trance komen en je begeven in de staat tussen alert en slapen in, daar is het onderbewustzijn het beste aanspreekbaar om het maar zo te zeggen.

Je begint met de klassieke ontspannings-- en ademhalingstechnieken zodat je op jezelf en je eigen gedachten gaat richten en je omgeving even laat voor wat het is.

Als je eenmaal ontspannen bent probeer je je gedachten helemaal leeg te maken, niet aan je werk of wat dan ook denken.

Pas als je aan niks meer denkt heb je je concentratie te pakken, dus het is wel belangrijk dat je eerst al die gedachten die door je heen schieten een halt weet toe te roepen.

Nu ga je je geest inzetten om te ontspannen, voel hoe je spieren ontspannen en verbeeld je ook hoe je geest deze ontspanning versterkt, je raakt steeds dieper ontspannen en je geest richt zich op een specifieke taak, ontspan..

Nu ben je als het goed is op de plek waar je met je onderbewustzijn kunt communiceren. Hier ben je aan het juiste adres als je de gewoonte wilt doorbreken.

Beeld jezelf die rode cabrio in en denk aan hoe fijn het is om met je glimmende bolide over de dijkweggetjes te rijden met de zon op je gezicht en de wind door je haar, hoor je die dikke turbo blazen?

En dat kun je allemaal bereiken als je stopt met roken, en jij kunt stoppen met roken, want elke keer als jij aan een sigaret denkt denk jij aan die verstopte longen en die zuurstoffles, om vervolgens weer aan die dikke rode cabrio te denken, wat zeg ik, die dikke rode cabrio met de kleinkinderen op weg naar het strand. En je voelt je jong, gezond en vitaal!

Houdt die gedachte een poosje vast, laat je onderbewuste weken in de gedachte van die rode cabrio, laat elk hoekje en gaatje van je onderbewuste weten dat jij die cabrio heel graag wilt en dat dat ook gaat gebeuren. Rijdt in gedachten nog lekker een kwartiertje rond zodat je onderbewustzijn kan wennen aan die rode bolide zonder dak.

Nadat je een poosje lekker in gedachten hebt rondgereden kom je weer terug uit je hypnose en je bent weer gewoon terug uit je trance.

Dit sluit erg goed aan op mijn persoonlijke slogan: “thoughts become things”, oftewel gedachten komen uit. Nu is mijn mening dat hoe sterker die gedachte is hoe eerder die gedachte ook realiteit wordt.

Dus vanuit dat opzicht kan ik mij helemaal vinden in het principe van hypnose, want met hypnose versterk je niet alleen de gedachten die je hebt, je vervangt de slechte of negatieve gedachten ook nog eens door een betere attitude.

En als je je gedachten ook nog eens traint door middel van meerdere hypnose-sessies dan worden die positieve gedachten alleen maar sterker.

Die positieve gedachten gaan een patroon vormen, een gewoonte, en deze gewoonte wordt je nieuwe realiteit.

Op die manier kun je je onderbewustzijn (opnieuw) vormgeven en krijg jij controle over gewoontes en je angsten. Ik noem dat altijd de paniekstuip, het moment dat je iets wil of doet maar je onderbewustzijn is het daar dan blijkbaar niet mee eens en je schiet in de stress en je loopt vast.

Tot nu toe heb ik het over een relatief simpel probleem gehad, verslaafd aan het peukje. Maar je hebt natuurlijk ook nog veel complexere gedachtegangen die op de een of andere manier jou tegenhouden om te doen wat je wilt doen. Denk daarbij maar aan een trauma of onverwerkt leed.

In dat geval zal zelfhypnose vaak niet sterk genoeg zijn.

Medische hypnose

Hypnosetherapie is een sessie waarbij jij net als hierboven omschreven weer in je volle concentratie je onderbewustzijn gaat aanspreken, alleen nu sta je er niet alleen voor, deze sessie wordt geregisseerd door een therapeut.

De hypnotherapeut of hypnotiseur helpt je met het in hypnose komen en hij helpt je ook om gedachten te adresseren. Hij helpt je als het ware zoeken naar waar bij jou het probleem verstopt zit in je onderbewustzijn.

De hypnotiseur kan doordat hij veel meer ervaring heeft en dus weet waar die moet zoeken veel makkelijker bij het probleem komen dan jijzelf in je eentje. Zo kan je met hypnosesessies tal van problemen oplossen zoals faalangst, verslavingen, depressies maar ook stotteren, liefdesverdriet of rouwverwerking zijn allemaal zaken die een goede therapeut herkent en kan behandelen.

Tijdens zo’n sessie zal de hypnotiseur je ook nieuwe gedachten of inzichten aanreiken, wel zo handig als je zelf niet zo creatief bent als dat je had gehoopt.  Je kunt tijdens een begeleide hypnosesessie veel meer bereiken omdat je op de eerste plaats niet alleen bent met je gedachten, twee weten meer dan een om het zo maar te zeggen.

Daarnaast kan een hypnotherapeut ook gericht jou behandelen en zal je minder hypnosesessies nodig zijn om van het probleem af te komen.

Goede hypnosetherapeut vinden

Een goede hypnotherapeut is zogezegd goud waard. Maar hoe weet je of een therapeut goed is?  Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een goede hypnotherapeut ook een goede scholing moet hebben gehad.

Want het onder hypnose brengen van iemand is niet zo moeilijk, maar het wordt andere koek als een hypnotiseur je bij het moment van trauma brengt en vervolgens niet weet hoe hij je over dat moment heen weet te werken, met ander woorden je wordt teruggebracht naar het moment van trauma en vervolgens laat de therapeut je er in hangen, kun je het hele trauma herbeleven!

Het belangrijkste onderdeel van de hypnose opleiding is niet het onder hypnose brengen maar het correct behandelen van problemen. Vergelijk het maar met een goede psychiater, alle psychiaters mogen je pilletjes  voorschrijven, maar de ene psychiater is veel beter in het praten en oplossen van problemen  dan de ander.

Om te kijken of een therapeut bij jou past kun je kijken waar hij/zij geschoold is. Een hele belangrijke graadmeter of jouw therapeut een gedegen scholing heeft gehad is het feit of ziektekostenverzekeraars de therapeut erkennen.

Als de hypnotherapeut is aangesloten bij Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) of bij het Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGvH), dan betekent dat, dat de therapeut een gedegen opleiding van minimaal HBO-niveau heeft gehad.

Daarnaast kan een therapeut ook nog aangesloten zijn bij Belangen Associatie Therapeut en Consument (BTAC).

Hypnose opleiding

Alle opleidingen die onder de noemer alternatieve geneeswijzen samengevat worden bestaan in principe uit twee delen, in het eerste deel volgt een student een algemene opleiding medische kennis en psychotherapie. Daarnaast volgt het specifieke deel waarin de student zich specialiseert in de richting hypnotherapeut.

Wat voor jou als patiënt dus belangrijk is, is of jouw therapeut ten eerste de opleiding voor alternatieve geneeswijzen HBO heeft afgerond. Daarnaast heeft een goede hypnotherapeut een gedegen opleiding gehad waarin hij/zij zich in de richting van de hypnotherapie heeft verdiept.

Er zijn in Nederland maar een handvol erkende opleidingen, de grootste waar je hypnose kunt leren is het Hypnose Instituut in Wormerveer, dus als jouw therapeut van die opleiding komt zit je zeker goed.

Alternatieve geneeskunde in de lift

Zoals je ziet zijn er steeds meer alternatieve geneeswijzen die eigenlijk een comeback maken. Zoals heel veel medische kennis wat betreft de gezondheidsvoordelen van voeding, zie je bijvoorbeeld ook dat opnieuw eigenlijk de gezondheidsvoordelen van bijvoorbeeld hypnose weer worden (her)ontdekt.

Alleen deze keer worden deze oude geneeswijzen voorzien van de nodige wetenschappelijke onderbouwing.

Tot slot….

Persoonlijk vind ik het een hele grote plus dat er ingezien wordt dat het niet normaal is dat de helft van een bevolking slaapproblemen heeft of dat 1,1 miljoen Nederlanders aan de antidepressiva zijn.

Zoveel zieke mensen zou toch betekenen dat er iets goed mis is met ons, of dat er wellicht voor alles maar een pilletje wordt voorgeschreven. Vooral als je nagaat dat ons huidige zorgsysteem zo is ingericht dat de huisarts in de wurggreep zit van de ziektekostenverzekeraar, die weer in de wurggreep wordt gehouden door de politiek,  die haar beslissingen weer neemt op basis van de lobby van de farmaceutische industrie.

Wellicht zou het voor onze algehele gezondheid beter zijn als er misschien wat meer alternatieve geneeskundigen zoals hypnotherapeuten bijkwamen zodat we niet meer met zijn allen zijn overgeleverd aan al die pilletjes.

Dus als je nog twijfelt welke HBO-opleiding je na de vakantie gaat beginnen, al aan alternatieve geneeskunde gedacht? Want hoe je het ook went of keert, dat hypnotherapeuten succes hebben waar de ouderwetse psychiater met de pillen faalt is toch een duidelijk teken dat de reguliere zorg lang niet altijd beter is dan de alternatieve geneeskunde.

Vooral niet nu alles maar zoveel mogelijk uitgeknepen moet worden in de reguliere zorg, iets waar men in de alternatieve geneeskunde een stuk minder last van heeft omdat de regelgekte hier nog niet heeft toegeslagen!!

Bronnen:

https://books.google.nl/books?id=qwnfmhCPkhcC&pg=PA162&lpg=PA162&dq=vernauwd+bewustzijn&source=bl&ots=rNCF28aL1I&sig=z6i3ZmvSuH5hrjENbYJKBrqePS0&hl=en&sa=X&ei=NsGiVb7yNarSygO3obxo&ved=0CCIQ6AEwAA#v=onepage&q=vernauwd%20bewustzijn&f=false

https://books.google.nl/books?hl=en&lr=&id=y4qsBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=hypnosis&ots=UoBGRBfA7E&sig=WRAGU3j43cq9wu6bsExdUdZ-1_Y#v=onepage&q=hypnosis&f=false

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2015.1011472?journalCode=ujhy20#.VaKGs1_tmko

http://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20140619/hypnosis-may-help-improve-deep-sleep

http://bscw.rediris.es/pub/nj_bscw.cgi/d4438888/Yapko-Hypnosis_depression.pdf

http://www.chronischziek.nl/?p=3635

https://hypnoseinstituutnederland.nl/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,

  Welke ervaring heb jij met jezelf onder hypnose brengen en heb je ook ervaring door een hypnotiseur?

  groet Wouter

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share