Water

Laatste Update: 11 januari 2018

Hoe kun je uitdroging voorkomen?

Serieuse uitdroging kan ervoor zorgen dat je hele lichaam ernstig uit balans raakt. En als het heel heet is, hoef je echt niet aan de marathon mee te doen om al gevaar te kunnen lopen. Zelfs als je gewoon een middag buiten bent, kun je zweten en als je, ongeacht welke activiteit je doet, niet aanvult wat je bent kwijtgeraakt, zou je jezelf in de problemen kunnen brengen.

Het grootste deel van het lichaam, tot 75% van het lichaamsgewicht, bestaat vanwege de H2O uit water. Het meeste vocht bevindt zich in de cellen van het lichaam (de intracellulaire ruimte). De rest wordt gevonden in de extracellulaire ruimte, die bestaat uit de bloedvaten (intravasculaire ruimte) en de ruimten tussen de cellen (interstitiële ruimte).

Het draait allemaal om balans, vochtbalans en hittetolerantie. De totale hoeveelheid vocht in het lichaam van een vrouw kan 38 tot 45 liter zijn en voor een man 42 tot 48 liter. Uitdroging betekent dat je gedurende een bepaalde periode een deel van dat vocht hebt verloren. Het is een kwestie van evenwicht in het hele lichaam.

Omdat niemand zich graag vrijwillig aanmeldt om de korte broek van zweterige sportbeoefenaars uit te wringen, wordt meestal in plaats van uitdroging het percentage lichaamsgewicht dat je hebt verloren gemeten, zegt hij. Ik heb dit een paar keer getest door mezelf voor en na het lopen te wegen en ik moet toegeven dat ik altijd behoorlijk onder de indruk ben van mijn zweetvermogen.

Dus wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je langzaam je vloeibare levenskracht verliest? Voordat we alle wetenschappelijke vragen krijgen, eerst een verzoek: zoek alsjeblieft dringend medische hulp voor iedereen waarvan je denkt dat hij/zij uitgedroogd is, die het bewustzijn verliest, koorts heeft die hoger is dan 38,8°C, verward of minder alert wordt of symptomen vertoont van een zonnesteek zoals een snelle ademhaling of pols. Dit geldt ook voor iedereen die slechter wordt ondanks dat hij zijn activiteit heeft gestaakt, naar de schaduw is verhuisd en iets kouds (en niet-alcoholisch, hallo!) heeft gedronken.

Wat is uitdroging precies?

Vocht is een uiterst belangrijk element van het lichaam en alleen als het lichaam voldoende gehydrateerd is, zal het goed functioneren. 75% van ons lichaamsgewicht bestaat uit vocht, dat voornamelijk in de lichaamscellen wordt aangetroffen maar ook in de bloedvaten en in de ruimtes tussen de cellen zit.

Uitdroging betekent dat de hoeveelheid vocht, die uit je lichaam verloren gaat, groter is dan de hoeveelheid die wordt ingenomen. Met andere woorden, het betekent dat de hoeveelheid vocht die uit onze cellen en lichamen komt meer is dan dat wat wordt opgenomen door te drinken. Elke dag verliezen we veel vocht uit ons lichaam omdat we waterdamp uitademen en in omdat in ons uitgescheiden zweet, urine en ontlasting ook vocht zit, verliezen we met dit vocht ook zouten en elektrolyten.

Personen die medicijnen gebruiken, hebben meer kans op uitdroging, maar mensen in alle leeftijdsgroepen die geen medicijnen gebruiken, kunnen ook uitdroging ervaren.

Als de uitdroging mild is, kan het drinken van meer vloeistoffen thuis het probleem verhelpen, maar een persoon die aan ernstige uitdroging lijdt, moet onmiddellijk naar een ziekenhuis worden gebracht of eerste hulp krijgen. Ernstige uitdroging is erg gevaarlijk, omdat dit kan leiden tot een shock en soms zelfs tot de dood.

Als de uitdroging voortduurt (of chronisch is), kan het een effect hebben op de werking van je nieren en de kans vergroten dat er nierstenen ontstaan. Het kan ook leiden tot spierschade en constipatie.

Mogelijke oorzaken van uitdroging

diarree

Diarree is de meest voorkomende reden waarom iemand overtollig vocht verliest. Diarree bestaat uit ongewoon frequente of ongewoon vloeibare stoelgang en overmatige waterige evacuaties van fecaal materiaal. Aanhoudende diarree is zowel ongemakkelijk als gevaarlijk, omdat bij elke stoelgang een aanzienlijke hoeveelheid vocht verloren kan gaan. Wereldwijd sterven er als gevolg van uitdroging door diarree elk jaar meer dan vier miljoen kinderen.

braken

Braken is de handeling van het gedwongen ledigen van de maag, waarbij de maag de druk moet overwinnen die normaal aanwezig is om voedsel en secreties in de maag te houden. De maag draait zich bijna binnenstebuiten en dwingt zichzelf naar het onderste gedeelte van de slokdarm (de buis die de mond met de maag verbindt) tijdens een braakpoging. Constant braken kan een ernstige oorzaak van vochtverlies zijn en het is voor een persoon moeilijk om dit vocht te vervangen als ze geen vloeistoffen kunnen verdragen.

zweet

Het lichaam kan aanzienlijke hoeveelheden vocht verliezen als het zichzelf door te zweten probeert af te koelen. Of het lichaam nu warm is vanwege de omgeving (bijvoorbeeld in een warme omgeving werken), door intensief sporten in een warme omgeving of omdat er een koorts is als gevolg van een infectie, het lichaam gebruikt een aanzienlijke hoeveelheid vocht in de vorm van zweet om zichzelf te koelen. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zal je door een stevige wandeling tot een halve liter vocht verliezen.

diabetes

Bij mensen met diabetes veroorzaakt een verhoogde bloedsuikerspiegel dat er suiker in de urine terechtkomt en dat je regelmatig naar het toilet moet, wat een aanzienlijke uitdroging kan veroorzaken. Om deze reden zijn frequent urineren en overmatige dorst een van de symptomen van diabetes.

brandwonden

De huid speelt een belangrijke rol bij de verdeling van het vocht en de regeling van de temperatuur in het lichaam. Als er voldoende huidoppervlak is verwond, kan het vermogen om die controle te behouden verloren gaan. Mensen met brandwonden raken uitgedroogd omdat het vocht in de beschadigde huid sijpelt. Andere ontstekingsziekten van de huid gaan ook gepaard met vochtverlies.

onvermogen om vloeistoffen te drinken

Het onvermogen om voldoende te drinken is een andere mogelijke oorzaak van uitdroging. Of het nu gaat om het gebrek aan beschikbaarheid van water of het gebrek aan kracht om voldoende hoeveelheden te drinken, dit kan in combinatie met routinematige of buitensporige hoeveelheden waterverlies, de mate van uitdroging versterken.

Wat zijn de symptomen van uitdroging?

De eerste reacties van het lichaam op uitdroging zijn dorst om de waterinname te verhogen en het verminderen van de urineafgifte om zo te proberen vocht te besparen. De urine wordt geconcentreerder en geler van kleur. Naarmate het niveau van vochtverlies toeneemt, kunnen er meer symptomen, zoals verhoogde dorst, een droge mond, stopzetting van de traanproductie door de ogen, stoppen met zweten, spierkrampen, misselijkheid en braken, hartkloppingen en duizeligheid (vooral bij het staan) optreden. Bij ernstige uitdroging zullen er naarmate de hersenen en andere lichaamsorganen minder bloed ontvangen ook verwarring en zwakte optreden. Uiteindelijk zal er als de uitdroging onbehandeld blijft coma en orgaanfalen optreden.

Hoe wordt uitdroging vastgesteld?

Uitdroging is vaak een klinische diagnose. Afgezien van de diagnose van de reden voor uitdroging, zal het onderzoek van de patiënt door de zorgverlener de mate van uitdroging beoordelen. Initiële evaluaties kunnen zijn:

  • Mentale status testen om te evalueren of de patiënt wakker, alert en georiënteerd is.
  • Beoordeling van vitale kenmerken kan posturale metingen omvatten (bloeddruk en hartslag worden liggend en staand gemeten). Bij uitdroging kan de polsslag toenemen en de bloeddruk dalen omdat de intravasculaire ruimte geen vocht bevat.
  • De temperatuur kan worden gemeten om koorts te bepalen.
  • De huid zal worden gecontroleerd om te zien of er zweet aanwezig is en om de mate van elasticiteit te beoordelen. Naarmate de uitdroging vordert, verliest de huid zijn vochtgehalte en wordt het minder elastisch.
  • Evaluatie van de zuigeling: bij baby's kan de arts extra evaluaties laten uitvoeren, inclusief het controleren van een zwakke plek op de schedel (verzonken fontanel), het bepalen van het zuigmechanisme, de spiertonus of verlies van zweet in de oksels en de lies.
  • Pediatrische patiënten worden tijdens routinebezoeken vaak gewogen, dus kan een meting van het lichaamsgewicht nuttig zijn om te bepalen hoeveel vocht er door de acute ziekte verloren is gegaan.

In sommige gevallen kunnen bloedonderzoeken worden uitgevoerd om mogelijke elektrolytafwijkingen en urineonderzoek te meten om zo het niveau van uitdroging van de patiënt te bepalen.

Hoe wordt uitdroging behandeld?

De behandeling voor uitdroging is het aanvullen van vocht. Dit kan worden geprobeerd door vloeistof via de mond aan te vullen, maar als dit niet lukt, kan er intraveneuze vloeistof (via een infuus) nodig zijn. Als er orale rehydratatie wordt geprobeerd, moeten er frequente kleine hoeveelheden heldere vloeistoffen worden gebruikt.

Heldere vloeistoffen zijn onder andere:

  • water
  • heldere bouillon,
  • ijslollys,
  • Of andere vervangende vloeistoffen die elektrolyten bevatten

Kan uitdroging gewoon thuis worden behandeld?

Een persoon neemt medicatie en vocht in om de koorts zo onder controle te houden.

Uitdroging gebeurt in de loop van de tijd. Als het in de vroegste stadia kan worden herkend en de oorzaak ervan kan worden aangepakt, kan de thuisbehandeling voldoende zijn. Stappen die een persoon thuis kan nemen om ernstige uitdroging te voorkomen, zijn onder andere:

  • Mensen die overgeven en diarree kunnen proberen hun dieet aan te passen en medicijnen te gebruiken om de symptomen onder controle te houden om zo het vochtverlies te minimaliseren.
  • Acetaminophen of ibuprofen kunnen worden gebruikt om koorts te beheersen. Ibuprofen kan de maag irriteren en misselijkheid en braken veroorzaken, dus het moet bij personen die deze symptomen al hebben met voorzichtigheid worden gebruikt.
  • De aanvulling van vloeistof kan worden geprobeerd door veelvuldig kleine hoeveelheden heldere vloeistoffen door de mond in het lichaam te brengen.

Als het individu verward of lusteloos wordt, als er aanhoudende, ongecontroleerde koorts, braken of diarree is of als er andere specifieke problemen zijn, dan moet er medische zorg worden ingeschakeld. In het geval dat er een gewijzigde mentale status aanwezig is moeten de hulpdiensten worden gebeld.

Wat zijn mogelijke complicaties van uitdroging?

Complicaties van uitdroging kunnen optreden vanwege de gevolgen van uitdroging en/of vanwege de onderliggende ziekte of situatie die het vochtverlies veroorzaakt.

Nierfalen

Nierfalen is een veel voorkomend verschijnsel en is vaak omkeerbaar als het te wijten is aan uitdroging en vroeg wordt behandeld. Naarmate de dehydratatie vordert, neemt het vochtvolume in het lichaam af en kan de bloeddruk dalen. Dit kan de bloedtoevoer naar vitale organen waaronder de nieren verminderen en zoals elk orgaan met een verminderde bloedstroom; het kan het zijn werk dan niet goed doen.

Coma

Verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan verwarring en zelfs coma veroorzaken.

Shock

Wanneer het vochtverlies het vermogen van het lichaam om te compenseren overweldigt, worden de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar de vitale organen van het lichaam ontoereikend en kunnen de cel- en orgaanfunctie beginnen te falen. Als er voldoende organen beginnen te disfunctioneren, kan het lichaam zelf falen en kan de dood optreden.

Hittegerelateerde ziekten en bijbehorende complicaties

Bij hittegerelateerde ziekten kan de poging van het lichaam om zichzelf te koelen door te zweten uitdroging veroorzaken tot het punt dat spieren in de spasme kunnen komen (hittekrampen). Het zijn vaak de spieren die samentrekken en die spasmen zullen veroorzaken (bijvoorbeeld bij mensen die buiten werken in een warme omgeving, arm- en beenspieren kunnen spastisch zijn bij het optillen en verplaatsen van zware voorwerpen of apparatuur; bij sporters kunnen beenspieren verkrampen door te rennen). Naarmate het vochtverlies toeneemt, kunnen de symptomen van uitputting van de hitte, waaronder zwakte, duizeligheid, misselijkheid en braken optreden. Als de symptomen worden herkend en de patiënt niet van de hitte wordt verwijderd en gerehydrateerd, kan de situatie zich ontwikkelen tot een hitteberoerte. De patiënt stopt met zweten, heeft een verandering in de mentale status die verwarring en coma omvat en de lichaamstemperatuur kan stijgen tot 41 C of hoger. Een hitteberoerte is een echte medische noodsituatie en in dit geval moet onmiddellijk een hulpdienst worden gebeld.

Afwijkingen van de elektrolyten

Bij uitdroging kunnen er, omdat er belangrijke chemicaliën (zoals natrium, kalium en chloride) door het zweet uit het lichaam verloren gaan, afwijkingen aan de elektrolyten optreden. Patiënten met overvloedige diarree of braken kunnen bijvoorbeeld aanzienlijke hoeveelheden kalium verliezen, wat spierzwakte en hartritmestoornissen veroorzaakt. De zorgverlener kan beslissen om de elektrolyteniveaus te controleren door bloedtests te controleren. Voorbeelden van symptomen veroorzaakt door abnormale elektrolyteniveaus omvatten spierzwakte als gevolg van een laag kalium, hartritmestoornissen als gevolg van zowel een laag als een hoog kalium en aanvallen als gevolg van lage (hyponatriëmie) of hoge natriumspiegels (hypernatriëmie). Bij veel patiënten met uitdroging kunnen de nieren de elektrolyteniveaus compenseren en reguleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat uitdroging niet snel optreedt en soms kan het uren duren om het vochtdeficit langzaam te corrigeren en de elektrolyten toe te staan ​​zich op passende wijze in de verschillende ruimtes in het lichaam te herverdelen. Als rehydratie te langzaam wordt uitgevoerd, kan de patiënt te lang hypotensief blijven en in shock blijven. Als het te snel wordt gedaan, kunnen de vocht- en elektrolytconcentraties in de orgaancellen negatief worden beïnvloed, waardoor de cellen opzwellen en uiteindelijk worden beschadigd.

Uitdroging voorkomen

Uitdroging voorkomen: Extra water

Plan vooruit en neem extra water mee naar alle buitenevenementen waar verhoogde transpiratie, activiteit en hittestress het vochtverlies zullen verhogen. Stimuleer sporters en mensen die buiten werken om vloeistoffen aan te vullen met een snelheid die gelijk is aan het verlies.

Uitdroging voorkomen: Let op de temperatuur

Controleer de weersverwachtingen op dagen met een hoge warmte-index. Wanneer de temperaturen hoog zijn, vermijd dan lichaamsbeweging, blootstelling aan de zon buiten en plan gebeurtenissen die buiten moeten plaatsvinden op momenten van de dag dat de temperaturen lager zijn.

Uitdroging voorkomen: Extra risico voor kinderen en ouderen

Jongeren en ouderen lopen het grootste risico op uitdroging. Zorg ervoor dat oudere mensen, baby's en kinderen over voldoende drinkwater of vloeistoffen beschikken en help ze indien nodig. Moedig personen die gehandicapt zijn aan om veel water te drinken en zorg ervoor dat ze worden voorzien van voldoende vocht. Tijdens hittegolven er moeten pogingen worden gedaan om ouderen thuis te controleren. Tijdens de hittegolf van 1995 in Chicago stierven er door blootstelling aan hitte meer dan 600 mensen in hun huizen.

Hoe kun je uitdroging voorkomen?

Uitdroging voorkomen: Pas op met alcohol

Vermijd, vooral wanneer het erg heet is, alcoholgebruik omdat alcohol het vochtverlies verhoogt en je vermogen om vroege tekenen geassocieerd met uitdroging te herkennen schaadt.

Uitdroging voorkomen: Lichte, losse kleding

Draag als je buiten moet zijn of als het buiten warm is lichtgekleurde en loszittende kleding. Drink veel water en neem je eigen persoonlijke ventilator of een verstuiver mee om jezelf af te koelen.

Uitdroging voorkomen: Zoek verkoeling

Verdeel je blootstelling aan hoge temperaturen. Zoek gekoelde of schaduwrijke gebieden op en laat jezelf afkoelen tussen de tijd dat je wordt blootgesteld aan de zon. Door iemand een paar uur per dag in een gekoeld gebied te laten verkeren, wordt het cumulatieve effect van blootstelling aan hoge temperaturen voorkomen.

Uitdroging voorkomen: Ken de symptomen

Ken de tekenen en de symptomen van een hittekramp, een hitteberoerte en uitputting door de hitte. Het voorkomen van uitdroging is een stap om deze aandoeningen te voorkomen.

Uitdroging voorkomen: Neem de juiste producten

Het is belangrijk dat je je lichaam door veel vocht te drinken goed gehydrateerd houdt. Uitdroging kan door de hele dag door regelmatig water te drinken over het algemeen worden voorkomen. Geadviseerd wordt om minstens 8 glazen water per dag te drinken. Bij warm weer, tijdens het sporten en tijdens ziekte, moet je nog meer drinken om de hoeveelheid vocht die je zojuist kwijt bent kwijtgeraakt, weer aan te vullen. Milde uitdroging kan worden behandeld met drinkwater, verdunde vruchtensappen of orale rehydratieoplossingen (ORS) die kunnen worden gekocht bij een apotheek.

Uitdroging voorkomen: Eet gezond

Gezond eten met voldoende zout is ook belangrijk. Dit is belangrijk omdat je door zweten niet alleen vocht uit je lichaam verliest, maar ook wat zout verliest en zout speelt een vitale rol bij het in stand houden van het bloedvolume in het lichaam. Neem daarom samen met je voedsel voldoende zout in.

Uitdroging voorkomen: Energiedrankjes

Energiedrankjes zijn ook goed om uitdroging te overwinnen, omdat ze het lichaam niet alleen vocht geven, maar ook suiker en elektrolyten.

Uitdroging voorkomen: Water tijdens het sporten

Drink water voordat je begint met sporten en tijdens de training water en vul je vloeistoffen regelmatig aan.

Uitdroging voorkomen: Let op met stimulerende middelen

Als je na het nemen van stimulerende middelen of tijdens het sporten te warm wordt of te veel zweet, wordt er geadviseerd om naar een eerstehulp afdeling te gaan. Dit komt omdat ons lichaam soms niet in staat is om de lichaamstemperatuur goed te regelen wanneer deze toeneemt en daarom is medische interventie in deze situaties echt noodzakelijk.

Uitdroging voorkomen: Koel je lijf

Anders dan veel water drinken, kun je ook door jezelf te verkoelen voorkomen dat je oververhit raakt en bijgevolg uitgedroogd. Het koelen van je lichaam kan het zweten verminderen en dus ook de hoeveelheid vocht en mineralen die het lichaam kwijtraakt verminderen.

Uitdroging voorkomen: Vermijd direct zonlicht

Draag in de warmere maanden koele kleding en vermijd, indien mogelijk, direct zonlicht.

Uitdroging voorkomen: Vermijd het heetst van de dag

Om uitdroging als gevolg van het weer te voorkomen, moeten activiteiten, indien mogelijk, niet op het heetst van de dag worden gepland. Als dat niet mogelijk is, drink dan veel vloeistoffen en doe deze activiteiten waar mogelijk is in koelere, schaduwrijke gebieden.

Uitdroging voorkomen: Let op bij een hittegolf

Degenen die in een warme omgeving werken, moeten voldoende vocht drinken en zich bewust zijn van hun toestand. Bij hittegolven is het belangrijk om routinematig te controleren of buren, met name ouderen of mensen die geen airconditioning hebben last hebben van uitdroging.

Tot slot…

Uitdroging van je lichaam is iets wat heel langzaam gebeurt. Je voelt in eerste instantie niets, maar op het moment dat je mond droog aanvoelt, en een vervelende hoofdpijn begint, is je lijf aan het uitdrogen. Op dat moment ben je eigenlijk al te laat!

Drink dus constant water, 8 glazen per dag.


Bronnen

my.clevelandclinic.org/health/treatments/9013-dehydration-avoidance-proper-hydration

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/diagnosis-treatment/drc-20354092

www.health24.com/Diet-and-nutrition/Beverages/Prevention-of-dehydration-20120721

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1