• Hoe kun je uitdroging voorkomen?

Hoe kun je uitdroging voorkomen?

2018-01-11T16:57:18+01:00januari 15th, 2018|Water|0 Reacties

Serieuse uitdroging kan ervoor zorgen dat je hele lichaam ernstig uit balans raakt. En als het heel heet is, hoef je echt niet aan de marathon mee te doen om al gevaar te kunnen lopen. Zelfs als je gewoon een middag buiten bent, kun je zweten en als je, ongeacht welke activiteit je doet, niet aanvult wat je bent kwijtgeraakt, zou je jezelf in de problemen kunnen brengen.

Het grootste deel van het lichaam, tot 75% van het lichaamsgewicht, bestaat vanwege de H2O uit water. Het meeste vocht bevindt zich in de cellen van het lichaam (de intracellulaire ruimte). De rest wordt gevonden in de extracellulaire ruimte, die bestaat uit de bloedvaten (intravasculaire ruimte) en de ruimten tussen de cellen (interstitiële ruimte).

Het draait allemaal om balans, vochtbalans en hittetolerantie. De totale hoeveelheid vocht in het lichaam van een vrouw kan 38 tot 45 liter zijn en voor een man 42 tot 48 liter. Uitdroging betekent dat je gedurende een bepaalde periode een deel van dat vocht hebt verloren. Het is een kwestie van evenwicht in het hele lichaam.

Omdat niemand zich graag vrijwillig aanmeldt om de korte broek van zweterige sportbeoefenaars uit te wringen, wordt meestal in plaats van uitdroging het percentage lichaamsgewicht dat je hebt verloren gemeten, zegt hij. Ik heb dit een paar keer getest door mezelf voor en na het lopen te wegen en ik moet toegeven dat ik altijd behoorlijk onder de indruk ben van mijn zweetvermogen.

Dus wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je langzaam je vloeibare levenskracht verliest? Voordat we alle wetenschappelijke vragen krijgen, eerst een verzoek: zoek alsjeblieft dringend medische hulp voor iedereen waarvan je denkt dat hij/zij uitgedroogd is, die het bewustzijn verliest, koorts heeft die hoger is dan 38,8°C, verward of minder alert wordt of symptomen vertoont van een zonnesteek zoals een snelle ademhaling of pols. Dit geldt ook voor iedereen die slechter wordt ondanks dat hij zijn activiteit heeft gestaakt, naar de schaduw is verhuisd en iets kouds (en niet-alcoholisch, hallo!) heeft gedronken.

Wat is uitdroging precies?

Vocht is een uiterst belangrijk element van het lichaam en alleen als het lichaam voldoende gehydrateerd is, zal het goed functioneren. 75% van ons lichaamsgewicht bestaat uit vocht, dat voornamelijk in de lichaamscellen wordt aangetroffen maar ook in de bloedvaten en in de ruimtes tussen de cellen zit.

Uitdroging betekent dat de hoeveelheid vocht, die uit je lichaam verloren gaat, groter is dan de hoeveelheid die wordt ingenomen. Met andere woorden, het betekent dat de hoeveelheid vocht die uit onze cellen en lichamen komt meer is dan dat wat wordt opgenomen door te drinken. Elke dag verliezen we veel vocht uit ons lichaam omdat we waterdamp uitademen en in omdat in ons uitgescheiden zweet, urine en ontlasting ook vocht zit, verliezen we met dit vocht ook zouten en elektrolyten.

Personen die medicijnen gebruiken, hebben meer kans op uitdroging, maar mensen in alle leeftijdsgroepen die geen medicijnen gebruiken, kunnen ook uitdroging ervaren.

Als de uitdroging mild is, kan het drinken van meer vloeistoffen thuis het probleem verhelpen, maar een persoon die aan ernstige uitdroging lijdt, moet onmiddellijk naar een ziekenhuis worden gebracht of eerste hulp krijgen. Ernstige uitdroging is erg gevaarlijk, omdat dit kan leiden tot een shock en soms zelfs tot de dood.

Als de uitdroging voortduurt (of chronisch is), kan het een effect hebben op de werking van je nieren en de kans vergroten dat er nierstenen ontstaan. Het kan ook leiden tot spierschade en constipatie.

Mogelijke oorzaken van uitdroging