• Voldoende selenium in je eten is belangrijk!

Voldoende selenium in je eten is belangrijk!

2018-09-13T17:36:27+01:00september 21st, 2018|Vitamines en Mineralen|0 Reacties

Selenium is een sporenmineraal dat niet alleen van nature in de bodem voorkomt, maar ook in bepaalde voedingsmiddelen met een hoog seleniumgehalte en er zitten zelfs kleine hoeveelheden van dit mineraal in water.

Selenium is voor het menselijk lichaam een uiterst vitaal mineraal omdat het de immuniteit verhoogt, de antioxiderende activiteit die je beschermt tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen en een sleutelrol speelt bij het handhaven van een gezond metabolisme.

Volgens onderzoeken heeft het consumeren van veel van natuurlijk voorkomend selenium positieve antivirale effecten, is het bij zowel mannen als vrouwen essentieel voor een goede vruchtbaarheid en voortplanting en vermindert het ook het risico op het ontwikkelen van kanker, auto-immuunziekten en schildklierziekten.

Hoe komt selenium jouw lichaam ten goede?

Selenium kan zo'n beschermende rol in het lichaam spelen omdat het de antioxiderende eigenschappen en de kwaliteit van de bloedstroom verhoogt, waardoor de weerstand van het lichaam tegen ziekten en stress wordt verbeterd. Selenium wordt ook vaak geprezen om zijn rol die het speelt in de antioxidantactiviteit, die schade door vrije radicalen en ontstekingen verlaagt. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende soorten selenoproteïnen, die in selenium worden aangetroffen.

Dit alles betekent dus dat selenium doordat het mogelijk helpt bij het voorkomen van de ontwikkeling van veel voorkomende vormen van kanker, het bestrijden van virussen, het voorkomen van de ontwikkeling van hartziekten en het vertragen van symptomen, die samenhangen met andere ernstige aandoeningen zoals astma, je lichaam ten goede komt.

Enkele voedselbronnen die naast pluimvee en bepaalde soorten vlees rijk zijn aan selenium zijn onder andere paranoten, eieren, lever, tonijn, kabeljauw en zonnebloempitten.

Onbewerkte en biologische voedingsmiddelen zijn de beste bronnen van selenium, vooral wanneer deze voedingsmiddelen op een delicate manier worden gehanteerd en bereid omdat selenium tijdens de bewerking en bij zeer hoge temperaturen namelijk kan worden vernietigd.

Bij gezonde mensen in Europa komt een seleniumtekort bijna nooit voor. Maar mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen zoals HIV, de ziekte van Crohn en andere aandoeningen, die de opname van voedingsstoffen belemmeren, kunnen wel last hebben van lage seleniumspiegels wat zou kunnen leiden tot een seleniumgebrek.

De 8 grootste voordelen van selenium

Hier zijn slechts een paar manieren waarop selenium je lichaam ten goede komt:

  • Het werkt als een antioxidant en het verdedigt je lichaam tegen oxidatieve stress.
  • Het kan helpen om de ontwikkeling van kanker te voorkomen.
  • Het verhoogt de immuniteit.
  • Het verbetert de bloedstroom en het verlaagt de kans op het krijgen van hartziekten.
  • Het reguleert de schildklierfunctie.
  • Het verlengt je leven.
  • Het helpt om de symptomen van astma te verminderen.
  • Het kan helpen om de vruchtbaarheid te vergroten.
  1. Werkt als een antioxidant en het verdedigt je lichaam tegen oxidatieve stress

De voordelen van selenium omvatten onder andere het vermogen om het verouderingsproces te bestrijden en het immuunsysteem te helpen door de schade, die wordt aangericht door vrije radicalen, te verminderen. Selenium heeft een synergetisch effect met andere antioxidanten zoals vitamine E, waardoor het lichaam oxidatieve stress kan bestrijden en zich kan verdedigen tegen de ontwikkeling van bepaalde kankers zoals p