12 ‘slechte’ voedingsmiddelen, die toch goed blijken te zijn

2016-11-08T17:55:35+01:00november 9th, 2016|Voedingsadvies|0 Reacties

12 ‘slechte’ voedingsmiddelen, die toch goed blijken te zijn

slechte voedingsmiddelenJe hebt misschien weleens gehoord dat je bepaalde voedingsmiddelen als de pest moet vermijden. Weet je nog dat eieren slecht voor ons waren voordat ze opeens weer goed voor ons bleken te zijn?

Alle, soms tegenstrijdige, berichten over de goedheid of de slechtheid van een aantal voedingsmiddelen kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Uit alle 'wetenschappelijke' studies over voeding en gezondheid blijkt eigenlijk wel dat we iets weten over het voedsel dat we eten. Maar eerlijk gezegd weten vele van ons eigenlijk te weinig over hoe het invloed op onze gezondheid kan hebben.

Er zijn tal van redenen waarom we tegenstrijdige informatie krijgen en dit is mede het gevolg van hoe sommige journalisten wetenschappelijke rapporten interpreteren. De meest gerenommeerde onderzoeken worden op dezelfde manier opgebouwd. Er is een inleiding/achtergrond, een gedeelte met methoden en een uitleg over hoe het onderzoek werd uitgevoerd, een resultaat sectie, discussie/slot en tenslotte een samenvatting. Journalisten zijn over het algemeen geen wetenschappers en lezen vaak alleen de samenvatting, dat minder wetenschappelijk jargon kan hebben en gemakkelijker te begrijpen is dan de rest van het onderzoek.

De journalist vormt dan, op basis van de samenvatting, een mening, zonder zich echt te verdiepen in de gegevens. Het resultaat is bijvoorbeeld een krantenkop die het volgende schreeuwt:

Koffie is geweldig voor je gezondheid!

terwijl de journalist eigenlijk had moeten zeggen:

Koffie is geweldig voor je gezondheid, tenminste als je tot de middenklasse behoort, niet rookt, voldoende aan lichaamsbeweging doet en je ouders geen kanker hebben!

Maar het probleem is niet altijd de berichtgeving. Sommige studies zijn zeer gebrekkig. Andere studies kunnen niet worden gedupliceerd en worden daarom in diskrediet gebracht. Soms is de groep mensen die is bestudeerd te klein. En dan zijn er ook nog de studies die gesponsord zijn door bedrijven die belangen kunnen hebben bij de uitkomst.

In toenemende mate willen bedrijven die voedsel produceren ook 'instituten' opzetten, bijvoorbeeld het “Beverage Institute for Health and Wellness” van Coca-Cola, wat in wezen een marketing-instrument is en (natuurlijk héél erg toevallig) de producten van deze bedrijven benoemen als gezond (of, in het geval van cola, dat het vanuit het oogpunt van gezondheid op geen enkele wijze problematisch is om dit regelmatig te drinken).

Om de zaken nog ingewikkelder te maken hebben deze instituten artsen, cardiologen en diëtisten in dienst, evenals de belangrijkste contacten met de media. Al deze betaalde specialisten zullen natuurlijk op de één of andere manier nooit negatief over het bedrijf praten over de betreffende producten. Hun salaris wordt namelijk door hen betaald….

Wat de reden ook is, als het eenmaal gecorrigeerd wordt kan een studie komen met conclusies die haaks staan op eerdere studies.

Hier zijn 12 ‘slechte’ voedingsmiddelen, die toch goed blijken te zijn

Hele eieren

Eieren zijn één van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt et