Voedingsadvies

Laatste Update: 8 november 2016

12 ‘slechte’ voedingsmiddelen, die toch goed blijken te zijn

0
(0)

slechte voedingsmiddelenJe hebt misschien weleens gehoord dat je bepaalde voedingsmiddelen als de pest moet vermijden. Weet je nog dat eieren slecht voor ons waren voordat ze opeens weer goed voor ons bleken te zijn?

Alle, soms tegenstrijdige, berichten over de goedheid of de slechtheid van een aantal voedingsmiddelen kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Uit alle 'wetenschappelijke' studies over voeding en gezondheid blijkt eigenlijk wel dat we iets weten over het voedsel dat we eten. Maar eerlijk gezegd weten vele van ons eigenlijk te weinig over hoe het invloed op onze gezondheid kan hebben.

Er zijn tal van redenen waarom we tegenstrijdige informatie krijgen en dit is mede het gevolg van hoe sommige journalisten wetenschappelijke rapporten interpreteren. De meest gerenommeerde onderzoeken worden op dezelfde manier opgebouwd. Er is een inleiding/achtergrond, een gedeelte met methoden en een uitleg over hoe het onderzoek werd uitgevoerd, een resultaat sectie, discussie/slot en tenslotte een samenvatting. Journalisten zijn over het algemeen geen wetenschappers en lezen vaak alleen de samenvatting, dat minder wetenschappelijk jargon kan hebben en gemakkelijker te begrijpen is dan de rest van het onderzoek.

De journalist vormt dan, op basis van de samenvatting, een mening, zonder zich echt te verdiepen in de gegevens. Het resultaat is bijvoorbeeld een krantenkop die het volgende schreeuwt:

Koffie is geweldig voor je gezondheid!

terwijl de journalist eigenlijk had moeten zeggen:

Koffie is geweldig voor je gezondheid, tenminste als je tot de middenklasse behoort, niet rookt, voldoende aan lichaamsbeweging doet en je ouders geen kanker hebben!

Maar het probleem is niet altijd de berichtgeving. Sommige studies zijn zeer gebrekkig. Andere studies kunnen niet worden gedupliceerd en worden daarom in diskrediet gebracht. Soms is de groep mensen die is bestudeerd te klein. En dan zijn er ook nog de studies die gesponsord zijn door bedrijven die belangen kunnen hebben bij de uitkomst.

In toenemende mate willen bedrijven die voedsel produceren ook 'instituten' opzetten, bijvoorbeeld het “Beverage Institute for Health and Wellness” van Coca-Cola, wat in wezen een marketing-instrument is en (natuurlijk héél erg toevallig) de producten van deze bedrijven benoemen als gezond (of, in het geval van cola, dat het vanuit het oogpunt van gezondheid op geen enkele wijze problematisch is om dit regelmatig te drinken).

Om de zaken nog ingewikkelder te maken hebben deze instituten artsen, cardiologen en diëtisten in dienst, evenals de belangrijkste contacten met de media. Al deze betaalde specialisten zullen natuurlijk op de één of andere manier nooit negatief over het bedrijf praten over de betreffende producten. Hun salaris wordt namelijk door hen betaald….

Wat de reden ook is, als het eenmaal gecorrigeerd wordt kan een studie komen met conclusies die haaks staan op eerdere studies.

Hier zijn 12 ‘slechte’ voedingsmiddelen, die toch goed blijken te zijn

Hele eieren

Eieren zijn één van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten.

Helaas werden mensen jarenlang geadviseerd om eieren te vermijden. Dat komt omdat er werd verondersteld dat de dooiers, die rijk aan cholesterol zijn, het cholesterol in het bloed zouden verhogen en zo ook het risico op hart- en vaatziekten. Studies tonen echter aan dat wanneer je voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte eet, waaronder eieren, het cholesterol in andere voedingsmiddelen zal worden gecompenseerd. Meestal blijft je bloedcholesterolgehalte dus vrij stabiel.

In feite kunnen hele eieren de gezondheid van het hart beschermen door te voorkomen dat LDL (het "slechte" cholesterol) de grootte en de vorm verandert. Tegelijkertijd zal HDL (het "goede" cholesterol) de cholesterolniveaus en de insulinegevoeligheid verhogen.

Uit een 12 weken durende studie onder mensen met het metabool syndroom, ervaarde de groep die hele eieren consumeerden grotere verbeteringen in de gezondheid van het hart dan de groep die alleen eiwit at. Ze hadden ook een grote vermindering van insuline en insulineresistentie.

Eieren bevatten ook makkelijk te verteren, hoogwaardige eiwitten. Ze kunnen je ook urenlang een verzadigd gevoel geven, zodat je later op de dag minder calorieën zult consumeren. Bovendien bevat eigeel veel luteïne en zeaxanthine wat je kan beschermen tegen frequente leeftijdsgebonden oogziekten zoals cataract en maculaire degeneratie.

In het kort: in plaats van het verhogen van het risico op hartziekten, kunnen eieren het hart eigenlijk ten goede komen. Het eten van eieren kan ook voor lagere bloedsuiker- en insulineniveaus zorgen, je honger verminderen en de gezondheid van het oog beschermen.

Kokosolie

In het verleden werd kokosolie gewoonlijk in verpakte voedingsmiddelen en bewerkt voedsel gebruikt en voor het maken van popcorn.

De angst dat verzadigd vet kan leiden tot hart- en vaatziekten heeft ervoor gezorgd dat veel voedselfabrikanten kokosolie zijn gaan vervangen met gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën en zaden.

De laatste jaren hebben verschillende grote studies aangetoond dat de consumptie van verzadigd vet niet geassocieerd wordt met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

In feite kunnen sommige soorten verzadigde vetten, zoals die gevonden in kokosolie, juist goed zijn voor het hart.

Zo is er van kokosolie aangetoond dat het het HDL-cholesterol meer verhoogt dan het LDL-cholesterol, wat leidt tot een gezondere verhouding van deze waarden.

Ook kan kokosolie, mits het natuurlijk in matige hoeveelheden wordt gebruikt, je gewichtsverlies bevorderen. Kokosolie bevat triglyceriden met een middellange keten (MCT), die direct door de lever worden opgenomen voor gebruik als energie. Onderzoek op dieren suggereert dat ze minder snel als vet worden opgeslagen dan de langere-keten vetten. Bovendien helpen triglyceriden met een middellange keten je hongegevoel te verminderen, bevorderen ze je volheid en verminderen ze je calorieopname. Zij kunnen ook de stofwisseling van je lichaam verhogen en dit doen ze zelfs beter dan andere vetten.

In een studie onder 80 gezonde jonge mannen werd aangetoond dat het eten van ongeveer 2-3 eetlepels kokosolie het aantal kilocalorieën dat dagelijks wordt verbrand met gemiddeld 120 per dag kan verhogen.

Sterker nog, andere studies tonen aan dat het toevoegen van kokosolie aan je dieet je kan helpen om gewicht en buikvet te verliezen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan even verder: 10 redenen waarom kokosolie gezond is

In het kort: kokosolie bevat triglyceriden met middellange ketens, die je kunnen helpen bij de bescherming van de gezondheid van het hart, je eetlust kunnen onderdrukken, de stofwisseling kunnen verhogen en het gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Volle zuivelproducten

Kaas, boter en room zijn hoog in verzadigd vet en cholesterol. Maar studies tonen aan dat vetrijke zuivelproducten geen negatieve invloed hebben op je cholesterol en je hart - ook niet bij mensen met een hoog cholesterolgehalte of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Toch eten de meeste mensen slechts vetarme en vetvrije zuivelproducten. Deze producten missen sommige gezondheidsbevorderende eigenschappen, die de volvette varianten wel hebben.

Zo bevatten alleen volle zuivelproducten vitamine K2, dat je helpt om de gezondheid van je hart en je botten te beschermen door het calcium in je botten en uit je slagaders te houden. Plus dat volvette zuivelproducten geconjugeerd linolzuur (CLA) bevatten. Uit een aantal studies bleek dat geconjugeerd linolzuur je zou kunnen helpen om vet te verliezen.

Het consumeren van volvette zuivelproducten kan ook je lichaamssamenstelling tijdens gewichtsverlies en als je ouder wordt verbeteren. Uit een gecontroleerde studie onder oudere volwassenen bleek dat toen ze gedurende 12 weken, 210 gram ricotta aan hun dagelijkse voeding toevoegden, ze verbeteringen in de spiermassa, balans en kracht ervaarden.

In het kort: volle zuivelproducten kunnen de gezondheid van de botten en het hart beschermen, vetverlies bevorderen en tijdens de veroudering het verlies van spiermassa en kracht verminderen.

Peulvruchten

Peulvruchten omvatten bonen, linzen, erwten en pinda's, die allen rijk aan eiwitten, mineralen en vezels zijn. Ze zijn wel bekritiseerd omdat ze ook fytaten en andere anti-voedingsstoffen bevatten, die de opname van mineralen zoals zink en ijzer verminderen. Voor mensen die geen vlees, gevogelte en vis eten kan dit zorgelijk zijn. Wie wel vlees eet kan voldoende van deze mineralen uit dierlijk voedsel absorberen en zullen de peulvruchten de absorptie niet remmen. In ieder geval zijn er manieren om de anti-voedingsstoffen in gezonde plantaardige voedingsmiddelen te verminderen.

Peulvruchten zijn ook rijk aan kalium, magnesium en andere mineralen. Verschillende studies hebben aangetoond dat ze ontstekingen verminderen, de bloedsuikerspiegel verlagen en de gezondheid van het hart bevorderen.

Ook zijn bonen een uitstekende bron van vezels, met inbegrip van oplosbare vezels. Studies suggereren dat oplosbare vezels de eetlust kunnen verminderen, je een vol gevoel kunnen geven en dat ze de calorie absorptie van maaltijden kunnen laten dalen.

In het kort: fytaten en andere antinutriënten in peulvruchten zijn niet erg voor mensen die een gevarieerde voeding eten. Studies suggereren dat peulvruchten ontstekingen kunnen verminderen en de gezondheid van het hart en het gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Onbewerkt vlees

Rood vlees is veel bekritiseerd voor het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere ernstige ziekten. Anders dan bewerkt vlees, lijkt onbewerkt rood vlees niet in verband te staan met een verhoogd risico op deze zaken. Onbewerkt vlees is een grote bron van hoogwaardige eiwitten en een belangrijk deel van de evolutionaire voeding van de mens. Vlees is wat mensen liet groeien en door vlees kon men ook grotere, complexere hersenen ontwikkelen. Dierlijke eiwitten, zoals vlees, kunnen ook de spierfunctie verbeteren. Tijdens een onderzoek ervaarden oudere vrouwen die mager rundvlees aten een verhoogde spiermassa en kracht. Ze vertoonden ook een verlaging van bepaalde ontstekingsmarkeerders.

Daarnaast is vlees een van de beste bronnen van heemijzer - het type dat het gemakkelijkste geabsorbeerd wordt door het lichaam. Over het algemeen is grasgevoed vlees de gezondste optie die je kunt kiezen. Het bevat meer omega-3 vetzuren dan ander vlees.

Ik wil je ook nog even vertellen dat je je vlees niet te gaar moet eten. Het eten van aangebrand en te gaar vlees kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

In het kort: onbewerkt en goed bereid rood vlees wordt niet geassocieerd met een verhoogd risico op ziekten. In feite is het een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, ijzer en andere voedingsstoffen.

Koffie

Hoewel cafeïne bij mensen, die hier gevoelig voor zijn, bijwerkingen kan veroorzaken, levert koffie over het algemeen een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Studies tonen aan dat de cafeïne in koffie je stemming kan verbeteren en je mentale en fysieke prestaties kan verhogen. Het kan ook je stofwisseling verhogen. Plus dat koffie ook antioxidanten bevat, polyfenolen genaamd, die het risico op ziekte kunnen verminderen.

Een studie wees uit dat mannen die in vergelijking met een controlegroep voor een maaltijd polyfenolen uit koffiebonen consumeerden, significante verbeteringen in de slagaderfunctie ervaarden. In een observationele studie onder meer dan 1.700 mensen, die meer dan 2,5 kopjes koffie per dag dronken, hadden mensen die koffie dronken lagere niveaus van verschillende ontstekingsfactoren dan degenen die geen koffie dronken. Onderzoekers ontdekten ook dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op ontstekingen en kanker.

Zowel reguliere als cafeïnevrije koffie zijn ook gekoppeld aan een lager risico op diabetes Type 2. Een analyse van 28 studies concludeerden dat het dagelijks drinken van koffie was gekoppeld aan een 8-33% lager risico op diabetes Type 2. Koffie blijkt ook een beschermend effect te hebben op de gezondheid van de lever, met inbegrip van het vertragen van de progressie van chronische hepatitis C en het verminderen van het risico op leverkanker.

In het kort: regelmatige consumptie van koffie kan je mentale en fysieke prestaties verbeteren, je stofwisseling verhogen, ontstekingen verminderen en het risico op een aantal ernstige ziekten verminderen.

Groenten in blik en diepvriesgroenten

Ingeblikte en bevroren groenten worden vaak beschouwd als minder voedzaam dan verse groenten. Uit onderzoek blijkt dat het inblikken en invriezen van groenten ervoor zorgt dat groenten hun voedingsstoffen juist behouden. Het resulteert ook in een minder duur product. In feite kan het inblikken of het invriezen van groenten eigenlijk bepaalde nutriënten behouden en het gehalte aan vitaminen neemt tijdens het normaal koelen toe.

Uit een studie bleek dat het vitamine C-gehalte in erwten en broccoli, nadat het 12 maanden bevroren was geweest, gelijk was gebleven. Het was vergelijkbaar met die van groenten die je kunt kopen bij de supermarkt en die enkele dagen waren bewaard.

slechte voedingsmiddelen

Blancheren (snel koken) doodt bacteriën en zorgt ervoor dat de kleuren en de smaken van groenten intact blijven. Het verlies van vitamine C en B zal minder optreden wanneer je groenten vóór het invriezen of inblikken blancheert. Hoewel het blancheren wel resulteert in een verlies van de in water oplosbare vitaminen en antioxidanten die ze bevatten, zal er maar heel weinig verlies optreden nadat de groenten bevroren of in ingeblikt worden.

Anderzijds worden vitamine A en E, mineralen en vezels vastgehouden tijdens het blancheren omdat ze stabieler zijn in water. Daarom zijn de niveaus van deze voedingsstoffen in verse, bevroren en ingeblikte groenten vergelijkbaar.

Wil je hier meer over weten? Lees dan even verder: Wat is beter voor je: Verse groenten of diepvriesgroenten?

In het kort: sommige in water oplosbare vitaminen en antioxidanten kunnen hoger zijn in verse producten. Over het algemeen is de voedingswaarde van ingeblikte en bevroren groenten vergelijkbaar met die van verse groenten.

Volkoren granen

In bepaalde kringen, met inbegrip van de paleo-gemeenschap, wordt vaak beweerd dat volle granen schadelijk zijn. Het is waar dat granen niet voor iedereen geschikt zijn. Dit betreft mensen met diabetes en graan gevoeligheden en als je een koolhydraat arm dieet volgt.

Toch kunnen bepaalde volle granen ook gezondheidsvoordelen voor je brengen. In feite is het regelmatig eten van volkoren granen gekoppeld aan minder kans op een ontsteking en minder lichaamsgewicht en buikvet.

Bovendien is haver heel goed voor de gezondheid van het hart, wat vooral te danken is aan de vele vezels en een hoog gehalte aan antioxidanten.

Haver bevat een unieke vezel die bekend staat als bèta-glucan, een vezel die je kan helpen om je eetlust te verminderen en je sneller en langer een verzadigd gevoel geeft.

In een studie consumeerden 14 mensen maaltijden met verschillende hoeveelheden van bèta-glucan. De niveaus van het volheid hormoon PYY was vergeleken met de laagste niveaus vier uur na de consumptie van de grootste hoeveelheid bèta-glucan significant hoger.

Naast de klassieke volle granen zoals tarwe, gerst en haver zijn er ook andere granen namelijk de zogenaamde pseudo-granen, zoals boekweit en quinoa. Deze zijn glutenvrij en hoger in eiwit dan de meeste andere granen.

Quinoa is bijzonder rijk aan antioxidanten. Uit een studie ter evaluatie van tien plantaardige voedingsmiddelen uit Peru bleek dat quinoa de meeste antioxidanten had

In het kort: volle granen, met inbegrip van pseudo-granen, kunnen vanwege hun hoge voedingsstoffen, anti-oxidanten en het hoge vezelgehalte gunstige effecten op je gezondheid hebben.

Zout

Zout of natrium, wordt vaak in een negatief daglicht gezet omdat het je bloeddruk, het risico op hart- en vaatziekten en een beroerte zou verhogen.

Zout is echter een essentieel elektrolyt dat nodig is om de vochtbalans te behouden en je spieren en zenuwen goed te laten functioneren. Hoewel sommige aandoeningen vereisen dat je je natrium inname beperkt, toont onderzoek aan dat de consumptie van minder dan 2,3 gram natrium per dag niet goed is. In feite kan het zelfs bij sommige mensen leiden tot problemen.

Sommige studies suggereren bijvoorbeeld dat een zoutarm dieet de gevoeligheid voor insuline verminderd en bij gezonde mensen voor een toename van cholesterol en triglyceriden kan zorgen. Plus dat uit sommige studies bleek dat een natrium beperking daadwerkelijk wordt gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.

In een grote observatie studie, onder ruim dan 130.000 mensen, werd de inname van natrium tot 3 gram per dag gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen bij mensen met een normale of hoge bloeddruk. Hoewel sommige mensen kunnen profiteren van een zoutarm dieet, is het waarschijnlijk een slecht idee om iedereen aan te bevelen om zijn natrium te beperken.

In het kort: hoewel een zoutbeperking bij mensen met bepaalde medische factoren nodig kan zijn, kan dit bij andere mensen juist leiden tot problemen.

Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren zijn onder andere garnalen, mosselen, kokkels, krab en oesters. Ze worden over het algemeen als gezond beschouwd, hoewel veel mensen zich wel zorgen maken over het hoge cholesterolgehalte. Hoewel schelp- en schaaldieren vrij hoog in cholesterol kunnen zijn, zal het eten van hen waarschijnlijk niet je cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Je lever produceert gewoon een stuk minder cholesterol om dit te compenseren.

Naast het feit dat ze je snel een verzadigd gevoel geven is deze lekkernij hoog in eiwit en juist laag in calorieen en zijn ze rijk aan selenium, een mineraal dat essentieel is voor je hersenfunctie. Schaal- en schelpdieren zijn ook uitstekende bronnen van jodium, een belangrijk mineraal voor de schildklierfunctie en een algehele goede gezondheid.

In het kort: de bezorgdheid over het hoge cholesterolgehalte van schaal- en schelpdieren is niet nodig.Schaal- en schelpdieren zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten en belangrijke mineralen, zoals selenium en jodium.

Chocolade

De meeste mensen geloven niet dat chocolade ook voedzaam kan zijn omdat het veel suiker en calorieën bevat. Toch biedt donkere chocolade of cacao meerdere voordelen voor de gezondheid.

Ten eerste zit het boordevol anti-oxidanten. In feite bevat cacao flavonoïden die een grotere antioxidant activiteit bieden dan alle vruchten, met inbegrip van bosbessen en acai-bessen bij elkaar. Van donkere chocolade is ook aangetoond dat het de insulinegevoeligheid kan verhogen, de bloeddruk kan verlagen en de slagaderfunctie bij volwassenen met overgewicht en mensen met een hoge bloeddruk kan verbeteren.

Plus dat donkere chocolade je lijkt te beschermen tegen beschadiging door de zon. Een studie wees uit dat mensen die donkere chocolade aten in staat waren om twee keer zo lang in de zon te blijven zonder rood en verbrand te raken.

Het is belangrijk om donkere chocolade met tenminste 70% cacao te consumeren om van deze voordelen voor de gezondheid, die vooral worden veroorzaakt door de flavanolen, te kunnen genieten.

In het kort: donkere chocolade die hoog is in flavonoïden kan je insulinegevoeligheid verhogen, je bloeddruk verlagen en kan je beschermen tegen schade door de zon.

Rode wijn

Lange tijd hadden wetenschappers moeite met de zogenaamde Franse paradox. Hoe komt het dat de Fransen, van wie de voeding veel verzadigde vetten bevat, nog steeds minder hart- en vaatziekten dan Amerikanen hebben? Het antwoord op deze vraag was volgens onderzoekers rode wijn.

Rode wijn bevat een ingrediënt genaamd resveratrol wat volgens studies als een werkzaam middel bij de bescherming van het cardiovasculaire systeem werkt. Wijndrinkers dronken veel wijn in de veilige wetenschap dat ze hun hart hier een plezier mee deden, maar helaas lijkt het erop dat dit toch niet helemaal het geval is, want recent onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid resveratrol in de lichamen van wijndrinkers onvoldoende was om het cardiovasculaire systeem te beschermen.

Omdat we nu weten dat verzadigd vet minder schadelijk is dan we dachten dat het was, lijkt het erop dat het lagere niveau van hart- en vaatziekten in Frankrijk andere oorzakelijke factoren zou hebben. Een meer waarschijnlijke oorzaak is, geloven wij nu, de grotere hoeveelheid verse groenten en fruit die de Franse consumeren en de kleinere hoeveelheid berwerkte voedingsmiddelen.

In het kort: drink af en toe een lekker drankje, maar natuurlijk wel met mate. Een of twee glazen wijn per dag kan je hart niet rechtstreeks beschermen, maar het vermindert wel de stress en dat is een goede zaak. Het drinken van meer dan een paar glazen alcohol kan je lichaam meer kwaad dan goed doen.

Sorry, maar deze voedingsmiddelen zijn nog steeds slecht

Om duidelijk te blijven, hieronder twee voedingsmiddelen die slecht zijn, en ook altijd slecht zullen blijven. Geen enkele onderzoeker zal ooit kunnen bevestigen dat deze twee later toch weer ‘goed’ blijken te zijn.

Bewerkt vlees

Onbewerkt vlees is goed voor je, maar bewerkt vlees is echt slecht. Vanwege het goede nieuws over verzadigd vet, wat vele spekliefhebbers overal ter wereld heeft verblijd, zijn er een groot aantal artikelen verschenen die beweren dat bacon of spek nu goed voor je is. Sorry, baconminnaars, maar bacon blijft echt bewerkt vlees. Er is voldoende bewijs dat de consumptie van bewerkt vlees kan bijdragen aan het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

In het kort: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat bewerkt vlees toch goed voor je zou zijn. Het smaakt geweldig, maar is zeer slecht voor je.

Suiker

Het is echt slecht voor je. Dat was het toen en dat is het nu nog steeds. En het zorgt niet alleen voor tandbederf, obesitas of het risico op diabetes; steeds meer studies wijzen uit dat suiker ook een boosdoener is als het gaat om ontstekingen, die kunnen verwijzen naar auto-immuunziekten, kanker, hart- en vaatziekten en nog veel meer.

In het kort: suiker is heerlijk en het zit in veel voedingsmiddelen verborgen. Maar wees voorzichtig met dit zoete spul. Het is in feite de grootste bedreiging voor de hedendaagse volksgezondheid.

Tot slot...

Als het gaat om het bepalen welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke niet, is het soms moeilijk om onderscheid te maken tussen feit en fictie.

En hoewel er gegronde redenen zijn om bepaalde voedingsmiddelen te beperken, zijn er ook veel gezonde en zeer voedzame voedingsmiddelen die oneerlijk worden bestempeld als ‘slecht’.

Heb jij nog aanvullingen op dit lijstje met ‘slechte’ voedingsmiddelen, die later toch goed bleken te zijn?

Bronnen

www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049565900028

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6849272

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25095811

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25258523

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9109608

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.2824/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27216139

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

0 Shares
Tweet
Pin
Share