Spinazie is goed voor je ogen

2017-01-16T04:23:10+01:00december 29th, 2013|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

Spinazie is goed voor je ogen

We hebben allemaal weleens gehoord dat het eten van worteltjes zou helpen bij het zien in het donker. Maar hoewel worteltjes genoeg voordelen hebben voor de gezondheid hebben onze ogen ook baat bij het eten van een vrij onverwachte bron – spinazie.

Kan spinazie helpen bij het voorkomen van gezichtsverlies? In Nederland heeft een groot percentage van de 60-plussers een zekere mate van een aantasting van het gezichtsvermogen als gevolg van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). LMD treedt op in het midden van het netvlies in een gebied dat de macula heet.

Dit kan blindheid veroorzaken in het middelpunt van het oog, hierdoor kunnen mensen dus enkel nog zien wat er rondom de ooghoeken gebeurt.

Een deel van de bescherming van het netvlies is een pigment, luteïne. Dit pigment absorbeert het blauwe Uv-licht. Dit blauwe licht is voor onze ogen de meest schadelijke golflengte van het zonlicht. Van luteïne wordt ook gedacht dat het een antioxidant is dat zou kunnen helpen de algemene gezondheid van de ogen te bevorderen.

Een van de problemen van dit pigment is dat het lichaam het zelf niet aan kan maken, we kunnen het enkel binnenkrijgen via onze voeding. Spinazie blijkt een zeer goede bron van luteïne te zijn .

Iets meer over spinazie

spinazie en popeyeHistorici gaan er van uit dat spinazie uit het oude Perzië (tegenwoordig Iran) komt. Spinazie ging in de 7e eeuw richting China, de koning van Nepal verstuurde spinazie als een geschenk aan China. Spinazie heeft een nieuwere geschiedenis in Europa dan veel andere groenten. Sterker nog, spinazie is