Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 12 december 2022

Te lang zitten is slecht voor je

Niets is zo lekker om na een dag hard werken lekker op de bank te "hangen". Om het nog wat comfortabeler te maken plaatsen we ook nog een de voetjes op de tafel/bank.... Heerlijk. Gelukkig worden we na een aantal uren moe en maken we aanstalte om naar bed te gaan. Gelukkig maar, want stel je voor dat we de hele nacht op ons "gat" blijven zitten. Waarom? Nou, te lang zitten (helemaal als je ook nog een een verkeerde houding hebt) is praktisch net zo slecht als roken..

Misschien kun je dit niet vergelijken, maar het te lang zitten en roken worden beide gerangschikt in dezelfde gevarencategorie. Volgens onderzoekers gaat het wel te ver om te zeggen dat zitten net zo slecht is als roken - omdat zitten niet verslavend is en mensen om je heen er geen last van hebben - maar beide zijn niet gezond voor je (1).

Niet iedereen heeft een baan waarbij je niet vaak hoeft te zitten. De meeste mensen (waaronder ik) hebben een baan waarbij je regelmatig op een stoel verblijft zonder dat je er vanaf komt! Het hebben van een kantoorbaan kan fijn zijn, echter zitten er een aantal kleine nadelen aan vast.

Een half uurtje bewegen per dag is toch voldoende? Ja dit klopt ook, echter moeten alle factoren worden mee berekend. Het te lang op een stoel zitten dacht men altijd te kunnen compenseren met een half uur beweging op een dag. Deze theorie blijkt al een tijdje achterhaald te zijn (2).

Een half uur bewegen naar een dag lang op een stoel te zitten vergelijkt men met een sigaret roken nadat je frisse lucht ademt.

Waarom is het slecht?

Is het de houding, dat het lang zitten zo slecht maakt? Nee, het is juist de inactiviteit van het lichaam wat het zo slecht maakt. De mens is gemaakt om te bewegen, de hele dag door. De huidige maatschappij heeft er voor gezorgd dat er veel banen zijn ontwikkeld waarbij je de hele dag geacht wordt om te zitten. Daarnaast zit 95% ook nog eens achter een computer scherm. Iedereen weet dat dit je energie level zal doen kelderen.

Als het toch over energie verbruik hebben.. Wist je dat wanneer je zit je slecht 1/3 van de energie verbruikt dan wanneer je bewegingsloos rechtop staat?

Door het vele zitten kan je lichaam minder goed reageren op het hormoon insuline. Dit zal resulteren dat je lichaam meer van dit hormoon zal moeten aanmaken wat natuurlijk ongunstig is. Je lichaam verbruikt de insuline alsware niet meer optimaal.

Verder nog iets?
Helaas wel, er zijn nog een aantal andere nadelen aan het vele zitten. Hieronder een aantal van deze risico's:

(3)


Dan beweeg ik na het werken toch wat extra? Nou dit heeft eigenlijk niet echt zin. Het te lang zitten achter elkaar kan niet worden verholpen met extra beweging. Het is noodzakelijk om het lange zitten tussentijds te onderbreken.

Wat kan ik wel doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze risico's te minderen. Ik ben er van bewust dat de onderstaande "oplossing" niet voor iedere werkomgeving geschikt zijn, maar er zijn er altijd een aantal die iedereen kan gebruiken.

Neem voortaan de trap in plaats van de lift. Werk je op de 10de verdieping? Neem dan de lift tot de 8ste en loop de laatste 2 verdiepingen.

Bel je collega's op een andere verdieping/afdeling niet altijd. Loop er af en toe eens naartoe.

Wanneer je een kleine koffie pauze hebt, ga dan niet direct weer zitten, drink je koffie staan of loop een rondje.

Drink veel water (2 liter), hierdoor moet je vaker naar het toilet, wat ook nog eens goed is voor je blaas!

Loop iedere 50/60 minuten een klein loopje, ook al is het slecht 50 meter. Elke vorm van beweging is goed om je lichaam uit de "luie status" te halen.

Wie heeft er nog meer tips?
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2018.304649
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168822712002082
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0749379710004125

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hey Jack!

  ik ben marlon vrij sportief maark amp momenteen met een lichte rug blessure. ik ben dan ook altijd het type sportief geweest momenteel 26 nog nooit geen auto gehad omdat ik mijn lichaam in beweging wou houden, altijd fiets of lopen.

  mijn vraag is ik merk gelijk dat lopen beter is. maar soms is uitpuffen ook lekker. ik doe dan soms een klein dutje in de middag. maar soms kan het gewoon even niet anders dan zitten, vooral met fitness zoals ik dat erbij doe. kan dit dan kwaad? ik hehb gelezen dat een harde stoel beter is voor je rug.

  ik zou graag weten wat u mij aanbeveelt.

  dankuwel!

  1. Hallo Marlon,

   Ik ken jouw medische situatie niet, dus is het lastig om hierin advies te geven. Maar het blijft altijd het belangrijkst om naar je lichaam te luisteren. Jij weet wat het beste is voor je lijf. Als je dus even uit wilt puffen, moet je dat ook gewoon doen. En ja, een stoel met een harde rug die met name je onderrug goed steun geeft, is altijd het beste.

   Fijne avond!
   Jack

 2. medische situatie is niet ernstig. gwn beetje verzuurd. het enige wat ik me eigenlijk afvroeg aangaande je bericht is hoe slecht is zitten. hiermee bedoel ik. is zitten totaal af te raden, of kan het geen kwaad om voor de gemiddelde persoon zegmaar per uur even te zitten? ik heb geen zitbaan oid dus ik ben vrij in doen en laten.

 3. ik denk dat ik het beter kan toelichten:

  zoals je zelf al zegt in deze maatschappij is zitten normaal. je zit hier, eet zittend, doet dit zittend dat zittend. nou ben ik totaal geen ernstig geval maar ik ben wel geinteresseerd. is voor een mens zitten totaal af te raden, of is het wel een goede /verwantwoorde optie om even uti te puffen als je lichaam moe is? of is het in dit geval beter om te liggen? het is puur uit interesse zoals ik al zei ik heb geen baan die me bind waarin je totaal geen optie hebt, het is puur een interesse naar zitten zelf. of het altijd ongezond is of als manier om even bij te komen niet. en als je zegmaar 20 minuten per uur zit of dit slecht is. de gemiddelde mens denkt hier niet bij na, maar na 2 jaar arbeidloos te zijn geweest heb ik zoveel eigen tijd te besteden dat ik deze dingen kan inplannen en het is gelijk goed omte leren. de gemiddelde mens in de maatschappij heeft geen keus, verjaardagen, werk, trein, bus. maar ik zie dit als een kans om te leren en het ziet ernaar uit dat jij er een hoop over weet.

  dank je voor je tijd en je laatste bericht.

  marlon

 4. Een activity watch geeft ieder uur dat je zit een seintje om in beweging te komen. Ik doe dan een 1 minute oefening dit kunnen lunges, Squad, opdrukken tegen de muur, zithouding tegen de muur etc. Als je op kantoor werkt leuk om met zn allen te doen en elke keer iemand anders die een oefening voorstelt.

  Mooi artikel trouwens

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share