Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 25 januari 2023

Tinnitus retraining therapie

Tinnitus, of oorsuizen, is een vervelende aandoening waarbij de patiënt een constant gepiep, gesuis of gebrom op de achtergrond hoort. Helaas is het oorsuizen maar in enkele gevallen te genezen, en aan mensen die er last van hebben wordt vaak verteld dat ze er gewoon mee moeten leren leven.

Maar therapeuten die tinnitus retraining therapie (TRT) geven geloven hier niet in. Zij vinden namelijk dat iedereen kan leren om minder last te hebben van tinnitus.

TRT fase: Psychische reactie

De tinnitus retraining therapie is in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld door Jastreboff en Hazell die beweren dat 80% van de patiënten die hun therapie volgen een significante verbetering van hun tinnitus klachten heeft. TRT bestaat uit twee onderdelen, die samen wel twee tot drie jaar in beslag kunnen nemen.

Ten eerste wordt er samen met de patiënt gekeken naar de psychische reactie op de tinnitus (1). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat van alle mensen met tinnitus er “maar” 20% veel last van heeft, en 70% wordt er eigenlijk in het dagelijks leven niet door gehinderd. En dat terwijl de tinnitus zelf, dus het soort en de luidheid van de geluiden, in beide groepen hetzelfde is (2).

Volgens de TRT therapeuten is het dan ook niet het geluid waar de patiënten zo'n last van hebben, maar hun reactie op het geluid. In de eerste fase van TRT wordt dit uitgelegd en wordt er ook ingegaan op hoe de geluiden ontstaan. Een grotere kennis van het fenomeen tinnitus kan er volgens de onderzoekers al toe bijdragen dat de geluiden als minder hard of storend ervaren worden.

TRT fase 2: Geluidsverrijking

De tweede fase van TRT is de zogenaamde geluidsverrijking (3). Er zijn twee soorten geluidsverrijking, in het oor en via een geluidsinstallatie. In het oor gebeurt het meestal door een brom of piep die lijkt op de tinnitus die de persoon ervaart, maar zachter, constant in het oor uit te zenden.

Hierdoor went de patiënt aan constante geluiden en leert hij of zij ook om ze te accepteren en naar de achtergrond te drukken, net zoals je bijvoorbeeld na een tijdje het gebrom van een koelkast niet meer hoort.

Het tweede soort geluidsverrijking bestaat uit het afspelen van zoemende en brommende geluiden, meestal uit de natuur, via een geluidsinstallatie tijdens de dagelijkse bezigheden.

Zo kan je op het werk naar een MP3 speler met bijvoorbeeld geluiden van de zee of met het ruisen van bomen luisteren, en ook thuis en zelfs bij het slapen gaan kan je dit soort geluiden afspelen. Ook dit laat je wennen aan het type geluid dat tinnitus voortbrengt.

De belangrijkste boodschap van TRT is dat heel veel mensen tinnitus hebben, maar er maar weinig last van hebben. De mensen die er last van hebben moeten leren de tinnitus zo te benaderen als diegenen die er geen last van hebben. Omdat dit best moeilijk is kan de therapie dus twee tot drie jaar duren.

Als je wilt kijken of TRT iets voor je is, ga dan eens naar de website van tinnitus.org. Hierop kan je luisteren naar een sessie in fase 1 van de therapie, en kan je geluidsverrijking downloaden voor op je computer of MP3 speler.

Ook zijn er een aantal bladzijden te lezen van het boek over TRT, hiermee kan je in principe zelf TRT doen, maar het is helaas wel in vrij moeilijk Engels geschreven. De reacties van mensen die TRT gehad hebben zijn over het algemeen goed, dus het is het proberen waard!

Blijf op de hoogte van het laatste oorsuizen nieuws door regelmatig op de blog te kijken!

Bronnen:

  1. https://www.researchgate.net/profile/Pawel-Jastreboff/publication/226314435_Tinnitus_Retraining_Therapy/links/5f04a839299bf1881608332f/Tinnitus-Retraining-Therapy.pdf
  2. https://cdn.cocodoc.com/cocodoc-form-pdf/pdf/1111325-fillable-tinnitus-retraining-therapy-virginia-form-rehab-research-va.pdf
  3. https://www.karger.com/Article/Abstract/90487

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share