Fibromyalgie

Laatste Update: 1 augustus 2017

Fibromyalgie behandeling met bijengif

Zou jij je laten steken door een bij als je daardoor van je fibromyalgie klachten afkomt? Gekke vraag toch? Toch is deze vraag in het begin van deze eeuw gesteld aan mensen met fibromyalgie en is onderzocht of een therapie met bijengif het immuunsysteem kan stimuleren om je lichaam te beschermen en om dan ook minder last te hebben van de pijn en andere klachten van fibromyalgie.

In dit artikel ga ik kort in op wat fibromyalgie is en vervolgens wat dieper op de behandeling met bijengif en andere alternatieve behandelingen tegen fibromyalgie.

Fibromyalgie is een aandoening aan je skelet en spieren die ervoor zorgt dat je veel last hebt van pijn en vermoeidheid. Deze chronische klachten kunnen in ernstige gevallen leiden tot depressies en sociale isolatie.

Daarom is het behandelen van fibromyalgie zo belangrijk, omdat de effecten van deze (vooral) chronische ziekte voor veel mensen ontzettend ingrijpend zijn.

Standaard fibromyalgie behandeling

Er is geen genezing mogelijk voor fibromyalgie. Daarom ligt de focus vaak op het verminderen van de pijnklachten, vermoeidheid en angst die bij fibromyalgie voorkomen. Dit wordt gedaan met zowel psychische behandelingen, oefeningen en medicijnen.

Bij de oefeningen moet je denken aan krachttraining en aerobicsoefeningen, zoals zwemmen, fietsen en andere bewegingsvormen die de gewrichten zo min mogelijk belasten. Door dit bijvoorbeeld 2 keer per week te doen kun je al veel klachten van vermoeidheid en pijn verminderen.

De medicijnen die worden gebruikt worden soms ook aan mensen met reuma gegeven doordat de klachten op elkaar lijken. Door de kans op depressie wordt vaak ook antidepressiva voorgeschreven.

Dit is iets wat veel mensen niet willen, doordat deze medicijnen bijwerkingen (kunnen) hebben.

Behandeling met bijengif

De theorie achter de behandeling met bijengif is dat als je jezelf gecontroleerd laat steken met bijengif dit je immuunsysteem triggert om wat beter zijn best te doen.

Doordat je immuunsysteem een soort kickstart krijgt kan dit ook net de stimulans zijn die het nodig heeft om de oorzaak van de fibromyalgie aan te pakken. Mensen die deze behandeling aanbevelen denken ook dat het helpt tegen de pijn en ontstekingen.

Ik kan me echter voorstellen dat als je echt geprikt wordt door een bij je pijngrens gewoon verandert wordt en je daarom “minder” last hebt van de pijn van fibromyalgie.

Ook zijn er artsen die zeggen dat je deze behandeling absoluut niet moet proberen. De steek is namelijk erg pijnlijk en sommige reacties op bijensteken kunnen zelfs dodelijk zijn, zeker als je te vaak door een bij geprikt wordt.

Onderga deze behandeling daarom alleen bij een medisch specialist en probeer hem dus niet zelfstandig uit!

Toch is fibromyalgie niet de enige aandoening waarbij er naar de behandeling met bijengif wordt onderzocht. Het wordt ook gebruikt tegen artritis, MS, lupus, migraines en chronische pijn.

Ook wetenschappers geven aan dat de behandeling met bijengif niet een garantie op succes is. Het kán goed gebruikt worden tegen MS en fibromyalgie, maar mensen kunnen er ook totaal verkeerd op reageren waardoor ze te veel gifstoffen in hun lichaam krijgen. Hierdoor kun je schade aan je lever, nieren en spieren aan het skelet krijgen.

Het is daarom lang niet zo veilig als medicijnen met een hoog slagingspercentage.

Bij een succesvolle behandeling krijg je 2 keer per week bijengif toegediend.

Andere alternatieve behandelingen

Naast de behandeling met bijengif zijn er ook andere alternatieve behandelingen die mensen gebruiken met deze aandoening.

Massage

Uit onderzoek blijkt dat een massage van een half uur, 2 keer per week, de pijn van fibromyalgie vermindert en dat het ervoor zorgt dat je ook minder last hebt van angst en depressieve klachten.

De massage zorgt ervoor dat je spierspanningen verdwijnen die al voor veel pijn van de fibromyalgie kunnen zorgen. Daarbij ontspant het de zenuwen. Dit zorgt er ook voor dat je beter slaapt en minder beweegt in je slaap.

Daarbij is er ook een speciale massagetechniek, de myofasciale therapie die zich richt op het masseren van pijnlijke gewrichten en de pijnpunten bij fibromyalgie. Deze techniek is vrij nieuw en voordat je deze massage krijgt worden er eerst een aantal zaken gecontroleerd, zoals:

  • De pijn die je op dit moment ervaart.
  • De lichaamshouding die je hebt als je staat.
  • De mate van bewegingsvrijheid, zoals hoe goed je je nek kunt bewegen.

Met al deze kennis krijg je vervolgens een soort op maat gemaakte massage. In tegenstelling tot de Zweedse massage kun je niet gewoon lekker op je buik gaan liggen en genieten. Soms moet je even in een andere houding zitten zodat de therapeut goed bij de pijnpunten kan komen om daar de nodige massagetechnieken op los te laten.

Uit onderzoek blijkt dat deze massagetechniek de klachten van angst, slaapproblemen, pijn en de kwaliteit van het leven direct na de eerste behandeling beter wordt vergeleken met een placebobehandeling tegen fibromyalgie.

Echter na 6 maanden konden de slaapproblemen wel weer terugkeren.

Op langere termijn helpt deze techniek vooral voor het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Acupunctuur

Acupunctuur is een Oosterse genezingsvorm die zich richt op het verbeteren van de energiebanen in het lichaam. Het is een techniek die wetenschappelijk bewezen helpt tegen hoofdpijn, maar niet tegen fibromyalgie. De resultaten van de onderzoeken zijn op het moment niet eenduidig genoeg om acupunctuur als medische behandeling aan te bieden tegen deze stoornis.

Toch zijn er mensen die baat hebben bij deze techniek en dan met name de elektro-acupunctuur.

Dit heeft op korte termijn effect op de pijn van fibromyalgie. Door deze techniek regelmatig te ondergaan kun je dus je dagelijks leven zeker verbeteren.

Bij deze vorm van acupunctuur wordt er tussen twee naalden elektriciteit verplaatst wat de energielijnen van het lichaam kan verbeteren en pijn kan verminderen. Deze behandeling duurt nooit langer dan 30 minuten per keer.

Hypnose

Hypnose is een mentale techniek om je te helpen pijn te verminderen. Hypnose is een soort staat van trance waardoor je gevoeliger bent voor hypnotische suggesties en andere therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie.

Tijdens hypnose zijn er meerdere technieken die gebruikt kunnen worden om de pijn van fibromyalgie te verlichten en om dit ook op de lange termijn minder vervelend te maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen zelf verbetering van de vermindering van pijn ervaren en ook dat het slapen door hypnose wordt verbeterd.

Mensen die hypnotherapie krijgen, krijgen vaak ook huiswerk mee waardoor ze thuis zelf-hypnose oefeningen kunnen doen om de effecten nog meer te verbeteren.

De technieken die gebruikt worden bestaan onder andere uit:

  • Hypnotische suggesties
  • Visualisaties

Bij de hypnotische suggesties worden overtuigingen over de invloed die fibromyalgie op het leven heeft op een andere manier bekeken. Overtuigingen die je remmen in het leven kunnen daardoor verzwakt worden en vervangen voor overtuigingen die ervoor zorgen dat je juist, ook met fibromyalgie, nog heel goed kunt genieten van het leven.

Bij de visualisaties zijn er twee mogelijke visualisaties. Je kunt bijvoorbeeld een visualisatie gebruiken ter ontspanning. De hypnotherapeut kan je hiermee helpen door een geleide visualisatie die je meeneemt naar een prettige plaats waar je goed kunt ontspannen. Vervolgens kun je deze visualisatie ook thuis uitvoeren met zelfhypnose op momenten dat het ontspannen heel bewust moet gebeuren.

Een ander type visualisatie is de controle op de ervaring van pijn. Net zoals je geluid van een stereo kunt controleren met een knop kun je dan visualiseren dat je de pijn kunt controleren met een knop. In eerste instantie zal een therapeut je helpen om deze visualisatie effectief onder de knie te krijgen waarna je deze zelf thuis kunt uitvoeren met zelfhypnose.

Aerobics

Uit Duits onderzoek blijkt ook dat lichaamsbeweging van belang is voor het verminderen van de klachten van fibromyalgie. De lichaamsbeweging kan die werking hebben vanwege het verbeteren van de smering van de gewrichten, het versterken van de spieren en het verhogen van de pijngrens, doordat je ook te maken kunt krijgen met spierpijn.

Ook wordt je lichaam sterker door aerobics waardoor je lichaamshouding verbetert, wat ook goed is tegen pijn op de drukpunten van fibromyalgie.

Deze vorm van beweging kan tussen 6 en 12 weken, dus tussen 1,5 of 3 maanden, verschil maken in je klachten met fibromyalgie.

Balneotherapie

Uit hetzelfde Duitse onderzoek blijkt ook dat balneotherapie helpt tegen de pijn van fibromyalgie. Deze therapie slaat op het nemen van een ontspannend bad. In deze therapie kun je verschillende soorten baden nemen, zoals warme of koude baden en ook een massage via een waterstraal in het bad.

Daarnaast kunnen er aan het bad mineralen worden toegevoegd voor extra verzorging of juist een ontspannen werking door de aroma’s die van het bad opstijgen.

Overleg voordat je lukraak gaat badderen met een specialist over welke type baden voor jouw specifieke klachten het meest geschikt zijn.

Deze vorm van therapie kan na 6 tot 12 weken al verschil maken als je dit minstens 1 keer per week doet.

Spa therapie

Een derde therapie die volgens dit Duitse onderzoek effectief is voor het verminderen van de klachten van fibromyalgie is de spa therapie.

Een dagje naar een spa gaan voor badderen, massages, ontspanning, verzorging en het eten van gezonde voeding kan wonderen doen tegen de klachten van fibromyalgie. Een spa therapie bevordert ontspanning waardoor ook kleine onopgemerkte spanningen uit je lichaam verdwijnen die wellicht net even het verschil maken tussen veel pijn en weinig last of zelfs geen pijn.

Spa therapie kan na 1,5 tot 3 maanden verschil maken als je ten minste 1 keer per week naar een spa gaat. Je kunt ook gebruikmaken van een paar uur spa, in plaats van een hele dag.

Slaap

Zoals te zien, is ontspanning ook een belangrijke factor bij de alternatieve behandeling van fibromyalgie. Het toppunt van ontspanning is natuurlijk slapen en dat is nu net iets waar veel mensen moeite mee hebben als ze last hebben van fibromyalgie.

Probeer toch minimaal 8 uur per nacht te slapen.Om die 8 uur per nacht te slapen is het belangrijk om een goede slaaphygiëne te hebben. Dit betekent dat je je aan een aantal regeltjes moet houden, namelijk:

  • Na 2 uur ’s middags geen caffeïne houdende dranken meer.
  • ’s Avonds het licht dimmen of de gordijnen dicht doen in de zomer.
  • 2 uur voor het slapengaan geen scherm meer bekijken. Probeer in plaats daarvan een boek of comic te lezen voor je vermaak.
  • Zorg voor een duistere kamer.
  • Zet een glas water naast je bed zodat ’s nachts niet het hele huis hoeft door te lopen als je dorst hebt.

Deze regels helpen om ’s nachts eenvoudiger in slaap te vallen. Daarnaast wordt er soms melatonine voorgeschreven om de biologische klok een handje te helpen. Overleg hiervoor met je arts als je dit wilt gaan gebruiken om je slaap te verbeteren.

Magnesium

Magnesium is ook een belangrijk mineraal dat ontspanning bevordert. Magnesium is namelijk nodig om je spieren het seintje van ontspanning te geven vanuit de hersenen. Daarbij helpt het ook je concentratievermogen.

Magnesium zit in volkoren voeding en in groente en fruit zoals, bananen en bladgroenten.

Tot slot…

Zoals je ziet zijn er veel alternatieve behandelingen mogelijk om minder last te hebben van fibromyalgie klachten. Helaas zijn niet bij alle behandelingen de kans op goede resultaten hetzelfde. Vooral bij de bijengif behandeling kan het twee kanten opgaan. Dit moet je dan ook nooit in je eentje proberen en overleg altijd eerst met een arts voordat je deze therapie wilt toepassen.

Behandelingen die juist ontspanning bevorderen zijn beter aan te raden als alternatief en daarbij zijn ze ook een stuk prettiger om te ondergaan. Zeg nu zelf ga je liever naar een spa of laat jij je liever prikken door een bei?

Door een gezond dieet, lichaamsbeweging en voldoende ontspanning kun je dus al ontzettend veel doen om de kwaliteit van leven met fibromyalgie te verbeteren. Welke alternatieve therapie ga jij proberen? En heb je zelf nog tips? Laat het vooral weten in een reactie.

Wil je meer tips tegen fibromyalgie? Download dan het gratis e-book vol met tips. 95% van de lezers is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

http://www.everydayhealth.com/fibromyalgia/unusual-fibromyalgia-treatments-what-works-what-doesnt.aspx

https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-94-007-6585-6_4

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208180/

http://journals.lww.com/jclinrheum/Abstract/2002/04000/Fibromyalgia_Pain_and_Substance_P_Decrease_and.2.aspx

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/561753/abs/

https://academic.oup.com/rheumatology/article/46/5/801/2289318/Acupuncture-for-fibromyalgia-a-systematic-review

http://www.bmj.com/content/305/6864/1249

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2013.729441

https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-12-133

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share