Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem bij kind: 21 tips voor verlichting

Eczeem bij kind Eczeem, bijna iedereen heeft het weleens gehad, en daarom kun je het ook super vervelend vinden als ook jouw kind er last van heeft, net als jij er vroeger last van had. Je kunt je nog helemaal voorstellen hoe gek je ervan werd en hoe lastig het was om er van af te blijven. Wat je je wellicht niet meer herinnert is hoe vervelend je ervan werd. Mama dit, papa dat en de voortdurende hulpvraag om het eens op te lossen.

Speciaal voor jou heb ik een aantal tips om de klachten door het eczeem en het eczeem bij je kind te verlichten.

Eczeem bij kinderen

Bijna 80 procent van de mensen heeft weleens last gehad van eczeem in zijn/haar leven. In de meeste gevallen is dit een herinnering uit de kindertijd. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je dit leest omdat je kind last heeft van eczeem. De meeste kinderen krijgen op een bepaald moment last van eczeem.

Meestal krijgen kinderen last van eczeem als ze naar school gaan. Dit is geheel toevallig, want het is niet besmettelijk. Meestal gaat het weg, maar het kan in de pubertijd terugkomen door hormonale veranderingen. In sommige gevallen blijft je kind er ook in zijn/haar volwassen leven last van houden. Vooral als hij/zij van nature een droge huid heeft.

Baby met eczeem

Helaas kunnen ook baby’s last krijgen van eczeem. De huid waar dan eczeem zit is vaak rood en droog. Babyeczeem is vaak een kwestie van erfelijkheid. Als een van de ouders last heeft van eczeem kan het ook bij je kind voorkomen.

Eczeem bij baby’s gaat meestal vanzelf weg, maar een goede huidverzorging blijft belangrijk! De tips in dit artikel kunnen ook voor baby’s met eczeem gebruikt worden. Daarnaast kun je jouw kindje handschoentjes aandoen om krabben te voorkomen.

Peuter met eczeem

Bij een peuter met eczeem is de oorzaak vaak hetzelfde als die bij een baby en komt de eczeem ook vaker voor op de binnenkant van de ellenbogen en knieën.

Maar ook kan hij nog op het gezicht voorkomen, zoals bij baby’s.

Plaatsen waar het eczeem kan voorkomen

Eczeem kan in principe op het hele lichaam voorkomen. Bij baby’s en peuters zit het eczeem vaak nog op het gezicht. Bij jonge kinderen komt het meestal voor waar de huid vaak opgevouwen is, zoals bij de ellenboog of knie. Eczeem kan bij kinderen op de volgende plaatsen voorkomen:

 • Binnenkant ellenboog
 • Achterkant knie
 • Op de billen
 • Op de buik
 • Achter het oor
 • In de nek
 • Op het gezicht
 • Rond de mond
 • Rond de ogen

Eczeem in het gezicht van kinderen

Als je kind last heeft van eczeem in het gezicht is dat erg vervelend. In dit geval is het belangrijk om de gezichtshuid goed te verzorgen en gehydrateerd te houden. Dit betekent dat je zeep gebruikt met de juiste pH-waarde en hydraterende zalf aanbrengt op de gezichtshuid van je kind.

De pH-waarde van de huid is ongeveer 5,5. Daar moet de pH-waarde van de zeep het dichts bij in de buurt komen.

Wat kun je doen tegen eczeem?

Eczeem heeft vaak triggers voordat het ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld de toestand van de huid zijn, maar ook voeding.

 1. Houd een dagboek bij

In dit dagboek beschrijf je alle acties die je met je kind hebt genomen wat betreft gezondheid. Wat hij/zij heeft gegeten. Of zijn/haar huid gehydrateerd is, of dat hij juist droog is en wanneer de eczeem erger of minder wordt. Daardoor kun je de triggers voor het eczeem achterhalen, vervolgens kun je hierop anticiperen door het dieet te veranderen, je kind met andere middelen te wassen of door je kind vaker in te smeren met een hydraterende zalf of olie.

 1. Hydrateer de huid van je kind

Een droge huid is een van de belangrijkste oorzaken van eczeem. Door de huid van je kind regelmatig in te smeren met een hydraterende zalf of olie kun je voorkomen dat die te erg uitdroogt waardoor eczeem minder kans heeft om te ontstaan.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld Grahams huidverzorging gebruiken.

 1. Badder je kind in lauw tot warm water, maar niet in heet water

Heet water heeft namelijk de eigenschap om je huid uit te drogen. Door het water warm te maken, maar niet heet, voorkom je dat de hitte de huid van je kind uitdroogt.

 1. Koop verzorgende zeep

De huid heeft vaak een andere pH-waarde dan zeep. Hierdoor kunnen sommige zepen de huid van je kind uitdrogen. Kies daarom altijd voor een zeep met hydraterende eigenschappen en een pH-waarde die bij de huid van je kind past.

De huid heeft meestal een pH-waarde van 5,5. Een pH-waarde die daarbij in de buurt ligt helpt het beste. Dus ga liever voor een zeep met pH-waarde 7 dan een zeep met pH-waarde 9.

 1. Dep je kind droog na het badderen

Omdat de huid met eczeem zwakker is dan normaal kun je beter deppen dan vegen om de huid na het (lauwwarme) bad droog te maken. Door vegen kan de huid juist weer verder beschadigd raken wat tot meer klachten kan leiden.

 1. Knip de nagels kort

Om te krabben heb je nagels nodig. Omdat het voor kinderen nog lastiger is om zich in te houden dan het voor volwassenen is, kun je ze een handje helpen door de nagels kort te knippen. Daar wordt het krabben al een stuk lastiger van waardoor de huid meer kans heeft om zich te herstellen.

 1. Houd de huid met eczeem bedekt

Vooral als er geen kleding zit waar de eczeem is, is het voor kinderen erg eenvoudig om te gaan krabben. Je ziet ook vaak dat zodra de kleding uit is er op los gekrabt wordt. Als het eczeem op de armen of benen is, trek je kind dan kleding aan met lange mouwen of een lange broek. Hierdoor is de verleiding een stuk kleiner om te gaan krabben.

 1. Vermijd allergenen

Een huisdier is super gezellig, maar als je kind erna plots last krijgt van eczeem is de kans groot dat je kind allergisch is voor het nieuwe gezelschapsdier. Laat je kind daarom altijd testen voor een allergie voordat je een huisdier in huis neemt.

Vermijd ook vloerkleden en gordijnen of reinig ze regelmatig. Allergenen kunnen zich daar eenvoudig in nestelen.

Atopisch eczeem voeding

Soms is eczeem ook een teken van intolerantie of een allergie voor bepaalde voeding.

 1. Houd daarom de reactie van je kind op voeding in de gaten

Eieren, melk, noten, pinda’s, tarwe, vis, schelvis en sojaproducten zijn in 90% van de gevallen de veroorzaker van een allergische reactie die eczeem kan veroorzaken. De eerste tip om het dagboek bij te houden kan inzicht geven in welke voeding tot eczeem kan leiden. Want in 10% van de gevallen kan een ander voedingsingrediënt de oorzaak zijn.

Als je denkt iets gevonden te hebben kun je ook het etiket controleren op toegevoegde stoffen om te achterhalen of dat het probleem is.

 1. Verwijder bepaalde voeding voor 2 weken

Omdat de voeding soms pas na een paar dagen voor eczeem zorgt en eczeem soms langer blijft zitten zijn de effecten van de voedingsallergie niet altijd direct zichtbaar en is de verdachte ook niet altijd direct aanwijsbaar. Als je een verdachte in het vizier hebt kun je die 2 weken van het menu schrappen.

In die twee weken kun je zien of het eczeem afneemt en na de 2 weken kun je controleren of het eczeem na een paar dagen alsnog terugkomt of niet.

 1. Laat je kind testen op allergieën

Naast de eigen voedseltest kun je jouw huisarts ook vragen om je kind te testen op een allergie. Deze test duurt maar 10 minuten en dan weet je al veel beter waar je aan toe bent.

Stress en eczeem

Stress kan bij kinderen eczeem veroorzaken. Wellicht ligt daar ook de verklaring waarom veel eczeemklachten pas beginnen als ze naar school gaan, want dan wordt er eigenlijk pas prestatiedruk op ze uitgeoefend. Probeer de stress bij je kind te verminderen.

 1. Laat je kind bewegen

Beweging is een van de belangrijkste manieren om te ontspannen en om stresshormonen kwijt te raken. Een potje voetballen, zwemmen alles kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Als je kind helemaal kan opgaan in het spel is dit helemaal geweldig.

eczeem bij kind

 1. Leer je kind omgaan met druk

Op school hebben kinderen opeens toetsen of moeten ze misschien een presentatie houden. Praat met je kind over dit soort ‘spannende’ momenten zodat ze leren dat dit bij het leven hoort en leer ze hoe ze desondanks kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld door voor een toets of presentatie een paar keer diep adem te halen, pauze te nemen als iets heel lastig wordt of door eventjes te mediteren.

En je kunt je kind natuurlijk ook helpen met het voorbereiden van een proefwerk of presentatie.

Eczeem en de zon

De zon kan op twee manieren invloed uitoefenen op eczeem. Of een zonneallergie veroorzaakt eczeem of de zon kan het eczeem verlichten. Laat je kind daarom ook controleren op een zonneallergie. Als je kind daar geen last van heeft is deze tip voor jou:

 1. Laat je kind buiten spelen

De zon kan namelijk ook het eczeem verlichten. Dit komt door de vitamine D die je kind dan kan opnemen. Het is wel belangrijk om je kind goed in te smeren, want een verbranding door de zon kan de situatie juist weer erger maken.

Een half uurtje buitenspelen per dag zou genoeg moeten zijn om het eczeem te verminderen.

Eczeem zout water

Zout water, zoals het water in de dode zee, wordt vaak gebruikt om huidproblemen op te lossen. In sommige gevallen kan een zoutwaterbad helpen om het eczeem te verminderen.

 1. Badder je kind in zoutwater

Een lauwwarm zoutwater bad kan helpen om de huid te herstellen. Let wel op dat je speciaal zout koopt voor in bad en er niet gewoon keukenzout in doet. Als je kind hier niet goed op reageert kun je er ook beter mee stoppen. Vooral als de huid al erg beschadigd is kan dit bad namelijk pijnlijk zijn.

Als de huid nog niet beschadigd is kan de huid juist mineralen absorberen uit het badzout.

Wat te doen tegen de jeuk van eczeem?

 1. Gebruik een dikke zalf om het krabben te verminderen

Als je kind al in staat is om keuzes te maken kun je eerst verschillende zalven uitproberen waarna je kind kan aangeven welke zalf het beste werkt om minder te krabben en om minder last te hebben van jeuk.

Als je kind je dit nog niet kan vertellen kun je het beste voor een dikke zalf gaan omdat die het vocht dat de huid nog wel heeft beter kan opsluiten, waardoor de jeuk verminderd wordt.

 1. Leid je kind af van de jeuk

Vooral als je kind niets te doen heeft kan de jeuk opeens de overhand krijgen. De bedtijd is zo’n periode waarbij je kind wel wat rustgevende afleiding kan gebruiken. Een gezichtsmassage kan dan heel goed werken en helpt ook nog eens om super ontspannen te worden.

Met een beetje geluk masseer je jouw kind zomaar in slaap.

 1. Gebruik niet jeukende stoffen

De kleding die je kind draagt is erg belangrijk voor de mate van jeuk. Wol is bijvoorbeeld erg kriebelig. Katoenen en linnen kleding is het beste om zo min mogelijk last te hebben van jeuk.

 1. Koel je kind af

Katoen en linnen zijn ook goed tegen jeuk doordat het ademende stoffen zijn. Dit voorkomt dat je kind veel zweet wat ook weer jeuk kan veroorzaken aan de plek eczeem. Door je kind lichte en ademende kleding aan te trekken is het eenvoudiger om koel te blijven en voorkom je overmatig zweten.

 1. Gebruik natte bandages om de jeuk te verminderen

Als je ’s avond je kind laat badderen, vervolgens droogdept kun je een natte bandage om het getroffen gebied aanbrengen. Vervolgens breng je daarop weer een droge aan om de nattigheid te houden waar het is. Op die manier verminder je de jeuk en heb je meer kans op een vredig slapend kind.

Laatste tip

 1. Luister naar je arts

Als je huisarts je een zalf voorschrijft voor je kind moet je deze tot op de letter volgen. Meestal zit er in een dergelijke zalf een hormoon. Om zo min mogelijk bijwerkingen te gebruiken moet je het recept van de arts volgen en de duur van het gebruik, vooral niet langer. Het recept is namelijk samengesteld op basis van het lichaam van je kind, een ander kind kan er daardoor niet mee geholpen worden.

Tot slot…

Als je kind last heeft van eczeem is dit erg vervelend. Het jeukt en jij en je kind krijgen er slapeloze nachten van. Juist daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen als je kind last heeft van eczeem. Jij kunt je rust goed gebruiken en je kind heeft het nodig om goed te kunnen groeien en zich te kunnen ontwikkelen.

De belangrijkste dingen die je kunt doen om je kind te helpen is de huid goed te hydrateren, schoon te houden en te achterhalen welke triggers je kunt elimineren zodat je kind nooit meer last heeft van eczeem.

De 21 tips in dit artikel zijn een goed startpunt om het eczeem bij je kind drastisch te verminderen.

Bronnen:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/child-eczema-16/child-scratching

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/child-eczema-16/food-flares

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/child-eczema-16/slideshow-eczema-care

http://www.webmd.com/parenting/baby/baby-eczema-questions-answers

https://nationaleczema.org/eczema/child-eczema/infants-toddlers/

https://www.mariobadescu.com/Treat-Eczema

https://nationaleczema.org/living-with-eczema/scratch-pad/salt-baths-petroleum-jelly-probiotics/

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share