Rosacea

Laatste Update: 26 januari 2017

Rode huid door rosacea of door wat anders?

rode huid door rosaceaRosacea is een aandoening waardoor je huid een rode kleur krijgt. Soms lijk je daarbij ook last te hebben van acne of eczeem. Hierdoor is het eenvoudig om iets anders dan rosacea voor rosacea aan te zien. Het is daarom verstandig om door een dermatoloog een diagnose te laten stellen voor rosacea, zodat je niet per ongeluk een behandeling ondergaat die niet helpt voor wat je wel hebt.

Rosacea staat vaak naast een andere huidaandoening

Om het allemaal nog verwarrender te maken blijkt uit onderzoek onder rosaceapatiënten dat bij 77% er niet alleen sprake is van rosacea, maar ook van een andere huidaandoening.

Bijna 8 van de 10 mensen met rosacea heeft dus ook nog andere huidproblemen.

Acne verwarren met rosacea

Een van de aandoeningen die het vaakst verward wordt met rosacea is acne. Als je last hebt van acne is dit te herkennen aan puistjes met gele koppen en daarbij heb je ook last van mee-eters met zwarte koppen.

Als je last hebt van subtype 2 acne-rosacea kan dit verward worden met acne. Bij dit type rosacea heb je namelijk last van gele bultjes naast de rode huidverkleuring. Het verschil is vooral te zien doordat je bij dit type rosacea geen last hebt van mee-eters met zwarte koppen.

Dat is nu net iets dat wel het geval is bij acne.

Let daarom vooral op of je ook last hebt van zwarte koppen, zo niet dan kan het ook rosacea zijn. Als je juist wel zwarte koppen hebt heb je wellicht juist géén rosacea.

Daarnaast kan acne ook voorkomen op de schouders, nek en de rug. Bij rosacea is dat ook niet het geval.

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van acne, met name in de pubertijd. Dit komt doordat hormonen veel invloed hebben op het ontstaan van acne. Daarbij zijn het vaak ontstekingen die ontstaan door bacteriën op de huid. Dit in combinatie met de vettige huid kan voor de zwarte en gele koppen zorgen die kenmerkend zijn voor puistjes en pukkels.

Een slechte hygiëne kan daardoor ook de acne erger maken dan nodig is. Zoals het blijven dragen van sportkleding in plaats van het op tijd te wassen.

Acne wordt over het algemeen behandeld door te kijken of de hygiëne verbeterd kan worden en door hormoontherapie toe te passen. Acne is voor meisjes bijvoorbeeld vaak een reden om de pil te nemen. Dit komt omdat de afgifte van hormonen dan stabieler is dan zonder de pil.

Daarnaast is de gezichtsverzorging ook van belang en het type make-up dat gebruikt wordt.

Dermatitis verwarren met rosacea

Een andere aandoening die verward kan worden met rosacea is dermatitis. Bij deze aandoening heb je last van een ontsteking die je huid een rode uitslag geeft. Als je dermatitis niet behandelt kan dit leiden tot korsten en zwellingen.

Over het algemeen is dermatitis een symptoom van een andere aandoening. Als je hier dus last van hebt is het verstandig om naar je arts te gaan om het onderliggende probleem te achterhalen.

Eczeem

De meest bekende vorm van dermatitis is eczeem. Eczeem in het gezicht kan ontzettend lijken op rosacea. Dit komt door de droge huid, roodheid en barstjes die kunnen ontstaan.

Seborroïsch eczeem wordt het vaakst verward met rosacea doordat het vaak samen met rosacea ontstaat en ook op dezelfde plaatsen kan doorbreken, zoals op het gezicht, maar het kan ook op je lichaam voorkomen.

Wat wel apart is, is dat het in tegenstelling tot veel andere eczeemvormen dit niet door een droge huid hoeft te komen.

Mensen met een vette huid hebben hierop een grotere kans en het hebben van stress is ook niet bevorderlijk bij deze vorm van eczeem. In sommige gevallen kan een schimmel die op je huid leeft voor deze vorm van eczeem zorgen.

Baby’s en volwassenen tussen de 30 en 60 jaar hebben de grootste kans op het krijgen van seborroïsch eczeem. Als je er last van hebt kan dit ook het risico op andere aandoeningen, zoals Alzheimer en depressie, verhogen.

Door het uiterlijk, en ook de zwellingen die kunnen ontstaan kan het eenvoudig worden verward met rosacea, maar dit kan ook voorkomen op de rest van je lichaam.

Om van seborroïsch eczeem af te komen is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Over het algemeen gaat het vanzelf weg, maar het kan om de zoveel tijd weer “opleven”.

Psoriasis verwarren met rosacea

Verrassend genoeg lijkt psoriasis in het gezicht erg op rosacea en kan daardoor verward worden met rosacea. Je hebt namelijk ook rode plaatsen op het gezicht die wat geïrriteerd lijken. Je hebt ook last van een droog gevoel en jeuk net als bij rosacea.

Psoriasis wordt veroorzaakt doordat de huid te snel nieuwe cellen aanmaakt. Hierdoor krijg je een dikkere huid en is die aan het oppervlak vaak te droog en geïrriteerd. Dit kan zorgen voor pijn en jeuk.

Er zijn meer typen psoriasis dan rosacea, namelijk 8 in plaats van 4, waardoor het soms lastig is om te bepalen waar je nu last van hebt. Er zijn bijvoorbeeld psoriasisvormen die alleen voorkomen in de nek of rond de nagels. Dan heb je ook nog de vorm die over het hele lichaam voorkomt en dus ook nog een vorm in het gezicht.

Psoriasis is meestal een genetische afwijking die ervoor zorgt dat de cellen te snel groeien.

Het wordt behandeld met lichttherapie en ook aanpassingen in het dieet en de levensstijl kunnen invloed hebben op de psoriasis, maar niet altijd.

Bij psoriasis in het gezicht bestaat de behandeling vaak uit het aanbrengen van crèmes. Bijvoorbeeld met steroïden en blootstelling aan zonlicht.

Lupus verwarren met rosacea

Lupus kan ook verward worden met rosacea doordat het een rode uitslag kan geven op de neus en wangen. Lupus is niet altijd een specifieke huidaandoening, maar heeft wel symptomen waardoor je kunt denken dat je last hebt van rosacea.

Lupus is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem valt daarom gezonde weefsels aan waardoor je last krijgt van ontstekingen. Dit veroorzaakt ook de rode kleur van de huid bij lupus. Lupus is een aandoening waar je je hele leven last van hebt en die ook je organen kunnen beschadigen.

Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten controleren bij een arts op beschadigingen en om voldoende rust en beweging te krijgen.

Daarnaast worden er ook medicijnen voorgeschreven waardoor het lichaam zichzelf minder aanvalt.

Net als bij rosacea zijn er meerdere vormen van lupus. Een van de vormen is bekend onder de naam huidlupus. Deze vorm zorgt voor de rode plekken. Meestal zijn die plekken ook rond van vorm.

De oorzaak van deze auto-immuunziekte is voor veel medici nog onbekend. Bepaalde genen kunnen voor de reactie zorgen en dan kan een virus het triggeren. De klachten kunnen ook komen en gaan. Je kunt dus last hebben van oplevingen bij lupus.

Lupus wordt behandeld met crèmes met een soort steroïde erin. Daarnaast kun je medicijnen krijgen die ontstekingsreacties remmen en anti-malaria medicatie kan ervoor zorgen dat je meer energie krijgt.

Andere belangrijke stappen om te nemen bij lupus is het verminderen van stress, het vermijden van zonlicht en het blijven bewegen.

Rosacea zien als rosacea

Zoals je ziet zijn er veel aandoeningen met symptomen die heel erg lijken op die van rosacea. Soms is het erg lastig om rosacea zelf te diagnosticeren, bijvoorbeeld doordat je denkt dat je juist last hebt van acne.

Rosacea ontstaat meestal bij volwassenen vanaf 30 jaar, maar kan zich ook eerder in het leven vormen. Het zorgt voor rode plekken op de neus, wangen, voorhoofd en kin.

Als je pech hebt kun je door rosacea ook last krijgen van een branderig gevoel bij de ogen.

Deze rode plekken zijn ook kenmerkend voor de andere aandoeningen die er heel erg op lijken. Vooral huidlupus kan heel erg op rosacea lijken en mede daarom is het van belang om naar een arts te gaan.

In sommige gevallen kan de huid door rosacea ook iets dikker worden. Hierdoor kan het lijken op psoriasis in het gezicht. Daarbij komt het ook vaak voor bij een drogere huid. Dit lijkt ook weer op eczeem. Rosacea kan daardoor erg verwarrend zijn.

Triggers en oorzaken van rosacea

De oorzaak van rosacea is niet altijd bekend. Uit eerder onderzoek blijkt dat een bepaald eiwit ervoor kan zorgen dat je rosacea krijgt. Het ligt in ieder geval niet aan bacteriën op de huid die voor ontstekingen zorgen.

Daarbij lijkt het ook een genetische oorzaak te hebben. Rosacea komt bijvoorbeeld vaker voor bij mensen met een lichte huid die eenvoudig blozen. De klacht komt vaak ook bij meerdere personen in de familie voor.

Wat betreft de andere aandoeningen heeft psoriasis en eczeem ook genetische oorzaken waarbij meerdere mensen in de familie er last van hebben.

Voeding kan rosacea ook triggeren. Alcohol en pittige voeding kan ervoor zorgen dat je een opleving krijgt. Alcohol kan ook bij acne voor een opleving zorgen doordat dit ontsteking verhogend werkt.

De temperatuur is ook van belang voor een opleving van rosacea. Kou en warmte kunnen zorgen voor een opleving. Dit gebeurt niet bij psoriasis, maar psoriasis kan wel geïrriteerd raken door kou en warmte waardoor je meer last krijgt van jeuk en/of pijn.

Behandeling van rosacea

Rosacea wordt soms toch behandeld met antibiotica. Vergeleken met andere huidaandoeningen wordt dat eigenlijk alleen bij extreme acne gedaan en dan via een crème die een antibiotische werking heeft.

Daarnaast is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Door een hoed of zonnebrandcrème. Bij psoriasis in het gezicht is de behandeling het tegenovergestelde van wat je bij rosacea moet doen. Psoriasis wordt bijvoorbeeld juist behandeld met zonlicht en zalven met steroïden erin. Dit soort zalven kunnen juist voor een opleving van rosacea zorgen.

Daarbij helpt zonlicht ook tegen acne doordat het de huid iets uitdroogt waardoor de talg zich minder kan ophopen in de poriën.

Het is bij rosacea ook van belang om te onderzoeken wat een opleving veroorzaakt.

Bij aandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis is dit ook van belang, maar de triggers zijn over het algemeen verschillend. Zo hoeft vette voeding niet voor een opleving van rosacea te zorgen, terwijl dit juist wel de acne kan verergeren.

Net als bij acne is de huidverzorging bij rosacea van belang om zo min mogelijk last te hebben van de symptomen. Voor acne worden er echter vaak producten gebruikt die geschikt zijn voor een vette huid, maar bij rosacea moet je juist producten gebruiken voor een droge gevoelige huid.

Er zit dus wel degelijk verschil in de aandoeningen en ook in hoe je ermee om moet gaan. Bij alle aandoeningen is het wel van belang dat je gezond eet om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen om optimaal te kunnen functioneren.

Tot slot…

Rosacea is een huidaandoening met kenmerken die veel overeenkomsten hebben met andere huidaandoeningen of aandoeningen die te herkennen zijn aan symptomen op de huid. Het is daarom van belang om te dubbelchecken of je last hebt van rosacea of juist van acne, psoriasis, eczeem, dermatitis of lupus.

Door de juiste huidaandoening te vinden kun je direct de juiste stappen zetten om minder last te hebben van de aandoening. De behandelingen van de huidaandoeningen zijn namelijk erg verschillend.

Wat goed is tegen psoriasis is bijvoorbeeld juist weer heel slecht voor rosacea.

Door de verkeerde huidaandoening te behandelen kun je de situatie er eerst alleen maar erger op maken. Juist daarom is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen en als je eerst iets erger maakt kan dit lastig terug te draaien zijn.

Houd je symptomen daarom goed in de gaten en ga anders voor de zekerheid naar een arts.

Bronnen:

https://www.rosacea.org/weblog/red-skin-rashes-are-not-always-result-rosacea

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/seborrheic-dermatitis-medref#1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne#1

http://www.webmd.com/lupus/tc/lupus-systemic-lupus-erythematosus-topic-overview#1

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/rosacea-topic-overview#1

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share