Vakantie: Risico’s van zwemwater

2017-01-18T08:07:41+01:00juli 7th, 2013|Gezondheid Algemeen|0 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Risico’s van zwemwater

Nederland is een écht waterland. Met de vele kanalen, rivieren, meren en plassen kun je op heel veel plaatsen lekker zwemmen, tenminste als het weer dit toelaat. Maar er schuilen ook gevaren in het zwemmen in natuurwater: Blauwalg, botulisme en de ziekte van Weil zijn er een paar van:

Wat dit allemaal is en hoe je dit kunt herkennen lees je verderop in dit artikel.

Hoe wordt de kwaliteit onderzocht?

De overheid wijst ieder jaar ongeveer 700 officiële zwemlocaties aan, verdeelt over het hele land. Het zijn alleen déze locaties die iedere 14 dagen wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Hierbij wordt speciaal gekeken naar de E.Coli bacterie en intestinale enterokokken, die meestal in het water komen via de uitwerpselen van mensen of dieren.

Deze twee bacteriesoorten zijn een indicatie of er ook andere bacteriën in het water aanwezig zijn. De keuringen vinden plaats volgens recent opgestelde Europese normen. Er zijn 4 gradaties die aangeven of je daar kunt zwemmen of niet: slecht, aanvaardbaar, goed en uitstekend. Als je naar de specifieke eisen kijkt, is het aan te raden om de zwemplaatsen die ‘slecht’ of ‘aanvaardbaar’ zijn, te vermijden.

In de afgelopen tien jaren is de kwaliteit van het Nederlandse zwemwater heel sterk verbeterd. Ruim 10 jaar terug voldeed minder dan de helft van de officiële zwemlocaties aan de eisen. Tegenwoordig (stand 2012) is dit 85% van de binnenlandse zwemlocaties, en ruim 92% van de kustwateren die volledig aan de Europese normen voldoet, en dus veilig zwemwater is.

Hiermee staat Nederland vrij hoog in het Europese gemiddelde.

Zodra er zwemlocaties gevonden worden die niet aan de eisen voldoen, kan er een negatief zwemadvies ingesteld worden, of in ernstige gevallen een algeheel zwemverbod op die locatie. Als je na wilt kijken waar de officiële zwemlocaties bij jou in de buurt zijn, en wat de kwaliteit van het zwemwater is, kun je kijken op de informatiesite www.zwemwater.nl

Aanpak op Europees niveau

europees niveauHet overgrote deel van het water wat door de Nederlandse rivieren en kanalen stroomt komt in alle gevallen uit het buitenland. Ook in het