Vakantie: Voedselvergiftiging

2017-01-18T08:05:06+01:00juli 6th, 2013|Vakantie en Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Voedselvergiftiging

Tijdens de vakantie is alles anders: Je leeft anders, je eet anders en je smult natuurlijk van alle lokale specialiteiten. Speciaal als je in een zuidelijk en warm land bent, staan er allerlei zaken op het menu die je in Nederland vaak niet zult vinden.

Ondanks dat de verleiding erg groot is, moet je jezelf regelmatig afvragen of je inderdaad dat kippetje op de lokale markt moet eten, of die hamburger in dat gezellige strandtentje. Warmte, in combinatie met een slechte hygiëne, is namelijk de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. Helaas regelmatig tijdens de vakantie, wat een vreselijke domper is voor jezelf en voor je medereizigers.

Voedselvergiftiging tijdens de vakantie

Als je langs de pittoreske restaurantjes loopt, of een lokale markt bezoekt, tijdens je vakantie, loopt het water je meestal in de mond. Lekkere gerechten die gebaseerd zijn op lokale specialiteiten.

Met name de vele vissoorten en schelpdieren trekken natuurlijk de aandacht. Hier schuilt een groot gevaar voor jou, als vakantieganger.

Aangezien veel tropische landen het niet zo vreselijk nauw nemen met de hygiëne. Combineer dit met de plaatselijke vochtigheidsgraad en de zinderende hitte en je hebt de basis voor een groot probleem: Voedselvergiftiging.

De plaatselijke bevolking is hiermee opgegroeid en is hieraan gewend, hoewel er in deze landen ook onder de plaatselijke bevolking meer gevallen van voedselvergiftiging voorkomen dan we hier in Nederland gewend zijn.

Oorzaken van voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging kan ontstaan door het eten of drinken van besmet voedsel of water. In dat voedsel zitten dan in de meeste gevallen bacteriën, maar er kan ook sprake zijn van algen of schimmels. In het overgrote deel van de gevallen zijn het de gifstoffen die door de bacteriën worden geproduceerd, en niet de bacteriën zelf die de problemen veroorzaken.

Als voedsel bijvoorbeeld gekookt wordt, zullen de bacteriën gedood worden, maar de gifstoffen blijven nog steeds aanwezig. Ook hoeft besmet voedsel niet per se anders te smaken. Een besmette hamburger met lekker veel uitjes, mayonaise en ketchup kan prima smaken. Maar door de achtergebleven gifstoffen kan het eten van diezelfde lekkere hamburger heel goed voor een vervelende voedselvergiftiging zorgen.

In het overgrote deel van de gevallen van voedselvergiftiging, zal het beperkt blijven tot het maag-darm kanaal. De bacteriën die we net gegeten hebben zullen zich heel snel vermenigvuldigen in het maag-darm kanaal en daarmee ook de giftige stoffen afscheiden.

Als de bacteriën al dood waren op het moment van eten, dan is in ieder geval een zeer ruime hoeveelheid gifstoffen aanwezig. Om dit allemaal te voorkomen, is er eigenlijk maar één oplossing: Let goed op de voedselhygiëne, of je het nou zelf klaarmaakt of als je het koopt op de markt.

Kijk steeds erg kritisch naar het eten op zich en naar de omstandigheden waaronder het wordt klaargemaakt.

De soorten en symptomen van voedselvergiftiging

Er zijn heel veel bacteriën en virussen die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De meeste hiervan hebben betrekking op kip en kipproducten. Hierbij een overzicht van de 5 meest voorkomende bacteriën en virussen:

  • Salmonella Bacterie: Met een bepaalde regelmaat komt de Salmonella weer in het nieuws. Maar er zijn maar weinig mensen die écht weten wat dit is. De salmonella komt standaard voor in de darmen van heel veel dieren zoals koeien, varkens en kippen. Zelfs in de darmen van je kat of hond! Door de verwerking van het vlees, als niet de juiste hygiëne wordt toegepast, kan de bacterie uiteindelijk in het vlees terecht komen.Helaas is de mens niet goed bestand tegen deze bacterie. De