Vakantie: Wat kun je doen tegen een jetlag?

2017-01-18T10:46:35+01:00juni 24th, 2013|Vakantie en Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Vakantie: Wat kun je doen tegen een jetlag?

Het is weer zover! Waarschijnlijk heb je al een paar maanden geleden je vlucht geboekt voor jouw welverdiende vakantie. Waarschijnlijk nog maar een paar weken werken, en dan naar Schiphol voor een vlucht naar verre en vooral zonovergoten, landen.

Als je geboekt hebt voor een vakantie naar bijvoorbeeld Griekenland of Marokko, dan zal het allemaal wel wat meevallen met een jetlag. Maar zodra je naar Mexico of China gaat, wordt dit veel lastiger. Ongeveer 93% van de reizigers hebben dan gedurende een aantal dagen last van een jetlag. Zonde van die dure vakantiedagen!

Maar je kunt hier wel degelijk iets aan doen om de schade een beetje binnen de perken te houden!

Je biologische klok

Jouw leven is helemaal ingesteld op een cyclus van 24 uur. Deze cyclus heeft als belangrijkste kenmerk voor ons slaap- en waakritme, de wisseling van licht en donker. Deze wisseling wordt veroorzaakt door de omwenteling van de aarde ten opzicht van de zon. Dit bepaalt niet alleen je momenten van slapen en wakker zijn, maar deze terugkerende cyclus heeft ook invloed op heel veel processen in je lichaam.

Dit noemen we de zogenaamde biologische klok.

Deze biologische klok is niet voor iedereen exact gelijk. De afwijkingen bepalen voor een groot deel of je een avondmens of een ochtendmens bent. Avondmensen gaan graag laat naar bed, omdat ze zich het beste voelen tijdens dit deel van de cyclus. Ochtendmensen gaan juist vroeg naar bed om in de ochtend met de vogels op te staan: dat is hun beste moment van de dag.

Je biologische ritme is niet alleen maar afhankelijk van licht en donker, maar ook van je eigen persoonlijke ritme waar je inmiddels aan gewend bent. Als bij jou iedere morgen de wekker om 7 uur begint te piepen, zal het heel zeer waarschijnlijk zijn dat je op zondagochtend ook om 7 uur wakker wordt, ook al heb je de wekker niet gezet.

Je dag- en nachtritme is erg bepalend voor heel veel biologische processen in je lichaam. Denk hierbij aan je lichaamstemperatuur en de spiegel van groeihormonen zoals bijvoorbeeld prolactine en cortison.

Reizen door de tijd

Nee, dit gaat niet over het zoveelste deel van ‘Back to the Future’. Dit gaat over het snel reizen, met een vliegtuig, door verschillende tijdzones waardoor de eerder genoemde biologische klok volledig van slag raakt. Dit reizen gaat dusdanig snel dat je biologische klok niet de kans krijgt om zich op een normale manier aan te passen.

Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je je biologische klok per cyclus van 24 uur, ongeveer 1 uur kunt verschuiven zonder noemenswaardige problemen.

Om je een indruk te geven van de tijdsverschillen naar populaire vakantiebestemmingen, hier even een lijstje:

Naar het oosten:

  • Oost-Australië: +10 uur
  • Thailan