Dieet

Laatste Update: 3 augustus 2018

Veganistisch eten: De 10 beste tips voor een gezond vegan dieet

Veganistisch eten: De 10 beste tips voor een gezond vegan dieetveganistisch eten

Heb jij al eens van veganistisch eten gehoord?

Voor de meeste Nederlanders is een stukje vlees bij het avondeten normaal. Toch zijn er steeds meer mensen die zich er bewust van worden dat vlees eten helemaal niet zo gezond is als altijd gedacht werd. Bovendien zorgt onze huidige vleesconsumptie voor een verscheidenheid van problemen. Zo draagt het bij aan de opwarming van de aarde door de hoge CO2 uitstoot en zorgt het voor onnodig dierenleed.

Juist daarom kiezen meer en meer mensen ervoor om vlees en vis geheel uit hun dieet te bannen. Wanneer je de keuze maakt geen vlees, gevogelte en vis te eten, dan kun je jezelf een vegetariër noemen. Veganisten gaan echter nog een stapje verder. Veganistisch eten houdt in dat je alle dierlijke producten afzweert, je eet dan dus geen vlees en vis meer, maar ook geen eieren en zuivel. Kortom, je eet alleen nog maar plantaardige producten. Dit klinkt wellicht extreem, maar er zijn talloze studies die de gezondheidsvoordelen van veganistisch eten benadrukken. Later in dit artikel kom ik hier nog op terug.

Vegan of veganistisch eten

vegan

Hoewel veel mensen een dergelijke levenswijze volgen voor redenen die te maken hebben met de gezondheid, is echt veganisme eigenlijk een ethisch standpunt. Mensen willen hiermee namelijk laten zien dat ze geen dieren hoeven te doden en mishandelen voor eigen gebruik. Het gaat hierbij dus eigenlijk helemaal niet om een dieet, al heeft het hier natuurlijk wel een grote invloed op.

Veganisten consumeren dus geen dierlijke producten meer, dit geldt niet alleen voor voeding, maar ook voor kleding, schoenen en verzorgingsproducten. Echter, als we het over veganistisch eten hebben, dan bedoelen we dus een dieet dat geheel vrij is van dierlijke producten.

Het is duidelijk waarom mensen dit dieet zouden volgen uit ethische redenen, echter zal het velen verbazen dat een vegan dieet juist ook erg gezond. Enkele voordelen van veganistisch eten zijn de volgende:

Volgens een recente studie zijn vegetarische en veganistische diëten effectief bij de behandeling en het voorkomen van een aantal chronische ziekten. Consumeer je een vetarm vegan dieet, dan heeft dit uiterst positieve effecten op type 2 diabetes, reumatoïde artritis en de ziekte van Parkinson. Veganisme vermindert ook het risico op darmkanker. Veganisten hebben krijgen tevens meer antioxidanten binnen dan niet-vegetariërs. Veganistisch eten is een effectievere bestrijding van zwaarlijvigheid dan andere voorgeschreven diëten zoals bijvoorbeeld het Atkins dieet. Ook is het aangetoond dat het de risicofactoren verlaagd van hartziekte.

Kortom, er zijn talloze redenen waarom je een veganistisch dieet nastreeft. Maar hoe begin je hier nu precies mee en waar moet je op letten? Een tijdje geleden heb ik een maand lang alleen plantaardig gegeten. Deze ervaring wil ik graag met je delen in de volgende tips!

10 tips voor veganistisch eten

tips veganistisch eten

1. Begin met een open geest. Er is geen snellere manier om te falen dan te beginnen met een slechte houding. Helaas is dit voor veel mensen een stuk moeilijker om te doen. Als je vanaf het begin al denkt dat veganistisch eten een soort van straf zal zijn of dat je het toch niet lang zult volhouden, dan is de kans ook groot dat het precies zo zal zijn. Beoefen dus een open houding en wees open voor wat je te wachten staat.

2. Indien je thuis eet, geef jezelf dan extra tijd om te koken, vooral in het begin. Voor de meeste mensen is het ontwerpen van maaltijden die 100% gebaseerd zijn op plantaardige producten toch een volledig vreemd concept, en vergt bovendien extra planning en extra tijd in de keuken, zelfs voor een doorgewinterde chef.

3. Neem een kijkje in je voorraadkast. Is deze gevuld met specerijen voor vlees, witte rijst, witte pasta en dergelijke? Als dat zo is, haal je niet de optimale gezondheidsvoordelen uit je vegan dieet. Zorg ervoor dat je voorraadkast altijd goed is gevuld met veel bonen en volkoren granen, evenals superfoods zoals boerenkool, spinazie, en natuurlijk een verscheidenheid aan fruit.

4. Vermijd junkfood. Er zijn namelijk genoeg producten die wel veganistisch zijn, maar nog steeds verschrikkelijk zijn voor je gezondheid. Heb je alleen een ijskast gevuld met bevroren pizza, veganistische vleesvervangers en kant-en-klare maaltijden, dan zul je het niet lang redden op een vegan dieet. Kies in plaats daarvoor voor diepvriesgroenten en bessen. Zo kun je alsnog snel een maaltijd op tafel toveren die lekker en gezond is.

5. Wanneer je naar de supermarkt gaat, neem dan ruim de tijd om door de versafdeling te lopen. Veganistisch eten is het perfecte excuus om allerlei soorten groenten te proeven die je van te voren nog nooit hebt gegeten. Bij een vegan dieet zullen uiteindelijk de groenten zorgen voor de grootste variatie. Dit is ook een reden waarom veganisten vaak gezonder eten dan vleeseters, door deze beperking zijn ze namelijk gedwongen creatievere maaltijden samen te stellen. Tijdens mijn tijd als veganist zag mijn dieet er in ieder geval veel gevarieerder en kleurrijker uit.

Afvallen

6. Wees zelfverzekerd. Er zijn namelijk altijd wel momenten waarop mensen je het gevoel geven dat je moet uitleggen wat je doet en waarom. Immers, wij Nederlanders zijn zo gewend aan een stukje vlees op ons bord, dat het voor veel mensen maar een rare gedachte is om dit niet te eten. Wees eerlijk over wat je doet en waarom en zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt over de wetenschap om te onderbouwen waarom veganistisch eten nu juist zo gezond is. Ga echter geen discussies aan met mensen die er niet voor open staan, dit zorgt alleen maar voor onnodige stress.

7. Zodra je je huis uit stapt, is het belangrijk dat je altijd iets te eten bij je hebt. Zorg voor voldoende snacks onderweg.. Het is niet zo dat je meer honger hebt omdat je veganistisch eet, maar mocht je je lunch of avondeten missen en bijvoorbeeld langer onderweg zijn, dan is de kans dat je onderweg iets vindt dat in je dieet past behoorlijk klein. Wat vers fruit, een goed verpakte salade, of zelfs wat noten zijn in zulke gevallen ideaal.

8. Stel je hebt het even verknald. Maak je niet druk. De sleutel tot een succesvol dieet is een levensstijl waar je ook echt mee kunt leven. Er zullen vast wel veganisten zijn die het hier niet mee eens zijn, maar als je je net hebt gerealiseerd dat je per ongeluk wat boter hebt gegeten of je komt er achter dat je schoonfamilie een gerecht heeft gekookt waarin een beetje melk zat, verwijt jezelf dit dan niet en zet je eroverheen. Ben je onderweg tijdens een stedentrip en is er geen uitzicht op veganistisch eten? Honger jezelf dan niet uit en doe het beste wat je kunt. Op het moment dat een dieet niet meer leuk is, dat is het moment dat je begint te denken dat het misschien niet de moeite waard is. Dat brengt ons naar het volgende punt...

9. Blijf sterk. De eerste paar dagen zijn erg moeilijk, maar zodra je eenmaal gewend raakt aan je nieuwe levensstijl, wordt het makkelijker en eenvoudiger. Velen van ons denken gelijk aan vlees bij het plannen van de avondmaaltijd, na enkele weken zul je echter automatisch een veganistisch gerecht kiezen en waarschijnlijk niet eens meer aan vlees denken.

10. Oordeel niet over anderen. Ben je het niet eens met de levensstijl van een ander? So what? Niemand is perfect, ook jij niet. De beste manier om mensen te helpen en te overtuigen dat een vegan dieet ontzettend gezond is, is door het juiste voorbeeld te zijn. Neem bijvoorbeeld veganistische gerechten mee wanneer je uitgenodigd wordt voor een maaltijd of nodig anderen uit. Maar ook als andere je keuzes afwijzen, is het belangrijk te onthouden dat er altijd mensen zullen zijn die het niet 100% met je eens zijn. Dit is echter geen reden om vrienden te verliezen.

Voedingsstoffen op een vegan dieet

vegan dieet

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een vegan dieet ons niet kan voorzien in de voedingsstoffen die we nodig hebben. Dit is echter helemaal niet waar. Volg je een plantaardig dieet, dan eet je juist enorm veel fruit en groenten, evenals zetmeelrijke producten en wat noten en zaden. Dit zijn juist de producten die de meeste vitaminen, mineralen en fytonutriënten bevatten.

Daarnaast werkt onze spijsvertering het beste wanneer er voldoende water en vezels in onze voeding zitten. Ook vezels zijn alleen te vinden in plantaardige voeding, en deze zit ook vol met water. Kortom, planten zijn nou eenmaal het gezondst voor ons.

Toen ik begon aan mijn experiment had ik niet verwacht dat veel mensen hier aandacht aan zouden besteden. Echter was het eerste dat me gevraagd werd door mijn familie hoe ik dan wel niet genoeg eiwit binnenkrijg. Veel zogenaamde dieetguru's vertellen ons dat we bakken vol met eiwit nodig hebben. Voor de gemiddelde persoon is 40 tot 70 gram per persoon echter meer dan voldoende. Eet je erg veel eiwit, dan kan dit juist zorgen voor een ontstekingsreactie in je lichaam.

Ik heb elke dag bijgehouden wat ik at, en gemiddeld kreeg ik ongeveer 60 gram eiwit per dag binnen, meer dan voldoende dus! Plantaardige voeding bevat ook veel eiwit, met name bonen en linzen, maar ook broccoli en spinazie zijn echte krachtpatsers.

Afvallen

Je hebt als veganist echter wel een supplement nodig, en dat is B-12. Normaal gesproken wordt deze voedingsstof geproduceerd door bacteriën in de grond. Onze groenten worden echter verbouwd met behulp van allerlei pesticiden, waardoor we op deze wijze niet meer voldoende B-12 binnenkrijgen. Daarom wordt deze voedingsstof aan vlees toegevoegd, zodat we deze alleen uit dierlijke producten kunnen halen. Echter is het belangrijk om te beseffen dat dit ook maar een supplement is en dat je het dus beter zelf kunt eten, dan door het lijf van een dier. Daarnaast werd ook al vastgesteld dat de meeste vleeseters ook een tekort aan B-12 hebben. Een supplement is dan een must!

Daarnaast kun je ervoor kiezen om te supplementeren met vitamine D. In Nederland krijgen we immers een stuk minder zon binnen dan in andere landen. Voordat je hiervoor kiest, kun je echter beter even je bloed laten prikken bij de huisarts, zodat deze kan analyseren of/welke tekorten je moet aanvullen.

Veganistisch eten: een voorbeeldmenu

vegan recepten

Hoewel het belangrijk is een grote variatie aan groenten en fruit binnen te krijgen, zagen mijn basismaaltijden er grotendeels hetzelfde toen ik een vegan dieet volgde. Hieronder heb ik een gebalanceerd voorbeeld voor je neergezet, zodat je een idee hebt hoe je dag eruit kan zien.

Ontbijt:

 • 1 kop ouderwetse havermout
 • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
 • 1 eetlepel amandelboter
 • 1 banaan
 • 2 gedroogde dadels

Kook de havermout met voldoende water en de in stukjes gesneden dadel. Vermeng met lijnzaad en amandelboter en serveer met in schijfjes gesneden banaan.

Lunch:

 • Maaltijdsalade van gestoomde courgette en knoflook met 1 kop witte bonen op een bedje van sla.
 • 1 gebakken zoete aardappel gevuld met een handvol verse gestoofde spinazie met een handvol kikkererwten en met een dressing van 1 eetlepel tahini vermengd met citroensap.

Avondmaaltijd:

 • 1 kop gekookte bruine rijst met broccoli en 1/4 kop verse hummus (mix voor de hummus een blik kikkererwten, 2 knoflookteentjes, 2 eetlepels tahini, sap van 1 citroen, snuf gemalen komijn en zout en peper naar smaak).
 • 1 of 2 stuks vers fruit als toetje

Snacks bestaan meestal uit vers fruit of groentereepjes met hummus. Zoals je ziet kan een vegan dieet ook heel erg lekker zijn. Het bovenstaande menu (zonder snacks!) bevat 1770 kcal, alle mineralen en vitaminen die je nodig hebt, met uitzondering van vitamine D en B-12, 64 gram vezels (bijna 3x de aanbevolen minimale hoeveelheid!), 66 gram eiwit en 35 gram gezonde vetten. Dit menu kan natuurlijk naar eigen smaak aangepast worden, maar is ideaal als je wilt afvallen, zeker als je het combineert met extra beweging. En wil je niet afvallen, maak de porties dan groter of voeg nog wat extra's toe.

Mijn ervaring met veganistisch eten

vegan dieet ervaringen

Persoonlijk vind ik een vegan dieet een van de gezondste levenswijzen, niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de gezondheid van ons eigen lijf. Alleen in het begin was het even wennen om je maaltijden te plannen op basis van zetmeelrijke producten en groenten. Ik raakte hier echter snel aan gewend en heb verder niet het gevoel gehad dat ik iets moest missen. Mijn maaltijden waren altijd erg lekker en bovendien verzadigend.

Daarnaast heb ik verschillende voordelen opgemerkt:

 • Gewichtsverlies - ik ben ruim 3 kilo kwijt geraakt in 1 maand zonder moeite
 • Goed voor je portemonnee - vlees en dierlijke producten zijn veel duurder dan rijst, zoete aardappelen, enz. Ik heb dan ook aardig wat centjes bespaard terwijl ik toch gewoon lekker en gezond kon eten.
 • Meer energie - ik had geen dipje meer in de namiddag en werd later in de avond pas moe
 • Betere slaap - om de een of andere reden heb ik veel beter geslapen zonder wakker te worden
 • Helderder denken - het is alsof de mist verdwenen is waar ik vaak in de ochtend last van had

Kortom, ik voelde me simpelweg lekker in mijn vel en ben ook van plan zoveel mogelijk veganistisch te eten. Zeker een aanrader!

Tot slot...

Hoewel we ons er niet van bewust zijn, is het pas in de afgelopen decennia zo dat we elke dag vlees en andere dierlijke producten eten. Voor die tijd hadden de meeste mensen gewoonweg het geld niet om dit te doen. Dus zo gek is veganistisch eten helemaal niet.

Ook is het zo dat de samenlevingen die de hoogste leeftijd bereikten altijd een ding gemeen hadden: ze aten maar heel, heel weinig vlees. Dus niet alleen is een vegan dieet goed voor je lijn, het kan je ook helpen om langer te leven!

Wil jij ook graag de stap zetten naar een vegan dieet? Laat het me dan weten in de comments!

Wil jij graag op effectieve en natuurlijke wijze je buikvet verbranden, zonder daarvoor een heel streng dieet te hoeven volgen? Ontdek dan hier de Bye Bye Buikvet Challenge!

Bronnen:

http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1627S.full

http://www.wsj.com/articles/SB10000872396390444184704577587174077811182

http://www.veganhealth.org/articles/dxrates

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/vegetarian-diets-linked-lower-mortality

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian

https://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study

http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/01/the-evidence-for-a-vegan-diet/251498/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Sinds vier weken ben ik gestart met veganistisch eten om gezondheidsredenen. Echter tot nu toe voel ik mij nog niet beter. Hiervoor was ik de hele dag moe en had veel last van een opgezwollen buik. Helaas kan ik na vier weken niet zeggen dat dit minder is geworden, het lijkt er juist op dat het erger is geworden. Daarnaast val ik ook niet af hoewel ik elke dag alles zelf klaarmaak met verse producten en zeer gevarieerd eet. Ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen, teruggaan naar vlees eten wil ik ook niet. Misschien is het eliminatie dieet iets om uit te proberen?

  1. Je zou een eliminatie dieet kunnen proberen, maar ik denk dat je eerst even geduld moet hebben. Je lichaam is zo gewend aan de oude situatie, dat je lijf tijd nodig heeft om zich aan te passen. Ik zou zeggen: Ga zo door, en overweeg andere stappen als er na een paar maanden nog geen bevredigende resultaten zijn.

  2. hallo Suzanne, bij toeval ben ik hier terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar info over veganistische recepten e.d. Maar jouw verhaal doet mij sterk denken aan het mijne drie jaren geleden. Ik heb last van prikkelbaar darmsyndroom waardoor je bij het eten van "gewoon" voedsel buikpijn krijgt (alsof er een kussen vol spelden in je buik zit), krampen, ... en vermoeidheid. Uiteindelijk met een eliminatiedieet ben ik te weten gekomen wat het was: PDS en dan moet je een FOD-map dieet volgen. Dat houdt in: geen gluten, geen lactose, geen bonen, geen kolen, geen ui, geen look, geen steenvruchten, geen vruchtsapppen, beperkte hoeveelheden fruit/dag.... Dus als veganist is dat een beperkende factor! Succes.

 2. Hoi,
  Ik wil heel graag een veganist worden maar ik ben nog maar 15 en mijn ouders geven me geen toestemming om het te worden. Ze vinden het belachelijk en ze zeggen dat het ongezond is. Ik ben toen ik 12 was 2 jaar vegetariër geweest omdat ik het heel zielig vond voor de dieren. Het enige wat ik toen at was vleesvervangers al snel had ik niet genoeg ijzer in mijn lichaam en voelde ik me heel zwak en ik was heel bleek. Mijn moeder stelde me voor dat ik weer vlees moest gaan eten en ik vond het persoonlijk ook een goed idee omdat ik me altijd heel slecht voelde. Nu eet ik alweer een jaar vlees en ik begin me steeds schuldiger te voelen tegenover de dieren en wat ook mee speelt ik heb vrij veel puistjes (natuurlijk is dit normaal omdat ik in de puberteit zit) maar toen ik vegetariër was had ik er eigenlijk bijna nooit een. Pas geleden zat ik een beetje op youtube te kijken hoe je van puistjes afkomt en daar legde een meisje uit dat ze van puistjes af was gekomen door een veganistisch dieet. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in veganisme en al snel kwam ik op de video ''Why be vegan - David (ik ben zijn achternaam vergeten)'' Hij legde zoveel uit en liet zien hoe dieren echt behandeld werden en hoe ze geslacht werden. Ik vond het zo verschrikkelijk om te zien dat het me helemaal de doorslag gaf om eigenlijk een veganist te worden alleen mijn ouders vinden het niet goed... en ik weet ook niet waar ik kan beginnen... tips?
  Groetjes Lena.

  1. Hoi Lena! Wat goed van je dat je overweegt om veganistisch te gaan eten. Ikzelf ben op 12 jarige leeftijd vegetarier geworden, en dat werd door mijn moeder ook niet gesteund. Ik heb wel altijd volgehouden, en door middel van meegaan naar de supermarkt, zelf leren koken, en mijn moeder laten proeven, is het meer en meer geaccepteerd. Nog steeds niet helemaal, vooral nu ik een zoontje heb met een koemelkallergie die ik ook nog eens vegetarisch opvoed 🙂 Ik denk dat het belangrijk is je ouders uit te leggen waarom je dit graag wilt, en ze voorzien van meer en duidelijke informatie, ook zoals recepten en wat voor dingen je dan wel eet. En laat ze het youtube filmpje zien 🙂 Heel veel succes!

 3. Net een week begonnen, na het zien van 'food choices' en 'before the flood', dus nog veel research aan het doen.. Super helpful stuk!

 4. Ik eet eet al langere tijd vegetarisch, met heel soms een uitstapje met wat biologische kip of een bitterbal. Ik eet vrij gezond met groene smooties in de ochtend en glutenvrij brood en veel groenten, en ik eet dus wél eieren, boter en geitenkaas, dit alles zo veel mogelijk biologisch. Nu spelen mijn darmen de laatste tijd veel op, die zijn al jaren erg gevoelig. Ik denk dat het goed is als ik geen kaas, eieren en boter meer eet. Ik zou het willen uitproberen maar zie er tegenop omdat ik kaas en eieren zo vreselijk lekker vind......nou ja, ik zal gewoon de stap moeten zetten en het gaan doen......

 5. Ik ben ook aan het overwegen. Het is gewoon super moeilijk om door te blijven gaan want mn wederhelft wil absoluut niet zonder vlees 🙁 hij heeft het nodig,.. en als je er mee opgegroeid bent is het wel moeilijk nu ik zit nog in de fase overstappen naar vegetariër maar ik probeer beetje bij beetje, ipv 2x per dag vlees is het nog maar 1x s'avonds met mn vriend overdag eet ik maiswafels, slaatjes , nootjes , bananen , ik wil zeker niet vermageren want ik krijg van mn vrienden dan soms ook commentaar waarom moet jij dat doen je bent toch niet dik, als ik zeg dat vlees ongezond is en dat we er de planeet mee redden enzo zeggen ze dat het toch al veel te laat is maar ik zeg alle kleine beetjes kunnen helpen !

  Het is niet makkelijk als je er wat alleen voor staat maar hoop op een dag mijn doel te bereiken als vegetariër en dan vegan! Wel moet ik toegeven dat ik de prepare nog 1x per week nodig heb ook 😮 maar ik koop hem niet meer zelf als mn vriend er mee thuis komt is het gevaarlijk :p

  1. Als je hier echt achter staat, dan nu doorzetten, Majelle. Jij maakt je eigen keuzes, en daar kan je omgeving alleen maar respect voor hebben.

 6. Hoi,

  Mijn partner en ik zijn nu reeds meer dan een maand vegan.

  Zij is ongeveer vier kilo afgevallen en ikzelf vijf. Dit ondanks dat wij nog steeds alles drinken en eten, op voorwaarde dat het vegan is.

  Als je naar de biowinkels gaat heb je zeer lekkere alternatieven. Er is ook een boekje op de markt met honderd vegan recepten. Dit is een zeer praktisch boek met lekkere recepten en het kost maar vier euro.

  Naast het afvallen hebben wij het gevoel dat we meer energie hebben en dat we veel lekkere producten eten die we ervoor niet kenden. Bovendien brengen we meer tijd met elkaar door. Bv. samen koken, recepten opzoeken, nieuwe winkels en producten ontdekken.

  We gaan wel soms nog uit de bocht. Als vrienden ons uitnodigen of we gaan met vrienden op restaurant, dan nemen we het meest aanvaardbare qua vegan maar uiteraard is dat geen honderd procent vegan. We doen dit hoofdzakelijk omdat we geen nutteloze discussies willen met non-believers en toch ook nog een sociaal leven willen :). Iedereen doet uiteindelijk toch hetgeen waarmee hij of zij gelukkig is.

  We zien onszelf geen dierlijke producten meer eten maar we hebben wel vragen voor de toekomst, bv. zwangerschap, kinderden,...

  Groeten

 7. Hi, ik zou ook heel graag vegan willen eten, maar mijn ouders en mijn hele familie vindt het niet goed en heel ongezond enzo. Maar ik wil het wel graag maar als ik dat zeg dan worden ze bijna boos of dan zeggen ze dat ik te veel afval. Heeft iemand tips???
  Groetjes

  1. Afhankelijk van je leeftijd, is het (nog) niet erg verstandig om veganistisch te eten, Anouk.
   Je kunt er wel mee beginnen door beetje bij beetje alle producten die je niet wilt eten uit je dieet te schrappen.
   Op deze manier went je lichaam aan het veranderende dieet, en je ouders ook.
   En vergeet niet om vitamine B12 supplementen te slikken. Deze krijg je normaal gesproken binnen via rood vlees.

   Heel veel succes!

   1. Hi Anouk !
    Het is het verstandigste wat je kan doen om vegan te eten . Laat je niet van je stuk brengen. Mensen kijken vaak niet verder dan ze willen en veranderen ook niet graag . Jij wel en dat is super positief!! Wat ik je aandaad is om zoals mijn dochter van 11 vier jaar geleden deed, om heel erg lekker te gaan koken met alleen plantaardige producten ! Mischien een paar x per week voor de hele familie? Vertel er af en toe een feit bij hoeveel water of co2 ze hebben bespaard en dat alle vitaminen en mineralen erin zitten! Laat zien dat t positief en mogelijk is - wees zelf het goede voorbeeld en wacht niet op andere - wij zijn nu met het hele gezin al 2,5 jaar vegan omdat we niet meer om de lekkere gerechten en goede argumenten heen konden !! Go go en succes!!!

 8. hallo net de docu gezien van what the health nu eet ik al bijna geen vlees maar wat ik nu gezien heb wil ik dus echt drastich gaan veranderen .
  IK ben me du nu aan het orieteren op het internet en kwam deze hee duidelijke open uitleg tegen dank je 🙂

  1. Geen dank Kitty.
   Vergeet niet om B12 supplementen te nemen, want B12 krijg je alleen maar binnen via dierlijke producten.

 9. Na het zien van What the food! nu een week veganistisch aan het eten. Mijn vriend (een vlees verslaafde) stelde voor om het een maand te proberen. Hij houdt er nu al rekening mee dat deze way of life wel eens zou kunnen standhouden! Er gaat een wereld voor ons open en we eten iedere avond weer heerlijke, pure gerechtjes. Ik wil het een ieder aanraden.

  1. Dank voor het delen van jullie ervaringen, Sonja!
   Goede beslissing waar jullie geen spijt van gaan krijgen.
   Heel veel succes en veel gezondheid toegewenst!

 10. Ik zit er ook aan te denken veganist te worden en ik heb al veel informatie gezocht. En ik heb documentaires gezien, nieuwsberichten, etc. en deze hebben mij aan het denken gezet. Ik zit echter met 1 probleem. Ik ben 16 en ik woon nog bij mijn ouders en mij moeder kookt altijd voor ons, en ik moet het nog tegen mijn ouders vertellen dat ik dit wil, maar stel ik zou het ze vertellen en ze gaan er mee akkoord, hoe zoudem we dat dan moeten doen met eten koken, want waarschijnlijl zit mijn moeder er niet op te wachten apart voor mij te koken enzo.

  1. Ga hier in ieder geval een gesprek over aan met je ouders. Dat is de eerste stap.
   Aan de andere kant is het een overweging om dierlijke producten voor nu zo veel mogelijk te vermijden, zonder dat er apart gekookt hoeft te worden. Een klein compromis.
   Later, als je zelfstandig bent, kun je je voedingspatroon helemaal zelf bepalen, en je leven hierop inrichten.

  1. Eén van de betere merken, volgens mij, is het merk ‘Solgar'.
   Ok, niet goedkoop, maar ik heb er goede ervaringen mee.

   Zijn er wellicht lezers die ook goede ervaringen hebben met andere merken?

 11. Ik wil ook graag beginnen! Ben 2 jaar vegetariër, maar na het zien van what the health ben ik er van overtuigd dat veganisme me meer goed gaat doen in alle opzichten.. Vind die vragen altijd zo vervelend.. Vind je het zielig voor de dieren? Ik zou niet zonder mn stukje vlees kunnen hoor! Pfff we zijn herbivoren mensen, herbivoren.. Je hebt geen vlees nodig. Lastig om discussies te vermijden met zulke types...

  1. Het is inderdaad erg lastig om hierover te discussiëren. Je hebt waarschijnlijk ook dat gevoel dat je je steeds maar weer moet verdedigen, moet verantwoorden.

   Ik ken deze documentaire niet, Laura.
   Aankomend weekend zal ik deze even opzoeken en bekijken.

   Andere lezers die deze documentaire hebben bekeken?

   1. Deze documentaire is ook de doorslag geweest voor mij!! Nu alweer drie weken vegetariër, maar ook weer 3 dagen veganist. Ben er ontzettend blij mee! ,

    Vanmorgen heb ik een heerlijke bananenbrood gemaakt, en vanavond staat rijst met mango curry op het menu. De variaties zijn eindeloos!

    Ik voel me zelf ook stukken beter en niet zo opgeblazen. Wel ben ik erg moe, maar aangezien het al de hele week 30 graden is, kan het ook daaraan liggen. Ik neem B12 en een calciumtabletje.

    Wat me erg opviel is dat mijn huid echt aanzienlijk beter is geworden. En dan begon ik pas drie weken geleden met vegetarisch eten.

    Liefs!

 12. Hallo, ben al een tijdje veganist en op begin ging het eigenlijk super goed! Nu de laatste 2 weken heb ik last van duizeligheid , weinig energie , vooral futloos en hoofdpijn.

  1. Om te bepalen of dit door je veganistisch levensstijl komt, is het belangrijk om te weten hoe lang je al veganist bent, voordat de klachten begonnen. Als dit kort is, dan is er een verband. Als dit lang is, moet je de oorzaak waarschijnlijk ergens anders zoeken.
   Neem je extra vitamine B12?

  2. Salvatore, waarschijnlijk is je bloeddruk erg laag. Ik raad je aan elke dag een half glas bietensap (lekker) te nemen en ook dagelijks 5 tot 10 gedroogde abrikozen zonder zwavel, de donkere vind ik het lekkerst. Wedden dat je je na een week of wat al beter voelt? En inderdaad vit B12. Bandnetelthee kun je maken of kopen, het smaakt prima en er zit zeer goed opneembaar ijzer en kalk in. Elke dag in elk geval 2 glazen daarvan drinken. 10 minuten trekken in heet water.

 13. Ik heb ook What The Health gezien en ook Cowspiracy (focust meer op het effect op het milieu van veeteelt, van dezelfde makers). Beide zijn te zien op Netflix. What the Health was voor mij ook de aanleiding om te kijken hoe ik meer vegan kan gaan eten en misschien geleidelijk overstappen naar helemaal vegan. De uitdaging is dat ik wel van een lekker stuk vlees houd. Echter na het zien van de documentaires gaat de zin wel over.

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat dat heel lastig is. Boter en melk zijn veelgebruikte ingrediënten in brood. Daarnaast heb je nog 'broodverbeteraar', een toevoeging om het brood er beter uit te laten zien. Het is niet altijd duidelijk of dit veganistisch, vegetarisch, of helemaal niks is.

   Het beste kun je je eigen brood bakken. Dan ben je helemaal zeker van je zaak.

 14. Ik zou een plantaardig dieet graag willen proberen maar ik kan geen rauwe groente en fruit eten i.v.m. allergiën. Is het dan wel slim om dit te gaan doen of maakt het dat echt te moeilijk.

  1. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op, Elena.
   Wellicht kun je een compromis vinden? De gulden middenweg?

 15. Het is de enige oplossing om echt gezond te worden en een bijdrage te leveren aan onze planeet!
  Ik zou graag meer recepten willen hebben. Wie helpt mij daaraan?
  Als je nog overtuigd moet worden lijk naar de docu’s forks over knives, what the health, cowspiracy , nearly death etc, kijk bij t aanbod van Netflix.

 16. Ik ben inmiddels meer dan 2 maanden een veganist en kan dit levenstijl echt aan iedereen die twijfelt aanraden!
  Ja, je moet inderdaad de achterkant van ALLE producten lezen en nee, ze houden niet overal waar je eet rekening met je etensstijl (had laatst veganistisch besteld, zat gewoon vlees tussen mijn eten en tuurlijk heb ik uit principe het niet gegeten en weggaan)
  Maar ondanks alles is dit 1 van de beste keuzes ie ik gemaakt heb in mijn leven.
  Geloof mij, als je langer ermee bezig bent vind je het meer dan gewoon om niet meer aan dierlijke producten te denke of ze te verlangen. Bovendien leven wij in een periode waar het nog nooit zo makkelijk is geweest om een veganist te zijn, want voor alles hebben ze wel een veganistisch variant ervan (niet altijd even gezond, maar wel handig als je ergens naar verlangt).
  Veel succes aan iedereen die gaat starten, geniet ervan!

 17. Heel blij met dit duidelijk geschreven stuk. Hoopte er een naam van de schrijver/schrijfster bij te vinden, maar helaas. Ben erg benieuwd. Erg bedankt voor dit verhaal.

  1. Geen dank, Marielle.

   Dit stuk heb ik zelf geschreven, ondanks het feit dat mijn naam er niet bij staat 🙂

 18. Na een aantal "dieten"te hebben geprobeerd (lchf, weight watchers enz) nu naar vegan. Alleen plantaardig eten past toch het beste bij mijn lichaam.
  Want dat is mijn advies: probeer het en kijk of het past bij jou. Er is nu eenmaal geen "dieet" wat iedereen past...
  Ik heb (net als artikelschrijfster) een helderder hoofd; verlies gewicht terwijl ik meer eet, voel mij energieker en mijn grootste voordeel: ik slaap weer hele nachten door! Ben in de menopauze en sliep erg slecht. Nu slaap ik weer door en mijn menstruatie is weer regelmatig en zonder pijn. Ik maak de lekkerste recepten en volg met name the starch solution van dr. Macdougall.
  Mijn advies: probeer het en zie wat het jouw brengt. Het is zoveel minder beperkt dan je denkt!

 19. Na het zien van What the Health ben ik erg geschrokken en wil ik ook gaan beginnen. Vandaag de eerste stap en enkel een dag van groente en fruit, om alvast een beetje te wennen. Dank voor de tips, ik ga ze nodig hebben!

 20. Ik wil en moet het ook gaat doen van wegens me leven en weet ech niet wat ik als eerste moet gaan doen of maken de dokter heb me die advies gegeven vandaag pfff weet het effe niet meer.groetjes lena

 21. pas je even dat stukje over vitamine B12 aan? Dat wordt niet door mensen toegevoegd aan vlees (wat je lijkt te zeggen), maar doordat het in het lichaam van dieren wordt aangemaakt, voor mensen opneembaar. Bacteriën in onze darmen maken het ook, maar jammer genoeg kunnen wij die niet zelf opnemen.

 22. Nou, ik heb dus erg last van Mn knieën en heb t idee dat als ik veganistische ga eten het mss wel beter wordt... maar ja n beetje hulp met menu’s is wel welkom bennklaar niet zo’n kokkie

 23. Ik vond dit een heel leuk artikel om te lezen, ik ben sinds enkele dagen veganist. Daarvoor was ik al wel een jaar vegetarier. Maar heb de stap tot veganist gezet doordat ik door mijn leidinggevende met mijn neus op de feiten gedrukt werd dat ik hypokriet was omdat ik wel leren schoenen draag.
  Sinds de dag erna heb ik de stap tot veganist genomen, ik draag mijn oude leren schoenen nog wel af, maar koop daarna vegan schoenen. Iemand een goed advies hierover misschien?
  Ben het wel eens met het feit dat je erg gezond eet als je veganistische eet. Al denk ik dat een boterham met plantaardige boter en wat lekkers (wel vegan natuurlijk) erop. Ik ga hier eens naar kijken om het voor mezelf iedere middag tot een feestje te maken.

  Fijne dag allemaal en smakelijk eten.

  1. Dag Sander, wat knap dat je de stap hebt gemaakt om van vegetariër over te stappen naar een vegan lifestyle. Het gaat inderdaad veel verder dan alleen het voedsel wat op ons bord ligt. Het is een proces en dat gaat stapje voor stapje. Het uitdragen van je oude leren schoenen is inderdaad een goed idee. Gelukkig kun je online tegenwoordig heel veel vinden met de zoekterm 'vegan schoenen'. Wat een simpele boterham betreft zijn er vele watertandende creaties mogelijk ook voor op brood! Heb je al eens gedacht aan zelfgemaakte hummus met een rijke salade en wat vers gemalen peper en zout? Dat is echt een aanrader! Ook hier vind je een aantal leuke recepten https://bgreat.nl/?s=vegan Heel veel succes Sander! Zet 'm op! Groetjes Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

17 Shares
Tweet
Pin17
Share