Jicht en Voeding

Laatste Update: 6 september 2022

Jicht en voeding: Vermijd deze 53 purinerijke voedingsmiddelen

Jicht is een zeer pijnlijke aandoening die de gewrichten aantast. In Nederland zijn er tienduizenden mensen die de diagnose jicht hebben gekregen. De ziekte uit zich meestal na het veertigste levensjaar en het komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Meestal begint jicht als een enkele jichtaanval en krijg je door de huisarts ontstekingsremmende medicatie voorgeschreven.

Na verloop van tijd worden de jichtaanvallen heftiger en frequenter.

Op den duur kunnen tenen, vingers en zelfs de grote gewrichten zoals je knieën aangetast raken door jicht en kunnen er zich de typische jichtknobbels en vergroeiingen van de gewrichten tot gevolg hebben als er niets tegen de aandoening wordt gedaan.

Risicogroepen die extra risico op jicht lopen zijn mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of mensen die een verminderde nier- en leverfunctie hebben. Vandaar ook dat jicht op hogere leeftijd veel vaker voorkomt dan op bij jonge mensen. Het aantal mensen met jicht is de afgelopen dertig jaar relatief flink toegenomen.

Dit is aan de ene kant slecht nieuws, aan de andere kant biedt het ook perspectief. Want er zijn meerdere omgevingsfactoren die jicht verergeren en die zeer goed te vermijden zijn, omgevingsfactoren die dertig jaar geleden een stuk minder voorkwamen en dus een verklaring zouden kunnen geven voor de stijging.

Een hele grote factor is voeding, en dan bedoel ik niet alleen voeding met een hoog gehalte aan purine, ook andere voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op je urinezuurspiegel. Hoe dat precies zit kun je lezen in dit artikel en bekijk ook zeker de videoversie hieronder.

Urinezuur

De oorzaak van jicht is een te hoge urinezuurspiegel. Normaal gesproken heeft een gezond persoon een normale urinezuurspiegel. Het urinezuur lost makkelijk op in je warme bloed en je hebt geen klachten. Echter, als je urinezuurspiegel te hoog is dan kan al dat urinezuur niet meer door het bloed geabsorbeerd worden. Vooral op plekken waar de temperatuur lager is kan het urinezuur kristalliseren. Het urinezuur gaat dan van de vloeibare vorm over naar de vaste vorm.

Vergelijk het maar met water, onder een bepaalde temperatuur bevriest water en verandert het in ijs.

Zo is het dus ook met urinezuur, het gaat van vloeibaar naar vast. Het vervelende aan urinezuur is dat het in zijn vaste vorm naaldvormige kristallen vormt, vandaar dat jicht ook enorm pijnlijk is en voor een enorme zwelling van het betroffen gebied zorgt. Meestal is dit getroffen gebied een gewricht zoals een vinger of een teen, daar is de temperatuur lager als in de rest van je lichaam.

Er zitten als het ware allemaal kleine naaldjes in dat gewricht en bij elke beweging prikken die urinezuurnaaldjes in je weefsel, wat ervoor zorgt dat het weefsel ontstoken raakt en maakt dat je bij elke beweging vergaat van de pijn.

Waar komt urinezuur vandaan?

In het menselijk lichaam wordt door de cellen afval geproduceerd. Logisch ook het lichaam is net een machine, aan de ene kant komt er energie in de vorm van voeding binnen en aan de andere kant komen de afvalproducten er weer uit. Een van die afvalproducten die vrijkomt bij de afbraak van purine, een stof die weer in de bloedbaan terechtkomt door voeding en door de afbraak van cellen in dus het gevreesde urinezuur.

Dit omzetten van urinezuur gebeurt in de lever. De nieren op hun beurt filteren het urinezuur weer uit de bloedbaan en zorgen ervoor dat je het overgrote gedeelte van het urinezuur weer uitplast. Overigens een derde van het urinezuur plas je niet uit, maar verlaat het lichaam via de ontlasting, iets wat maar weinig mensen weten.

Oorzaken hoge urinezuurspiegel

Zoals je kunt zien zijn er twee manieren waarop de urinezuurspiegel te hoog kan oplopen. Aan de ene kant kan er teveel urinezuur aangemaakt worden.

Oorzaken van een verhoogde aanmaak van urinezuur zijn:

 • Alcohol, dat ervoor zorgt dat de lever extra urinezuur afscheidt
 • Erfelijk bepaald; de een heeft een hogere urinezuurproductie dan de ander
 • Extra afbraak van weefsel, bijvoorbeeld spierweefsel
 • Tumoren
 • Psoriasis
 • Overgewicht
 • Hart- en vaatziekten zoals hartfalen

Aan de andere kant kan de hoge urinezuurspiegel veroorzaakt worden omdat er te weinig urinezuur wordt afgebroken en daardoor hoopt de hoeveelheid urinezuur in je bloed zich op. Het probleem zit hem dan niet zozeer in dat het lichaam teveel urinezuur aanmaakt, maar de op zich normale hoeveelheden urinezuur niet goed kan verwerken. Daardoor krijg je alsnog een te hoge concentratie urinezuur in je bloed en is de kans op jicht groot.

Factoren die erg bepalend zijn voor de mate waarin je lichaam zich kan ontdoen van urinezuur zijn:

 • Verminderde lever- en nierfunctie, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of diabetes
 • Te weinig water drinken
 • Alcohol, het vermindert de afscheiding van urinezuur door de nieren (dus alcohol werkt dubbel negatief als het gaat om jicht)
 • Medicijnen zoals diuretica

Wat wel typisch is, is dat niet iedereen even gevoelig is voor te hoge urinezuurwaarden. Er zijn mensen die een veel te hoge urinezuurspiegel hebben maar nooit last krijgen van jicht, terwijl anderen met veel lagere hoeveelheid urinezuur in het bloed de enen na de andere jichtaanval krijgt.

Dit bevestigt maar weer dat erfelijkheid en dus gevoeligheid een belangrijke rol speelt in het krijgen van jicht.

Hoe houd ik mijn urinezuurwaarden zo laag mogelijk

Ten eerste moet je natuurlijk  proberen om de oorzaak van jicht, als die er is tenminste, zoveel mogelijk proberen weg te halen. Dus als je last hebt van diabetes en jicht is het goed onder controle houden van je bloedsuikerspiegel van grote invloed op je jicht.

Hetzelfde geldt voor factoren zoals psoriasis, overgewicht, geen alcohol meer drinken en indien je rookt ermee te stoppen. Maar ook als je bijvoorbeeld hartfalen hebt is het belangrijk dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Probeer ondanks je beperking je conditie op peil te houden, een betere conditie resulteert in een langer behoud van een gezonde stofwisseling.

Overleg dit natuurlijk wel eerst met je behandelend specialist, je moet jezelf niet overbelasten!

Daarnaast is heet dus zaak om dat vervelende urinezuur zo laag mogelijk te houden. Kort door de bocht kun je stellen dat purine wordt omgezet in urinezuur en dat dat urinezuur door de nieren uit je lichaam gefilterd moet worden. Je nieren zijn voor een goede werking afhankelijk van water, drink dus op de eerste plaats voldoende water.

Het is niet zo dat je met water alleen je urinezuurwaarden naar beneden kunt krijgen, je moet voldoende water meer zien als een randvoorwaarde voor het gehele lichaam om behoorlijk te kunnen functioneren.

De volgende stap is voeding. Nu is algemeen bekend dat purine zorgt voor urinezuur, maar wat heel veel mensen vergeten of niet van op de hoogte zijn is dat al die zoetstoffen in onze frisdrankjes en bewerkte voeding ook funest zijn wat betreft jicht, deze suikers dienen net zo erg vermeden te worden als purine! Het probleem met de (kunstmatige) suikers is dat ze alom vertegenwoordigd zijn in de supermarkt.

Ik irriteer mij in steeds grotere mate aan de aanwezigheid van dextrose in zo’n beetje elk voedingsmiddel dat ik uit het schap pak (en teleurgesteld weer terugleg). Kipfilet, kalkoenfilet, gemarineerd vlees, gerookte ham; op zo’n beetje alle vlees zit suiker. Welk normaaldenkend persoon zou uit zichzelf een schepje suiker over de kip doen? Of lekker een broodje ham en kaas met een schep suiker erbovenop? Dit is dus wel wat we doen als we de bereiding van ons voedsel overlaten aan de voedingsindustrie, overal maar dan ook overal zitten deze kunstmatige suikers in.

Niet dat deze voedingsmiddelen überhaupt geschikt zijn als dieet als je last hebt van jicht vanwege de grote hoeveelheden purine, maar gewoon ter illustratie van hoe de voedingsindustrie suiker in producten weet te verwerken waar gewoon geen suiker in hoort!

Het beste is dat je jezelf aanleert om bij de aanwezigheid van kunstmatige suikers in producten het product gewoon terug te leggen in het schap en tegen jezelf zeggen: “geen grote winsten voor dit merk ten koste van mijn gezondheid”.

Termen waaraan je de kunstmatige suikers kunt herkennen zijn:

Al deze ingrediënten, al dan niet in siroop, stroop of welke vorm dan ook zoals de ergste variant HFCS (High-Fructose-Corn-Syrup) dat lekkere zoet goedje in je frisdrank kunnen direct leiden tot een verhoogde urinezuurspiegel en een jichtaanval triggeren. Wees verstandig en mijd al deze kunstmatige suikers!

Daarnaast heb je nog de E-nummers waaraan je andere kunstmatige en van natuurlijke suikers afgeleide suikers kunt herkennen:

 • E420      Sorbitol(stroop)
 • E421      Mannitol
 • E422      Glycerol

De rest van de toegevoegde zoetstoffen zijn E950 tot en met E969 ondergebracht, ikzelf neem deze suikers sowieso niet omdat ze niets toevoegen en als je jicht hebt is het zeer aan te raden om hetzelfde te doen.

 • E950      Acesulfaam-K
 • E951      Aspartaam
 • E952      Cyclaamzuur, natriumcyclamaat en calciumcyclamaat
 • E953      Isomaltitol
 • E954      Sacharine
 • E955      Sucralose
 • E957      Thaumatine
 • E959      Neohesperidine-DC
 • E960      Steviolglycosiden
 • E961      Neotaam
 • E962      Acesulfaam
 • E964      Polyglycitolstroop
 • E965      Maltitol(stroop)
 • E966      Lactitol
 • E967      Xylitol
 • E968      Erytritol
 • E969      Advantaam

Ook deze suikers leiden tot een verhoging van urinezuur, het beste is dus om al deze zoetstoffen te vermijden. Ik weet dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is, vooral als je helemaal gewend bent om even snel boodschappen te doen in de supermarkt. Mijn advies is wat dat betreft simpel, probeer alle bewerkte voedingsmiddelen te laten staan, dus geen kant-en-klaar en geen voorverpakte vleeswaren of frisdrank, jam, koekjes, snoep, chips etc.

De dextrose vind ik zelfs terug achter op de verpakking van biologische voeding, dus het beste is om meer onbewerkte voeding te gaan eten.

Eet daarnaast purine arm

Dat gezegd hebbende, in je zoektocht naar suikerarme voeding moet je natuurlijk niet onverhoopt overstappen van suikerarm maar purinerijke voeding. Om je urinezuurwaarden zo laag mogelijk te houden is de tweede strategie om ervoor te zorgen dat je niet onnodig extra purine door voeding in je systeem krijgt.

Hoe minder purine des te minder er wordt omgezet in urinezuur.  Purine wordt niet aangegeven achter op het etiket en sommige voeding bevat enorm veel purine, neem bijvoorbeeld bepaalde pitten, terwijl noten weer heel weinig purine bevatten. Je moet vaak even oefenen voordat je de logica van purine doorhebt. Over het algemeen kun je wel er van uitgaan dat groente of fruit weer redelijk weinig purine bevat.

Wat dat betreft is het een kwestie van de grootste purinebommen leren te vermijden.

Je kunt de purinegehaltes van voeding indelen in drie klassen:

Klasse 1: 0-75 milligram purine per 100 gram voeding. Deze voeding kun je het beste eten als je purine-arm wilt eten.

Klasse 2: 75-150 milligram purine per 100 gram voeding. Dit is wat betreft purine is dit de middenmoot.

Klasse 3: 150-200 milligram purine per 100 gram voeding. Deze voeding moet je vermijden als je gevoelig bent voor jicht.

Klasse 4: “Totaal Vermijden!!!!” 200 milligram en meer.

Nu zullen deze klassen je niet zoveel verder helpen, daarom heb ik een lijst voor je gemaakt met de 53 meest purinerijke voeding die je hoe dan ook moet vermijden. Alle voedingsmiddelen waarvan ik het purinegehalte weet en dat boven de 100 milligram per 150 gram voeding komt heb ik in de lijst gezet. Je kunt deze lijst goed gebruiken in combinatie met de lijst in een ander artikel waarin ook alle purine arme producten staan.

Nogmaals om te beginnen drink geen alcohol, ook geen bier!

Om je niet in verwarring te brengen heb ik in dit artikel vooral de focus gelegd op de producten die je juist moet vermijden zodat je geen producten door elkaar gaat halen.

300+ milligram purine

De voedingsmiddelen die de lijst aanvoeren zijn de echte purinebommen. De aanvoerder van de lijst bevat bijna 1000 milligram purine! Ga maar na dat in een purine arm dieet om jichtaanvallen te voorkomen je probeert voeding te eten dat gemiddeld niet meer dan een gram of 40 mag bevatten. Lijkt me duidelijk dat je moet weten dat je nooit of te nimmer kalfszwezerik moet eten.

1 Kalfszwezerik bevat 918 milligram purine per 100 gram

2 Tarwekiemen bevatten 843 milligram purine per 100 gram

3 Gist bevat 680 milligram purine per 100 gram

4 Sojabonen bevatten 356 milligram purine per 100 gram

5 Sardientjes uit blik bevatten 349 milligram purine per 100 gram

6 Haring bevat 317 milligram purine per 100 gram

7 Forel bevat 311 milligram purine per 100 gram

200 tot 300 milligram purine

Dit gedeelte van de lijst bestaat ook uit voedingsmiddelen die veel te veel purine bevatten. Als je de lijst doorneemt dan zal je opvallen dat dit vooral het orgaanvlees, varkensvlees en bepaalde vissoorten zijn. Ook soja en linzen horen niet thuis in een dieet dat gericht is op het verlagen van je urinezuurspiegel.

8 Sojameel bevat 296 milligram purine per 100 gram

9 Ansjovis bevat 260 milligram purine per 100 gram

10 Runderlongen bevatten 242 milligram purine per 100 gram

11 Runderlever bevat 230 milligram purine per 100 gram

12 Kalfslever bevat 221 milligram purine per 100 gram

13 Kalfsnieren bevat 218 milligram purine per 100 gram

14 Varkensfilet 212 milligram purine per 100 gram

15 Braadharing bevat 215 milligram purine per 100 gram

16 Linzen bevatten 200 milligram purine per 100 gram

150 tot 200 milligram purine

Ook dit gedeelte van de lijst met voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden bestaat voornamelijk uit vis, garnalen diverse soorten vlees, wild, gans en eend en bepaalde soorten zaden en pitten. Dus voor zover weet je dat je vooral moet oppassen met vlees en vis.

17 Tonijn in blik bevat 198 milligram purine per 100 gram

18 Makreel 186 bevat milligram purine per 100 gram

19 Varkensgehakt bevat 183 milligram purine per 100 gram

20 Lamsvlees 180 bevat milligram purine per 100 gram

21 Gerookte zalm bevat 174 milligram purine per 100 gram

22 Gans bevat 170 milligram purine per 100 gram

23 Gehakt half om half bevat 170 milligram purine per 100 gram

24 Knäckebröd 161 bevat milligram purine per 100 gram

25 Baars bevat 160 milligram purine per 100 gram

26 Hert bevat 160 milligram purine per 100 gram

27 Kikkererwten bevatten 160 milligram purine per 100 gram

28 Rundertong bevat 160 milligram purine per 100 gram

29 Zonnebloempitten bevatten 157 milligram purine per 100 gram

30 Boekweit bevat 156 milligram purine per 100 gram

31 Gort bevat 155 milligram purine per 100 gram

32 Runderfilet/gehakt bevat 154 milligram purine per 100 gram

33 Eend bevat 150 milligram purine per 100 gram

34 Gamba’s bevatten 150 milligram purine per 100 gram

35 Konijn bevat 150 milligram purine per 100 gram

100 tot 150 milligram purine

Incidenteel kun je best een klein beetje van deze voeding binnenkrijgen, maar houd het heel beperkt. Op het moment dat je deze voeding weer toelaat in je voedingspatroon kun je er op wachten totdat je urinezuurspiegel weer de kritieke hoeveelheid passeert en heb je weer een jichtaanval te pakken!

36 Tarwezemelen bevatten 142 milligram purine per 100 gram

37 Kalfsfilet bevat 140 milligram purine per 100 gram

38 Inktvis bevat 135 milligram purine per 100 gram

39 Schol bevat 135 milligram purine per 100 gram

40 Cervelaatworst bevat 133 milligram purine per 100 gram

41 Bonen bevatten 130 milligram purine per 100 gram

42 Garnalen bevatten 130 milligram purine per 100 gram

43 schapenvlees bevat 130 milligram purine per 100 gram

44 kipfilet bevat 120 milligram purine per 100 gram

45 Kalkoenfilet bevat 120 milligram purine per 100 gram

46 Kabeljauw bevat 120 milligram purine per 100 gram

47 Kreeft bevat 120 milligram purine per 100 gram

48 Tonijn bevat (verse moot) 120 milligram purine per 100 gram

49 Runderbraadlap bevat 112 milligram purine per 100 gram

50 Rumpsteak 110 bevat milligram purine per 100 gram

51 Rosbief 110 bevat milligram purine per 100 gram

52 Wit brood bevat 104 milligram purine per 100 gram

Tot slot:

Zoals je kunt zien is er nog geen enkel stuk fruit of groente aan bod gekomen. Valt het jou ook op dat het vooral vlees, vis en garnalen en bepaalde soorten zaden en pitten zijn waar je echt voor moet oppassen? Eigenlijk kun je door gevarieerd te eten alle groente en fruit wel nemen, mits je niet steeds hetzelfde eet.

Ook zuivel en de meeste noten zullen geen probleem vormen, pas voor de zekerheid op met champignons en paddenstoelen en je kunt al een heel purine arm dieet aanhouden zonder dat je echt hele lijsten uit je hoofd moet gaan leren.

Nogmaals de gouden regel wat betref een voedingspatroon dat moet voorkomen dat je weer last krijgt van een jichtaanval is een voedingspatroon dat weinig suikers en purine bevat, voor de kunstmatige suikers kun je het lijstje dat ik hierboven heb genoemd aanhouden.

Door de bewerkte voeding links te laten liggen doe je gezondheid ook nog een extra plezier, je zult ook veel minder transvetten binnenkrijgen, goed voor ieder mens, met of zonder jicht!

Daarnaast vooral vermijden: -vlees, alles wat uit het water komt, geen soja en geen gist. Gist zit bijvoorbeeld in brood om het te laten rijzen, pas dus op met brood!

Ga niet experimenteren met zaden en pitten, zonnebloempitten boekweit tarwekiemen zijn allemaal van die purinebommetjes, houd het bij nootjes en avocado’s voor de eiwitten.

Succes!

.

Bronnen

http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/jicht/over-de-ziekte/oorzaken

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-hartfalen

http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Koolhydraten.htm

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1548559512001486

HFCS (High-Fructose-Corn-Syrup)

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2009.58/full

http://dst.sagepub.com/content/4/4/1003.full.pdf+html

http://www.academicjournals.org/article/article1380113250_Parker%20et%20al.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722549/

https://www.ars.usda.gov/ARSUSERFILES/80400535/DATA/PUBLICATIONS/FNR/Availabilityandqualityofpublisheddataonthepurinecontentoffoods,alcoholicbeverages,anddietarysupplements.pdf

Samenvatting:

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Witbrood kun je met mate eten en is minder zuurvormende dan bruinbrood. Als je brood eet, eet dan witbrood, dat is minder slecht voor het lichaam. Bruinbrood is sterker zurend en bevat ook meer purine: Niet eten, zeker geen volkoren tarwebrood. Viergranenbrood met hele korrel etc, niet doen. Sterke afrader vanwege de purine en het zuurvormende karakter. Beter is het om brood helemaal te mijden, maar dat is sociaal niet makkelijk te realiseren.
     Naar mijn idee is roggebrood de beste keuze om te eten.

 1. Toch een vraagje: ik ontbijt afwisselend met havermout ( 30g) ,150ml amandelmelk en vers fruit , en magere yochurt met een mengeling van zaden,noten en gedroogde veenbessen of rozijnen. Ben ik goed bezig? Heb geen jicht maar wel te hoge urinezuurspiegel in bloed. Drink geen alcohol, eet max 100g vlees of vis per dag, geen brood.
  Dankjewel dat je me erop gewezen hebt in je artikel dat soyaproducten niet zo goed zijn.Dacht van wel.
  Mijn suikerconsumptie zal ik toch moeten zien te verlagen, gebruik regelmatig Tagatesse of stevia en dat is blijkbaar ook niet oké.
  Fijn dat er eens een hele lijst geplaatst wordt want van de arts krijg ik altijd de reactie:minder alcohol ( wat ik niet gebruik maar dat geloven ze blijkbaar niet)

 2. Fijn dat ik deze informatie heb gevonden.Ben er blij mee en ga er direkt mee aan de slag!
  Ik laat meteen mijn biertje , allerlei zoetigheden staan en word voorzichtig met vlees.
  Dank U wel!!

  1. Ik ben zelf niet bekend met de ziekenhuizen in Antwerpen.
   Iemand van de lezers die een ziekenhuis in Antwerpen kan aanbevelen?

 3. Alles goed en wel, maar ik heb diabetes en mijn diëtist is van mening dat ik bv eens per week vette vis eet, volkorenbrood, veel zuivel dus heb ik wel een dilemma. En om eerlijk te zijn houdt ik ook wel van een stukje vlees en een biertje op z'n tijd. En als ik deze lijst eens doorkijk staat er wel heel veel op wat ik, ondanks de hoeveelheid purine, juist wel zou moeten eten. Best wel lastig

  1. Dat is inderdaad een duivels dilemma, Abel. Probeer de grootste gemene deler te vinden voor een optimaal voedingspatroon.

  2. Heb je wel eens gehoord van koolhydraatarm dieet? Dat zou diabetes 2 kunnen verhelpen. Als je daar vanaf zou kunnen komen zou dat heel fijn zijn voor je. Maar ook dan heb je te maken met vetten e.d. Het blijft m.i. lastig om de juiste keuzes te maken. Succes iig

 4. Fijn dat ik God zij dank deze informatie mocht vinden .. Kom pas van een aantal dagen terug van bijna toch een weekje aanhoudende verschillende zware jichtaanvallen over het gehele lichaam voelbaar ..het is nog niet helemaal voorbij , maar het is nu wel eventjes draaglijker (ook door de morfineplakkers!) die de pijnen wat menswaardiger draaglijker maakten en maakt ! Het was echt maar echt waar onmenselijke pijnen , en kan / kon geen medicaties ervoor gebruiken of ontstekingsremmers - of andere pijnstillers omdat nog eens geconfronteerd word met longen (zuurstofmachine 24 /24 u) en hart en vaatziektes .. ( er is niets goeds meer aan me 🙁 ) en echt verplicht ben om alleen via de voeding me te zien te helpen ! En mij er echt totaal geen raad meer wist wat nu ? en hoe dat te doen ! En zie nu ben ik toch geheel opgelucht .. deze site geheel onverwachts gevonden te mogen hebben !! Schreef alles over op een blad papier van wat niet mocht als eerste hulp in ! en zal dan zien om er verder mee te gaan . Dank je wel en Van harte dank !

   1. Ik heb u interviews gehoord maar ik heb jicht in mijn voet wat is het beste wat ik ken eten kwa Hollandse pot en tussen doortjes ik eet vaak chips is dat goed weet dat ik frisdrank moet laten staan want heb paar blikjes op en krijg weer pijn in voet bier 1 per dag wil graag weten wat ik wel mag eten en drinken en wat niet hoop dat u mijn ken helpen drink nu veel water dus dat moet helpen en heb ook medicatie ervoor maar hoop dat jullie mijn kunnen. Helpen met een schema bijvoorbeeld welke vla en kwark je mag eten

    1. Dag Leo, wat vervelend dat je last hebt van jicht in je voet. Wat je kan eten en drinken als het gaat om Hollandse pot en tussendoortjes kun je denken aan magere vla, magere kwark, magere yoghurt. Volkoren granen zoals havermout en volkoren brood. Mager vlees (kip, kalkoen), vis (zalm, tonijn), tofu. Vooral heel veel groene bladgroenten, wortels, paprika, komkommer, avocado's en olijfolie. En als tussendoortje niet meer dan een handje ongezoute/ongezoete noten en kersen. Voor de avondmaaltijd aardappelen of zilvervliesrijst (geen pasta, pizza en witte rijst). Met dinken kun je denken aan thee met een smaakje (bijv. mango, aarbei etc. zonder toegevoegde suiker) Verse citrus sappen (niet uit pak) Of koud thee/water met citroen, gember, komkommer, vers munt/basilicum blad. Probeer bier zo veel mogelijk te beperken want ook de suikers in alcohol verergeren een uitbraak van jicht. En koffie met mate, te veel koffie kan tot uitdroging leiden, wat urinezuurconcentraties kan verhogen en jichtaanvallen kan veroorzaken. Daarnaast zoveel mogelijk suikers en kant en producten uit kant en klaar producten laten staan! wij hopen dat het snel beter zal gaan!

 5. .Beste Robert Jan . Dank voor de vele maanden informatie en uitleg die u mij gestuurd heeft in verband met mijn diabetes 2 probleem . Ik heb er al veel baat bij gehad . Bij deze wil ik je wel zeggen dat ik reeds jaren medicatie neem om mijn suikerspiegel in toom te houden ,mijn schildklier , longfibrose , en andere aandoeningen . Daar ik allergische reactie' s heb op de vele medicatie die ik neem , vraag ik mij steeds af, of ik daardoor zoveel jeuk heb over heel mijn lichaam . Jicht heb ik in handen en voeten . Van al wat je opnoemt eet ik weinig .Alcohol drink ik nooit , Roken doe ik nooit .Conserven , suikers , snoepgoed eet ik nooit , wel fruit ,speltbrood en veel eigen gekweekte groenten zonder pesticiden . Ik heb het met mijn dokter reeds besproken , maar krijg weinig antwoord ,steeds het zelfde antwoord allergie . Dank voor alle goede raad .Discretie graag . Hartelijke groeten .Rita

  1. Hier zijn geen richtlijnen voor beschikbaar, Judith. Dit is onder andere sterk afhankelijk van hoe jouw lijf reageert op de purine.

 6. Goedemiddag ik wil graag weten of ik zuurkool mag en boerenkool en dan gestampt vg Tiny droog nog een fijne dag

 7. Nog een vraagje...Mozzarella en pesto kan ik dus wel eten? Ben verzot op mozzarella, cherrytomaten en pesto salade.

 8. Op 6 november ben ik begonnen met een stop van alcohol (ik dronk veel te veel, niet alle dagen maar zeker meer dan gemiddeld) Mijn Urinezuur bij de bloedname vooraf was 7.3 nu bijna 6 maand later zonder alcohol is de waarde 7.7
  Gelukkig nog geen aanvallen van jicht gekregen.
  Volgens mij heeft alcohol dan toch niet zo"n grote invloed op urinezuur maar de voeding meer.

 9. Ik wil weer eens mosselen eten een keer per maand moet toch mogelijk zijn of zit hier ook te veel purine in.

 10. Dank voor deze informatie.nu weet ik zeker dat ik al goed bezig ben. Nog geen jicht aanvallen meer gehad.

 11. hallo Het is een duidelijke lijst die graag zou willen aanvullen met het volgende. Orgaanvlees en ook waar het in verwerkt word dus, gehakt, worsten , hamburgers, frikandellen, crocetten enz. zie namelijk dat gehakt laag in de purrine staat. En een vraag. Zouden ze bij de slager er ook suiker in/op doen? Is er ook een lijst met ingrediente om jicht te verkomen.(zie vraag hierboven staan van de kersen.) Met vriendelijke prikkels: Hans

 12. Beste, ben heel blij jullie aanbevelingen te hebben ontdekt. Mijn recente jichtaanval deed me zoeken naar juist dergelijke lijsten met te mijden voeding. Sinds ruime tijd maak ik mijn eigen granola, ik vernam graag of ik pitten en zaden die ik daarbij gebruik daaruit moet weren ? Kersen eet ik veel maar bewaar er ook in de diepvries..zullen ze bij gebruik na ontdooing nog evenveel bijdragen aan bestrijding van jicht ? Dank
  Georges VanCoppenolle

  1. Invriezen is een prima manier van conserveren, Georges. De kersen behouden op deze manier hun maximale voedingswaarde.

 13. Ik heb jicht, maar na 2 metingen (binnen 2 maanden) is gebleken dat gehalte urinezuur in mijn bloed normaal is. Komt dit meer voor?

  1. Klinkt inderdaad een beetje tegenstrijdig, maar het komt vaker voor. Niet erg vaak trouwens....

 14. Beste,

  Sinds 2 maanden volg ik een ketogeen dieet, wat mij trouwens uitstekend bevalt. vorige week heb ik een bloedonderzoek laten doen en daaruit bleek dat ik een urinezuur had van 8.9dl/ml. In het verleden heb ik ook reeds verhoogde urinezuur gehad maar ik heb nooit last van jicht gehad. Toch zou ik graag deze waarden naar beneden krijgen. welke tips heb je voor mij van groenten, en eventuele andere?
  mvg, philippe

 15. Mag ik kaas eten.veel last van jicht .door plastablet.ook hartfalen ..Pretnison gehad maar ik moest daar mee stoppen vanwege de bijwerking.

 16. Goedendag,
  Ik heb een aantal vragen inzake jicht en eten.
  Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met purine-gehaltes van voedsel. Helaas lust ik bijna alles
  Mijn jichtpijn is over het algemeen controleerbaar, dus uit te houden.
  Maar bijvoorbeeld vanmorgen was het weer erg pijnlijk en was lopen nauwelijks mogelijk.
  Een Ibuprofen500 samen met een paracetamol500 geeft dan redelijk snel weer verlichting, maar ik wil deze pillen liever niet slikken.
  Nu is mijn vraag hoever ik terug moet gaan in tijd om te bepalen welk eten mijn (huidige) jichtaanval heeft veroorzaakt.
  Ik kan er namelijk geen vast patroon in vinden.
  Dus als ik 's morgens opsta met hevige pijn, moet ik dan kijken naar de vorige dag? Of dagen?

  Een andere vraag: ik mis varkenslever in het lijstje (heb ik de afgelopen dagen redelijk veel gegeten).

  Volgende: De jicht zit altijd in mijn voeten. Overal, boven, links, rechts, onder. Helpt een warme teil beter dan ijsklontjes? Of andersom? Of beide niet doen?

  Laatste vraag: Is er op fysiotherapeutisch gebied iets te doen aan het "kapot" maken van de kristallen?

 17. Beste,
  Ben gevoelig voor jicht,na 2 aanvallen rond 52jaar,ik at ook heel veel en MET mate alcohol,
  De dokter schreef allopurinol voor,nu gebruik ik 300mg,Ben verzadigd van de purinol,dus gestopt daarmee,mijn botten en armen begonnen pijn te doen,een bloeddruk van 22op 10.
  Ben nu 70 jaar,aan een dieet begonnen met de minste purines in,ben benieuwt wat dit gaat brengen,
  IS ALLOPURINOL GEVAARLIJK VOOR DE NIEREN OP LANGE TERMIJN?

  1. Volkorenbrood is prima, Hennie. Maar biefstuk (rood vlees) moet je zo veel mogelijk vermijden.

 18. Een antwoord van 2018 was als je brood eet dan witbrood /liefst brood vermijden of eet rogge brood .nu zie ik weer een antwoord volkorenbrood is oke ?
  Zo is het wel heel moeilijk om zeker te weten wat goed is .Ik heb jicht aanvallen sinds februari 2019 tot de dag van vandaag dan de ene voet opvolgend de andere ,heb medicatie en urinezuur is is laag sinds mei 0.19 .ik eet al 6 weken geen vlees meer maak elke dag groente /fruit sapjes geen zoetjes meer en vermijd zoveel mogelijk dingen waar purine in zit .Melk producten of iets met melk poeder is voor mij niet oke ,heb hartfalen en schildklier probleem dus medicatie is moeilijk . het zoeken naar wat voor mij het beste is dat is zo frustrerend.en met de pijn en niet kunnen bewegen en moeten afvallen .Ik hou van vis maar helaas ook niet mogelijk ,ik doe nu zo veel mogelijk met ei maar ben nog geen keuken prinses op vegetarisch gebied .maaltijden moeten ook snel gemaakt kunnen worden omdat je niet lang kan staan.vraag me ook af als je een pan soep maakt van een groenten bouillon blok en toch een paar balletjes gehakt er in of dat echt heel veel kwaad kan .groetjes Rina

 19. Super interessant artikel heb altijd problemen gehad met jicht en sinds 2004 nog meer sinds ik zonder slokdarm zonder maag zonder gal 70% darmen eruit
  Problematiek is mijn dumpingsyndroom verwerping voeding .
  Eentonig eten saai drink altijd groene niet bruisend ice tea.
  Geen sausen geen melkproducten geen alcohol niet roker .
  Dus ik weet wat afzien is Het enige positieve nooit honger nooit dorst geen lusten ben verplicht om toch iets binnen te slikken .En ja geen verteersysteem wat nare gevolgen meebrengt.

 20. Heerlijk veel groenten en fruit ik ben er voor maar af en toe een boterham geeft ook veel voldoening. Je hebt het over tarwe beter niet maar kun je een lijstje geven van wat dan beter is om af en toe te 'snoepen' Ik at altijd havermout als ik ging werken, met amandel of havermelk.
  En is zwart roggebrood een goed alternatief? Als het de echte is zonder toevoegingen en met de natuurlijke suikers erin? Met vriendelijke groet,
  Adriana

  1. Dag Adriana, je kunt denken aan verse puree op basis van aardappel, pastinaak, rabarber, pompoen. Havermelk heeft wel wat meer purine, amandelmelk is dan zeker een optie. Roggebrood en tarwevolkorenbrood vallen gelukkig ook in de middenmoot categorie en kan je zeker ook eten!

 21. Hallo, ik heb last van ijcht en dat heb ik pas van mijn huisarts gehoord....Ik heb al jaren last van mijn gewrichten maar niet speciefiek fingers .....ben zo bang dat het zover zoerg gaat worden...heb jaren gelden reuma test gedaan en dat was het gelukkg niet...van specialist heb ik als raad vit c en d en bepaalde oefeningen gekregen en nu gaat ....en nu hoor ik dat ik dus hoog urinezuur heb

  1. Dag Wim,

   Je zou dan kunnen gaan voor gedroogde bruine bonen, bruine bonen uit blik bevatten conserveringsmiddelen die ook een aanval kunnen uitlokken. In bruine bonen zit ongeveer 62mg purine. Vrijwel alle gedrooge bonen vallen onder de waarde van 75mg purine, waarbij sperzie bonen een erg laag purine gehalte hebben van 43mg.

   Rode wijn bevat per glas zo'n 1,5 gram suiker. Suiker is helaas een boosdoener als het gaat om jichtaanvallen. Je zou dan af en toe als alternatief kunnen gaan voor een glas droge witte wijn deze bevat 0,6 gram suiker per glas.

   Brie bevat 7,1mg purine en valt daarmee in de categorie van lage purine waarden.

   Heel veel succes Wim! Groeten, Robert Jan

   1. Hallo Robert Jan,
    In een tabel te downloaden vanaf jjcht,nl staat dat kikkererwten 164 mg purine bevatten per 100 gram. Jij vermeldt 19 mg per 100 gram. Dat is een enorm verschil. Kan je e.e.a. nog eens checken bij een goede 3e bron? Dat zou ik erg op prijs stellen en daarvoor bij voorbaat dank.
    Peter

 22. Hallo met Ferry Lenselink uit Enschede een interessant artikel over de jicht omdat ik nu zelf regelmatig met een jicht aanval zit en je dan bijna niet kunt lopen en kunt slapen een zeer pijnlijke aandoening niet leuk hoor! Ik gun het een ander ook niet omdat ik nu ook regelmatig heb en weet wat het is zeer pijnlijk ik ben blij dat ze colchicine tabletten hebben van 0.5 mg die wel goed helpen en Ibuprofen van 200 mg die allebij ontsteking remmend werken! Ferry Lenselink uit Enschede.

 23. last van jicht , men zegt éénmaal gehad komt dit sneller terug ( momenteel voor de 2de maal )
  de lijst is echt lang...wat mag en niet mag daar zitten veel dagdagelijkse dingen ,
  Zo las ik onlangs dat zink en selenium in voeding een verhoogde weerstand zouden bieden tegen corona , maar die zijn dan weer in bep. producten wel aanwezig , maar dan weer slecht voor de jicht .
  Het gaat er om welke bronnen zijn wel en minder betrouwbaar ....je ziet op termijn het verschil niet meer tussen bos en bomen.
  Na dokter bezoek kreeg ik volgende medicijnen voorgeschreven :
  PANTOMED 20 ........1x voor het ontbijt
  COLCHININE OPOCLCIUM ......2X 1/2 de per dag
  MEDROL ......1X per dag bij het eten pas op dit geeft men ook aan bep .kankerpatienten !

 24. Ik las dat dextrose slecht was,ik heb al een diabetes dieet typ2. Gelukkig ben ik nu wel medicijn vrij alleen de controles worden steeds gedaan elk kwartaal bloedprikken. Ook dagcurve. Vroeger obesitas 160!kilo naar 109 kilo veel somatische medicatie verminderd of gestopt, daarnaast ge bruik ik medicijnen voor mijn psychisch gesteld heide jaren lang hoge dosis en. Nu mg enorm verlaagt, afval proces in werking 109 kilo. Vroeger veel sporten zonder resultaat. Ik heb al zo'n 3 jaar last aan pink , begon als puistje.inbaugustus 2020 echo en röntgenfoto botafwijking. Nu in 2022 sneller groei. Bij chirurg geweest omdat witte puntjes doorschijnen vermoedelijk jicht van daag 18 maart heeft de pink eindelijk goede diagnose jicht pink met super kristal de co-assistent heeft eerst gekeken en toen kwam reumatoloog. Die bij algeheel onderzoek diagnose vaststelde. Een teen bleek al verborgen jicht te krijgen. Met naald wat vocht uit pink gehaald en onder microscoop gedaan. Het behandel plan houdt in 14 dagen met een medicijn beginnen als ik er tegen kan en aanslaat.tweede medicijn starten het proces zal jaren duren voordat het zakje verdwijnt. Ook omdat ik las heb van mijn nieren waarvoor ik kalium arm moet eten,komt het purinerijk voedsel over.haar vraag tomatensoep en tomaten makkelijk heb ik ook al gegoold te veel kalium en purine. Mijn vraag is nu hoe kan ik drie, diëten in elkaar bladen. Diabeet, natrium arm / kalium voor mijn nieren en nieuw nu purine arm dieet om jicht kristallen en jicht aan pink uit te banen met vriendelijke groet Patrick klaessen

  1. Hoi Patrick, Er zijn wel alternatieve groenten en fruit die je zou kunnen eten, het is handig als je in overleg met de diëtiste /arts waarbij je onder behandeling bent even door te nemen wat je dagelijkse toegestane kalium gehalte mag zijn. Alle groenten en fruit bevatten namelijk kalium, de ene alleen meer dan de andere. Daarnaast zitten in groente, fruit, bonen en granen van nature erg kleine hoeveelheden natrium. Het meeste zout vind je terug in voorverpakte voedingsmiddelen en bewerkte producten zoals sausen, vleeswaren (spek, salami, ham) brood, visproducten (kaviaar), kazen zuurkool en snoep. Voeg bij een natrium arm dieet geen extra zout toe bij het koken. Ook wat betreft de jicht is het aan te raden om geen voorverpakte voedingsmiddelen te gebruiken, de conserveermiddelen (met name dextrose) in deze voeding kunnen leiden tot een verhoging van urinezuur. Je kunt de purine categorieën van 0-75 mg het beste aanhouden voor een purine arm dieet, bespreek met je diëtiste welke voedingsmiddelen je uit categorie 75-150 mg eventueel ook kan eten. Heel veel succes Patrick! Houd je ons op de hoogte hoe het met je gaat? Groetjes, Robert Jan

 25. Hele duidelijke video met goede en relevante informatie. Ik zal mijn eetpatroon aanpassen. Het enige wat ik mis, is wat je nu op brood kunt nemen. Cervelaat en andere varkengerelateerde zaken vallen af. Kaas kan een klein beetje maar er moet toch wel meer zijn wat je op brood kunt doen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

54 Shares
Tweet
Pin12
Share42