• Afvallen met shakes

Afvallen met shakes: fabel of effectief?

2017-07-13T17:08:21+00:00juli 15th, 2017|Afvallen|0 Reacties

Eens het domein van vooral bodybuilders, worden proteïne shakes nu ook vanwege het gemak door veel mensen, die op dieet zijn, gedronken.

Shakes staan bekend als een snelle oplossing voor vrouwen die gezond willen blijven maar geen tijd hebben om elke avond een volledige en gezonde maaltijd te bereiden. Daarnaast hebben shakes de naam om te helpen om af te vallen.

Proteïne shakes hebben de laatste tijd veel aan populariteit gewonnen.

Maar bieden proteïne shakes ook echt voordelen? En kunnen ze je echt helpen om gewicht te verliezen?

Wat zit er in een proteïne shake?

Proteïne shakes bestaan ​​uit poedervormige eiwitten zoals soja of wei, wat een bijproduct is van het proces van kaas maken. Vervolgens worden er aan het poeder smaken toegevoegd, zodat het, als je het met melk of water mengt, lijkt op een milkshake-achtig drankje.

De aanbevolen porties variëren maar bevatten meestal ongeveer 20 gram eiwit. De overheid adviseert een dagelijks eiwitinname van 46 gram per dag voor vrouwen en 64 gram per dag voor mannen.

Het is al langer bekend dat een goede proteïne inname, in combinatie met het doen van krachttrainingen, zorgen voor meer spiermassa. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat de inname van een portie proteïne, zoveel als de hoeveelheid in een proteïne schake, ook kan bijdragen tot het verlagen van de niveaus van het hongerstimulerende hormoon ghreline, waardoor de eetlust effectief wordt onderdrukt.

Dergelijke onderzoeken hebben ertoe geleid dat proteïne shakes nu aan het grote publiek worden verkocht als gewichtsverliesoplossingen en dus niet meer alléén maar populair zijn onder sportschoolbezoekers en bodybuilders.

Het is vooral het gemak dat proteïne shakes zo populair heeft gemaakt en dan met name bij vrouwen met een drukke levensstijl.

Deze vrouwen zijn zich bewust van het belang van gezond eten, maar hebben niet altijd de tijd om gezonde maaltijden te bereiden en goed te eten. Ze zoeken een handige en voedzame manier om hun eiwitinname te verhogen en dan is dit een snelle en gemakkelijke oplossing.

Maar waarom nemen zoveel bodybuilders proteïne shakes?

Eiwit wordt door het lichaam gebruikt voor de productie van spieren. Proteïnen(eiwitten) worden ook gebruikt om hormonen, enzymen, cellulaire boodschappers, nucleïnezuren en immuunsysteemcomponenten mee te vervaardigen. Zonder voldoende eiwit kunnen onze lichamen de structuren die elke cel, weefsel en orgaan vormen niet samenvoegen en kunnen zij ook niet de biochemische stoffen die nodig zijn voor de cardiovasculaire functie, spiercontractie, groei en genezing, genereren. Zonder voldoende eiwit zouden onze spieren niet zo snel genezen en zou je veel vaker bijvoorbeeld letsel oplopen na het doen van een training.

Wei-eiwit is een favoriet supplement geworden onder mensen die hun spieren in omvang willen laten toenemen en hun lichaamsbouw en hun gezondheid willen verbeteren.

Na het trainen is de beste tijd om eiwitten aan het lichaam te geven, zodat het deze eiwitten aan je spieren kan leveren om zo de "micro-scheurtjes" in de spieren te genezen (zeer kleine scheurtjes in het spierweefsel, veroorzaakt door intense samentrekking van de spier tijdens de training).

Omdat vast voedsel meer tijd nodig heeft om te verteren, het eiwit af te breken en naar de spieren te sturen, kan het drinken van een eiwitrijke shake onmiddellijk na het trainen verstandig zijn, omdat het slechts 30 minuten duurt voordat het eiwit uit de shake de spier heeft bereikt. Er zijn dus zeker voordelen verbonden aan het drinken van deze shakes. In ieder geval voor de sportfanaten onder ons!

Maar…géén garantie voor gewichtsverlies

Experts zeggen echter dat het drinken van eiwit shakes geen gewichtsverlies of een gespierde lichaamsbouw garandeert.

Als je alleen een shake drinkt, zal dat je niet helpen. Je moet namelijk naast de eiwit shakes die je drinkt ook veel krachtoefeningen doen.

In feite kan een zorgvuldig gepland dieet dezelfde voordelen bieden. Gewichtsverlies shakes bevatten veel eiwitten maar ook veel vezels en je kunt ook gemakkelijk op een natuurlijke manier eiwitten binnenkrijgen door op vaste tijdstippen zuivelproducten te eten, die je spiermassa kunnen verbeteren en die je kunnen helpen om vet te verliezen. Goede natuurlijke bronnen van eiwitten zijn bijvoorbeeld eieren, zuivel en vlees.

Afvallen met shakes

Je kunt uit een holistisch dieet dezelfde voordelen krijgen als uit proteine shakes, dus shakes zijn niet persé nodig, maar sommige mensen vinden ze gewoon handiger en daarom zijn ze zo populair.

En er is meer dan alleen het verliezen van gewicht

Terwijl de maaltijdvervangende shakes handig kunnen zijn, zal het vervangen van maaltijden je niet helpen om te leren hoe je op een gezonde manier kunt eten, zodat je het gewichtsverlies ook op de lange termijn kunt volhouden.

Ze bevatten ook niet alles wat je nodig hebt, als het gaat om een ​​gezond dieet. Ze bevatten onvoldoende vezels en bevatten geen fytonutriënten, wat zeer gunstige voedingsstoffen zijn en die je bijvoorbeeld uit groenten en fruit haalt.

Deze maaltijdvervangers slaan ook de plank mis als het gaat om smakelijk eten. Je mist met dergelijk shakes de prachtige verscheidenheid aan smaken, geuren en texturen die je wel voelt als je gewoon eet en het gaat natuurlijk ook om de sociale aspecten van het eten. Mensen gebruiken het eten van een maaltijd als een moment op de dag om gezellig samen te komen.

Met het drinken van shakes mis je dit sociale aspect van het eten en mensen die ze gebruiken drinken ze vaak even snel tussendoor of onderweg. Je kunt ook niet voor altijd zo eten en verlies van smaak en vermoeidheid kunnen ook vrij gebruikelijk zijn.

Een evenwichtig dieet is nog steeds nodig

Ik moet je waarschuwen tegen het opbouwen van een afhankelijkheid van eiwit shakes voor gewichtsverlies.

Proteïne kan zeker de eetlust verminderen wanneer het volume verhoogd wordt in de maaltijden en het kan helpen om het hunkeren naar voedsel te verminderen, maar diëten die uit alleen maar eiwitrijke shakes bestaan laten je alleen maar afvallen omdat je de hoeveelheid calorieën vermindert die je op een dag consumeert.

Het is dus niet het eiwit in de shakes dat ervoor zorgt dat je gewicht verliest, maar het feit dat je door koolhydraten weg te laten minder calorieën eet.

Deze soorten diëten kunnen aanvankelijk voor een significante daling van het gewicht zorgen en dit komt dan vooral door het verlies van vocht in het magere weefsel.

Het is daarom belangrijk om een ​​evenwichtig dieet te blijven eten, zelfs als je van plan bent om proteine shakes te gaan drinken. Het belangrijkste probleem is dat proteine rijke shakes andere waardevolle voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, of andere belangrijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vezels die je via je voedsel binnenkrijgt niet kunnen vervangen.

Waarom is een evenwichtig dieet belangrijk?

Een evenwichtig dieet is belangrijk omdat je organen en weefsels de juiste voeding nodig hebben om effectief te kunnen werken. Zonder goede voeding is je lichaam vatbaarder voor ziekte, infectie, vermoeidheid en zal het ook minder goed kunnen functioneren. Kinderen met een slecht dieet lopen het risico op groei- en ontwikkelingsproblemen en het leveren van slechte prestaties op school. Slechte eetgewoonten kunnen dan voor de rest van hun leven blijven duren.

De stijgende cijfers van mensen met obesitas en diabetes zijn de voornaamste voorbeelden van de gevolgen van een slecht dieet en een gebrek aan voldoende beweging. Vier van de tien voornaamste doodsoorzaken zijn direct het gevolg van een ongezond voedingspatroon. Dit zijn die vier:

Hoe kan ik een evenwichtig dieet samenstellen?

Een evenwichtig dieet bevat voedingsmiddelen, die weinig onnodig vet en suikers bevatten en hoog zijn in vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. De volgende voedingsgroepen zijn essentiële onderdelen van een evenwichtig dieet.

Fruit

Naast dat fruit een goede voedingsbron is, zijn vruchten ook smakelijke snacks. Eet fruit die in het seizoen zijn. Ze zijn vers en bieden de meeste voedingsstoffen.

Groenten

Groenten zijn primaire bronnen van essentiële vitaminen en mineralen. Donkere, groene groenten bevatten meestal de meeste voedingstoffen en kunnen bij elke maaltijd worden gegeten. Een verscheidenheid aan groenten zal je helpen bij het verkrijgen van de overvloedige voedingsstoffen die alle groenten leveren. Voorbeelden van donkere bladgroenten zijn:

 • spinazie
 • boerenkool
 • groene bonen
 • broccoli
 • mosterdgroenten
 • snijbiet
 • granen

Geraffineerde witte bloem is populairder dan welk graan ook. Helaas bevat geraffineerde witte bloem maar weinig voedingswaarde omdat het vliesje tijdens het raffinageproces van de korrel wordt verwijderd. Het vliesje is het buitenste velletje van de korrel en hierin zitten de meeste voedingsstoffen. Volkoren producten worden echter met behulp van de gehele korrel, inclusief het vliesje, bereid en daarom bevat dit veel meer voedingsstoffen. Probeer daarom in plaats van witbrood en witte pasta volkoren producten te eten.

Eiwitten

Vlees en bonen zijn primaire bronnen van eiwitten, die essentieel zijn voor de juiste ontwikkeling van de spieren en de hersenen. Magere vleeswaren, kip, vis en bepaalde soorten stukken varkens- en rundvlees zijn de beste opties. Het verwijderen van de huid en het verwijderen van zichtbaar vet zijn makkelijke manieren om de hoeveelheid vet en cholesterol in het vlees te verminderen. De gezondheid en het dieet van het dier zijn belangrijk en beïnvloeden het vetzuurprofiel van het vlees. Biologisch vlees is daarom een hele goede keuze.

Andere goede bronnen van eiwitten, die ook bijvoorbeeld vezels en andere voedingsstoffen bevatten, omvatten noten en bonen, zoals:

 • linzen
 • witte en bruine bonen
 • erwten
 • amandelen
 • zonnebloemzaden
 • walnoten

Tofu, tempeh en andere sojaproducten zijn uitstekende eiwitten en zijn gezonde alternatieven voor vlees.

Zuivel

Zuivelproducten leveren calcium, vitamine D en andere essentiële voedingsstoffen. Het zijn ook belangrijke bronnen van vet, dus het is geen probleem om kleine porties volvette kaas te eten en halfvolle melk en yoghurt in je dieet op te nemen. Plantaardige melk, zoals bijvoorbeeld melk op basis van lijnzaad, amandel of soja, zijn ook rijke bronnen van calcium en andere voedingsstoffen, waardoor deze uitstekende alternatieven zijn voor zuivel die van de melk van koeien worden gemaakt.

Olie

Oliën moeten spaarzaam worden gebruikt. Let op de hoeveelheden vet en suiker in producten die olie bevatten zoals salade dressing en mayonaise. Goede oliën, zoals olijfolie, kunnen plantaardige olie in je dieet vervangen. Vermijd diepgevroren, bewerkt, voedsel omdat deze een groot aantal lege calorieën bevat.

Het elimineren van bepaald voedsel

Naast het toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen aan je dieet, moet je ook het verbruik van bepaalde stoffen verminderen om een ​​evenwichtig dieet te kunnen handhaven en om een gezond gewicht te kunnen behouden. Deze omvatten:

 • alcohol
 • geraffineerde granen
 • vaste vetten
 • verzadigde vetten
 • transvetten
 • zout
 • suikers

Tot slot…

Ze zijn populairder dan ooit: Shakes op basis van eiwitten. Niet alleen populair onder fanatieke bodybuilders, maar sinds een aantal jaren ook populair onder de mensen die gemakkelijk willen eten én ook nog eens gewicht willen verliezen.

In het bovenstaande hebben we vastgesteld dat shakes een prima aanvulling kunnen zijn, maar zonder enige garanties dat je ook daadwerkelijk gewicht gaat verliezen.

De basis van afvallen is, en blijft, een gezond en gevarieerd dieet. Alléén op die manier krijg je een gezond lijf en ga je die vervelende kilo’s eindelijk gedag zeggen.

Voor die mensen die graag wat meer houvast willen hebben, heb ik een geweldig boek geschreven: ‘Bye Bye Buikvet’. Hierin leg ik je precies uit wat je kunt doen om af te vallen, in combinatie met gezond en gevarieerd eten.

Nieuwsgierig geworden?

Het boek ‘Bye Bye Buikvet’ kun je hier GRATIS downloaden! >>>

Bronnen

www.webmd.com/diet/features/diet-shakes-sipping-to-slimness#1

www.coachmag.co.uk/nutrition/1160/protein-shakes-explained

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: