We mogen de kokospalm, waar kokosbloesemsuiker van wordt gemaakt, wel bedanken voor de vele producten die het ons geeft - van het kokoswater tot de gedroogde kokosnoot, de kokosazijn en een persoonlijke favoriet van mij de kokosolie. Het is ook erg populair bij het maken van alcoholische dranken die bij de lokale bevolking ook wel bekend staan als Tuba of kokoswijn. Het is echter de bloesem - of kokosbloesem van de kokospalm (niet te verwarren met de normale palmboom) - die het sap biedt dat kan worden verwerkt tot een siroop of honingachtige substantie, die vervolgens kan worden gedroogd om er kokossuiker of kokosbloesemsuiker van te maken.
Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke zoetstof die misschien duurder is dan gewone kristalsuiker, maar zeker de moeite waard is om te kopen omdat het een aantal geweldige voordelen oplevert. Daarom is het een veel betere keuze dan vele andere opties om je voedsel of dranken mee te zoeten. Kokosbloesemsuiker is bijvoorbeeld beter voor diabetici en ook voor de darmen dan normale, alledaagse suikers en het bevat sporen van vitamines en mineralen.
De geschiedenis van kokosbloesemsuiker
De International Relations Service of the Ministry of Agriculture in Parijs rapporteert het volgende over de geschiedenis van de kokosbloesemsuiker en verwijst naar een deel van een toespraak van Ghandi, een bekende vegetariër, bij de opening van een tentoonstelling in 1939:
"Neera [sap gewonnen uit Borassusflabellifer] kan worden omgezet in palmsuiker, wat net zo zoet is als honing. Deze palmsuiker is superieur aan rietsuiker. Rietsuiker is zoet, maar palmsuiker is zoet en heerlijk; het kan voor slechts enkele roepies worden geproduceerd. Palmsuiker (gur) geeft ook minerale zouten. Dokters hebben me gezegd om palmsuiker te eten en ik eet altijd palm gur. De natuur heeft dit product op zo'n manier gemaakt dat het niet door machines kan worden vervaardigd; het wordt met de hand geproduceerd. Waar palmbomen zijn, daar wordt in elk gehucht palmsuiker geproduceerd. Dit is de manier om armoede uit het land te bannen. Dit is ook een tegengif tegen armoede". - Mahatma Gandhi
Kokospalmen worden al eeuwenlang, met behulp van zeer geavanceerde technieken om mee te telen, die werden ontwikkeld in Azië, Afrika en Amerika, gebruikt voor de productie van suiker. Het is van groot belang geweest om manieren te vinden om het sap te kunnen winnen en experimenten met het gebruiken van dieren zijn tijdens een project in Cambodja zeer succesvol gebleken. In feite wordt dit proces al honderden jaren door de Indonesiërs toegepast en wordt het op sommige dichtbevolkte eilanden zelfs als een zeer efficiënt systeem gezien.
Het wordt ook weleens aangeduid als cocossuiker, kokosnootpalmsuiker, cocosapsuiker of kokosbloesemsuiker, maar onthoud dat palmsuiker niet allemaal hetzelfde is en dat de etikettering voor verwarring kan zorgen.
Hoe wordt kokossuiker nu precies gemaakt?
Palmsuiker is een natuurlijke zoetstof dat wordt gemaakt van het sap uit de palmbomen.
Wanneer de palmbomen 15 tot 20 jaar oud zijn, beginnen ze met bloeien en alleen dan leveren ze het zoete sap op waar de palmsuiker van gemaakt kan worden.
Degenen, die deze suiker winnen, moeten met gemak in de palmbomen kunnen klimmen met alleen een touw rond hun enkels ter ondersteuning. Het sap stroomt als het wordt aangeboord uit de boom maar eerst moet hier een paar dagen (zachtjes) met een hamer op worden geslagen. Er wordt meestal een klein stukje van de bast losgemaakt en dan wordt er een bakje (meestal een aardewerken pot of een kalebas) dicht bij de inkeping gehangen om zo het sap dat er ook gedurende de nacht uit de boom sijpelt op te kunnen vangen.
Het sap staat ook wel bekend als ‘sweet toddy’ en voor diegenen die het geluk hebben in de buurt te zijn wanneer dit wordt binnengebracht, kunnen even van de smaak van ambrosia genieten. Het verse zoete palmsap wordt kort na het verzamelen ingekookt om er zo palmsiroop en palmsuiker van te maken. Als dit niet gebeurt, fermenteert de zoete vloeistof binnen een paar uur in een zuur, krachtig brouwsel en dat trouwens ook een zeer bedwelmende drank is. Het is het 'goedkope afval' van de tropische landen en is de volgende dag niet meer geschikt om te drinken.
Om de nectar in vaste suiker te kunnen concentreren, wordt het verse sap ingekookt en verdampt voordat het in de bamboescheuten wordt gegoten om er cilindrische vormen van te maken. Soms worden ook de kokosnootschalen of palmbladeren gebruikt. In deze vorm moet de suiker van het nogal hard geworden blok worden geschraapt.
Deze gur, zoals deze in India wordt genoemd of jaggery zoals bekend is in Sri Lanka en Birma, gula melaka in Maleisië of gula jawa in Indonesië, wordt in deze landen dagelijks als zoetstof gebruikt. Er is eigenlijk geen identieke westerse tegenhanger, maar er zijn wel vervangingen die een redelijke smaak gelijkenis geven. De palmsuiker wordt in ronde stukken, cilinders, blokken of in grote plastic of glazen potten verkocht. Dit suiker kan, zelfs als deze niet meer zacht is, extreem dik en erg plakkerig zijn.
Is kokosbloesemsuiker goed voor je?
Deze vraag wordt vaak gesteld, vooral omdat kokosolie wordt gezien als een middel dat goed is voor vrijwel alles, van tanden bleken tot een gezond vet om mee te koken of voor het verzorgen van je lichaam. Wat we weten is dat er sporenhoeveelheden vitamines en mineralen kunnen worden gevonden in kokossuiker, maar om er door het eten veel voordeel van te krijgen, moet je er wel veel van eten. Het eten van te veel suiker, in welke vorm dan ook, is geen goed idee en kokossuiker is wat dat betreft echt gewoon hetzelfde als gewone kristalsuiker.
Hoe dan ook, het is beslist wel een betere keuze als je op zoek bent naar een alternatief zoetmiddel of een vervanger voor kristalsuiker omdat de sporenelementen die beschikbaar zijn in deze vorm van suiker, zoals ijzer, zink, calcium, kalium, sommige vetzuren met een korte keten, polyfenolen en antioxidanten en een vezel bekend als inuline - allemaal een aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden, die normale (geraffineerde) tafelsuiker niet kan bieden.
De voordelen van kokosbloesemsuiker
Kan diabetici helpen
Kokosbloesemsuiker en kokosnectar bevatten een vezel die inuline wordt genoemd. Deze vezel kan de glucoseresorptie helpen vertragen en biedt een alternatief voor diegenen die problemen hebben als gevolg van diabetes. Sommige onderzoeken tonen aan dat inuline de opname van glucose kan verminderen, waardoor het glucosegehalte onder controle blijft. Eén onderzoek suggereert dat het mensen met diabetes Type 2 kan helpen om sommige glycemische- en antioxidantgehalten te verbeteren, terwijl de malondialdehyde niveaus, een markeerder van oxidatieve stress kan worden verlaagd.
Met een smaak die veel lijkt op bruine suiker, wint kokosbloesemsuiker (en kokosnootnectar) aan populariteit als zoetstof in voor van alles en nog wat, van koffie en thee tot heerlijke recepten. Het is voor diabetici beter om kokossuiker te gebruiken als zoetstof in een diabetisch dieet, maar dat het wel belangrijk is dat ze het op dezelfde manier gebruiken als tafelsuiker omdat het namelijk net zoveel calorieën en koolhydraten bevat. Dit zijn ongeveer 15 calorieën en vier gram koolhydraten per theelepel. Een andere belangrijke opmerking is dat het vaak wordt vermengd met tafelsuiker. Neem daarom een ​​kijkje op het etiket voordat je een aankoop doet.
Paleo-goedgekeurd
Als je het Paleo-dieet volgt, is kokossuiker, volgens de Paleo-kenners, een optie die je kunt gebruiken om je drang naar zoetigheid te bevredigen. Sommige strenge Paleo-volgers vermijden het nog steeds omdat het vaak wordt bewerkt. Er wordt echter wel verondersteld te zijn gebruikt in de Paleolithische tijd, wat een onderdeel is van de claim dat het OK is voor Paleo-liefhebbers.
Volgens onderzoeken mogen we geloven dat onze "voorouders ongeveer 35% van hun voedingsenergie verkregen uit vetten, 35% uit koolhydraten en 30% uit eiwitten". Kokosbloesemsuiker zou in de categorie koolhydraten vallen, maar het is nog steeds een bewerkte vorm van de kokosbloem. Misschien past voor degenen die een striktere Paleo-levensstijl willen handhaven de kokosnootnectar of een vloeibare vorm iets beter bij Paleo.
Bevat vitaminen, mineralen en fytonutriënten
Kokosbloesemsuiker bevat, hoewel in kleine hoeveelheden, vitamines, mineralen en fytonutriënten. IJzer en zink worden bijvoorbeeld ook gevonden in kokosbloesemsuiker: Twee keer meer dan in kristalsuiker.
Er zit een behoorlijke hoeveelheid fytonutriënten, met name polyfenolen, flavonoïden en anthocyanen, in de suiker. Deze fytonutriënten helpen om de bloedsuiker, ontstekingen en cholesterol te verminderen, waardoor de kokossuiker een betere optie is dan vele andere zoetstoffen. Fytonutriënten, die afkomstig zijn van planten, bieden veel voordelen voor de gezondheid en zijn betere keuzes dan supplementen of pillen.
Goed voor de darmen
Zoals al eerder is vermeld, bevat kokossuiker inuline. Inuline heeft de mogelijkheid om de groei van intestinale bifidobacteriën, die vaak worden aangetroffen in probiotica te stimuleren, wat een algehele stimulans voor het immuunsysteem kan bieden. Hoewel bifidobacteriën een groep bacteriën zijn, die normaal gezien al in de darmen leven, kunnen ze buiten het lichaam worden gekweekt en oraal als geneesmiddel worden ingenomen. Van bifidobacteriën is bekend dat ze helpen om de goede bacteriën in de darmen die mogelijk zijn vernietigd door chemotherapie, antibiotica en dergelijke te herstellen.
Deze bacteriën helpen veel aandoeningen die de darmen kunnen beïnvloeden, zoals diarree, colitis ulcerosa en pouchitis op te lossen en het is zelfs gebruikt om een ​​bepaalde darminfectie die wordt aangetroffen bij kinderen en die necrotiserende enterocolitis wordt genoemd te voorkomen.
Hoe kan ik kokosbloesemsuiker gebruiken?
Kokossuiker of kokosbloesemsuiker kan hetzelfde worden gebruikt zoals je normale suiker zou gebruiken, maar je zou kunnen beginnen met de helft van de hoeveelheid totdat de gewenste zoetheid is bereikt.
Probeer om te beginnen eens het volgende recept met kokossuiker:
Geroosterde sesam broccoli met sinaasappel en een dressing met basilicum
Dit recept is goed voor 4 porties
Wat je nodig hebt
- 500 gram broccoli
- 1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
- 2 eetlepels kokos-aminos
- ½ theelepel sesamolie
- Geroosterde kokosvlokken
- 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes, licht geroosterd voor het afwerken van het gerecht
Wat je nodig hebt voor de dressing:
- 2 theelepeltjes rode miso
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker of kokosnootnectar
- 70 milliliter water
- 1/4 theelepel gedroogde chilipepers
- 1 teentje knoflook
- 100 gram verse basilicumbladeren
- 1 sinaasappel, vers geperst
Hoe maak je dit klaar?
- Snijd de broccoli in roosjes en doe deze samen met de ui in een kom. Voeg dan de kokos-aminos en de sesamolie toe en meng het goed door elkaar zodat de broccoli met het mengsel bedekt is.
- Leg ze dan op een bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn. Houd het goed in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet te droog wordt. Je kunt indien nodig wat water aan de bakplaat toevoegen.
- Ondertussen kun je de dressing klaarmaken. Doe alle ingrediënten in een blender en mix het tot een glad mengsel.
- Om de kokosvlokken en sesamzaadjes te roosteren, doe je ze zonder vetstof in een pan op het vuur en rooster je ze op middelhoog tot hoog vuur bruin en geurig. Ze zullen snel roosteren, dus houd een oogje in het zeil zodat het niet verbrandt. Zet dit even apart.
- Zodra de broccoli en de uien klaar zijn leg je deze op een schaal. Besprenkel ze met de dressing. Doe daar bovenop nog wat van de geroosterde sesamzaadjes en kokosvlokken. Dit is een geweldig bijgerecht voor bijna elke maaltijd.
Voorzichtigheid met kokosbloesemsuiker is toch geboden
Er lijkt weinig informatie te zijn over voorzorgsmaatregelen, behalve dan de waarschuwing dat kokosbloesemsuiker dezelfde calorieën bevat als gewone suiker en dat het daarom dus verstandig is om het met mate te gebruiken. Het innemen van te veel suiker kan van invloed zijn op de gewichtstoename, ontsteking in het lichaam en kan zelfs het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verhogen.
Aan veel producten die je in de winkel koopt wordt regelmatig geraffineerde suiker kokossuiker toegevoegd, dus het is belangrijk om echt goed de etikettering in de gaten te houden.
Klinkt goed. Dus kokosbloesemsuiker is dan heel gezond om te gebruiken, toch?
NEE!
Bedrijven hebben kokosbloesemsuiker door het als een lager glycemisch alternatief voor tafelsuiker te promoten in korte tijd populair gemaakt. Deze marketingaanpak is exact dezelfde truc die fructosefabrikanten gebruiken om schadelijke voedingsmiddelen, die hoog zijn in fructose, te promoten. Het is waar dat fructose niet zo snel je insuline verhoogt als gewone suiker, maar dat maakt het zeker niet gezond. Suiker in het algemeen, ongeacht de herkomst, is giftig voor je lever en verstoort je hormonen. Hetzelfde geldt ook voor kokossuiker.
Met dat in gedachten wil ik de feiten over kokossuiker van de fictie scheiden.
De vijf belangrijkste feiten over kokossuiker:
- Kokossuiker komt van het sap van de bloemen van de kokospalm. Het bevat niet het werkelijke kokosnootfruit, het deel waaruit de meeste voordelen van kokos kunnen worden gehaald.
- Kokosbloesemsuiker bevat voedingsstoffen zoals ijzer, zink en calcium, maar niet veel - je zou ongeveer een ton kokossuiker moeten eten om ze in zinvolle hoeveelheden binnen te kunnen krijgen. Je zou beter af zijn om deze voedingsstoffen uit echt voedsel te halen.
- Kokosbloesemsuiker, of kokossuiker, staat lager dan tafelsuiker in de glycemische index (GI), die koolhydraten rangschikt over hoe deze je bloedsuikerspiegel beïnvloeden (glucose). De GI is niet direct van toepassing op zoetstoffen omdat het de fructose, het belangrijkste bestanddeel van kokossuiker namelijk niet meet. Fructose scoort laag op de GI omdat het lichaam het niet onmiddellijk voor energie kan gebruiken, dus heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel, maar is het toch nog steeds kryptoniet. Als je veel fructose eet, gaat het rechtstreeks naar je lever en je lever probeert het dan, voordat het schade aanricht (fructose is in grote hoeveelheden giftig), in een bruikbare vorm te metaboliseren.
- Het belangrijkste component van kokossuiker of kokosbloesemsuiker is sucrose (70-79%), gevolgd door glucose (3-9%). Sucrose (tafelsuiker) bestaat voor de helft uit fructose. Dat maakt dat kokossuiker 38-48,5% fructose bevat, wat ongeveer hetzelfde is als tafelsuiker.
- Suiker is suiker, ongeacht in welke vorm je het ook koopt. Als je te veel kokossuiker eet, belast je je lever, veroorzaakt het toxische accumulatie, verhoogt het je risico op het krijgen van schimmelinfecties, vermindert het de hersenfunctie en metaboliseert je lichaam het direct in vet.
Kokossuiker is dus niet gewoon ‘gezond’. Het bevat sporen van sommige vitaminen of mineralen, maar dit is in te kleine hoeveelheden om het metabolisme en de schade, die het aanricht aan je lever, te rechtvaardigen.
Tot slot...
Kokossuiker kan, vooral voor diabetici, een geweldig alternatief voor suiker zijn. Bovendien biedt kokossuiker ook veel voordelen, die je niet zult aantreffen in gewone tafelsuiker, maar je moet wel echt hele grote hoeveelheden eten om echt een positief effect te kunnen merken. Hoe dan ook, het is een veel betere optie dan gewone kristalsuiker, maar houd er wel rekening mee dat ik altijd adviseer om over het algemeen te kiezen voor kleine hoeveelheden suiker in wat je eet.
Als je dan toch een zoetstof wilt gebruiken, is kokosbloesemsuiker een van de betere (minst schadelijke) natuurlijke zoetstoffen die er zijn.
Bronnen
www.huffingtonpost.com/jj-virgin/coconut-sugar-healthier-s_b_5669084.html
www.livestrong.com/article/367337-what-are-the-benefits-of-coconut-sugar/
en.wikipedia.org/wiki/Coconut_sugar
fr.wikipedia.org/wiki/Jaggery