Gifstoffen en E-nummers

Laatste Update: 29 november 2016

Verborgen gif deel 1: We eten iedere dag gif

Gifstoffen zijn levensgevaarlijk

Het is wellicht een angstaanjagende titel, maar toch is het waar. Iedere dag eten we voedsel wat een zeer minieme hoeveelheid gif bevat. Mits dit aan gestelde normen en hoeveelheden voldoet, is dit in principe niet erg. Het lichaam heeft een prima systeem om deze schadelijke stoffen te verwerken en af te voeren. Het wordt anders als je té veel en té lang aan een bepaalde gifstof blootstaat.

In deze special gaan we nader in op de aanwezigheid van verborgen gifstoffen in ons voedsel, hoe het lichaam dit verwerkt en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.

Potentiële bronnen van gif

Onkruidverdelgers & Bestrijdingsmiddelen

Pesticiden, onkruidverdelgers, insecticiden en andere bestrijdingsmiddelen die algemeen gebruikt worden om ziektes tegen te gaan en de oogst te versnellen, kunnen kanker veroorzaken. Dit is inmiddels meer dan duidelijk bewezen door de internationale wetenschap.

Hierbij moet je niet alleen denken aan leukemie bij kinderen, hersentumoren en prostaatkanker, maar ook aan vaatschade en geboorteafwijkingen. Het is nog niet afdoende bewezen, maar men neemt ook aan dat er een relatie bestaat met astma, miskramen en de ziekte van Parkinson.

Al deze schadelijke stoffen worden gebruikt tijdens de teelt en de oogst. Natuurlijk was je al je groente voordat je het opeet, maar er blijft altijd een minieme hoeveelheid op het gewas zitten. Dit krijg je dus binnen als je het gewas opeet.

Vluchtige Organische Stoffen

Deze stoffen krijg je weliswaar niet binnen doormiddel van een vorm van eten of drinken, maar zweven in de lucht. Toch is het de moeite waard om deze toch even aan te halen, want de impact hiervan kan heel groot zijn. Vluchtige Organische Stoffen (VOS) is een verzamelnaam voor alle snel verdampende producten die minimaal één koolstofatoom hebben.

Dit zijn meestal de oplosmiddelen in bijvoorbeeld verf, lijmen en parfum. Ook de formaldehyde die bijvoorbeeld in nieuwe spaanplaat en nieuwe meubelen voorkomt, en langzaam vrijgegeven wordt, vallen onder deze potentieel gevaarlijke stoffen. Als je meer wilt weten over deze stoffen, verwijs ik je naar een eerder artikel over Zuivere Binnenlucht

Medicijnen

Als gevolg van bijwerkingen van medicijnen, krijg je ook (onnodige) gifstoffen binnen. Een aantal onderzoeksteams hebben verschillende negatieve reactie op het gebruik van medicijnen, kunnen koppelen aan medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn.

Deze inname van onnodige gifstoffen, soms als onvermijdelijk bijproduct van ‘nodige’ gifstoffen in de vorm van medicijnen, vormt een belangrijk deel van de gifstoffen die we binnenkrijgen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoeveelheid medicijnen die je dagelijks gebruikt.

Hulpstoffen in voedsel: E-Nummers

E-nummers zijn door de overheid toegestane hulpstoffen die in voedsel verwerkt mogen worden. Ondanks dat er chemische- en natuurlijke E-nummers zijn, en dat deze toegestaan zijn, wil dat beslist niet zeggen dat ze niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Een E-nummer in een bepaald product zal in de verwerkte hoeveelheid beslist niet schadelijk zijn, maar wat gebeurt er als je in een onbedwingbare vreet-bui heel veel van dit product opeet?

Meer over E-nummers kun je lezen in het tweede deel van deze special over Verborgen Gif.

Toelaatbare Dagelijkse Inname (TDI)

De meeste stoffen die niet in ons dagelijkse voeding thuishoren, maar door omstandigheden daar wel deel van uitmaken, hebben een Toelaatbare Dagelijkse Inname. Deze TDI geeft de maximale hoeveelheid aan die je dagelijks in mag nemen tijdens je leven, zonder dat dit directe gevolgen zou hebben voor je gezondheid.

Het gaat hier meestal om milieuverontreinigende producten zoals pcb’s, PAK’s, Dioxines, zware metalen en eventueel natuurlijke gifstoffen die voorkomen in planten, dieren en schimmels.

Het mag duidelijk zijn dat een stof met een TDI niet wil zeggen dat het dus niet schadelijk is voor de gezondheid.

Het grote verschil met de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is het feit dat de Toelaatbare Dagelijkse Inname alleen over stoffen gaat die niet bewust aan de producten zijn toegevoegd.

Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI)

De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) wordt gehanteerd voor gifstoffen die bewust aan een product zijn toegevoegd. Hierbij moet je denken aan diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Maar de meest bekende gifstoffen die aan producten worden toegevoegd zijn de E-Nummers. Meer over E-nummers in het tweede deel van deze special over Verborgen Gif.

Het mag duidelijk zijn dat een stof met een ADI niet wil zeggen dat het dus niet schadelijk is voor de gezondheid. Als je grote hoeveelheden binnenkrijgt, méér dan je lichaam kan verwerken, kan dit voor grote en onherstelbare problemen zorgen.

Het grote verschil met de Toelaatbare Dagelijkse Inname (TDI) is het feit dat de Aanvaardbare Dagelijkse Inname alleen over stoffen gaat die bewust aan de producten zijn toegevoegd.

Het verwerken van ingenomen gifstoffen door ons lichaam

Alle gifstoffen die ons lichaam binnenkomen, worden verwerkt door onze lever. Dit is onze ‘ontgiftingsfabriek’ en omvat een zeer complex systeem van chemische processen om giftige stoffen in ons lichaam onschadelijk te maken. Dit gebeurt met een proces wat ook wel biotransformatie wordt genoemd. Ieder soort gif wordt getransformeerd door een hele reeks enzymreacties.

Ieder enzym wat hierbij betrokken is, heeft de speciale eigenschappen om een bepaalde soort gif aan te pakken, en te transformeren naar een stof die gereed is om afgevoerd te worden.

Maar de aanwezigheid van ieder enzym is afhankelijk van bepaalde voedingsstoffen die de aanmaak van bepaalde enzymen mogelijk maken. Als deze voedingsstoffen, bijvoorbeeld magnesium of foliumzuur, niet worden gegeten kunnen ook de daarvan afhankelijke enzymen niet worden aangemaakt. Direct gevolg is dat bepaalde gifstoffen niet kunnen worden afgebroken. De gifstoffen zullen in het lichaam blijven en kunnen, bij grote hoeveelheden, uiteindelijk veel schade aanrichten.

Dit proces van ontgiften wordt in 2 fases uitgevoerd:

  • Fase 1 kun je vergelijken met het verzamelen en sorteren van alle vuilnis (gifstoffen) in zakken, klaar om verder verwerkt te worden. Dit wordt uitgevoerd door zogenaamde P-450-enzymen.
  • Fase 2 is verantwoordelijk voor het transformeren van de gifstoffen zodat dit gemakkelijk afgevoerd kan worden via de galblaas en de nieren. Vaak zijn de stoffen die door dit proces ontstaan schadelijker voor het lichaam dan voorheen, maar makkelijker oplosbaar en dus beter vervoerbaar naar de galblaas en de nieren.


Hoe hoger het aantal gifstoffen waaraan je wordt blootgesteld, hoe hoger het tempo van de enzymen liggen om fase 1 te kunnen realiseren. En hoe hoger dit tempo is, hoe meer voedingsstoffen je moet eten voor de aanmaak van nieuwe enzymen. Als dit proces niet op elkaar afgestemd is, zal het gif zich in je lichaam opstapelen, met alle gevolgen van dien voor de langere termijn.

Wanneer de ontgiftingsfabriek niet goed werkt, als gevolg van een gebrek aan voedingsstoffen of door overbelasting, maakt het lichaam zelf schadelijke stoffen aan. Een voorbeeld van één van deze stoffen is Homocysteïne. Dit is een zeer giftig bijproduct van de afbraak van Aminozuur Methionine. Dit zou kunnen optreden als gevolg van een gebrek aan voedingsstoffen zoals magnesium, zink en/of B-vitamines.

Als er verstoringen optreden in dit proces van ontgiften, kunnen de niet-verwerkte gifstoffen nagenoeg ieder onderdeel van het lichaam verstoren en uiteindelijk beschadigen. Denk hierbij aan het centrale zenuwstelsel, de hormonale balans, de spijsvertering, de nieren, de huid en/of het immuunsysteem.

Aangezien het meestal onvermijdelijk is dat je in meer of mindere mate gifstoffen binnenkrijgt, is het dus van groot belang om je hiertegen te beschermen. Dit kun je doen door de juiste voedingsstoffen hiervoor in te nemen. Op deze manier kunnen de nodige enzymen aangemaakt worden, en dus altijd hun werk doen.

Welke stoffen heb je nodig om het natuurlijke ontgiften op gang te houden?

Er bestaan vele transformatieprocessen in de lever, om de binnengekomen gifstoffen te kunnen verwerken. De belangrijkste 6 processen, welke stoffen hiermee onschadelijk gemaakt worden en welke voedingsstoffen die je hiervoor nodig hebt, vindt je in het volgende lijstje:

Acetylering

Dit proces kan de volgende gifstoffen verwerken:
Antibiotica, Milieu-gifstoffen, Medicijnen

Heb je de volgende voedingsstoffen nodig:
IJzer, Zink, Vitamine C, Molybdeen en B-vitamines (B1, B12, B5, Foliumzuur)

De voedingsmiddelen die versterkend werken en de nodige voedingsstoffen bevat:
Avocado, volle granen, zaden, noten, algen, peulvruchten, tarwekiemen

Glutathion-Conjugatie

Dit proces kan de volgende gifstoffen verwerken:

Paracetamol, medicijnen, zware metalen, antibiotica, koffie, alcohol, pesticiden, anticonceptiepil, bilirubine, uitlaatgassen, chemo-kuur, formaldehyde, acetaldehyde, milieu-toxinen, verf

Heb je de volgende voedingsstoffen nodig:
Taurine, vitamine B5, vitamine C, vitamine B6, NAC, foliumzuur, magnesium

De voedingsmiddelen die versterkend werken en de nodige voedingsstoffen bevat:
Broccoli, witlof, avocado, uien, eieren, zaden, knoflook, noten, algen, rundvlees, gevogelte, wild.

Glucoronidatie

Dit proces kan de volgende gifstoffen verwerken:
Medicijnen, paracetamol, aspirine, galzuren, morfine, oxazepam, melatonine, salicylaten, milieu-toxine

Heb je de volgende voedingsstoffen nodig:
B-vitamines, koper, ijzer, glutamine, magnesium

De voedingsmiddelen die versterkend werken en de nodige voedingsstoffen bevat:
Eieren, bloemkool, witlof, broccoli, boerenkool, rundvlees, wild, avocado, algen, tarwekiemen, groene thee

Glycinatie

Dit proces kan de volgende gifstoffen verwerken:
Voedseladditieven (E-Nummers, conserveringsmiddelen en kleurstoffen), galzuren, aspirine, milieu-toxinen

Heb je de volgende voedingsstoffen nodig:
Glycine, magnesium, vitamine B5, cysteïne

De voedingsmiddelen die versterkend werken en de nodige voedingsstoffen bevat:
Linzen, paddenstoelen, eieren, tarwekiemen, pinda’s, noten, zaden, wild, gevogelte, rund, peulvruchten, bladgroente, uien, cottage cheese

Methylering

Dit proces kan de volgende gifstoffen verwerken:
Zware metalen, medicijnen, histamine, hormonen, morfine, dopamine, oestrogeen, norepinefrine

Heb je de volgende voedingsstoffen nodig:
Zink, magnesium, methionine, B-vitamines, TMG

De voedingsmiddelen die versterkend werken en de nodige voedingsstoffen bevat:
Linzen, rijst, tarwekiemen, noten, vis, zaden

Sulfatie

Dit proces kan de volgende gifstoffen verwerken:
Alcohol, cortisol, schildklierhormoon, oestrogeen, paracetamol

Heb je de volgende voedingsstoffen nodig:
ijzer, B-vitamines, koper, magnesium, zink, zwavelhoudende aminozuren

De voedingsmiddelen die versterkend werken en de nodige voedingsstoffen bevat:
Knoflook, vis, ei, uien, zaden, noten, bonen, knoflook, algen

E-nummers

Dit is erg veel theorie, en staat in sommige gevallen heel erg ver van ons af. Wat meer herkenbaar is, zijn de kleurstoffen en conserveringsmiddelen die we dagelijks als verborgen vergif in ons voedsel aantreffen. Wat deze zogenaamde E-nummers precies zijn, en of ze ook écht gevaarlijk zijn, lees je in het tweede deel van deze special over Verborgen Gif.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Verborgen gif deel 2: De waarheid over E-Nummers

Bron:

http://www.natuurdietisten.nl/files/Verzorging%20van%20de%20leverbiotransformatie.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. gisteren een reportage gezien van Arte over het middel glycosulfaat overal op de wereld gebruikt voor onkruidbestrijding ingezet dit middel zit inmiddels bijna in ieders lichaam waar het een enorme schade aan kan brengen
    Bekijk en huiver van deze reportage en van het feit dat de Amerikaanse firma die dit produceert door het nieuwe handelsverdrag met Europa zijn rommel hier ook gaat verspreiden.
    Ik ben bang geworden .

    .

  2. Hoi Jack,
    Ik lees veel over voeding en probeer altijd te kijken of dingen wetenschappelijk zijn bewezen. Ik lees in deze blog dat pesticiden erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter is hier wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan maar zeggen die dat het niet schadelijk is. Ik heb die info uit deze bron: http://www.npo.nl/broodje-gezond/31-05-2016/KN_1681153
    "broodje gezond" is een programma dat uitzoekt of bepaalde mythes over gezondheid waar of niet waar zijn. Dat doen ze aan de hand van wetenschappers. Ik ben dus wel geneigd dat te geloven. Wat vind jij hiervan?
    Ik ben benieuwd naar je reactie!

    groetjes

    1. Ik heb de uitzending gezien. Hoewel ik hier wel van op de hoogte was, is het wel erg confronterend. Des te meer reden om nog meer op te letten wat je eet.
      Wellicht biologisch of biologisch-dynamisch?

  3. ik was ook mijn groente en fruit met zuivering zout mijn tanden mee poetsen en gebruik ik het om schoon te maken goed voor het milieu en niet duur .

  4. Ik ben blij dat ik jouw site heb ontdekt. Het helpt me nog beter op te letten bij de aankoop van voedingsmiddelen. Ik polste tot nu toe altijd in het boekje “wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget, maar nu heb ik nog meer informatie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

73 Shares
Tweet
Pin
Share73