• vezelstoffen en candida

Verhoging vezelstoffen om candida aan te vechten

2017-04-18T08:28:29+01:00juni 27th, 2012|Candida Dieet|1 Reactie

Laatste update: door

Verhoging vezelstoffen om candida aan te vechten

Candida is een gist-achtige schimmel die van nature in het lichaam aanwezig is. Te grote hoeveelheden candida kunnen leiden tot infecties genoemd candidiasis, of "gist" infecties, in je mond, maag, urinewegen of geslachtsorganen.

De behandeling bestaat meestal uit lokale of orale medicatie.Daarnaast wordt een dieetwijziging vaan aangeraden. Als je bijvoorbeeld veel koolhydraten en vet eet kan dit ertoe bijdragen dat je te veel candida in je lichaam hebt. Door je dieet te wijzigen en minder koolhydraten te eten zorg je er bijna automatisch voor dat je meer vezels eet.

Vezels zitten met name in groenten en fruit en dat is precies wat je meer moet eten als je last hebt van candida.

Hoewel van vezels niet bekend is dat ze candida gerelateerde gezondheidsproblemen op zouden lossen, zijn veranderingen in het dieet door vezels in verband gebracht met verminderde symptomen. Voor de beste resultaten bij een dieetverandering kan je best begeleiding zoeken.

Wat zijn vezels?

Vezels zijn in feite de bouwstenen van planten. Ze zorgen voor de stevigheid van de plant en bevorderen de spijsvertering. Vezels houden je eetlust onder controle en hebben een positieve invloed op je cholesterolgehalte.

Een candida vriendelijk dieet is gericht op vermindering van de intensiteit of de frequentie van de symptomen in de vorm van witte vaginale afscheiding, witte vlekken in je mond of huiduitslag en gebarsten huid rondom je mond.

Omdat verwerkte voedingsmiddelen of voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers vaak onvoldoende vezels en voedingsstoffen bevatten, kan een vezel dieet leiden tot een verlaagde inname van suikers en dus het welzijn versterken. Een vezelsrijk dieet is vaak weer vol van voedingsstoffen zoals belangrijke mineralen en vitaminen.

Voedzame voedingsmiddelen

Veel voedzame voedingsmiddelen die helpen tegen infecties bevatten ook een rijkdom aan vezels. Kruisbloemige groenten behoren tot de top van “het tegen gist vechtende” voedsel. Een kopje gekookte broccoli biedt meer dan 5 gram vezels, dat is bijna een kwart van de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen.

An