Candida Dieet

Laatste Update: 18 april 2017

Verhoging vezelstoffen om candida aan te vechten

Candida is een gist-achtige schimmel die van nature in het lichaam aanwezig is. Te grote hoeveelheden candida kunnen leiden tot infecties genoemd candidiasis, of "gist" infecties, in je mond, maag, urinewegen of geslachtsorganen.

De behandeling bestaat meestal uit lokale of orale medicatie.Daarnaast wordt een dieetwijziging vaan aangeraden. Als je bijvoorbeeld veel koolhydraten en vet eet kan dit ertoe bijdragen dat je te veel candida in je lichaam hebt. Door je dieet te wijzigen en minder koolhydraten te eten zorg je er bijna automatisch voor dat je meer vezels eet.

Vezels zitten met name in groenten en fruit en dat is precies wat je meer moet eten als je last hebt van candida.

Hoewel van vezels niet bekend is dat ze candida gerelateerde gezondheidsproblemen op zouden lossen, zijn veranderingen in het dieet door vezels in verband gebracht met verminderde symptomen. Voor de beste resultaten bij een dieetverandering kan je best begeleiding zoeken.

Wat zijn vezels?

Vezels zijn in feite de bouwstenen van planten. Ze zorgen voor de stevigheid van de plant en bevorderen de spijsvertering. Vezels houden je eetlust onder controle en hebben een positieve invloed op je cholesterolgehalte.

Een candida vriendelijk dieet is gericht op vermindering van de intensiteit of de frequentie van de symptomen in de vorm van witte vaginale afscheiding, witte vlekken in je mond of huiduitslag en gebarsten huid rondom je mond.

Omdat verwerkte voedingsmiddelen of voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers vaak onvoldoende vezels en voedingsstoffen bevatten, kan een vezel dieet leiden tot een verlaagde inname van suikers en dus het welzijn versterken. Een vezelsrijk dieet is vaak weer vol van voedingsstoffen zoals belangrijke mineralen en vitaminen.

Voedzame voedingsmiddelen

Veel voedzame voedingsmiddelen die helpen tegen infecties bevatten ook een rijkdom aan vezels. Kruisbloemige groenten behoren tot de top van “het tegen gist vechtende” voedsel. Een kopje gekookte broccoli biedt meer dan 5 gram vezels, dat is bijna een kwart van de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen.

Andere vezelrijke kruisbloemige groenten zijn onder andere spruitjes, bloemkool en kool. Frambozen geven 8g vezels per kopje. Het is een voedzaam alternatief voor suikerhoudende voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan candida overgroei.

Appels, peren, aardbeien en volle granen, zoals gerst en haver, geven ongeveer 4 tot 6 g vezels per portie. Fruit, groenten en volle granen leveren ook antioxidanten, die je lichaam in staat stellen om weerstand te bieden en de genezing van de infecties te ondersteunen.

Geraffineerde voedingsmiddelen beperken

Om een hoge hoeveelheid vezels en goede voedingsstoffen in je dieet te behouden, moet je geraffineerde voedingsmiddelen beperken, zoals wit brood, instant rijst, gesuikerde ontbijtgranen, zoute snacks en snoep.

In sommige gevallen kunnen ook voedselallergieën en gevoeligheden bijdragen tot candida.

Veel voorkomende allergenen zijn onder andere zuivel, soja, vis en noten.

Vet voedsel, zoals rood vlees, vetrijke zuivelproducten en gebakken voedsel kunnen de ontsteking laten toenemen. Daarbij laten weinig ruimte in je dieet voor gezonde vet bronnen, zoals vis, noten en zaden. Die gezonde vetten kunnen ontstekingen verminderen en de functie van het immuunsysteem vergroten. Hierdoor krijgt je lichaam een sterkere positie ten opzichte van de candida.

Daarbij hecht LDL-cholesterol zich aan onverteerbare vezels waardoor het niet in je bloed terecht komt.

Lijnzaad als alternatief

Er is nog een alternatief waar ik de voorkeur aan geef en dat is lijnzaad. Drie eetlepels verstrekken 9g vezels. Je kunt drie eetlepels van dit zaad mengen in melk en je krijgt een textuur vergelijkbaar met die van tarwekiemen in melk. Je kunt ze ook in de yoghurt doen. Dan heb je gelijk 2 vliegen in 1 klap. In de eerste plaats helpen de vezels om minder vet te eten en inde tweede plaats helpt de probiotische werking van yoghurt je darmen om de strijd met de candida aan te gaan.

Je kan het ook op je groenten of in je salades mengen. Je kunt er gewoon alles mee doen, maar niet koken - koken maakt de Omega 3 olie uit het vlas vrijwel nutteloos.

Lijnzaad, heeft een aangename nootachtige smaak.

Belang van vezels

Vezels zijn dus een belangrijk onderdeel van de meeste gezonde voeding. Verwissel dus snel van een vezel-arm dieet naar een vezelrijk dieet, echter dit kan  leiden tot gas, opgeblazen gevoel en andere maag-symptomen.  Verhoog geleidelijk  je inname om deze risico's te vermijden.

Voeding met veel vezels

Vezels zijn met name te vinden in bonen. Witte bonen hebben daarin de meeste vezels. Daarnaast kun je vezels vinden in groenten zoals broccoli, bladgroenten, wortels en courgettes. Ook fruit zoals een peer is erg rijk aan vezels. Zie hieronder een overzicht met het aanttal gram vezels per 100 gram van het voedingsmiddel.

Bonen

 • Witte bonen: 10 gram
 • Zwarte bonen: 8,5 gram
 • Bruine bonen: 8 gram
 • Tuinbonen: 4,8 gram
 • Snijbonen: 4 gram

Groente

 • Broccoli: 4,1 gram
 • Wortels: 3,4 gram
 • Bieten: 2,9 gram
 • Zoete aardappel: 2,5 gram
 • Groene bladgroenten: ongeveer 2 gram vezels
 • Artisjok: 1,5 gram

Vezelrijk fruit

 • Avocado: 6,4 gram
 • Guave: 4,3 gram
 • Peer: 2,8 gram. Eet de peer met schil voor de meeste vezels.
 • Appel: 2,3 gram. Eet de appel met schil voor de meeste vezels.
 • Aardbeien: 2 gram
 • Banaan: 2 gram
 • Mango: 1,5 gram

Welke voeding vervangen door vezelrijke voeding?

Als je elke dag aardappels eet is het verstandig om dit te vervangen met bonen of een extra portie groente. Aardappels zijn een bron van koolhydraten die de candida ook heel lekker vindt.

Vlees kun je het beste vervangen voor vis of voor een vegetarisch alternatief.

Een snack tussendoor kun je het beste vervangen met een fruitsnack of een smoothie.

Smoothies als eenvoudige vezelbom

Door dagelijks een smoothie te nemen waarin groene bladgroenten en fruit verwerkt is zorg je ervoor dat je al sneller dan normaal op voldoende vezels per dag uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld avocado, banaan en spinaziebladeren in een blender of smoothiemaker doen met een kopje water erbij. Door dit even goed te blenden, maar de blaadjes nog wel zichtbaar te houden zorg je ervoor dat je toch nog voldoende vezels binnenkrijgt.

Bovendien helpt het ook om extra eenvoudig aan de juiste goede voedingsstoffen te komen.

A smoothie a day keeps de candida away. Je moet daarnaast natuurlijk ook nog gezond blijven eten.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/candida/Candida en vezels.mp4" width="478" height="360" description="Candida en vezels" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben super blij dat ik deze site gevonden heb. Ben al jaren ziek en ben van het kastje naar de muur gestuurd. Heb verschillende malen in het ziekenhuis gelegen, heb alles gedaan wat maar mogelijk was zelfs alternatieve geneeskunde. Ben als kind veel ziek geweest en volgepropt geweest met antibiotica en daar draag ik nu de gevolgen van, het is zo erg dat ik zeer zware voedselintolerantie heb( gluten, lactose, eieren). Ik ben al bijna twee jaar aan het dieeten maar ik geraak geen stap verder. Ik hoop dat het nu gaat lukken.

  Groetjes Didi,

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share