Aambeien Dieet

Laatste Update: 14 oktober 2020

Aambeien en vezels

In dit artikel ga ik het hebben over vezels en wat vezels kunnen doen voor je aambeien. Je hebt vast wel een gehoord dat wanneer je last hebt van aambeien, dat je meer vezels moet eten. Het is feitelijk zo dat vezels je stoelgang kunnen verzachten, maar hoe zit dit nu precies. Waarom zijn deze voedingsvezels (fruit, graanproducten, bonen, erwten en groente) zo goed voor je?

Rol van vezels

Vezels spelen een belangrijke rol voor je stoelgang en de opname van voedingsstoffen in je darmen(1). Er zijn twee soorten vezels die beide een eigen rol vervullen. Je hebt oplosbare vezels en niet oplosbare vezels(2).

De oplosbare vezels zorgen ervoor dat voedingsstoffen door de darmen worden opgenomen. Dit komt omdat ze de snelheid waarmee voeding door het darmkanaal beweegt vertragen. Suiker in de voeding wordt daarom ook trager opgenomen wat weer goed is voor je bloedsuikerwaarden. Vooral voor mensen met diabetes of die daar een aanleg voor hebben is het belangrijk om oplosbare vezels te eten.

De oplosbare vezel bindt zich ook aan vetten. Dit heeft als gevolg dat slecht LDL cholesterol uit voeding niet goed wordt opgenomen door de darmen(3). Hierdoor krijg je dus minder snel een verkeerde verhouding van cholesterol. Als je een stuk vlees eet is het dus ook belangrijk om oplosbare vezels te eten zodat je lichaam er minder vetten van opneemt.

De niet oplosbare vezel is juist van belang om vocht in de darmen te houden en zorgt er daardoor voor dat je stoelgang niet te droog en hard wordt. Deze niet oplosbare vezel is daarom erg belangrijk als je last hebt van aambeien.

Vezels tref je in:

  • Groente
  • Fruit,
  • Graanproducten
  • Bonen
  • Erwten


In bijvoorbeeld dierlijke producten zul je geen vezels treffen, daarom is het belangrijk om naast vlees ook groenten te eten.

Niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor de planten zijn vezels belangrijk. Wanneer wij vezels eten komt dit uiteindelijk in onze darmen terecht. Bij planten hebben vezels de werking om de plant extra stevigheid te bieden. Ons verteringssysteem kan slecht een klein deel van alle vezels goed verteren, en dus de rest van de (onverteerde) vezels zullen rechtstreeks in je ontlasting terecht komen. Je zult misschien denken dat je dit verkeerd leest, maar; Vezels bevatten weinig tot geen voedingswaarde. Dit komt omdat vezels eigenlijk niet verteerd kunnen worden door ons lichaam.

Ik heb geen artikel geschreven om je te vertellen vezels geen toegevoegde waarde hebben voor onze gezondheid: Dit heeft het zeker wel.

Het voornaamste voordeel van vezels ons kunnen brengen, is dat vezels de ontlasting versoepeld. Mocht je toevallig bijna geen vezels eten, dan zul je merken dat je ontlasting "hard en droog" is! Meer vezels eten dus.

Wanneer je aambeien hebt, zit je op de eerste plaats natuurlijk niet te wachten op een ontlasting, maar goed. Dit wil je natuurlijk zo soepel mogelijk laten verlopen. Bij beide vormen van aambeien, interne aambeien en externe aambeien, is ontlasting erg vervelend. Hoe harder en droger de ontlasting is, hoe meer je merkt dat je last hebt van aambeien.

Constipatie en een harde ontlasting is vooral vervelend bij interne aambeien doordat de druk die het geeft tijdens een toiletbezoek ervoor kan zorgen dat de interne aambei naar buiten wordt geduwd. Dit is extreem pijnlijk. Om te voorkomen dat je last krijgt van ontlasting die dergelijke druk kan uitoefenen is het belangrijk om meer vezels te eten.

Hoeveel vezels hebben we nodig: Wanneer we ongeveer 30-40 gram vezels per dag eten, is dit voldoende.

Hoeveel gram vezels zitten er in bepaalde voedingsmiddelen:
Bepaalde hoeveelheid vezels in voedingsmiddelen.

Recepten met veel vezels tegen aambeien

Om je op weg te helpen om meer vezels te eten heb ik een aantal recepten voor je bedacht waardoor je gedurende de dag meer vezels eet.

Ontbijt tegen aambeien

Speltbrood met avocado, witte peper en tomaat.

Deze drie ingrediënten, op de witte peper na, zitten boordevol vezels. Speltbrood is een volkorenbrood met vezels die lastig verteerbaar zijn en daardoor erg goed werken om je ontlasting zacht te houden. Avocado is een vrucht die je nadat je hem opengesneden hebt bijna kunt smeren alsof het boter is. Toch zitten er ook dan nog vezels in. De tomaat is stevig en dat komt door de vezels. Als je die in schijfjes snijdt kun je de boterham met avocado goed beleggen. Voor extra smaak kun je er ook nog witte peper bij op doen, maar dat is niet per sé nodig.

Lunch

Botersla, peer, appel, lijnzaad.

Voor een lunch vol vezels is het eten van een salade een goede oplossing. Bladgroente, zoals botersla, zijn een goede vezelrijke basis voor een lekkere frisse salade. Door er peer en appel doorheen te doen zorg je voor extra vezels. Vooral de peer is een erg vezelrijke vrucht. Lijnzaad zorgt ook voor extra vezels en stevigheid in deze salade.

Daarnaast kun je hem aanvullen met tonijn voor wat eiwitten, maar wat betreft de vezels zit je met deze lunch helemaal goed.

Diner

Witte bonen met roerbakgroenten.

Witte bonen en roerbak groenten. Voor een eenvoudig diner met vezels is het roerbakken van witte bonen met andere roerbakgroenten te manier om extra vezels binnen te krijgen. Witte bonen zijn erg rijk aan vezels en groente in het algemeen hebben vaak ook veel vezels. De witte bonen vervangen in dit diner eigenlijk de aardappels die meestal gegeten worden in Nederland.

Je kunt er zelf voor kiezen om er ook een stuk vlees bij te eten, maar dat hoeft niet.

Tot slot...

Vezels zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Zowel voor de snelheid waarmee voedingsstoffen worden opgenomen als voor de dikte van de stoelgang. Om deze zo zacht mogelijk te krijgen is het belangrijk om extra vezels te eten. Bonen, volkoren producten, groente en fruit zijn een goede bron van vezels die niet oplosbaar zijn.

Ik hoef je niet te vertellen dat aambeien lastig zijn. Op deze blog probeer ik elke week nieuwe nuttige en handige informatie te plaatsen over aambeien en wat je hieraan kunt doen.

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/jn/article/130/2/272S/4686350
  2. https://www.webmd.com/diet/compare-dietary-fibers
  3. https://academic.oup.com/ajcn/article/69/1/30/4694117

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share