• gisten en candida

Vermijden van gisten en candida: waarheid of fictie?

2017-03-07T12:45:12+01:00juni 27th, 2012|Candida Dieet|4 Reacties

Laatste update: door

Vermijden van gisten en candida: waarheid of fictie?

Waarschijnlijk is de meest hardnekkige mythe over candida dat het eten van gist en vooral champignons een grote no-go is. We willen de lezer eraan herinneren dat candida-infectie geen  “allergie voor gisten" is. Candida is een potentieel zeer vijandige micro-organisme en je kunt het na een kuur van antibiotica of als gevolg van een gebrekkig immuunsysteem krijgen.

Niet alles is betrouwbaar

Zoals bij alle complexe medische vraagstukken, zijn er veel misverstanden over deze besmettelijke ziekte. Geen wonder dat vele het onderwerp volledig vermijden! Op het web, beperken mensen hun advies meestal tot natuurlijk oplossingen en het belang van voeding. Echter dit is niet altijd betrouwbaar. Bij het zoeken naar "candida en gist", vinden we uitspraken, zoals:

"Het eten van gewone champignons of gist producten is geen goed idee als je candida hebt omdat je de candida voedt met zijn eigen soort."

en:

"Het eten van blauwe kaas is ook geen goed idee als je candida hebt. Deze schimmels worden aan de kaas toegevoegd, en al zijn ze lekker, ze zijn schadelijk voor je  gezondheid als je een schimmelprobleem hebt. "

Lees meer: Candida en probiotica

Mythen of waarheid?

Sommige mythen kunnen een kern van waarheid hebben, maar dat heeft deze zeker niet. Integendeel, champignons zijn een uitstekende voeding voor mensen met Candida. Champignons kunnen nuttig zijn in de strijd tegen candida!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat:

  • Geen enkel eetbaar gist product candida erger maakt.
  • Champignons uitstekende voedingsmiddelen zijn voor mensen met een candida-infectie.
  • Sommige paddenstoelen in het bos of bij de groenteboer 'zijn zelfs Candida-killers.


Wanneer ons immuunsysteem en we het slachtoffer worden van een chronische candida infectie, grijpen we voor advies graag naar strootjes. We zijn van mening dat champignons, gisten en schimmels het nog erger maken. We zijn geen mycologen, maar het is toch logisch dat als je een schimmel probleem hebt,  het vermijden van schimmels als een goed idee klinkt, toch?

Misschien, maar nee sorry, het is geen goed idee!

Champignons of de schimmel in kaas vergelijken met candida is ongeveer hetzelfde als een vis met een hamster te vergelijken.

"Vermijd voedsel met gist" is pseudowetenschap en magisch denken. Er is absoluut geen enkele manier waarop bakkersgist of een