Candida Dieet

Laatste Update: 7 maart 2017

Vermijden van gisten en candida: waarheid of fictie?

Waarschijnlijk is de meest hardnekkige mythe over candida dat het eten van gist en vooral champignons een grote no-go is. We willen de lezer eraan herinneren dat candida-infectie geen  “allergie voor gisten" is. Candida is een potentieel zeer vijandige micro-organisme en je kunt het na een kuur van antibiotica of als gevolg van een gebrekkig immuunsysteem krijgen.

Niet alles is betrouwbaar

Zoals bij alle complexe medische vraagstukken, zijn er veel misverstanden over deze besmettelijke ziekte. Geen wonder dat vele het onderwerp volledig vermijden! Op het web, beperken mensen hun advies meestal tot natuurlijk oplossingen en het belang van voeding. Echter dit is niet altijd betrouwbaar. Bij het zoeken naar "candida en gist", vinden we uitspraken, zoals:

"Het eten van gewone champignons of gist producten is geen goed idee als je candida hebt omdat je de candida voedt met zijn eigen soort."

en:

"Het eten van blauwe kaas is ook geen goed idee als je candida hebt. Deze schimmels worden aan de kaas toegevoegd, en al zijn ze lekker, ze zijn schadelijk voor je  gezondheid als je een schimmelprobleem hebt. "

Lees meer: Candida en probiotica

Mythen of waarheid?

Sommige mythen kunnen een kern van waarheid hebben, maar dat heeft deze zeker niet. Integendeel, champignons zijn een uitstekende voeding voor mensen met Candida. Champignons kunnen nuttig zijn in de strijd tegen candida!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat:

  • Geen enkel eetbaar gist product candida erger maakt.
  • Champignons uitstekende voedingsmiddelen zijn voor mensen met een candida-infectie.
  • Sommige paddenstoelen in het bos of bij de groenteboer 'zijn zelfs Candida-killers.


Wanneer ons immuunsysteem en we het slachtoffer worden van een chronische candida infectie, grijpen we voor advies graag naar strootjes. We zijn van mening dat champignons, gisten en schimmels het nog erger maken. We zijn geen mycologen, maar het is toch logisch dat als je een schimmel probleem hebt,  het vermijden van schimmels als een goed idee klinkt, toch?

Misschien, maar nee sorry, het is geen goed idee!

Champignons of de schimmel in kaas vergelijken met candida is ongeveer hetzelfde als een vis met een hamster te vergelijken.

"Vermijd voedsel met gist" is pseudowetenschap en magisch denken. Er is absoluut geen enkele manier waarop bakkersgist of een andere gist op magische wijze in candida gist kan veranderen. Het ontmoediging van het gebruik van schimmels en paddenstoelen omdat "je de candida voedt met zijn eigen soort" is nonsens op vele niveaus, en je zult nooit een link naar een wetenschappelijk artikel vinden om het te bewijzen - omdat er geen is.

De waarheid van gist en candida

Op zichzelf, bevatten champignons vrijwel geen calorieën, maar hebben vezels en textuur, waardoor ze ideaal voedsel zijn dat snel voldoet. Candida is niet in staat om paddenstoelen te fermenteren daarentegen zijn ze bijzonder rijk aan vitamine B2, B3 en D, Vit. D is essentieel voor het immuunsysteem.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat paddenstoelen een antibacteriële werking hebben tegen candida albicans, maar deze werking is minder sterk dan antibiotica. Als je echter op zoek bent naar een natuurlijke manier om candida te behandelen, zonder daarbij je hele darmflora om zeep te helpen kan het eten van paddenstoelen dus zeker helpen.

Uit onderzoek blijkt ook dat de dikke trechterzwam kan helpen tegen candida albicans. Echter je moet deze soort in Nederland niet gaan plukken omdat hij op de rode lijst van paddenstoelen staat. Hij is dus bijna uitgestorven in Nederland. Het is daarom verstandiger om extracten uit andere landen te halen of van een kwekerij.

Ook fosfor, kalium en antioxidanten zijn in overvloed aanwezig in zelfs de ordinaire paddenstoel, evenals bijna alle essentiële aminozuren. Bovendien, bevatten champignons lecithine, die de opbouw van cholesterol voorkomt. Kortom: de gewone champignon is goed voedsel..

Candida voedt zich met suikers…

Candida voedt zich met suikers, niet met schimmels. Integendeel, vormen van verschillende schimmels bestrijden elkaar, dat is basis biologie. Te veel dogma is contraproductief, omdat  de gewone schimmel gunstig is voor ons op meer dan één manier: Paddenstoelen hebben krachtige immuunsysteem versterkende kwaliteiten en verbeteren  het vermogen van de immuun cellen om indringers, zoals candida-gisten te doden.

Muizen die een dieet met veel van paddenstoelen voorgeschoteld kregen, hadden een sterke immuunsysteem boost. Alleen maar door het eten van gewone in plakjes gesneden boerengroenten schimmels! Dus zelfs de goedkoopste, meest gewone champignons is zeer voedzaam, calorie arm voedsel en heeft immuniteit verhogende kwaliteiten. Veel  voorkomend gist voedsel en paddenstoelen zijn in feite Candida-killers!

Combineer paddenstoelen met groenten

Als je het helemaal goed wilt doen combineer je de paddenstoelen met groenten. Omdat candida zich voedt met suikers en vetten is het belangrijk om je dieet aan te passen en dus minder suiker en vet te eten. De meest eenvoudige manier om dit te doen is door meer andere voedingsstoffen te eten, zoals paddenstoelen, groenten, fruit en noten. Het voordeel van meer van deze gezonde ingrediënten is dat ze de functie van de darmflora versterken waardoor candida een kleinere kans krijgt om te overleven.

Het leuke aan paddenstoelen is dat ze heerlijk zijn in een gerecht met roerbakgroenten. Ze zorgen voor extra smaak. Door bij de roerbak groenten ook nog een uitje te snijden zit je helemaal goed.

Tot slot...

Het hebben van candida overgroei is erg vervelend en kan zelfs gevaarlijk zijn. Zodra je last krijgt van witte afscheiding en witte plekken in je mond of huid is het belangrijk om naar een arts te gaan om vast te stellen of je last hebt van candida of van iets anders. Een arts kan je antibiotica voorschijven of je voorstellen om je dieet te veranderen. Over het algemeen wordt aanbevolen om meer groenten en fruit te eten en om minder suikers en vet te eten.

Dat is niet het enige wat je kunt doen. Ook het toevoegen van paddenstoelen aan je dieet kan de candida overgroei terugdringen tot normale hoeveelheden.

Lees meer:

Wat kan ik wel of niet eten wanneer ik een schimmelinfectie heb
Hoe werkt het candida dieet?

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022354915387669

https://www.researchgate.net/profile/Mehmet_Solak/publication/6785971_Antimicrobial_activity_of_two_wild_mushrooms_Clitocybe_alexandri_Gill_Konr_and_Rhizopogon_roseolus_Cords_TM_Fries_collected_from_Turkey/links/53e4daf30cf25d674e94fad2/Antimicrobial-activity-of-two-wild-mushrooms-Clitocybe-alexandri-Gill-Konr-and-Rhizopogon-roseolus-Cords-TM-Fries-collected-from-Turkey.pdf

http://minez.nederlandsesoorten.nl/content/dikke-trechterzwam-clitocybe-alexandri

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/candida/Candida en gistproducten.mp4"
width="478"
height="360"
description="Candida en gistproducten"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik let goed op mijn voeding en ik neem nu de candiplex erbij om iets te doorbreken en heb nu eindelijk het idee dat er wat positiefs gebeurd: minder jeuk in ieder geval dus ben weer hoopvol

  2. In een ander artikel (darmslijmvlies) geeft u aan dat een te vermijden product paddestoelen zijn, terwijl in dit artikel wordt weergegeven dat sommige paddestoelen zelfs candida-killers zijn. Betekent dit dat ik juist wel champignons en paddestoelen kan eten of alleen sommigen. Kunt u ook aangeven welke soorten je juist wel mag eten? Bedankt!

  3. wow een goede uitleg...Ik heb net ontdekt dat ik een gist infectie heb en ik las dat ik geen Champions mocht eten. Ik maak die altijd met veel groenten en tomaten saus op Italiaanse wijze met veel look en gember en ui en ik weet dat dit een boost is... Ik ben blij dat ik dit artikel lees en ga dus mijn championen gerecht vanavond maken en hopen dat ik gauw verbetering zie. Ik heb weer wat bijgeleerd. fantastisch

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share