Schildklier en bijnieren

Laatste Update: 25 november 2016

Verhoog je natuurlijke energie door het ondersteunen van de schildklier en de bijnieren

Veel mensen denken bij de algemene gezondheid van het lichaam vaak slechts aan de grote delen van ons lichaam, maar als we enkel rekening houden met de grote delen dan willen we de kleine, ook belangrijke delen, nog wel eens vergeten. Om de hoeveelheid natuurlijke energie te vergroten is het belangrijk om bijvoorbeeld ook rekening te houden met de gezondheid van onze schildklier en de bijnieren.

Net als de remmen en het gaspedaal in de auto moeten we ervoor zorgen dat beide optimaal werken zodat het lichaam op de hoogst mogelijke capaciteit draait, dit zorgt voor een optimale gezondheid. Maar zou jij de tekenen van een schildklierdisfunctie en bijnier vermoeidheid herkennen als je er zelf last van had?

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben schildklier- en bijnierproblemen en hebben het niet eens door. Als we iets intensiever kijken naar de schildklier dan blijkt dat deze kleine klier (die in de nek zit) zelfs zo krachtig is dat er slechts een theelepel van schildklierhormoon voor nodig is om de stofwisseling productie van elke cel in je lichaam op gang te brengen. Schildklier aandoeningen of bijnier vermoeidheid kunnen het risico op bezorgdheid, depressie, haaruitval, hart- en vaatziekten, obesitas, en nog veel andere gezondheidsproblemen verhogen.

We kijken vandaag naar een paar goede manieren om de schildklier- en bijnier problemen op een natuurlijke manier op te lossen. Je zult informatie lezen over verschillende kruiden, supplementen, en ideeën voor een gezonde levensstijl om ervoor te zorgen dat het lichaam weer zijn balans, kracht en energie terugkrijgt.

Wat is bijnier vermoeidheid?

We moeten natuurlijk wel bij het begin beginnen, veel mensen zullen de vraag stellen wat bijnier vermoeidheid nou precies is. Bijnier vermoeidheid is een verzameling van tekenen en symptomen, die bekend staan als een syndroom. Dit syndroom ontstaat wanneer de bijnieren onder het vereiste niveau functioneren. Dit probleem wordt meestal geassocieerd met intense of langdurige stress, maar kan ook optreden tijdens of na acute of chronische infecties, vooral luchtweginfecties, zoals influenza, bronchitis of longontsteking.

Zoals de naam al doet vermoeden is het belangrijkste symptoom vermoeidheid die niet wordt verlicht door slapen, maar het is niet een gemakkelijk probleem om vast te stellen, zoals mazelen of een gebroken vinger dat bijvoorbeeld wel zijn.

Mensen met een bijnier vermoeidheid zien er vaak gewoon gezond uit en gedragen zich ook vaak niet anders. Het is zelfs mogelijk dat er geen duidelijke tekenen van lichamelijke ziekte aanwezig zijn, maar de persoon leeft wel constant met een algemeen gevoel van onwel zijn, vermoeidheid, of 'grijze' gevoelens. Mensen die last hebben van bijnier vermoeidheid gebruiken vaak de hele dag door koffie, cola, en andere stimulerende middelen om zichzelf overeind te houden. Ze worden moeilijk wakker en hebben ditzelfde lome gevoel de hele dag door.

Dit syndroom heeft al vele verschillende namen gehad in de afgelopen eeuw, zoals niet-Addison hypoadrenia, subklinische hypoadrenia, neurasthenie, bijnier neurasthenie, bijnier apathie, en nu dus ook bijnier vermoeidheid. Hoewel er miljoenen mensen over de hele wereld last er last van hebben is het voor de reguliere geneeskunde nog niet duidelijk genoeg om te herkennen als een apart syndroom.

Grote gevolgen met dit probleem

Bijnier vermoeidheid kan iemands leven erg moeilijk maken. In de ernstige gevallen is de activiteit van de bijnieren zo sterk verminderd dat mensen moeite hebben om meer dan een paar uur per dag uit bed te komen. Wanneer de vermindering van de bijnierfunctie ernstiger wordt dan wordt elk orgaan en systeem in ons lichaam steeds sterker negatief beïnvloed. Veranderingen kunnen optreden in ons koolhydraten, eiwitten en vet metabolisme, vocht- en elektrolytenbalans, bij ons hart en het cardiovasculaire systeem, en zelfs ons libido kan negatief beïnvloed worden.

Veel andere veranderingen vinden plaats in de biochemische en cellulaire niveaus als een reactie op en het proberen te compenseren voor de daling van bijnierhormonen die optreedt bij bijnier vermoeidheid. Ons lichaam doet zijn best om voor de onder-functionerende bijnieren te compenseren, maar dat gaat natuurlijk niet zonder gevolgen.

Wat zijn de oorzaken van bijnier vermoeidheid?

Bijnier vermoeidheid komt voor wanneer onze bijnieren niet kunnen voldoen aan de eisen van stress op ons lichaam. De bijnieren mobiliseren onze lichaamsreacties op elke vorm van stress, of het nu fysieke, emotionele, of psychische stress is. Dit wordt gedaan door middel van hormonen die de productie van energie, de opslag van energie, het immuunsysteem, onze hartslag, onze spierspanning, en vele andere processen die ons in staats stellen om te kunnen gaan met stress regelen.

Of het nu gaat om een emotionele crisis zoals de dood van een familielid, een fysieke crisis zoals een grote operatie, of een soort van ernstige, herhaaldelijke of voortdurende stress in ons leven, de bijnieren reageren op de stress om op die manier homeostase in het lichaam te behouden. Als de reactie van de bijnieren onvoldoende is dan is het mogelijk dat je in een zekere mate last zult krijgen van bijnier vermoeidheid.

Tijdens bijnier vermoeidheid functioneren onze bijnieren nog wel, maar niet goed genoeg om een optimale homeostase te handhaven. Dit komt omdat hun productie van regulerende hormonen is verminderd – meestal door overmatige stimulatie. De overmatige stimulatie van bijnieren kan worden veroorzaakt door een zeer intense ervaring met stress, of door chronische of herhaalde stress, dit zorgt uiteindelijk voor een cumulatief effect als we er niets aan doen.

Wie is er gevoelig voor bijnier vermoeidheid?

Het is mogelijk dat iedereen bijnier vermoeidheid op elk moment in zijn of haar leven kan ervaren. Een ziekte, een levenscrisis, of een voortdurende lastige situatie kan ervoor zorgen dat bij zelfs de gezondste persoon de bijnier langzaam maar zeker leeg zal lopen. Er zijn echter factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vatbaarder bent voor bijnier vermoeidheid dan de gemiddelde mensen.

Deze omvatten bepaalde levensstijl (slechte voeding, alcohol- en drugsmisbruik, te weinig slaap en rust, of te veel stress), chronische ziekte of herhaalde infecties zoals bronchitis of longontsteking, langdurige situaties die ervoor zorgen dat jij je gevangen of hulpeloos voelt (slechte relaties, stressvolle banen, armoede, gevangenschap), en moederlijke bijnier vermoeidheid tijdens de zwangerschapsperiode.

Hoe kun je jezelf vernieuwen voordat het te laat is

Het mag vrij duidelijk zijn dat wanneer je meer dan 8 uur per dag slaapt en nog steeds een moe gevoel hebt wanneer je wakker wordt er eventuele veranderingen in levensstijl moeten worden gemaakt om het meeste uit het leven te halen. Een vermoeid lichaam en een vermoeide geest zijn niet normaal. Het is belangrijk dat mensen niet zeggen “zo is het nou eenmaal,” maar er daadwerkelijk iets aan te doen, want alleen op die manier is het mogelijk ook daadwerkelijk iets te veranderen. Dit is een eenvoudig, vier stappenplan om ervoor te zorgen dat het lichaam weer in balans raakt:

  1. Ontspannen - chronische stress kan ervoor zorgen dat onze energie rechstreeks uit ons lichaam loopt. Doe alles wat mogelijk is bijvoorbeeld je eigen perspectief te veranderen door middel van ademhalingsoefeningen, dagelijks mediteren, luisteren naar inspirerende muziek, of iets lezen zodat jij je goed voelt. Simpel gezegd: “leer het om bepaalde dingen los te laten, zorg ervoor dat kleine problemen niet voor veel stress zorgen”.
  2. Genoeg sporten - maar overdrijf het niet. Soms is een wandeling van 10 - 20 minuten het enige wat we nodig hebben om in een betere stemming te komen en ons een nieuwe kijk op ons leven te geven. Natuurlijk is cardiovasculaire training ook goed voor ons hart en zal het ook nog eens ons metabolisme verhogen. Maar vergeet niet dat je er van moet genieten, sommige mensen maken zich zo druk over naar de sportschool gaan dat ze uiteindelijk alleen meer stress voor zichzelf creëren.
  3. Eet een gezond dieet – dit is vooral belangrijk omdat de juiste voeding ons helpt onze hormonen in balans te houden en eventuele kans op ontstekingen kan verminderen. Probeer geraffineerde koolhydraten te vermijden; verhoog de inname van plantaardige voedingsstoffen, en zorg ervoor dat je meer gezonde vetten eet die rijk zijn aan omega-3, zoals walnoten, Chia zaden, en lijnzaad.
  4. Neem voedingssupplementen – deze voedingssupplementen zijn zeker belangrijk wanneer het lichaam op dat moment een tekort heeft. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld, 50 tot 100 mg selenium, 10 tot 15 mg zink en 2.000 tot 4.000 IE van vitamine A. Daarnaast zullen veel mensen baat hebben bij vitamine D3 of visolie supplementen.


Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Vitamines die de bijnieren helpen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb nu een te traag werkende schildklier na 3 x een jodiumslok gekregen Te hebben, kun je chia, hennep zaad dan gebruiken, hoorde nl dat die dan niet goed zouden zijn.
    Groeten,
    Leny

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share