Schildklier en bijnieren

Laatste Update: 4 april 2017

Voedingsmiddelen die de bijnieren helpen

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Vitamines die de bijnieren helpen

De bijnieren zijn twee kleine klieren die boven beide nieren zitten. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van de bloedsuikerspiegel, het reguleren van de balans van zout en water, en de controle van de seksuele volwassenheid. De bijnieren zijn ook erg belangrijk wanneer een persoon onder stress komt te staan. Als een persoon last heeft van constante fysieke of emotionele stress dan raken de bijnieren vermoeid en zullen ze niet meer optimaal functioneren. Dit staat bekend als bijnier vermoeidheid of uitputting.

Tekenen van slecht functionerende bijnieren zijn vermoeidheid, duizeligheid, een onvermogen om te gaan met stress, en een laag uithoudingsvermogen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen bij de genezing van onze bijnieren.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B

Alle B-vitamines zijn nodig voor de bijnierfunctie, vooral B5 of pantotheenzuur, de bijnieren kunnen niet goed functioneren zonder pantotheenzuur. B-vitaminen verhogen de activiteit van de bijnieren en verhogen de hoeveelheid energie die we hebben in tijden van stress.

Een pantotheenzuur tekort kan ertoe leiden dat onze bijnieren daadwerkelijk krimpen, en dus niet optimaal kunnen presteren. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine B gehalte zijn onder andere rundvlees, tonijn, haver, kalkoen, Paranoten, bananen, aardappelen, avocado's, en peulvruchten. In het boek "Prescription for Nutritional Healing," stelt Phyllis A. Balch dat pantotheenzuur onmisbaar is voor bijnier aandoeningen.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C

Vitamine C is uiterst waardevol voor vele functies in het lichaam, zoals bescherming tegen vatbaarheid voor ziektes, cardiovasculaire gezondheid, huidziekten en goede bijnier functie. De bijnieren gebruiken Vitamine C om cortisol te maken, het stresshormoon. Een hoog gehalte aan vitamine C wordt opgeslagen en gebruikt in de bijnieren, maar in tijden van stress blijkt dat deze stof veel sneller dan anders gebruikt wordt. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C gehalte zijn citrusvruchten, bessen, perziken, mango's, broccoli, spruitjes, en tomaten.

Voedingsmiddelen rijk aan L-tyrosine

L-tyrosine helpt de bijnierfunctie door een teveel aan stress op de klieren te verlichten. Bronnen van tyrosine zijn de meeste vlees en groenten. Voedingsmiddelen met een hoog tyrosine gehalte zijn onder andere vis, kip, varkensvlees, volkoren granen, tarwe, haver, zuivel, avocado's, bananen, peulvruchten, noten, en zaden.

Knoflook en uien

Knoflook, uien en kruisbloemige groenten bieden allemaal benodigde zwavelverbindingen die onze lever gebruikt om te kunnen ontgiften en kunnen nuttig zijn bij het bevorderen van het herstel van onze bijnier. Dit komt vooral door hun algemene reinigingseffecten. Knoflook en uien bevatten ook bepaalde steroïde verbindingen die kunnen voorzien in milde hormoonachtige effecten die de bijnieren ondersteunen.

Dit wordt bevestigd in een onderzoek door wetenschappers van de Dipartimento di Scienze e Tecnologie Agroalimentari, Ambientali e Microbiologiche, Università del Molise, uit Italië, dat gepubliceerd werd in het april nummer 2006 van het "Journal of Chromatography."

Vezels

Voedingsmiddelen die de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol kunnen verlagen zullen ons erg veel helpen bij het revitaliseren van onze bijnieren. Hierdoor is vezelrijk voedsel aan te raden, zoals bonen, magere eiwitten, lijnzaad, omega-3 oliën van vis en noten, en antioxidante caroteen en flavonoïde verbindingen die we vinden in zowel fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen houden onze bloedsuikerspiegel op een constant niveau, zorgen voor een vermindering van de cortisol respons, en zorgen er ook voor dat onze bijnieren minder last hebben van overbelasting.

Overwegingen

Door deze voedingsmiddelen aan een dieet toe te voegen, geef jij je lichaam de voedingsstoffen die nodig zijn om op een natuurlijke wijze de bijnieren te helpen genezen. Om ervoor te zorgen dat de stress op de bijnieren verder beperkt blijft overweeg dan een dieet met weinig suiker en met voldoende eiwitten, vetten, en complexe koolhydraten. Probeer vaker, kleinere maaltijden te eten gedurende de hele dag door.

Vermijd ook witte bloem, suiker, frisdrank, geraffineerde voedingsmiddelen, cafeïne, alcohol, roken, en milieu-toxines. Leer beter te ontspannen, stress te vermijden en regelmatig te sporten; matige lichaamsbeweging helpt bij het stimuleren van de bijnieren. Bovendien helpt mariadistel extract bij leverfunctie, die op zijn beurt helpt bij de bijnierfunctie.

Vitaminen die de schildklier stimuleren

Schildklier%20kan%20voor%20meer%20energie%20zorgen

De schildklier ligt halverwege tussen de onderkant van de mond en de sleutelbeenderen. De schildklier bestaat uit twee kwabben verbonden door middel van een schildklierband van weefsel bekend als de landengte. Deze klier produceert de schildklier hormonen die verantwoordelijk zijn voor veel verschillende metabolische functies. Sommige fabrikanten van vitaminesupplementen beweren dat vitaminen de productie van schildklierhormonen direct zouden kunnen stimuleren. Echter, er is geen klinisch bewijs ter ondersteuning van deze beweringen.

Het stimuleren van de schildklier

Sommige multivitaminen beweren metabolische en nutritionele stoornissen als gevolg van slechte schildklier activiteit te moduleren. Deze multivitaminen bevatten typisch B vitamines waaronder B6, B3, B2, B1, B5, B12, en antioxidanten en aminozuren zoals tyrosine. Bovendien bevatten deze multivitaminen mineralen zoals koper, zink, jodium, magnesium, molybdeen, mangaan en selenium.

B-vitamines en de schildklier functie

B-vitamines kunnen volgens veel experts onze schildklierfunctie weer herstellen tot de normale niveaus door de schildklier te stimuleren, terwijl het ook extra energie verstrekt aan ons lichaam. Bovendien kunnen B-vitaminen helpen om de symptomen van hypothyreoïdie, zoals vermoeidheid en slaperigheid te verlichten.

Hypothyreoïdie is een medische aandoening waarbij de schildklier niet een voldoende hoeveelheid schildklierhormoon aanmaakt. Dit verschilt van hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te veel van dat hormoon produceert. Naast vitamine supplementen is het ook mogelijk B-vitamines in zee groenten, volle granen, en verse groenten te vinden.

Tyrosine en schildklier functie

De schildklier produceert twee hormonen die bekend staan als T3 en T4. Beide hormonen zijn afgeleid van tyrosine, een van de 20 aminozuren die essentieel zijn voor het bouwen van eiwit in het lichaam. Zowel de bijnieren als de schildklier zijn afhankelijk van tyrosine om de overeenstemmende hormonen te produceren.

Antioxidanten en schildklier functie

Selenium is een element dat in grote concentraties in de schildklier aanwezig is. Selenium speelt een beschermende rol bij onze schildklier en helpt te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Bovendien vergemakkelijkt selenium de productie van schildklierhormonen en helpt de schildklier T4 om te zetten in T3. Mangaan is ook fundamenteel bij het vormen van een antioxidanten systeem dat helpt om ervoor te zorgen dat vrije radicalen schade aanrichting aan onze schildklier.

Eten dat de productie van de schildklier verbeterd

Zeewier is gezond voor je schildklier

Het eten van een gezond dieet zorgt voor meer dan eiwitten, vetten, vitaminen, en mineralen die ons lichaam nodig heeft voor topprestaties. Sommige voedingsmiddelen bevatten hoge hoeveelheden voedingsstoffen die de schildklierfunctie bevorderen en de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt verhoogt. Kiezen voor deze voedingsmiddelen kan je gezond houden en kan mensen ook helpen sneller af te vallen.

Zeewier

Zeegroenten, zoals dulse, kelp en hijiki bevatten veel jodium. Onze schildklier gebruikt jodium voor de productie van schildklierhormoon. Voedt de schildklier en bevorder zo de productie van het schildklierhormoon door ervoor te zorgen dat zeegroenten een normaal onderdeel van het dagelijks dieet worden. Veel zeegroenten zijn verkrijgbaar in poeder of vlokken vorm en zorgen voor een lekkere garnering voor soepen, salades, rijst, en andere gerechten. Schildklier aandoeningen zijn zeldzaam in Japan en andere culturen waar deze voedingsmiddelen dagelijkse worden gegeten.

Zeevruchten

Sommige vormen van schaal-en schelpdieren, zoals kreeft, krab, oesters, en andere soorten schelpdieren zijn rijke bronnen van jodium dat schildklier bevorderend werkt. Als je allergisch bent tegen schaaldieren dan zijn eieren ook een goede bron van jodium. Een eidooier kan tot 3000 mcg jodium per kilogram bevatten

Groenten en fruit

Van voedingsmiddelen rijk aan bètacaroteen en vitamine C en E is bewezen dat ze gunstig zijn voor schildklierkanker bij sommige patiënten en dat ze een gezonde schildklierfunctie kunnen bevorderen. Bètacaroteen is te vinden in rode, gele, en oranje groenten. Vitamine C kan worden verkregen bij veel groenten en fruit, zoals citrusvruchten, bessen en groene paprika's. Groene bladgroenten en sommige oranje groenten zijn rijk aan vitamine E.

Chromium

Ervoor zorgen dat chroom-rijke voedingsmiddelen, zoals biergist, lever, kip, en volle granen in het dagelijks dieet worden opgenomen is een goede manier om de schildklierfunctie te bevorderen. Een studie gepubliceerd in de oktober 2000 uitgave van het tijdschrift "Environmental Research" toonde aan dat hoge hoeveelheden van chroom zijn geassocieerd met een verhoogde activiteit van het hormoon prolactine, een hormoon dat de schildklierfunctie positief kan beïnvloeden.

Arseen, cadmium, koper, lood, mangaan, molybdeen, en zink leiden tot een lage prolactine spiegel.

Eten wat je moet vermijden met schildklierproblemen

schildklierproblemen

Er zijn verschillende problemen met de schildklier zoals we al iets eerder besproken hebben. Schildklier problemen zijn hypothyreoïdie, lage niveaus van schildklierhormoon, hyperthyreoïdie, een hoog niveau van schildklierhormoon, en thryreoïditis, ontsteking van de schildklier.

Het eten van een gezond dieet dat zorgt voor een voldoende inname van essentiële vitaminen en mineralen is misschien goed voor ons, maar het is ook belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op de schildklier te vermijden, dat is de beste manier om voor een gezonde schildklierfunctie te zorgen.

Kruisbloemige groenten

De meeste mensen zullen denken dat kruisbloemige groenten altijd goed voor ons zijn, maar dat is niet altijd het geval. Onder kruisbloemige groeten vallen onder meer broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, boerenkool, koolraap, rapen, en paksoi. Hoewel deze groenten veel verschillende noodzakelijke voedingsstoffen zoals glucosinolaten opleveren kunnen ze de schildklierfunctie remmen.

Kruisbloemige groenten bevatten goitrogens, deze stof kan het gebruik van jodium en zodoende de productie van schildklierhormonen belemmeren. Wanneer rauw gegeten kunnen deze groenten bijdragen tot hypothyreoïdie, in het bijzonder bij personen die ook last hebben van een jodiumtekort. Als je problemen hebt met de schildklier moet je er dan ook rekening mee houden dat de consumptie van deze groenten, vooral zonder ze te koken, de symptomen zou kunnen verergeren.

Soja-producten

Soja-producten afgeleid van sojabonen, zijn een uitstekende bron van proteïne. Het is zelfs zo dat onderzoek gepubliceerd door de American Heart Association bevestigt dat de consumptie van levensmiddelen die soja-eiwit bevatten helpen bij het verlagen van het totale cholesterol en LDL cholesterol, dit zorgt dus voor een vermindering op het risico voor hart- en vaatziekten.

Soja bevat isoflavonen, dit zijn verbindingen die werken als oestrogenen in het lichaam. Isoflavonen remmen de werking van schildklier peroxidase, een enzym dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Dus als je al problemen hebt met de schildklier, vooral bij lage niveaus van schildklierhormoon, is het geen goed idee om soja voedingsmiddelen te eten.

Geraffineerde granen

Geraffineerde korrels beschrijven een korrel, zoals tarwe, haver, of maïs, die verwerkt is zodat de zemelen en het kiem gedeelte van het graan verwijderd is. Hoewel de geraffineerde granen er misschien aantrekkelijker uitzien vanwege hun witte kleur, zorgt het verwijderen van de kiem en zemelen er ook voor dat een groot deel van de benodigde voedingsstoffen uit de korrels wordt verwijderd.

Het eten van hele korrels is een goede bron van niet alleen voedingsvezels, maar ook B-vitamines en ijzer, allebei noodzakelijk om de normale schildklierfunctie te ondersteunen. Het eten van geraffineerde granen zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen uit het lichaam worden gehouden, hierdoor lopen mensen het risico dat ze een tekort krijgen aan voedingsstoffen.

Als je al lijdt aan een schildklier probleem dan kan het niet aanbevolen dagelijkse inname van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen bijdragen tot een verergering van het schildklier probleem.

Conclusie

Niet iedereen zal dit lezen en gelijk doorhebben hoe belangrijk deze twee organen wel niet voor ons zijn. Maar mensen die merken dat ze vaak moe zijn, zonder dat ze hier echt een reden voor kunnen bedenken, zouden er goed aan doen de suggesties die je hier gelezen hebt op te volgen. De meeste mensen merken een duidelijk verschil met een gezondere levenswijze.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack, onder 'Groenten die de schildklier verbeteren' heb je ook wortel staan. Echter een wortel (alsmede daikon (rettich), pastinaak, radijs enz) valt ook onder de kruisbloemige groenten.

  mvg Sylvia

  1. Dat geldt ook voor broccoli (bij de groente rijk aan vitamine C) maar staat ook bij de kruisbloemige groenten!

   Groet,
   Ellen.

 2. Hallo jack
  Heeft u meschien ook een voorbeeld dieet waar ik me aan zou kunnen houden bv een schema of iets alvast bedankt mvg carolien

 3. "Voedingsmiddelen die de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol kunnen verlagen zullen ons erg veel helpen bij het revitaliseren van onze bijnieren."

  Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij (adrenaline betekent trouwens bijnier, waar het hormoon wordt gemaakt). Dit stimuleert de lever om energie te leveren (in de lever opgeslagen 'suikerclusters' worden afgebroken tot glucose en in de bloedbaan vrijgegeven zodat het naar de cellen die de glucose als brandstof gebruiken wordt getransporteerd) en zorgt ervoor dat al aanwezig glucose in de bloedbaan niet wordt opgeslagen in de lever. Een regelrechte sugar-rush dus, zonder reserves achter de hand. Cortisol is een hormoon dat het energieverlies weer aanvult door eiwitten uit de spieren af te breken tot aminozuren die brandstof leveren. Als adrenaline vrij komt, volgt een kettingreactie waardoor de hypofyse door middel van het adrenocorticotroop hormoon de bijnier stimuleert om cortisol te maken. Dus cortisol veroorzaakt geen stress, maar is een gevolg ervan. Minder cortisol betekent niet minder stress, maar minder stress betekent wel minder cortisol.

  Doordat cortisol brandstof genereert uit spierweefsel waar we maar geen genoeg van krijgen in plaats van vetten die we maar niet kwijt lijken te raken, lijkt het een vrij onsympathiek hormoon maar het zorgt er wél voor dat je na de energieverslindende paniek nog een beetje kan functioneren. En cortisol wordt door je lijf gemaakt van cholesterol, dus dat vetje zit niet aan een rolletje 😉 Adrenaline mag dan wel een lekker hormoon zijn, het kost je lijf ook heel wat. En cortisol krijgt de zwarte piet toegespeeld... Da's toch niet eerlijk?

  1. Welke voeding moet je nemen om je stress aan te pakken en dus je cortisol te verlagen? Ik heb hier namelijk veel last van, vooral in de ochtend. Hartkloppingen en zenuwachtig. Graag tips. Bedankt!

   1. het is aan te om een video van ted talks te kijken waar in stress als fenomeen word behandeld, het komt er op neer dat in plaats van stress te vermijden en te vrezen, je dit beter kan zien als een drive om je te helpen in situaties die stress veroorzaken. De rede hiervoor is dat bij het proberen van vermijden van stress en het vrezen de bloedvaten vernauwen en dus je bloed druk omhoog gaat.

    hier is de link: hier

 4. Hey Robert Jan,

  Bedankt voor mooie interessante info.
  Alleen heb ik mijn bedenkingen over soya.
  In vele gevallen is soya genetisch gemanipuleerd waardoor dit door ons lichaam niet meer wordt herkend als voeding.
  Hierdoor zijn veel mensen intolerant voor deze boon. Is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal met tarwe. De meeste mensen kunnen wel gluten verdragen maar reageren gewoon op alles waar mee gefoefeld is.
  Spelt is hierbij een veel beter alternatief.
  Om nog even terug te komen op de soya... Dit heeft bij mannen ook een slechte werking op de hormoonhuishouding.
  Dit is zeker geen kritiek hoor maar wou het gewoon even meegeven. Spreek uit ervaring 😉

  1. Dank voor je aanvullende informatie, Ben. Wordt erg gewaardeerd.

   Het is daarom ook erg belangrijk om soja (producten) te kopen waar niet mee geknoeid is. Moet je met een klein zaklampje zoeken, maar zal beslist ergens beschikbaar zijn.

 5. Goedemorgen Jack,

  Ik heb een traag werkende schildklier functie. Als ik dit zo lees kan ik haast niet eten. Ik woon sinds 2016 in Suriname en hier zijn de meeste groenten en fruit uit Nederland niet te krijgen. Ik plant veel zelf. Gebruik tyrax. Sinds een paar jaar is de schildklier stabiel. Soja producten eet ik al tientallen jaren niet. Ooit ook een artikel gelezen en toen gestopt met soja producten te gebruiken.

  1. Als je zelf een groentetuin hebt, is het een optie om hier de aanbevolen groentes te verbouwen.
   Ik vind het overigens fantastisch dat je je eigen groenten in de tuin hebt. Beter kun je niet krijgen!

 6. Beste
  Heel interessante info op jullie site. Ben hier terechtgekomen tijdens het opzoeken naar de bijnierfunctie. Ik heb namelijk veel spanning in mijn lichaam, vooral handen en voeten. Ik kan niet om met stress, ik krijg van het minste last in mijn nek en nadien hoofdpijn gepaard met misselijkheid en overgeven enz. Heb maagklachten, snel last van lage rugpijn, heb last van spastische darmen (moeizame stoelgang). 's nachts moet ik ongeveer om de 2 uur plassen, dit is meestal weinig, maar moet opstaan door de druk op mijn blaas. Heb geen blaasontstelking en geen urine verlies. 's morgens vroeg wordt ik meestal wakker van buikpijn waardoor ik geen slaap meer kan vatten. Ik heb enorm verl medicatie geslikt zonder weinig resultaat. Met Sulpiride ben ik zelf gestopt. Gebruik nu vooral suplementen van de natuurwinkel. Maar jammer genoeg geraak ik niet van die spanning af, ik vermoed dat al mijn klachten met elkaar iets te maken hebben. Bestaan er ook suplementen om stress los te laten?
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Mvg Emine

  1. Stress is alleen maar op te lossen door de achterliggende bron aan te pakken. Zijn er problemen op je werk waardoor je stress hebt? Pak dan deze problemen. Of heb je stress door je relatie? Pak dit dan eerst aan, en kijk dan pas verder.

 7. Had zelf al last van een paniekstoornis, kwam helaas uitgeputte bijnieren bij.
  Prikkel in mijn hoofd is nu des te paniekeriger dan het normaal was.
  Is hier iets tegen te doen kwa voeding of supplement ?
  Of is het gewoon afwachten tot de bijnieren zijn herstelt ?
  Wel duur geintje, kan helaas niet veel geld missen hier echt goed op te gaan letten.

 8. Hoi Robert,
  Ik heb meerdere artikelen uit de schildklier special gelezen, maar ik vroeg me af of dit vooral gebaseerd is op een traagwerkende schildklier. Zoals het stuk over kruisbloemige groenten die de schildklierfunctie kunnen remmen. Ik heb zelf de ziekte van Graves, ontstaan in/na mijn zwangerschap, en dus een te snel werkende schildklier. Is in dat geval het eten van deze groenten of andere voeding die de schildklier remt, niet juist goed?

  1. Hoi Valerie,

   De meeste artikelen gaan wat dieper in op een traag werkende schildklier. Er is enige bezorgdheid dat kruisbloemige groenten, waaronder spruitjes, een negatief effect zouden kunnen hebben op de schildklierfunctie.

   Kruisbloemige groenten zijn in het menselijke dieet de belangrijkste bron van glucosinolaten en bepaalde glucosinolaten kunnen worden omgezet in goitrogene soorten, die een slechte invloed kunnen hebben op de schildklierfunctie. Onderzoeken hebben echter wel aangetoond dat de voordelen van het eten van kruisbloemige groenten opwegen tegen dit kleine nadeel. Onderzoekers geloven dat, hoewel de spruiten hoge concentraties glucosinolaten bevatten, deze moleculen tijdens het koken inactief worden en dat het de schildklier dus niet negatief kan beïnvloeden. Om deze reden raden deskundigen vanwege de vele bewezen gezondheidsvoordelen iedereen ten sterkste aan om grote hoeveelheden kruisbloemige groenten en spruitjes te eten.

   B-vitamines kunnen volgens veel experts onze schildklierfunctie weer herstellen tot de normale niveaus door de schildklier te stimuleren. Vitamine B vind je o.a. in zuivel, noten, spinazie, bananen, aardappelen en zilvervliesrijst.

   Succes!

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1K Shares
Tweet
Pin1K
Share