Diabetes Type 2

Laatste Update: 6 maart 2017

Verhoogde triglyceridenwaarden en diabetes type 2

buikvetHet hebben van te hoge triglyceriden waarden kan ervoor zorgen dat je op lange termijn hart- en vaatziekten krijgt en zelfs een verhoogt risico hebt op het krijgen van diabetes type 2. Net als een hoog cholesterol of een te hoge bloedsuikerspiegel is ook een grote hoeveelheid triglyceriden in je bloed erg ongezond!

Op termijn kunnen deze hoge waarden van bloedsuiker, cholesterol en bloedsuiker zelfs leiden tot het metaboolsyndroom.

Daarom ga ik je in dit artikel uitleggen wat triglyceriden zijn, wat de link is met diabetes type 2 en natuurlijk hoe je kunt zorgen dat je lagere triglyceriden waarden krijgt.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn vetcellen die in je bloed zitten, het is nauw verwant aan cholesterol. Deze vetcellen worden door je lichaam uit voeding gehaald, maar een gedeelte wordt ook aangemaakt door de lever. Triglyceriden spelen een belangrijke rol in de energievoorziening in je lichaam. Deze vetcellen zitten in je bloed en kunnen door je lichaam worden opgenomen als energiebron.

Triglyceriden op zich zijn gezonde vetzuren, alleen een teveel aan deze vetzuren is slecht voor je gezondheid.

Oorzaken verhoogde triglyceriden waarden

De hoeveelheid triglyceriden in je bloed is afhankelijk van hoeveel energie jij verbruikt ten opzichte van hoeveel energie je binnenkrijgt. In het geval van triglyceriden hangt de waarde daarvan nauw samen met de hoeveelheid calorieën die jij consumeert, het maakt niet uit of dat suikers, eiwitten of vetten zijn, een overschot aan calorieën worden omgezet in vet om later te kunnen gebruiken.

 Maar omdat het lichaam een overschot aan voedingsstoffen heeft zal de vetreserve nooit helemaal omgezet worden: je lichaam krijgt niet de kans om zich van de overtollige opgeslagen energie ontdoen.

Ook is er een duidelijk verband tussen lichaamsbeweging en hoge triglyceriden waarden. Als je heel weinig beweegt loop je duidelijk meer kans op verhoogde triglyceriden waarden. Een derde duidelijke oorzaak van verhoogde triglyceriden waarden is roken.

De onderzoeken tonen aan dat roken de hoeveelheid triglyceriden in je bloed verhoogt.

Een te hoge hoeveelheid triglyceriden in je bloed leidt tot schade aan je aders, bijvoorbeeld aderverkalking wordt versneld door te hoge triglyceriden waarden. Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan.

Triglyceriden en diabetes type 2

triglyceridenDaarbij is het ook nog zo dat triglyceriden alleen kunnen worden opgeslagen in vetcellen. Vetcellen zijn minder gevoelig voor insuline dan andere cellen. Hoe meer vetcellen je hebt ten opzichte van andere cellen hoe meer insulineresistentie je hebt.

Met andere woorden overgewicht werkt het krijgen van diabetes type 2 in de hand.

Het gevolg is dat de hoeveelheid triglyceriden in je bloed stijgt. Ook hier is weer een verband aangetoond; als je langdurig veel triglyceriden in je bloedbaan hebt werkt dit negatief op de resistentie van andere cellen op insuline. Je belandt dan in een vicieuze cirkel, hoe meer insulineresistentie hoe hoger je triglyceriden waarden, en andersom geldt hetzelfde.

Teveel triglyceriden in je bloed zorgt niet alleen maar voor een verhoogt risico op hart- en vaatziekten, er is ook een duidelijk verband tussen het hebben van te hoge triglyceriden waarden en het krijgen van diabetes type 2.

Zoals algemeen bekend is dat een teveel aan suikers uiteindelijk tot diabetes type 2 kan leiden, zo geldt dat ook voor te veel triglyceriden. Tot voor kort waren de onderzoeken met name verricht om een verband tussen hoge triglyceriden waarden en de verhoogde kans op diabetes te bevestigen.

Uit een recent onderzoek (1) waarin de resultaten van veel voorgaande onderzoeken zijn gecombineerd met specifiek onderzoek naar triglyceriden en het krijgen van diabetes blijkt dat te hoge triglyceriden waarden in het onderzoek omschreven als Free Fatty Acids leidt tot:

  • Insulineresistentie in spiercellen
  • insulineresistentie van de lever
  • Vetcellen die niet meer normaal functioneren en daardoor die insulineresitentie en ontstekings veroorzakende stoffen afscheiden
  • De aanmaak van insuline in de zogenaamde B-cellen in je alvleesklier wordt verstoord


Deze resultaten liegen er niet om en bevestigen het verband tussen hoge triglyceriden waarden en het krijgen van diabetes. Maar het onderzoek bevestigt ook dat vooral verhoogde triglyceriden waarden als gevolg van overgewicht het meest negatieve effect heeft.

Waar tot nog toe onderzoekers wel een verband zagen tussen insulineresistentie en hoge triglyceriden waarden, maar niet precies het oorzaak en gevolg daarin duidelijk maakten zijn de resultaten uit het bovenstaande onderzoek duidelijk:

Hoge triglyceriden waarden zijn een negatieve factor op  het functioneren van je lever en je alvleesklier. Ook verhindert een grote hoeveelheden triglyceriden in je bloed er op termijn dat je spiercellen en je vetcellen nog insuline toelaten.

Verminderen triglyceriden

Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van verhoogde triglyceriden waarden op langere termijn vragen om problemen. Gelukkig is het niet moeilijk om deze waarden te verlagen, wat het wel vergt is consistentie en doorzettingsvermogen. Maar zoals je hebt kunnen lezen is de motivatie om er wat aan te doen niet zo moeilijk:

Voorkom overgewicht, voorkom diabetes type 2, voorkom hart- en vaatziekten!

Dit doe je door ten eerste goed te kijken naar wat je eet:

Wat je meer moet eten is:

  • vezelrijke voedingsstoffen
  • meer groente
  • meer onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld vis


En wat heel belangrijk is is dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Als je al last hebt van overgewicht is het belangrijk dat het lichaam de opgeslagen energie gaat verbranden, dat gaat maar op een manier, minder calorieen binnenkrijgen dan je verbruikt.

Daarnaast zal je meer aan lichaamsbeweging moeten doen, hierdoor vermindert niet alleen de insulineresistentie van de cellen, je verbruikt ook meer energie. Op die manier kun je effectief de hoge triglyceriden waarden naar beneden brengen.

En als je rookt, probeer te stoppen, roken heeft een zeer negatief effect op je gezondheid! Ook heeft het matigen van je alcoholconsumptie een positief effect op je triglyceriden waarden!

Bronnen:

1. Role of the Adipocyte, Free Fatty Acids, and Ectopic Fat in Pathogenesis of Type 2 Diabetes Mellitus: Peroxisomal Proliferator-Activated Receptor Agonists Provide a Rational Therapeutic Approach
2. Changes in Triglyceride Levels Over Time and Risk of Type 2 Diabetes in Young Men

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten! Vind je het een interessant artikel? Deel het via social media

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share