De een spreekt over de menopauze, de ander over de overgang. Is er een verschil tussen de overgang en de menopauze?
De menopauze is voor elke vrouw onvermijdelijk en deze periode in haar leven kan een aangename ervaring zijn als je pro-actief bent met het in evenwicht brengen van je hormonen, wanneer deze veranderingen in je lichaam plaatsvinden. Wat veel vrouwen zich niet realiseren is dat ze daadwerkelijk door verschillende stadia van hormonale veranderingen zullen gaan, met inbegrip van de overgang die voor de menopauze optreedt.
Wat is de menopauze?
Wanneer een vrouw door de menopauze gaat, zal haar lichaam niet langer een maandelijkse cyclus hebben. Deze fase is normaal en te verwachten en zodra de menopauze heeft plaatsgevonden, kan een vrouw zich niet meer voortplanten. Veel vrouwen maken dit mee als ze eind veertig of begin vijftig zijn, hoewel dit ook, afhankelijk van de hormoonspiegels van de vrouw, eerder kan gebeuren.
Wat is de overgang?
Je lichaam zal niet in één keer in de menopauze komen, tenzij er sprake is van een medische procedure die ervoor zorgt dat je een ‘plotselinge menopauze’ krijgt. Deze plotselinge verandering gebeurt alleen in situaties waarin een vrouw een behandeling heeft ondergaan, die direct van invloed is op de productie van hormonen, zoals bijvoorbeeld een operatie waarbij haar eierstokken zijn verwijderd.
Dus, wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?
In plaats van plotseling in de menopauze te komen, is er eigenlijk een overgangsperiode die bekend staat als ‘de overgang’ die daaraan voorafgaat. Deze overgang begint meestal tussen de 8 en 10 jaar vóórdat de volledige menopauze plaatsvindt en deze overgang zorgt voor een geleidelijke daling in de hormoonspiegels. De meeste vrouwen ervaren het begin van de overgang als ze ongeveer veertig jaar oud zijn, maar sommige vrouwen kunnen al symptomen ervaren als ze nog maar in de dertig zijn. Deze overgangsperiode zal doorgaan totdat de menopauze begint, wat gebeurt wanneer het lichaam stopt met het vrijgeven van eitjes.
Symptomen van de overgang
Vrouwen kunnen tijdens de overgang een aantal van de volgende symptomen ervaren. Raak niet in paniek als je heel weinig van deze symptomen of helemaal geen symptomen ervaart!
- Het veranderen van de menstruatie - lengte van de cyclus, de duur van de menstruatie
- Opvliegers
- Nachtelijk zweten
- Slapeloosheid
- Vermoeidheid - moeheid of een verlies van levenslust
- Angst, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en depressie
- Een gevoel van onzichtbaar zijn en een verlies aan vertrouwen
- Verminderd libido of seksuele drang
- Vaginale droogheid
- Gevoelige borsten
- Opzwellen
- Verhoogde PMS
- Urine lekken of steeds aandrang hebben om te plassen
- Pijntjes en kwaaltjes in de spieren en in de gewrichten
Hoe wordt de overgang vastgesteld?
Heel vaak wordt de diagnose overgang gewoon gebaseerd op onze leeftijd en op symptomen die je kunt ervaren. Je arts kan een bloedonderzoek uitvoeren om je hormoonspiegels te controleren, omdat ook andere ziekten soms overtuigend de overgang kunnen nabootsen. Je arts kan je adviseren om een aantal testen te ondergaan als gevolg van schommelingen in de hormoonspiegels. Deze testen zijn vaak niet afdoende, omdat de hormonale balans sterk per persoon verschilt en van de ene op de andere dag en zelfs gedurende de dag kan variëren.
Uiteindelijk zullen de belangrijkste indicatoren van binnenuit komen - dat wil zeggen hoe jij je voelt en de symptomen die je ondervindt. Het is waarschijnlijk dat deze symptomen voor zowel fysieke als psychische problemen kunnen zorgen. Voor velen van ons voelt de overgang als een auto die een APK nodig heeft - een kans om de balans op te maken en eventuele levensstijl veranderingen te maken die zullen zorgen voor verbeteringen tijdens de volgende fase van het leven.
Is de overgang een aanwijzing dat je jezelf op de eerste plaats moet zetten?
Het is belangrijk dat je zowel mentaal als fysiek gezond bent als je deze nieuwe fase van het leven in gaat. De overgang hoeft geen negatieve fase in ons leven te zijn - je kunt het gebruiken als een tijd om te overwegen welke veranderingen je zou willen maken als je kijkt naar jezelf en je omstandigheden. Je kunt ervoor kiezen om jezelf op de eerste plaats te zetten en te overwegen om beter op je gezondheid te gaan letten.
Ons endocriene systeem is verantwoordelijk voor de productie van hormonen en het zal je hormonen in evenwicht brengen en de veranderingen die ontstaan door de overgang beheren. Het endocriene systeem komt door de veranderingen in ons lichaam tijdens deze fase van ons leven onder druk te staan en je kunt onaangename symptomen gaan ervaren als duidelijk signaal dat er veranderingen moeten plaatsvinden.
Dit is vaak het geval als je niet in staat bent geweest om goed voor jezelf te zorgen. Velen van ons hebben bijvoorbeeld aanzienlijke stress thuis of op het werk. Vaak voldoet onze voeding niet aan de hoge eisen van het lichaam en sommige van ons kunnen chronisch ziek zijn of te veel roken of drinken.
Veel van onze relaties kunnen uitputtend zijn en je kunt misschien slecht slapen. Al met al kunnen onze energie reserves opraken. Tijdens de overgang kan het lichaam dan de alarmbellen gaan rinkelen door het produceren van symptomen die ons veranderingen in onze levensstijl laten maken of ons met bepaalde dingen laten stoppen. Je moet naar deze klachten luisteren - ze fungeren als alarmbellen, indicatoren, dat er iets niet klopt.
Hoe eerder je accepteert dat je overgangsklachten hebt, hoe beter dat het is. Door het aanpakken van de symptomen en wat tijd en energie te stoppen in je gezondheid, zul je in staat zijn om ernstige klachten op afstand te houden.
7Â tips om je overgang gemakkelijker te laten verlopen
-
Denk aan je gewicht
Zoek uit wat voor jou het juiste gewicht is en probeer dit te bereiken en te handhaven.
-
Regelmatige lichaamsbeweging
Train tenminste vijf keer per week om zowel geestelijk als fysiek gezond te blijven. Als je al een tijdje niets meer hebt gesport, moet je voorzichtig beginnen en je uithoudingsvermogen geleidelijk opbouwen. Zorg ervoor dat je ook regelmatige oefeningen met gewichten in je routine opneemt. Stevig wandelen is natuurlijk ook geweldig. Fietsen en zwemmen zijn zeer geschikt voor de cardiovasculaire gezondheid, maar minder geschikt om je gewicht te handhaven.
-
Dieet en voeding
Veel van ons zijn rond de overgansperiode nutrioneel wat uitgeput, dus raadpleeg een voedingsdeskundige of je huisarts en bekijk waaraan je lichaam extra behoefte heeft. Een bloedonderzoek kan bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 aanduiden, wat een goede reden voor gebrek aan energie kan zijn. B-vitaminen zijn essentieel voor de goede werking van veel van onze lichaamsfuncties. Zorg ervoor dat je dieet in evenwicht wordt gebracht met tal van groenten, eiwit bij elke maaltijd en veel volkoren granen om je bloedsuikers en hormonen in balans te houden.
-
Als je rookt, is het nu de tijd om te stoppen!
Roken is slecht voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar roken heeft veel meer effect op je lichaam dan alléén ‘maar’ je longen beschadigen. Roken heeft effect op vrijwel ieder proces in je lichaam en zal dus beslist niet helpen om jouw symptomen van de overgang te verlichten.
-
Ontwikkel goede slaapgewoonten
Krijg meer slaap en probeer om goede slaapgewoonten te ontwikkelen. Weer mobiele telefoons en TV's uit de slaapkamer en probeer je slaapkamer een heiligdom van rust te maken. Zorg ook voor goede raambedekking, zodat er geen licht de kamer zal binnenkomen. Als je problemen hebt met slapen, moet je na 12 uur cafeïne vermijden en bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat, voor wat extra rust en ontspanning, kamillethee drinken. Doe iets waar je van geniet - een lavendelbad, een romantische roman lezen, het luisteren naar een geleide meditatie...
-
Verminder de hoeveelheid alcohol en cafeïne in je dieet
Dit zal je helpen om beter te kunnen slapen beter en om gemakkelijker op gewicht te blijven. Lees het boek van Vogue-editor Christa D'Souza over het opgeven van alcohol als je wat inspiratie nodig hebt.
-
Neem zelf initiatief!
Zoek een aantal natuurlijke therapieën en behandelingen die je kunnen helpen om stress los te laten. Of ontdek een nieuwe therapie zoals bijvoorbeeld yoga, mindfulness, Feldenkrais of acupunctuur.
Tot slot…
Ongeacht je leeftijd kun je voor een pro-actieve benadering kiezen om je hormonen in balans te brengen, zodat je de impact van de hierboven genoemde symptomen kunt verminderen. Het verbeteren van je algehele gezondheid zal een directe impact hebben op de manier waarop je hormonen vrijkomen in je lichaam, wat betekent dat je enige controle hebt over de manier waarop je de overgang en de menopauze kunt doorkomen. Als je deze onaangename symptomen wilt minimaliseren, moet je pro-actief zijn en elke dag wat betreft je voeding en levensstijl gezonde keuzes maken.
Bronnen
www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause
www.menopausecentre.com.au/faqs/what-is-the-difference-between-perimenopause-and-menopause/
www.womentowomen.com/menopause-perimenopause/menopause-myths/
www.healthxchange.sg/women/menopause/perimenopause-to-menopause
is er al meer bekend omtent menopauze en HIV geïnfecteerde vrouwen? Wat staat hen te wachten?
Ben al de 60 gepasseerd maar nog steeds hevige opvliegers zowel overdag en s nachts. Lest al erg op mijn voeding en vermijd de producten die het activeren.
Soms ook momenten van intense kou. Het lijkt wel of mijn thermostaat van slag is en dat al bijna 10 jaar.
Wie heeft er tips?
Heel veel tips heb ik voor je.
Lees hier maar eens verder:
https://www.optimalegezondheid.com/category/menopauze-overgang/