• Is er een verschil tussen de overgang en de menopauze?

is er verschil tussen de overgang en de menopauze?

2017-05-09T10:59:55+01:00april 27th, 2017|Overgang|3 Reacties

Laatste update: door

De een spreekt over de menopauze, de ander over de overgang. Is er een verschil tussen de overgang en de menopauze?

De menopauze is voor elke vrouw onvermijdelijk en deze periode in haar leven kan een aangename ervaring zijn als je pro-actief bent met het in evenwicht brengen van je hormonen, wanneer deze veranderingen in je lichaam plaatsvinden. Wat veel vrouwen zich niet realiseren is dat ze daadwerkelijk door verschillende stadia van hormonale veranderingen zullen gaan, met inbegrip van de overgang die voor de menopauze optreedt.

Wat is de menopauze?

Wanneer een vrouw door de menopauze gaat, zal haar lichaam niet langer een maandelijkse cyclus hebben. Deze fase is normaal en te verwachten en zodra de menopauze heeft plaatsgevonden, kan een vrouw zich niet meer voortplanten. Veel vrouwen maken dit mee als ze eind veertig of begin vijftig zijn, hoewel dit ook, afhankelijk van de hormoonspiegels van de vrouw, eerder kan gebeuren.

Wat is de overgang?

Je lichaam zal niet in één keer in de menopauze komen, tenzij er sprake is van een medische procedure die ervoor zorgt dat je een ‘plotselinge menopauze’ krijgt. Deze plotselinge verandering gebeurt alleen in situaties waarin een vrouw een behandeling heeft ondergaan, die direct van invloed is op de productie van hormonen, zoals bijvoorbeeld een operatie waarbij haar eierstokken zijn verwijderd.

Dus, wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?

In plaats van plotseling in de menopauze te komen, is er eigenlijk een overgangsperiode die bekend staat als ‘de overgang’ die daaraan voorafgaat. Deze overgang begint meestal tussen de 8 en 10 jaar vóórdat de volledige menopauze plaatsvindt en deze overgang zorgt voor een geleidelijke daling in de hormoonspiegels. De meeste vrouwen ervaren het begin van de overgang als ze ongeveer veertig jaar oud zijn, maar sommige vrouwen kunnen al symptomen ervaren als ze nog maar in de dertig zijn. Deze overgangsperiode zal doorgaan totdat de menopauze begint, wat gebeurt wanneer het lichaam stopt met het vrijgeven van eitjes.

<