Suiker

Laatste Update: 16 januari 2017

Verschillende soorten suiker uitgelegd

Geraffineerde suiker komt steeds negatiever in het nieuws en wordt ook wel het verborgen ‘’gif’’ genoemd. Nu is het belangrijk om te weten dat een ‘’suikervrij’’ dieet niet bestaat, je hebt suiker nodig om te overleven, maar wel in de juiste hoeveelheid.

In dit artikel leer je meer over de verschillende soorten suiker en wat een goede richtlijn is voor je gezondheid.

Welke soorten suiker zijn er?

Sucrose, glucose en fructose zijn allemaal belangrijke afgeleiden van koolhydraten, deze worden ook wel de ''simpele suikers'' genoemd in de volksmond. Belangrijk om te weten is dat suikers natuurlijk voorkomen in producten en bij bewerkte voedingsmiddelen worden extra suikers toegepast om het product een betere smaak te geven.

Daarbij heeft je smaakvermogen niet de mogelijkheid om de verschillende suikers te herkennen, voor jou smaakt het simpelweg zoet of lekker. Alles suikers bevatten evenveel calorieën maar worden op verschillende manieren verwerkt door je lichaam.

Van oudsher had dit systeem een belangrijke overlevingsmechanisme. Door te proeven of iets zoet smaakte wist je dat je het kon eten. Maar inmiddels wordt misbruik gemaakt van dit systeem waardoor vrij eenvoudig een suikerverslaving kan optreden.

Glucose en bloedsuikerspiegel

Met name glucose is belangrijk voor je lichaam omdat dit door je lichaam gebruikt wordt voor energie. Zo hebben je hersenen glucose nodig en je lichaam kan geen voorraad suiker aanleggen en is daarom direct afhankelijk van voedingsmiddelen. Glucose wordt overigens ook wel een bloedsuiker genoemd omdat het door het bloed circuleert.

Interessant om te weten is dat de meeste koolhydraten die je binnenkrijgt omgezet wordt door je lever in glucose. Dit kan op twee manieren gebeuren: Enerzijds krijg je per direct energie of anderzijds de glucose wordt opgeslagen voor een later moment. Als we dit opslagsysteem niet zouden hebben zou je de hele dag door moeten eten.

Deze bloedsuiker of glucose staat ook in direct verband met het hormoon insuline. Wanneer je een suikerrijke maaltijd eet, dan gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en zorgt het hormoon insuline (afkomstig van je alvleesklier) dat de bloedsuikerspiegel weer daalt.

De gevaren van glucose fructosesiroop

sapjes Waarschijnlijk heb je weleens van de term fructose gehoord en deze suiker afkomstig tref je vooral aan in  fruit en groenten. Maar fructose komt ook voor in sapjes of smoothies. Echter, je kunt fructose niet vergelijken met glucose omdat je lichaam fructose anders metaboliseert.

Fructose wordt  opgeslagen in vet, cholesterol of urinezuur. Glucose wordt aan de andere kant per direct beschikbaar gesteld door je lichaam voor energie en komt in de cellen terecht. Je alvleesklier reageert ook niet op fructose door de secretie van insuline. Bij het handhaven van een gezond gewicht zijn de hormonen insuline en leptine erg belangrijk.

Dit geeft aan dat te veel consumptie van fructose direct verbonden staat met overgewicht, helemaal bij de consumptie van siropen of sapjes waar veel te veel  fructose in zit. Glucose fructosesiroop zit in heel veel bewerkte producten en zul je zeker mee moeten oppassen. Je lichaam kan simpelweg deze grote hoeveelheden niet goed verwerken.

Het gevolg is dat er groot risico bestaat op overgewicht, verhoogde triglyceriden waarden,  wat weer gelinkt is aan hart- en vaatziekten, suikerziekte en een verminderde eetlust. Deze grote hoeveelheden zul je niet aantreffen in vers fruit of groente. Dit betekent niet dat je onbewerkt fruit kan eten, dat is ook niet de bedoeling, maar in normale hoeveelheden is fruit zelfs heel belangrijk vanwege de nutriënten.

Tafelsuiker, oftewel sucrose

Sucrose staat ook wel bekend als tafelsuiker en wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet. Fruit en groenten bevatten ook sucrose en bij het eten van sucrose zorgen belangrijke enzymen ervoor dat sucrose wordt omgezet in glucose en fructose. Het grote verschil tussen witte suikers, geraffineerde suikers of tafelsuikers en suikers aanwezig in fruit en groenten zijn de nutriënten.

suiker moleculenWitte suiker bevatten verder geen belangrijke voedingsstoffen. Fruit en groenten bevatten water, vezels, vitamines en mineralen. Vandaar dat suiker uit fruit en groente prima passen in een gezond voedingspatroon. Wel moet je er voor zorgen dat je niet te veel fruit eet!

Simpele koolhydraten

Simpele koolhydraten worden geclassificeerd als enerzijds monosacharide of disachariden. Als je kijkt naar de moleculaire structuur valt op dat de monosacharide verreweg het simpelste zijn en ook het snelste opgenomen wordt door het lichaam. Glucose en fructose zijn  monosacharide en belangrijk voor sucrose, wat weer een disacharide is. Met andere woorden, alle koolhydraten worden uiteindelijk omgezet in simpele suikers, het verschil zit hoe lang het duurt voordat het lichaam de koolhydraten heeft afgebroken. Bij de trage of complexe koolhydraten duurt het langer voordat het omgezet is in simpele suikers, hierdoor wordt je alvleesklier minder belast.

Wat te doen?

Wanneer het gaat om suikers, zorg ervoor dat je niet te veel voedingsmiddelen eet waar overmatig veel suikers in verwerkt zijn. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst en pas op wanneer je ziet staan dextrose, fructose, maltose, honing, siroop etc. Wanneer je meer complexer koolhydraten gaat eten versus simpele, dan geef jij je lichaam meer tijd om de suikers langzaam te verwerken.

Volkoren of spelt producten, bruine rijst, quinoa, spelt, peulvruchten, groenten en fruit is wat je zou moeten eten. Ik raad het niet aan om te veel vers geperste sappen te drinken, omdat de vezels verwijderd zijn waardoor de suikers te snel in je bloedbaan terecht komen.

Het is zeker niet altijd gemakkelijk om minder suiker te eten, maar kennis hebben waar allemaal geraffineerde suiker in verwerkt zitten, is een grote stap naar een gezondere leefstijl!

Suikervrij ebook

[gview file="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/pdf/Optimalegezondheid.com-Geheimen-en-Gevaren-Van-Suiker.pdf"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2